Παναγία του Κουρσκ ή Παναγία του Σημείου. Ιστορία
Τον Μάρτιο του 1920, ο π. Θεοφάνης Γαβριήλωφ επίσκοπος Κουρσκ, μετέφερε την εικόνα της Παναγίας του Κουρσκ στη Σερβία.
Το 1944 η εικόνα της Παναγιάς του Κουρσκ μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και κατατέθηκε στο Μοναστήρι Νοβοκορένοϊ.
Το 1957 η εικόνα της Παναγίας του Κουρσκ κατατέθηκε στο νεόδμητο ναό που κτίστηκε στη Νέα Υόρκη προς τιμήν της.
Για πρώτη φορά η εικόνα της Παναγίας του Κουρσκ επέστρεψε στη Ρωσία το 2009. Από τότε, κάθε χρόνο, πηγαίνει για 30 ημέρες στο Κουρσκ της Ρωσίας για ευλογία των πιστών χριστιανών.
Θαύματα της Παναγιάς του Κουρσκ
Το πρώτο θαύμα που είναι ιστορικά καταγεγραμμένο είναι η εύρεσή της.
Ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ ήταν παιδί, αρρώστησε πολύ βαριά. Την ημέρα που έκαναν περιφορά την Παναγία του Κουρσκ, έπιασε δυνατή μπόρα. Μπήκαν με την εικόνα στο σπίτι του Πρόχορου (έτσι ονομαζόταν ο Άγιος Σεραφείμ όσο ήταν παιδί) και η Παναγία του χάρισε θαυματουργική ίαση.
Το 1898 τρομοκράτες κατέστρεψαν με εκρηκτικό μηχανισμό τον ναό της Παναγίας του Κουρσκ. Μολονότι η βόμβα ήταν τοποθετημένη ακριβώς δίπλα στην εικόνα, με τη χάρη του Θεού δεν έπαθε απολύτως τίποτα.
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, κοιμήθηκε προσευχόμενος μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς του Κουρσκ, και έτσι πέρασε στη ζωή την αιώνιο.
Παναγία του Κουρσκ. Γιορτή
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Κουρσκ γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, 27 Νοεμβρίου και 3 Μαρτίου
Παναγία του Κουρσκ. Απολυτίκιο
ήχος α. Της ερήμου πολίτης
Τη σεπτή Σου Εικόνι τη του Κουρσκ νυν προσπίπτωμεν, κλίνοντες το γόνυ, Παρθένε, της ψυχής και του σώματος, δεόμενοι αντιλήψεως, Αγνή, πρεσβείαις προς Υιόν Σου και λιταίς· ίνα τύχωμεν, Παρθένε, της παρ’ Αυτού πλημελημάτων αφέσεως· δόξα τοις μεγαλείοις Σου, Σεμνή, δόξα τοις θαυμασίοις Σου, δόξα υπερβαλόντως, Κόρη, τη δυναστεία Σου.