Εισόδια της Θεοτόκου
Για να διαβάσετε για την Υπαπαντή του Χριστού κάντε κλικ εδώ.
Στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου γιορτάζουμε την είσοδο της Θεομήτορος στον Ναό.
Οι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα ήταν άτεκνοι. Μετά από πολλές προσευχές ο Θεός τους χάρισε ένα παιδί. Τη Θεοτόκο Μαρία. Ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα υποσχέθηκαν ότι θα αφιερώσουν την κόρη τους στον Θεό. Όταν η Μαρία έγινε 3 ετών, πήγαν στο Ναό για να εκπληρώσουν το τάμα και την υπόσχεσή τους.
Εκεί την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας. Με τη χάρη του Θεού, αναγνώρισε ότι η Παναγία είχε όλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Στο πρόσωπό της θα εκπληρωνόντουσαν οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, η Μαρία θα γινόταν η Θεοτόκος. Με φώτιση από τον Θεό, ο Ζαχαρίας έκλεισε την Παναγία στο θυσιαστήριο, στα Άγια των Αγίων, εκεί που μόνο οι Αρχιερείς μπορούσαν να μπουν και αυτοί μόνο μία φορά το χρόνο.
Εκεί παρέμεινε η Παναγία για 12 χρόνια. Τροφή της έφερνε ένας Άγγελος από τον ουρανό. Η Μαρία προσευχόταν συνέχεια στον Θεό και τον ευχαριστούσε. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς περιγράφει την Παναγία ως την πρώτη ασκήτρια, την πρώτη μοναχή. “Αλλά ποιος αγάπησε περισσότερο τον Θεό από αυτήν που υμνούμε σήμερα; Και ποιος αγαπήθηκε από τον Θεό περισσότερο από όσο αυτή; Ποιο άλλο κτίσμα φάνηκε πιο καθαρό από αυτήν ή εξίσου ή κοντά;” Ο Άγιος Γερμανός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, γράφει “τω ναώ καθεκάστην προσεδρεύουσα, το κοσμικόν σχήμα ως αράχνης ιστόν ελογίσατο· και του ουρανίου όλβου επιτύχουσα, τον επίγειον πλούτον ηρνήσατο· και χαράν την των αγγέλων καθεκάστην θεωρούσα, των του βίου φροντίδων ανωτέρα εδείκνυτο, και το Πνεύμα το Άγιον αεννάως ορώσα, των πονηρών πνευμάτων τας φάλαγγας αοράτως απήλαυνε”.
Με τις προσευχές της και με την ασκητική ζωή της η Παναγία έφτασε πολύ κοντά στο Θεό. Ας δούμε τι γράφει σχετικά ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς:
“… με αυτό τον τρόπο ενώθηκε και αφομοιώθηκε με τον Θεό, μόνο αυτή από όλους τους αγίους όλων των αιώνων, επετέλεσε και τελείωσε από μόνη της την υπερφυά αυτήν πρεσβεία (μεσιτεία) για τη σωτηρία μας. Και όχι μόνο απέκτησε την υπεράνω λόγου ανάβαση του νου, αλλά και τη χρησιμοποίησε υπέρ ημών απάντων και με την παρρησία της προς τον Θεό πραγματοποίησε το μέγα αυτό μυστήριου της ενσάρκου οικονομίας. Επειδή δεν έγινε μόνο καθ’ ομοίωση του Θεού, αλλά έκανε και τον Θεό καθ’ ομοίωση του ανθρώπου, όχι επειδή Τον έπεισε μόνο, αλλά και Τον κυοφόρησε ασπόρως και τον γέννησε αφράστως. Είχε μορφωθεί κατά χάρη από τον Θεό (για αυτό και την ονόμασε “Κεχαριτωμένη” ο Αρχάγγελος) και αυτή μόρφωσε τον Θεό με τη δική της ανθρώπινη φύση (για αυτό και ευαγγελίσθηκε από τον ίδιο Γαβριήλ με το “χαίρε”).”
Η Παναγία, που αφιερώθηκε στον Θεό από τόσο μικρή ηλικία, και προσπάθησε και κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στον Θεό, συγκατατίθεται -με την ελεύθερη βούλησή της- να γίνει η Θεοτόκος και να σωθεί έτσι το γένος των ανθρώπων από την αμαρτία.
Κλείνοντας, ας δούμε τι έγραψε ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης:
“αυτά που κατόρθωσε η Παναγία – αυτή η αγιότητα την οποία κατόρθωσε – δεν τα κατόρθωσε επειδή ήταν αναμάρτητη εκ φύσεως, τα κατόρθωσε επειδή ενώ ήταν άνθρωπος σαν εμάς, γεννήθηκε από φυσικούς γονείς, από τον Ιωακείμ και την Άννα, ενώ ήταν άνθρωπος καθόλα φυσιολογικός, είχε αυτή τη δική μας τη φύση η οποία ρέπει προς την αμαρτία, κατόρθωσε εν τούτοις να καλλιεργήσει τις αρετές με πολλή άσκηση, με προσευχή, με νηστείες με εγκράτεια, με αγνότητα ιδιαιτέρως, και να φθάσει στα ύψη αυτά της αγιότητας, συνεργώντας και κοπιάζοντας η ίδια.”
Αφού πέρασαν 12 χρόνια, η Παναγία βγήκε από τα Άγια των Αγίων. Ο Αρχιερέας Ζαχαρίας την παρέδωσε στο Μνήστορα Ιωσήφ γνωρίζοντας, με τη χάρη του Θεού, ότι αυτός θα την προστατεύει και θα είναι μάρτυρας της Παρθενίας της. Τέσσερις μήνες αργότερα, ακολουθεί ο Ευαγγελισμός.
Τα Εισόδια της Θεοτόκου τιμούμε στις 21 Νοεμβρίου.
Απολυτίκιο των Εισοδίων της Θεοτόκου
Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις· Εν Ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν· Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.
Κοντάκιο των Εισοδίων της Θεοτόκου
Ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστάς και Παρθένος, το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του Θεού, σήμερον εισάγεται, εν τω οίκω Κυρίου, την χάριν συνεισάγουσα, την εν Πνευματι Θείω· ην ανυμνούσιν Άγγελοι Θεού· Αύτη υπάρχει σκηνή επουράνιος.
Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του αγιογράφου Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!