Μαρία η Μαγδαληνή. Βίος
Η Μαρία η Μαγδαληνή ονομαζόταν έτσι επειδή καταγόταν από την πόλη Μάγδαλα της Γαλιλαίας, κοντά στην Τιβεριάδα. Ήταν μία από τις Μυροφόρες και την τιμούμε ως Ισαπόστολο.
Η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν δαιμονισμένη και οι δαίμονες την τυραννούσαν πολύ. Ο Ιησούς Χριστός την θεράπευσε βγάζοντας τα επτά δαιμόνια και από τότε τον ακολουθούσε παντού ως Μαθήτριά Του.
Οι Μυροφόρες ήταν μαθήτριές του Χριστού και έμειναν μαζί με την Παναγία κατά την Σταύρωση, θρήνησαν μαζί της, κι όταν όλοι οι άλλοι είχαν κρυφτεί, αυτές θέλησαν να μυρώσουν το σώμα Του με τον τρόπο που συνήθιζαν εκείνα τα χρόνια. Έτσι αγόρασαν ακριβά αρώματα (μύρα) και πήγαν ξημερώματα Κυριακής στον Τάφο του Ιησού να τον μυρώσουν.
Πρώτη η Μαρία Μαγδαληνή έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού και έτρεξε και κήρυξε την Ανάσταση στους Μαθητές και πρώτη αυτή είδε τον Αναστάντα Χριστό. Τότε έπεσε στα πόδια Του και Τον άκουσε να της λέει “μη μου άπτου”.
Μετά την ανάληψη του Χριστού μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και ευαγγέλισε τον Θείο Λόγο. Σύμφωνα με την παράδοση η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στη Ρώμη στον αυτοκράτορα Τιβέριο και θεράπευσε το μάτι του. Επίσης κατήγγειλε στον Τιβέριο τον Πιλάτο και τους αρχιερείς για την άδικη σταύρωση του Χριστού κι αυτός τους θανάτωσε. Στη συνέχεια πήγε σε όλη την Ιταλία και τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Φοινίκη, την Συρία και την Παμφυλία.
Επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα και έζησε μαζί με την Παναγία. Μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στην Έφεσο. Εκεί βρήκε τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και μέχρι τα γεράματα της κήρυττε την Χριστιανική Πίστη. Στην Έφεσο την ενταφίασε ο Ιωάννης ο Θεολόγος κοντά στην είσοδο του σπηλαίου των Επτά Παίδων της Εφέσου, και το τίμιο λείψανό της έκανε πολλά θαύματα με τη χάρη του Θεού.
Αργότερα, το 890, ο αυτοκράτορας Λέων Στ’ ο Σοφός, μετέφερε το λείψανό της στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, το αριστερό της χέρι φυλάσσεται στη Μονή Σιμωνόπετρας και το αριστερό της πόδι στη Μονή Εσφιγμένου, τμήμα από το πόδι της στη Μονή Κουτλουμουσίου, και τμήμα της κάρας στη Μονή Ζωγράφου στο Άγιο Όρος. Αποτμήματα του τιμίου λειψάνου της φυλάσσονται στη Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού Κορινθίας και στη Μονή 40 Μαρτύρων Σπάρτης.
Μαρία η Μαγδαληνή πολιούχος και προστάτιδα
Η Μαρία η Μαγδαληνή και ο Όσιος Σίμων ο Μυροβλήτης είναι μαζί κτήτορες, πολιούχοι και προστάτες της Μονής Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος.
Μαρία η Μαγδαληνή. Το σφάλμα των Παπικών
Οι Ευαγγελιστές έχουν κάνει τα απαραίτητα για να ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά πρόσωπα με ίδιο όνομα στην Καινή Διαθήκη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Παπικούς να ταυτίσουν αυθαίρετα την Μαρία την Μαγδαληνη με την αμαρτωλή γυναίκα που έπλυνε τα πόδια του Ιησού Χριστού με τα δάκρυά της και τα άλειψε μύρο, δείχνοντας τη μετάνοιά της. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γράφει στο έβδομο κεφάλαιο “Και γυνή ήτις ην αμαρτωλός εν τη πόλει”. Ενώ στο επόμενο κεφάλαιο, περιγράφει την θεραπεία της Μαρίας της Μαγδαληνής από τα επτά δαιμόνια και αναφέρεται σε αυτή ξεκάθαρα με το όνομά της “η Μαρία, που καλείται Μαγδαληνή”.
