Το βιβλίο του Ιώβ – το ποίημα του Ιώβ
Το βιβλίο του Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης μας μιλάει για τη ζωή του Ιώβ του Δικαίου, ενός προφήτη που το όνομά του έχει ταυτιστεί με την υπομονή. Είναι γραμμένο έμμετρα και θεωρείται το πιο ποιητικό βιβλίο στην Παλαιά Διαθήκη, για αυτό και αναφέρεται και ως ποίημα του Ιώβ.
Προφήτης Ιώβ. Βίος
Ο Ιώβ ήταν υιός του Ζαρώ και της Βοσόρρας, πέμπτος απόγονος του Αβραάμ (δισέγγονο του Ησαύ). Δίκαιος άνδρας, αμνησίκακος, ευσεβής και χωρίς πονηρία όσο κανένας άλλος άνθρωπος στην ιστορία.
Ο Θεός είδε τις αρετές του και του έδωσε ευτυχία και πλούτο. Κανένα αγαθό δεν του έλειπε και απολάμβανε ό,τι ζητούσε από τον Θεό. Είχε καλά και ηθικά παιδιά, ζώα, αγρούς, αμπελώνες, ελαιώνες, υγεία, πλούτη και πιστή και θεοσεβούμενη σύζυγο.
Ο Θεός του τα είχε δώσει όλα για την ευσέβεια και την αρετή του. Και ο Θεός του τα πήρε όλα σε μια στιγμή. Δεν ήθελε ο μόνος καρδιογνώστης να δοκιμάσει την πίστη του, αλλά να αφήσει ένα παράδειγμα στους αιώνες, για έναν άνθρωπο που δεν ξέχασε ότι ο Θεός ήταν ο αίτιος της ευτυχίας του και ακόμη και στα δύσκολα δε σταμάτησε ποτέ να δοξολογεί τον Κύριο.
Έτσι και έγινε. Ο Ιώβ έχασε τη γη του, πέθαναν όλα τα ζώα που είχε, έχασαν τη ζωή τους τα παιδιά του, οι θησαυροί που είχε πέρασαν σε άλλα χέρια και αρρώστησε με μια φοβερή λέπρα για επτά χρόνια. Ασθενής, πιο φτωχός από όλους και παντέρημος.
Ο Δίκαιος Ιώβ δέχτηκε όλες τις δυστυχίες με απίστευτη υπομονή, όπως είχε δεχτεί και όλες τις ευτυχίες χωρίς υπερηφάνεια και αλαζονεία. Δεν έπαψε να δοξάζει τον Θεό ούτε στιγμή και να τον υμνεί μέσα από την καρδιά του.
Και ο Θεός επέστρεψε στον υπομονετικό Ιώβ τα πάντα και ακόμη περισσότερα. Πιο υγιής, πιο πλούσιος και με πάρα πολλά παιδιά. Και όταν ήταν ξανά ευτυχισμένος, έγινε ακόμη πιο ελεήμων, ακόμη και προς εκείνους που όταν ήταν σε δυστυχία δεν του είχαν δώσει ένα κομμάτι ψωμί, δεν του είχαν πει ούτε μία καλημέρα.
Ο Θεός θέλει να είμαστε θεοσεβούμενοι, ελεήμονες και σεμνοί στην ευτυχία, αλλά και να είμαστε θεοσεβούμενοι, γενναίοι και υπομονετικοί και στη δυστυχία. Όλα τα αγαθά στον κόσμο -τα πλούτη, η υγεία, η ωραιότητα- είναι πρόσκαιρα. Ο άνθρωπος έχει το αυτεξούσιο και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ο Θεός ανταμοίβει τους ενάρετους και τιμωρεί τους πονηρούς. Ο Θεός αφήνει τους ανθρώπους να απολαύσουν τους καρπούς των πράξεών τους. Όσοι λένε ότι κάνουν καλό και βρίσκουν κακό, είτε κάνουν λάθος, είτε πρέπει να δείξουν υπομονή και στο τέλος θα τους βραβεύσει ο Θεός.
Ο προφήτης Ιώβ ο Δίκαιος έζησε 170 ακόμη χρόνια μετά τη δοκιμασία του και πέθανε σε ηλικία 240 ετών.
Άγιοι που παρομοιάζονται με τον Δίκαιο Ιώβ
Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο παλαιός (1 Σεπτεμβρίου)
Άγιος Ευστάθιος (20 Σεπτεμβρίου)
Άγιος Δανιήλ ο Στυλίτης (11 Δεκεμβρίου)
Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός (4 Ιανουαρίου)
Αγία Συγκλητική (5 Ιανουαρίου)
Προφήτης Ιώβ. Γιορτή
Τη μνήμη του Προφήτου Ιώβ του Δικαίου τιμούμε στις 6 Μαΐου.
Προφήτης Ιώβ. Απολυτίκιο
Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ως της ανδρείας ακαθαίρετος πύργος, τας του Βελίαρ απεκρούσω εφόδους, και ακλινής διέμεινας σοφέ εν πειρασμοίς, όθεν χαρακτήρα σε, αρραγούς καρτερίας, και λαμπρόν υπόδειγμα, αρετών ουρανίων, η Εκκλησία μέλπει σε Ιώβ, λαμπρυνομένη, τοις σοίς προτερήμασι.
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης Χριστόδουλος Παπαστεφάνου, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ο Μέγας Βασίλειος, Λευκωσία.
Προφήτης Ιώβ. Έτερο απολυτίκιο
Ήχος β’.
Του δικαίου σου Ιώβ την μνήμην, Κύριε, εορτάζοντες, δι᾽ αυτού σε δυσωπούμεν· Σώσον τας ψυχάς ημών.
Προφήτης Ιώβ. Κοντάκιο
Ήχος πλ. δ’. Ως απαρχάς της φύσεως.
Ως αληθής και δίκαιος, θεοσεβής και άμεμπτος, ηγιασμένος τε ώφθης πανένδοξε, Θεού θεράπον γνήσιε· και εδίδαξας κόσμον, εν τη ση καρτερία Ιώβ πολύαθλε· όθεν πάντες τιμώντες, υμνούμέν σου το μνημόσυνον.