Προφήτης Ησαΐας. Βίος
Ο Προφήτης Ησαΐας ήταν γιος του Αμώς και είχε καταγωγή από τη βασιλική φυλή. Το όνομα Ησαΐας σημαίνει “ο Θεός σώζει”.
Προφήτευε όταν βασιλιάς ήταν ο Οζίας (ή Αζαρίας) και την εποχή των βασιλέων της Ιουδαίας Ιωάθαμ, Άχαζ και Εζεκία.
Πώς έλαβε το προφητικό χάρισμα; Ενώ ήταν στο ιερό, είδε τον Κύριο να κάθεται στον θρόνο του και τον ναό να πλημμυρίζει από υπέρλαμπρο φως της θείας δόξας. Τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ ήταν γύρω από το θείο θρόνο, δοξολογώντας τον Θεό και λέγοντας «άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η γη της δόξης Αυτού». Αντικρίζοντας αυτό το μεγαλειώδες θέαμα, ο Ησαΐας καταλήφθηκε από θεία συγκίνηση και δέος. Σκέφτηκε με ταπεινότητα πόσο ανάξιος είναι ως άνθρωπος και αναφώνησε ότι, ως άνθρωπος που έχει ακάθαρτα χείλη, αξιώθηκε να δει τον Βασιλέα, Κύριο Σαβαώθ. Μετά την ομολογία που έκανε, ένα Σεραφείμ έλαβε με τη λαβίδα ένα αναμμένο κάρβουνο από το θυσιαστήριο, πάνω στο οποίο καιγόταν θυμίαμα που ευωδίαζε, άγγιξε τα χείλη του Ησαΐα με αυτό και του είπε: «ιδού, αυτό άγγιξε τα χείλη σου και θα αφαιρέσει τις ανομίες σου και θα καθαρίσει τελείως και θα απαλείψει από σένα τις αμαρτίες σου».
Ο Προφήτης Ησαΐας έγραψε 66 κεφάλαια για αυτό ονομάζεται ως ο πιο έντονος και ο πιο μεγαλόφωνος από όλους τους Προφήτες.
Ο προφήτης Ησαΐας, όπως και άλλοι προφήτες, προανήγγειλε λεπτομερώς την πρώτη έλευση του Ιησού Χριστού στη γη, καθώς και τη Δευτέρα Παρουσία Του.
Ο Προφήτης Ησαΐας προφήτευσε για τον ερχομό του Ιησού Χριστού και για τον μαρτυρικό του θάνατο στον Σταυρό. Με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, προφήτευσε ότι Παρθένος θα γεννήσει τον Μεσσία και Λυτρωτή μας, και το όνομά του θα είναι Εμμανουήλ που σημαίνει “ο Θεός μαζί μας”.
Την εποχή που έζησε ο Προφήτης Ησαΐας, οι Εβραίοι είχαν απομακρυνθεί από την αληθινή πίστη. Ζούσαν με βάση των υλισμό και έκαναν αμαρτίες και ασωτίες. Οι ιερείς ήταν μέθυσοι και οι άρχοντες έλεγαν ψέματα. Ο Προφήτης Ησαΐας καταδίκασε την αποστασία και την ειδωλολατρία. Ενθάρρυνε τους πιστούς για να δυναμώσει η πίστη τους και κάλεσε σε μετάνοια.
Ο Προφήτης Ησαΐας αφόρισε τον άδικο Μανασσή, τον ανάξιο γιο και διάδοχο του Εζεκία, και ο Μανασσής διέταξε να τον πριονίσουν. Έτσι παρέδωσε μαρτυρικά την ψυχή του στον Θεό κατά το 681πΧ.
Προφήτης Ησαΐας. Γιορτή
Τη μνήμη του Προφήτου Ησαΐα τιμούμε στις 9 Μαΐου.
Προφητείες του προφήτη Ησαΐα σχετικά με τον Ιησού Χριστό
Οι προφητείες του Ησαΐα σκιαγραφούν τον Μεσσία ως ένα πρόσωπο με θεϊκή φύση, ταπεινότητα, και θυσιαστική αγάπη, και αναφέρουν λεπτομέρειες της Ζωής, του Σταυρικού Θανάτου και της Ανάστασής Του.
«καλείται το όνομα αυτού μεγάλης βουλής άγγελος, θαυμαστός σύμβουλος, Θεός ισχυρός, εξουσιαστής, άρχων ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος». Αυτή η προφητεία αναφέρεται στα προσωνύμια του Μεσσία, υποδεικνύοντας τη θεϊκή του φύση και τον ρόλο του ως ηγέτη και σωτήρα.
«πνεύμα [ζωής] παρ᾿ εμού εξελεύσεται και πνοήν πάσαν εγώ εποίησα»: Αυτή η φράση υποδηλώνει ότι το Πνεύμα του Θεού είναι η πηγή ζωής και ότι ο Θεός δημιούργησε τα πάντα.
«χώρα Ζαβουλών, η γη Νεφθαλίμ οδόν θαλάσσης και οι λοιποί οι την παραλίαν κατοικούντες και πέραν του Ιορδάνου, Γαλιλαία των εθνών, τα μέρη της Ιουδαίας, ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει, ίδετε φως μέγα· οι κατοικούντες εν χώρα και σκιά θανάτου, φως λάμψει εφ’ υμάς». Η προφητεία αυτή αναφέρεται στην περιοχή της Γαλιλαίας, όπου ο Ιησούς άρχισε τη δημόσια δράση του, και στο φως που έφερε στον κόσμο, διαλύοντας το σκοτάδι της αμαρτίας και της άγνοιας.
