Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης. Βίος
Γεννήθηκε το 1844μ.Χ. στη Σμύρνη. Οι γονείς του ήταν ευλαβείς και ήταν ο μικρότερος γιος της πολύτεκνης οικογένειάς του. Όταν βαπτίστηκε του δόθηκε το όνομα Δημήτριος.
Αποφοίτησε με άριστα από την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Ήδη από τα 19 του χρόνια ήθελε να γίνει μοναχός. Ακολουθώντας την συμβουλή του πνευματικού του, ο νεαρός Δημήτριος επισκέφτηκε διάφορα μοναστήρια στον Ελλαδικό χώρο.
Ανάμεσα σε αυτά ήταν και μια μονή στην Πάρο όπου και γνώρισε τον Όσιο Αρσένιο της Πάρου. Εκείνος ήταν που τον προέτρεψε να μεταβεί στο Περιβόλι της Παναγιάς και πιο συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Ο Δημήτριος ακολούθησε την συμβουλή του Οσίου Αρσενίου και το 1866μ.Χ. -σε ηλικία 22 ετών- εκάρη μοναχός στην εν λόγω μονή, πήρε το όνομα Δανιήλ και ανέλαβε ως διακόνημα τη γραμματεία του μοναστηριού.
Εκείνη την εποχή στο Άγιο Όρος υπήρχε αναβρασμός με πρωτεργάτες τους Ρώσους μοναχούς οι οποίοι προσπαθούσαν να εφαρμόσουν τον πανσλαβισμό στην Πολιτεία του Άθω. Μεταξύ αυτών των διενέξεων, οι Έλληνες μοναχοί εγκατέλειψαν την Μονή Αγίου Παντελεήμονος, μεταξύ των οποίων και ο Δανιήλ.
Μετά από συκοφαντίες και την τιμωρία λόγω αυτών, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Όσιος Δανιήλ εγκατέλειψε υποχρεωτικά το Άγιο Όρος και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Στην μονή αυτή ο Όσιος Δανιήλ εργάστηκε και πέτυχε την εισαγωγή του αγιορείτικου τυπικού.
Κάποια στιγμή φυσικά ανακάλεσαν από το Πατριαρχείο την άδικη τιμωρία και έτσι ο Όσιος Δανιήλ επέστρεψε στο Περιβόλι της Παναγιάς και πιο συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Ως απεσταλμένος της μονής αυτής, μετέβη και παρέμεινε στη Σμύρνη για εννέα μήνες. Συνολικά στη Μονή Βατοπαιδίου έμεινε 5 χρόνια.
Κατόπιν, το 1881μ.Χ., επέλεξε ως ησυχαστήριο τα Κατουνάκια του Αγίου Όρους, όπου και έκτισε μια καλύβη. Σε εκείνο ακριβώς το μέρος, θεμελιώθηκε αργότερα το Ιερό Ησυχαστήριο της Αδελφότητος των Δανιηλαίων.
Στο ησυχαστήριο του ο Όσιος Δανιήλ εκτός από το προσεύχεται με θέρμη προς τον Κύριο, μελετούσε, αγιογραφούσε, συνέγραφε, θεράπευε και πάνω απ’ όλα συνέδραμε χριστιανούς -ρασοφόρους και κοσμικούς- στον αγώνα τους για έναν εν Χριστώ βίο.
Τα χαρίσματα του γέροντα και το πνευματικό του ύψος πέταξαν μακριά από τη λιτή καλύβη του στα Κατουνάκια και τον καθιέρωσαν στην συνείδηση των χριστιανών της εποχής του ως ένα δεινό υπέρμαχο της ορθοδοξίας και έναν από τους σύγχρονους στύλους της πίστεώς μας. Μεταξύ αυτών που είχε στενή σχέση και επικοινωνούσε μέσω επιστολών ο όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης, ήταν και ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.
Κοιμήθηκε την ημέρα των γενεθλίων της Θεοτόκου, αφού προηγουμένως μετέλαβε τη Θεία Κοινωνία, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1929μ.Χ.
Στην διάρκεια του βίου του ο Όσιος πατήρ ημών Δανιήλ Κατουνακιώτης, υπήρξε λαμπρός φάρος της ορθοδοξίας και μοναδικό στήριγμα των πιστών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν ανάγκη και έλαβαν από εκείνον απλόχερα την βοήθειά του!
Αναγνωρίστηκε ως Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9 Μαρτίου του 2020.
Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης. Γιορτή
Την μνήμη του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη, τιμούμε στις 7 Σεπτεμβρίου.
Απολυτίκιο του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη
Μετελθών πολιτείαν σεμνήν εν Άθωνι, Κατουνακίων κοσμήτορ, θεοειδές Δανιήλ, το εκ πέτρας μέλι ήδιστον παρήγαγες της ψυχοτρόφου αρετής ώσπερ μέλισσα, σοφέ, ακάματος· όθεν πάντες των σων χαρίτων τρυγώντες απεκδεχόμεθα σην εύνοιαν.
Κοντάκιο του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη
Αθωνιτών οσίων πάντων τον επόμενον τη αρετή και διακρίσει επαινέσωμεν τον εκλάμψαντα συνέσει και εγκρατείᾳ, οδηγόν ευσεβοφρόνων απλανέστατον τον γενόμενον τα πάντα πάσι κράζοντες· χριστοφίλητε Δανιήλ, χαίρε, όσιε.
Μεγαλυνάριο του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη
Χαίροις, διακρίσεως ο κανών, Δανιήλ, πατέρων εγκαλλώπισμα νεαυγών, χαίροις, μονοτρόπων αλείπτης και ιθύντωρ, θεόφρον Αθωνίτα, προς βίον κρείττονα.