Οι Άγιοι Άγγελοι
Οι Άγιοι Άγγελοι είναι πνευματικά και ασώματα όντα, δεν έχουν δηλαδή σώμα όπως οι άνθρωποι. Οι Άγγελοι υμνούν και δοξάζουν το μεγαλείο του Θεού, προστατεύουν τους ανθρώπους (φύλακας άγγελος) και μεταφέρουν μηνύματα του Θεού ή εκτελούν κάποια αποστολή που τους αναθέτει ο Κύριος.
Οι Άγγελοι του Θεού διακρίνονται σε 9 Τάγματα, τα οποία αποτελούν τρεις Ταξιαρχίες.
α) Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
β) Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες
γ) Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι
Στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν πολλές εμφανίσεις των Αγγέλων.
Η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Αγίων Ασωμάτων και Ουρανίων Ταγμάτων και η Πτώση του Εωσφόρου
Σε κάποιο συναξάρι γράφεται η φράση «το τοιούτον ουν μυστήριον εξ αρχαίας παραδόσεως παραλαβόντες την παρούσαν εορτήν εορτάζομεν, Σύναξιν αυτήν ονομάζοντες, ως είρηται». Σ’ αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε την Σύναξη των Αρχαγγέλων.
Ο Διάβολος με την υπερβολική του υπερηφάνεια, καυχήθηκε ότι θα βάλει τον θρόνο του πάνω στις νεφέλες του ουρανού και ότι θα γίνει όμοιος με τον Θεό και όπως γράφει ο προφήτης Ησαΐας (Hσ. ιδ΄, 14), αμέσως μόλις τα σκέφτηκε αυτά ο Διάβολος έπεσε απ’ την ουράνια δόξα και το αρχαγγελικό του αξίωμα. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γράφει ότι «Εθεώρουν τον Σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα» (Λουκ. ι΄, 18). Και το τάγμα του Εωσφόρου έπεσε μαζί του, κι από φωτεινοί άγγελοι έγιναν σκοτεινοί και δαίμονες.
Ο αρχιστράτηγος Μιχαήλ είδε την ελεεινή έκπτωση των Αγγέλων και κατενόησε την αιτία της. Τότε με υποταγή και ταπείνωση επέδειξε την πίστη του προς τον Θεό και φύλαξε και την δική του δόξα και λαμπρότητα που του είχε χαρίσει ο Θεός, αλλά και την δόξα όλων των Αγγέλων.
Για την υποταγή του αυτή ο Θεός όρισε ο Μιχαήλ να είναι ο πρώτος των Αγγελικών τάξεων.
Ο αρχάγγελος Μιχαήλ σύναξε, ένωσε σε ένα, όλους τους Αγγέλους και τους φώναξε το “Πρόσχωμεν! Στώμεν καλώς!”, δηλαδή να προσέξουν και να κατανοήσουν τι έπαθαν αυτοί οι εκπεσόντες άγγελοι, οι δαίμονες, για την υπερηφάνειά τους. Να στοχαστούν οι Άγγελοι και να κατανοήσουν τι είναι ο Θεός και τι είναι ο Άγγελος. Ο Θεός είναι ο Δεσπότης και ο Δημιουργός του παντός και οι Άγγελοι είναι δούλοι και κτίσματα του Θεού. Κι έτσι οι Άγγελοι ανύμνησαν και δόξασαν τον Θεό και είπαν τον αγγελικό ύμνο:
“Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης Αυτού”.
Η Σύναξη των Αρχαγγέλων και των Ουρανίων Σωμάτων αποτελεί αρχαία παράδοση της Εκκλησίας μας και τιμάται από την Εκκλησία στις 8 Νοεμβρίου. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση.
Τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ τιμούμε στις 26 Μαρτίου και στις 13 Ιουλίου.
Οι Άγιοι Αρχάγγελοι, οι αρχηγοί των αγγελικών ταγμάτων
Οι πιο γνωστοί είναι οι Αρχάγγελοι: ο Γαβριήλ («ο Θεός είναι η Δύναμή μου»), ο Μιχαήλ («τις ως ο Θεός ημών;»), ο Ραφαήλ («ο Θεός θεραπεύει») και ο Ουριήλ («το Φως ή το Πυρ του Θεού»).
Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται τέσσερεις ακόμη Αρχάγγελοι: ο Σαλαθιήλ (Γ΄ Έσδρας 5, 16), ο Ιεγουδιήλ, ο Βαραχιήλ και ο Ιερεμήλ (Γ΄ Έσδρας 4, 36).
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ αναφέρεται και ως Στρατηγός ή Ταξιάρχης, επειδή μετά την Πτώση του Εωσφόρου έγινε ο αρχηγός όλων των στρατιών των Αγγέλων.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού για τους ανθρώπους. Αυτός ήταν στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε και μίλησε στους γονείς του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στους γονείς της Παναγίας μας, αλλά και στον Ιωσήφ τον μνήστορα.
Οι Πατέρες μας λένε όταν νιώθουμε απελπισία, όταν νιώθουμε μόνοι και χωρίς βοήθεια από κανέναν, να προσευχόμαστε στον Αρχάγγελο Γαβριήλ για να μας δείξει το θέλημα του Θεού και να μας φωτίσει να ακολουθήσουμε την οδό της Σωτηρίας.
Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ είναι ένας ελεήμων θεραπευτής που τον στέλνει ο Θεός για να παρηγορήσει τους αρρώστους και τους λυπημένους. Στην Αγία Γραφή αναφέρεται επίσης ότι ο Αρχάγγελος Ραφαήλ έδιωξε τους δαίμονες από μια γυναίκα.
Το όνομα του Αρχαγγέλου Ουριήλ σημαίνει το φως ή η φωτιά του Θεού. Ο Αρχάγγελος Ουριήλ φωτίζει το νου και τις καρδιές των πιστών με το φως των θείων αληθειών και τη φωτιά της θείας αγάπης. Όλοι όσοι ξεκινούν τη μελέτη της γνώσης, μπορούν και πρέπει να προσευχηθούν στον Αρχάγγελο Ουριήλ για φωτισμό του μυαλού και της καρδιάς τους, ώστε να αποφύγουν ένα καταστροφικό χάσμα μεταξύ γνώσης και πίστης.
Ο Αρχάγγελος Σαλαφιήλ είναι ο προστάτης της προσευχής. Έτσι τον βλέπουμε και στις αγιογραφίες, με τα μάτια στραμμένα προς τα κάτω, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, με ταπεινότητα και βαθιά εσωτερική συγκέντρωση. Είναι ο πρώτος μας δάσκαλος της προσευχής. Η αληθινή προσευχή είναι το πιο δύσκολο πράγμα για να επιτευχθεί, και πρέπει να διδαχθεί κανείς σε αυτήν. Ας προσευχηθούμε στον Αρχάγγελο Σαλαφιήλ να μας χαρίσει ο Κύριος το δώρο της θείας προσευχής.
Ο Αρχάγγελος Ιεγουδιήλ είναι ο προστάτης, ο υπερασπιστής και ο βοηθός όλων όσων μοχθούν. Ο Θεός μας διέταξε να τρώμε το ψωμί μας με τον ιδρώτα του προσώπου μας. Δεν κοπιάζουμε μόνο σωματικά, για να κερδίσουμε το ψωμί μας, αλλά και πνευματικά, για να τελειοποιήσουμε την ψυχή μας. Ο Αρχάγγελος Ιεγουδιήλ κρατάει στις εικόνες ένα στεφάνι νίκης στα χέρια του. Τέτοια στέφανα θα κερδίσουμε όσοι από εμάς θα αντέξουμε μέχρι το τέλος, όσοι θα αγωνιστούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο έργο, γι’ αυτό ας ζητήσουμε βοήθεια από τον Αρχάγγελο Ιεγουδιήλ στην καθημερινή μας ζωή.
Ο Αρχάγγελος Βαραχιήλ είναι ο άγγελος των ευλογιών του Θεού. Ενώ παρακαλούμε τον Θεό να ευλογήσει όλες τις καλές προσπάθειές μας, ας απευθυνθούμε επίσης στον Αρχάγγελο Βαραχιήλ για βοήθεια. Πρέπει όμως να δεχτούμε την ευλογία του Κυρίου όχι μόνο για την ευημερία αλλά και για τον Σταυρό μας, δηλαδή τις θλίψεις χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει σωτηρία. Και ο Αρχάγγελος Βαραχιήλ να μας δώσει δύναμη να κουβαλάμε τους ευλογημένους σταυρούς μας.
Α.Α.
Δείτε επίσης
- Χαιρετισμοί στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ τους Παμμεγίστους Ταξιάρχας
- Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης της Σύμης
Απολυτίκιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ
Των ουρανίωv στρατιών Αρχιστράτηγοι, δυσωπούμεv υμάς ημείς οι ανάξιοι, ίvα ταις υμώv δεήσεσι, τειχίσητε ημάς, σκέπη των πτερύγωv, της αΰλου υμών δόξης, φρουρούvτες ημάς προσπίπτοντας, εκτεvώς και βοώντας· Εκ των κινδύνων λυτρώσασθε ημάς, ως Ταξιάρχαι των άνω Δυνάμεων.
Απολυτίκιο της Σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ
Φερωνυμία καταλλήλω εμπρέπων, καθυπουργείς εν τη του Λόγου σαρκώσει, ως στρατηγός των Ασωμάτων τάξεων όθεν ευηγγέλισαι, τη Παρθένω Μαρία, χαίρε προσφωνών αυτή, τον Θεόν γαρ συλλήψη, ον εκδυσώπει σώζεσθαι ημάς, τους σε υμνούντας, Γαβριήλ Αρχάγγελε.
Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, ποίημα του Ελισαίου Καπαδόπουλου
Επικεφαλείς
αγγελικών
ταγμάτων.
Φορείς
θεϊκών
ναμάτων.
Οι άγγελοι γνωρίζουν
ομορφιά, αγάπη
αέναη ζωή.
Δεν ορίζουν
την απάτη
την οχλαβοή.
Δεν περιορίζονται
στον χρόνο
και στον χώρο.
Αφυπνίζονται
με του Θεού τον θρόνο
για ομφάλιο λώρο.
Ο ψυχοπομπός Μιχαήλ
κρατά ρομφαία
για να τιμωρεί.
Με κρίνο ο Γαβριήλ
στα μάτια ωραία
την Παναγιά θωρρεί.
Ο Μιχαήλ
τους αγγέλους συγκρατεί
κατά του Εωσφόρου.
Ο Γαβριήλ
τον Ιωσήφ νουθετεί
για τον φόβο του Ηρώδου.