Η θαυματουργική εύρεση της εικόνας της Αγίας Τριάδος
Η Μονή Αγίας Τριάδος Τούμπας απέχει 19 χλμ από τις Σέρρες, γύρω στα 20 λεπτά με το αμάξι.
Την εικόνα της Αγίας Τριάδος την βρήκε μετά από θαύμα ο Αθανάσιος Τσαπαδάς, κάτοικος της Τούμπας, το 1884.
Ένας άγγελος εμφανίστηκε στον Αθανάσιο Τσαπαδά όταν κοιμόταν και του είπε πού βρίσκεται η εικόνα.
«Να πας στη θέση του κτήματος που λέγεται Αγία Τριάδα και να σκάψεις. Εκεί θα βρεις αγίασμα και μέσα σ’ αυτό την εικόνα της Αγίας και ομοουσίου Τριάδος».
Η ταπεινοφροσύνη του δεν τον άφησε να πιστέψει. Θεώρησε ότι το όνειρο είτε ήταν δημιούργημα της φαντασίας του, είτε τέχνασμα του Πονηρού. Το μόνο που έκανε ήταν να το συζητήσει με κάποιους συγχωριανούς του που τους είχε εμπιστοσύνη.
Πέρασαν μήνες και μπήκε ο Ιανουάριος του 1884. Ο Αθανάσιος Τσαπαδάς είδε ξανά τον ίδιο άγγελο, σε όραμα αυτήν την φορά. Αλλά ο Αθανάσιος δεν το έπαιρνε απόφαση. Λίγες ώρες αργότερα, εμφανίστηκαν 3 άνδρες και τον οδήγησαν στον τόπο που έπρεπε να σκάψει. Τον επέπληξαν μάλιστα που δεν το είχε κάνει νωρίτερα! Στη συνέχεια… εξαφανίστηκαν.
Ο Αθανάσιος Τσαπαδάς κάθιδρος από το άγχος άρχισε να σκάβει. Βρήκε μια πηγή νερού, το αγίασμα που είχε αναφέρει ο άγγελος. Τότε τον είδε ο Αγά Μπέης, ιδιοκτήτης της περιοχής και αφεντικό του Αθανασίου.
“Γκιαούρη, αντί να κάνεις τις δουλειές σου, καταστρέφεις το κτήμα μου; Τρέχα να δουλέψεις!”, του φώναξε. Πήγε να φύγει με το άλογό του, μα αυτό δεν υπάκουσε. Προσπάθησε ξανά, έπεσε από το άλογο και έχασε το φως του! Ακούει τα βήματα κάποιου και του ζητάει βοήθεια: “Βοήθησέ με! Έχασα το φως μου! Ζήτα από τον Αθανάσιο να φέρει αγίασμα να βάλουμε στα μάτια μου.”
Έτσι και έγινε και ο Αγά Μπέης βρήκε ξανά την όρασή του! Επέστρεψε συγκλονισμένος στην οικία του και τα νέα μαθεύτηκαν σε όλο το χωριό.
Όλοι οι χωριανοί έτρεξαν για να βοηθήσουν τον Αθανάσιο. Πέρασαν ώρες, που ο Αθανάσιος έσκαβε και οι άλλοι απομάκρυναν τα χώματα και καθάριζαν τον τόπο. Σκάβοντας, έφτασε στα 3 μέτρα βάθος. Τότε το φτυάρι του χτύπησε σε τούβλα. Συνέχισαν την προσπάθεια με μεγάλη προσοχή και βρήκαν την εικόνα της Αγία Τριάδος.
Ήταν κτισμένη με τούβλα για προστασία, στο βάθος ενός παλιού πηγαδιού που είχε επιχωματωθεί με τα χρόνια. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ήταν κρυμμένη εκεί για ένα χρονικό διάστημα από 70 έως 120 χρόνια.
Ο Αγάς Μπέης παραχώρησε αυτή την περιοχή και έδωσε και 210 χρυσές λίρες για να κτιστεί ο πρώτος ναός στην Αγία Τριάδα. Οι πιστοί έφτιαξαν ένα προσκύνημα στο πηγάδι και μια ξύλινη εκκλησία στην οποία τοποθετήθηκε η εικόνα της Αγίας Τριάδος.
Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος
Ο Αθανάσιος Τσαπαδάς αφιερώθηκε στον Θεό και έδρασε με όλες του τις δυνάμεις. Ίδρυσε το ανδρικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος και έγινε ο πρώτος του ηγούμενος. Κοιμήθηκε το 1891 σε ηλικία 72 ετών. Το έργο του όμως όχι απλά δεν σταμάτησε τότε, αλλά μόλις είχε ξεκινήσει.
Λίγο μετά το 1900 φτιάχτηκαν τα πρώτα κελιά για μοναχούς κοντά στην εκκλησία. Το 1903 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και κτίστηκε ο δεύτερος ναός. Ήταν μια βασιλική με τρία κλίτη. Είχε μεγάλα παράθυρα τα οποία συντελούσαν στον καλό φωτισμό του ναού.
Πολλοί πιστοί από όλη την Ελλάδα, έρχονται για προσκύνημα ή επειδή είχαν κάνει κάποιο τάμα. Η εικόνα της Αγίας Τριάδος έχει συνδεθεί με πολλά θαύματα!
