Κριτική και εντυπώσεις
Το Μητερικό της Θράκης αποτελεί μία συμπιληματική συλλογή αγιολογικών έργων, στα οποία ιστορούνται ο επίγειος Βίος και η ουράνια Πολιτεία γυναικείων μορφών του Χριστιανισμού στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, τόπου μαρτυρίου τους, κατά τη διάρκεια μιας χρονικής διαδρομής που εκτείνεται από τους χρόνους των διωγμών μέχρι την άλωση της του Κωνσταντίνου.
…
Με τα λόγια αυτά ξεκινά τον πρόλογο -δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα- του πονήματος του “Μητερικό της Θράκης” ο θεολόγος Γιώργος Σ. Γκόζης. Μια μελέτη η οποία, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας μας αναφέρει, υποβλήθηκε ως διπλωματική εργασία για την απόκτηση του μεταπτυχιακού του τίτλου σπουδών στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η μελέτη αυτή είναι χωρισμένη σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο από αυτά είναι αφιερωμένο στην Αγιολογία, ως τομέα της επιστήμης της Θεολογίας. Ο Γιώργος Σ. Γκόζης, έχοντας ειδικευθεί στον τομέα αυτό, είναι ο πλέον κατάλληλος για να φωτίσει και να μας παρουσιάσει το τι βρίσκεται πίσω από τα έργα που καλούμε “Βίους Αγίων και Μαρτύρων”.
Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός των μαρτυρίων της Οσιομάρτυρος Σεβαστιανής, της Αγίας Γλυκερίας ‒με το θαύμα επί της μυροδόχου‒, αλλά και των μαρτυρίων που υπέστησαν οι Άγιες Τεσσαράκοντα Γυναίκες μαζί με τον Άγιο Αμμών.
Το επόμενο -τρίτο- μέρος της μελέτης αυτής του Γιώργου Σ. Γκόζη, εμπεριέχει τους Βίους της Αγίας Μαρίας της Νέας της εκ Βιζύης, της Οσίας Παρασκευής της Νέας της εξ Επιβατών, αλλά και το επίμετρο με την παρουσία της Οσίας Παρασκευής της Νέας στη Βαλκανική Ορθοδοξία.
Και ακολουθεί το τέταρτο μέρος του βιβλίου “Μητερικό της Θράκης”, όπου εκεί συναντούμε έναν χάρτη της Βυζαντινής Θράκης που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας, ένα φωτογραφικό παράρτημα με εικόνες και ναούς της Βυζαντινής Θράκης, καθώς και ένα δεύτερο φωτογραφικό παράρτημα με εικόνες των Αγίων Μητέρων που αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου.
Αξίζει δε, να τονίσουμε ότι τα κείμενα των Μαρτυριών και των Βίων συμπεριλαμβάνουν τόσο το πρωτότυπο κείμενο, όσο και την απόδοσή του στη νέα ελληνική. Οι δύο αυτές μορφές είναι τυπωμένες σε αντικριστές σελίδες -όπως συμβαίνει και στην Αγία Γραφή- ώστε να γίνονται άμεσα κατανοητές και να δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη να κάνει την αντιπαραβολή τους.
Θα ήθελα τέλος, να κλείσω την παρουσίαση αυτού του ψυχωφελούς αλλά και ενημερωτικού έργου, με τα μία φράση του ίδιου του συγγραφέα…
…
Με όλη αυτήν τη σκευή αγάπης και συγκίνησης παραδίδουμε το έργο αυτό στην κρίση του αναγνώστη, με την ευχή οι Μητέρες της Θράκης, όσες γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά και όσες μας είναι ακόμη άγνωστες, δια των πρεσβειών και της μεσιτείας τους να μας χαρίζουν την αγιοπνευματική ελευθερία.
Οπισθόφυλλο
Το Μητερικό της Θράκης είναι μία συμπιληματική συλλογή αγιολογικών έργων, όπου εξιστορούνται ο βίος και η πολιτεία γυναικείων μορφών του Χριστιανισμού στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, κατά τη διάρκεια μίας χρονικής διαδρομής που εκτείνεται από τα χρόνια των διωγμών μέχρι την άλωση της του Κωνσταντίνου.
Η συλλογή αυτή, ωστόσο, δεν αυτοπεριορίζεται από τον τίτλο της ούτε μόνο στις Γυναίκες ούτε μόνο στη Θράκη. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε, πιστό ή μη, αναζητά τη Μαρτυρία της εν Χριστώ ζωής, αδιάκριτα από την ανδρώα ή γυναικεία φύση που του δόθηκε, αλλά και σε κάθε μελετητή της ιστορίας της Θράκης, όπως αυτή καταγράφηκε στο πέρασμα δώδεκα χριστιανικών αιώνων.
Το Μητερικό της Θράκης δεν απευθύνεται σε έναν εκλεκτικό ή περίκλειστο κύκλο ειδικών. Αντιθέτως, απευθύνεται σε κάθε μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο με ανησυχίες. Είναι μία ανοιχτή επιστολή επικοινωνίας του μέλους προς τη λατρεύουσα κοινότητα και αντίστροφα, αλλά και μία οριζόντια και κάθετη αναφορά.
Το Μητερικό της Θράκης είναι ένα βιβλίο γραμμένο για σένα.
Αγοράστε το “Μητερικό της Θράκης”, του Γιώργου Σ. Γκόζη, κάνοντας κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Μητερικό της Θράκης
Υπότιτλος βιβλίου
Βίοι και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων γυναικών της Θράκης
Συγγραφέας
Γιώργος Σ. Γκόζης
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης
Ημερομηνία έκδοσης
Δεκέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων
271
ISBN
978-618-5001-53-7