«Ακούσατέ μου, οι διώκοντες το δίκαιον και ζητούντες τον Κύριον, εμβλέψατε εις την στερεάν πέτραν, ην ελατομήσατε». Αυτή η προτροπή καλεί τους ανθρώπους να στραφούν προς τον Κύριο και να αναζητήσουν τη δικαιοσύνη. Η “στερεά πέτρα” συμβολίζει τον Θεό και την ακλόνητη πίστη.
«εν τοις ανόμοις ελογίσθη». Η φράση αυτή αναφέρεται στην ταύτιση του Μεσσία με τους αμαρτωλούς και τους καταδικασμένους, υποδηλώνοντας την ταπεινωτική θυσία του για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
«νύν αναστήσομαι, λέγει Κύριος, νύν δοξασθήσομαι, νύν υψωθήσομαι»: Αυτή η φράση αναφέρεται στην ανάσταση του Κυρίου, τη δόξα και την ύψωσή του μετά τον θάνατό του.
«Οι εργαζόμενοι οι εργαζόμενοι τα σιγά και οι απαραθετήσεις απολυθήσεσθε»: Αυτή η προφητεία αναφέρεται στην απολύτρωση και τη δικαίωση όσων εργάζονται σιωπηλά και υπομονετικά για τον Θεό.
«εμνήσθη ημερών αιωνίων ο αναβιβάσας εκ της γης τον ποιμένα των προβάτων»: Αυτή η αναφορά μιλάει για τον Θεό που θυμάται τις αιώνιες υποσχέσεις του και που αναδεικνύει τον ποιμένα των προβάτων (Μεσσία) από την γη.
«Ούτως λέγει Κύριος… εγώ έδωκα την προσδοκίαν ταύτην, και ουκ εμνήσθης μου, είπε Κύριος, ουκ ιδού εγώ γεννώσαν και στείραν εποίησα; είπεν ο Θεός»: Η προφητεία αυτή αναφέρεται στον Θεό που δίνει ελπίδα και ικανότητα ακόμα και σε αυτούς που φαίνονται στείροι, δείχνοντας τη δύναμη και τη δημιουργική του ικανότητα.
«Λήψεσθε όνομα καινόν»: Αυτή η φράση υποδηλώνει ότι θα δοθεί ένα νέο όνομα, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή και μια αναγέννηση για τους πιστούς.
«Αυτός τας ασθενείας ημών έλαβε και τας νόσους εβάστασεν»: Αυτή η προφητεία αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Μεσσίας θα αναλάβει τις ασθένειες και τις αδυναμίες του λαού, δείχνοντας την αγάπη και τη θυσία του για αυτούς.
«Ουκ έστιν είδος αυτώ ουδέ δόξα· ουδέ κάλλος»: Αυτή η φράση περιγράφει τον Μεσσία ως κάποιον χωρίς εξωτερική λάμψη η ομορφιά, υπογραμμίζοντας την ταπεινότητα και την εσωτερική του αξία.
«Δύσεται ο ήλιος μεσημβρίας»: Αυτή η προφητεία αναφέρεται στο σκότος και την θλίψη που θα έρθουν κατά τον θάνατο του Μεσσία, μια στιγμή κατά την οποία ο ήλιος συμβολικά θα δύσει το μεσημέρι.
«Αί πληγαί αύται αναμέσον των χειρών σου»: Αυτή η προφητεία αναφέρεται στα σημάδια των πληγών στα χέρια του Μεσσία, ως αποτέλεσμα της σταύρωσής του.
«εις το βρώμά μου χολήν και εις την δίψαν μου επότισάν με όξος». Αυτή η προφητεία περιγράφει την αχαριστία και τη σκληρότητα που επέδειξαν στον Μεσσία κατά τη σταύρωσή του, προσφέροντάς του χολή και ξύδι.
«Και σύ Βηθλεέμ, γη Ιούδα… εκ σου γάρ εξελεύσεται»: Αυτή η προφητεία αναφέρεται στη Βηθλεέμ ως τον τόπο γέννησης του Μεσσία.
«Έγνω βούς τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του Κυρίου αυτού»: Αυτή η φράση αναφέρεται στο ότι ακόμα και τα ζώα αναγνωρίζουν τον Κύριο, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν τον αναγνωρίζουν.
«Παιδίον εγενήθη ημίν»: Αυτή η φράση αναφέρεται στην γέννηση του Ιησού ως ένα παιδί που θα έφερνε την σωτηρία στην ανθρωπότητα.
Προφήτης Ησαΐας. Απολυτίκιο
Του Προφήτου σου Ησαΐου, την μνήμην Κύριε εορτάζοντες, δι᾽ αυτού σε δυσωπούμεν, Σώσον τας ψυχάς ημών.
Προφήτης Ησαΐας. Έτερο Απολυτίκιο (Κατέβασμα)
Ως σάλπιγξ πανεύσημος, μεγαλοφώνω φθογγή, τω κόσμω προήγγειλας, την παρουσίαν Χριστού, Προφήτα θεσπέσιε, συ γαρ του Παρακλήτου, ελλαμφθείς τη δυνάμει, κάλαμος οξυγράφος, των μελλόντων εδείχθης, διό σε Ησαία, ύμνοις γεραίρομεν.
Προφήτης Ησαΐας. Κοντάκιο
Της Προφητείας το χάρισμα δεδεγμένος, προφητομάρτυς Ησαΐα θεοκήρυξ, πάσιν ετράνωσας τοις υφ᾽ ήλιον, την του Θεού φωνήσας μεγαλοφώνως σάρκωσιν· Ιδού η Παρθένος εν γαστρί λήψεται.