Τη δεκαετία του ’30 κτίστηκε το κουβούκλιο που καλύπτει το πηγάδι με το αγίασμα. Λίγα χρόνια πριν το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, κτίστηκαν δύο πτέρυγες με δωμάτια για να μπορούν να φιλοξενηθούν οι προσκυνητές.
Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Τριάδος
Όπως είδαμε και νωρίτερα, τα θαύματα ξεκίνησαν ήδη από την πρώτη ημέρα της ανευρέσεως της εικόνας της Αγίας Τριάδος.
Η φήμη εξαπλώθηκε γρήγορα από στόμα σε στόμα. Άτομα με αναπηρίες, άνθρωποι με ανίατες ασθένειες, γονείς έφερναν τα άρρωστα παιδιά τους, ακόμη και δαιμονισμένοι βρήκαν τη γιατρειά τους αφού προσκύνησαν και προσευχήθηκαν στην Αγία Τριάδα. Έτσι έκαναν κι ένας Εβραίος και ένας Τούρκος χότζας, και μετά το θαύμα βαπτίστηκαν και Χριστιανοί!
Το πρώτο πράγμα που προσέξαμε όταν προσκυνήσαμε είναι ότι η εικόνα έχει μια ευωδία. Όπως μας εξήγησαν, αυτή η άρρητος ευωδία υπάρχει κάθε μέρα, οποιαδήποτε ώρα, συνέχεια! Δεν χάνεται ποτέ και δεν μας έχει ξανατύχει σε άλλο προσκύνημα.
Η σημερινή Εκκλησία στη Μονή Αγίας Τριάδος
Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε το 1977. Είναι σταυροειδής βασιλική με τρούλο και τρία κλίτη. Τα δύο πλευρικά κλίτη είναι παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αγίους Αναργύρους και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Στην είσοδο του ναού είναι αγιογραφημένη η Φιλοξενία του Αβραάμ και το όραμα του Ιεζεκιήλ.
Στην Ωραία Πύλη είναι αγιογραφημένη η Φιλοξενία του Αβραάμ.
Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που φτιάχτηκε τη δεκαετία του ’90, υπάρχουν οι παρακάτω εικόνες:
ο Ιησούς Χριστός καθισμένος σε θρόνο
η Παναγία Βρεφοκρατούσα
ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
η Αγία Τριάδα
η Αγία Τριάδα με κάλυμμα από ασήμι
ο Ευαγγελισμός
οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός
ο Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης και ο Άγιος Σπυρίδων
ο Αρχάγγελος Μιχαήλ
ο Άγιος Γεώργιος σε θρόνο
οι Αγίες Καικιλία και Κυριακή
οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη
οι Άγιοι Νικόλαος και Αθανάσιος
ο Αρχάγγελος Γαβριήλ
ο Άγιος Δημήτριος σε θρόνο και ο Άγιος Νεκτάριος
Ο π. Ιωάννης Καλαΐδης στη Μονή Αγίας Τριάδος Τούμπας
Ο πατέρας Ιωάννης Καλαΐδής πήγαινε συχνά να λειτουργήσει στο ναό Αγία Τριάδος στο Μοναστήρι της Τούμπας. Μάλιστα κάθε χρονιά στην Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος, έδιναν την θαυματουργή εικόνα να την κρατήσει ο πατήρ Ιωάννης στην περιφορά. Ας δούμε τη έγραψε η κόρη του, η κυρία Θεοδώρα, στον εκπαιδευτικό Μιλτιάδη Τσεσμετζή.
“Η αγαπημένη εικόνα του πατέρα μου ήταν η εικόνα της Αγίας Τριάδος! Πάντα είχε στην τσεπούλα από το αντερί του μια τέτοια εικόνα της Αγίας Τριάδος! Υπάρχει ένα μοναστήρι στην Τούμπα Σερρών, που επί τριάντα χρόνια πήγαινε ο πατέρας με το τρένο και αγρυπνούσε μπροστά στην εικόνα και πάντα το πρωί του έδιναν την θαυματουργή αυτή εικόνα να την κρατήσει για την λιτανεία! Μου το έλεγε με δάκρυα στα μάτια! Παιδί μου τόσοι πολλοί ιερείς και πάντα δίνουν σε μένα τον τελευταίο να κρατήσω την εικόνα! Είχε πολύ χαρά από αυτή την τιμή που του κανε ο Καλός Θεός! Όλη του η ζωή ήταν μια Πεντηκοστή!”
Μονή Αγίας Τριάδος, Τούμπας. Ιερά Πανήγυρη
Το μοναστήρι Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με μεγάλη Ιερά Πανήγυρη που διαρκεί μέχρι την Τρίτη.
Το πρωί του Σαββάτου είναι το μεγαλύτερο Ψυχοσάββατο του εκκλησιαστικού έτους και μετά την Θεία Λειτουργία τελείται μνημόσυνο, κατά το αγιορείτικο τυπικό, για όλους τους κεκοιμημένους. Κατόπιν βγαίνει η εικόνα της Αγίας Τριάδος από το Ιερό Βήμα και τελείται μικρός αγιασμός. Το απόγευμα γίνεται Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός.
Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής γίνεται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός με κήρυγμα και αρτοκλασία.
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος το πρωί γίνεται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μεθεόρτιο Εσπερινός το απόγευμα της Δευτέρας.
Τέλος την Τρίτη το πρωί γίνεται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Τριάδος και Μνημόσυνο των Κτητόρων της Μονής.
Αυτές τις μέρες γίνεται και Εμποροπανήγυρη που ξεκινάει από την Παρασκευή.