Μαρία η Μαγδαληνή. Τα επτά δαιμόνια
Στο συναξάρια της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής αναφέρεται ότι τα επτά δαιμόνια είναι τα αντίθετα των επτά αρετών. Δηλαδή πνεύμα αφοβίας Θεού, πνεύμα ασυνεσίας, πνεύμα αγνωσίας, πνεύμα ψεύδους, πνεύμα κενοδοξίας, πνεύμα επάρσεως, πνεύμα κάλλους. Αυτά είναι αντίθετα των αρετών. Γιατί κάθε αμαρτία έχει τον δαίμονά της, δηλαδή το πνεύμα που την ενεργεί.
Ο Άγιος Μόδεστος γράφει σχετικά: “Εύλογα, λοιπόν, επιλέγει ο Σωτήρας την Μαρία την Μαγδαληνή, από την οποία εξέβαλε επτά δαιμόνια, για να εκδίωξει μέσω αυτής, τον άρχοντα της κακίας (διάβολο) από την ανθρώπινη φύση. Διότι οι ιστορίες διδάσκουν την Μαγδαληνή αυτήν δια βίου παρθένο. Και αναφέρεται μαρτύριο της Μαρίας Μαγδαληνής, όπου γράφεται ότι για την άκρα παρθενία και καθαρότητά της, φαινόταν στους βασανιστές της, σαν καθαρό κρύσταλλο”.
Μαρία η Μαγδαληνή. Το θαύμα με τα Κόκκινα Αβγά
Όταν η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Καίσαρα Τιβέριο και του μίλησε για την Ανάσταση του Κυρίου, βρισκόταν εκεί κάποιος με ένα καλάθι αβγά. Ο Τιβέριος δεν πίστεψε τα λόγια της και της είπε “όσο Αυτός σηκώθηκε από το μνήμα Του, άλλο τόσο αυτά τα άσπρα αβγά θα γίνουν κόκκινα”. Και πριν προλάβει να τελειώσει τα λόγια του, τα αβγά μέσα στο καλάθι έγιναν όλα κόκκινα και για αυτό έχουμε την Παράδοση να βάφουμε τα αβγά κόκκινα.
Μαρία η Μαγδαληνή. Σύγχρονα θαύματα
Η Μαγδαληνή Ζ. Τσιτσιπάτη στο βιβλίο της “Η παρουσία της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στον Ελληνικό χώρο” αναφέρει δύο σημαντικά σύγχρονα θαύματα στο Άγιο Όρος.
Το 1945 η Ιερά Μονή Ιβήρων και οι Ιερές Μονές Φιλοθέου, Ξηροποτάμου και Σιμωνόπετρας κινδύνευσαν από μία μεγάλη πυρκαγιά. Οι μοναχοί πήραν το λείψανο της Αγίας και πορεύθηκαν προς την φωτιά προσευχόμενοι. Μόλις έφτασαν κοντά, η φωτιά κόπηκε στα δύο ανοίγοντας δρόμο. Όταν ολοκλήρωσαν τον Παρακλητικό Κανόνα στη Μαρία τη Μαγδαληνή, η φωτιά έσβησε εντελώς. Παρόμοιο θαύμα έγινε στη Σιμωνόπετρα το 1947.
Το 1990 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που απειλούσε για 16 ημέρες τη Μονή Σιμωνόπετρας. Κάηκαν μάλιστα και κάποια κελιά μοναχών. Πολλοί πυροσβέστες και μοναχοί γειτονικών Μονών πάλευαν με τις φλόγες. Ο Καθηγούμενος Αιμιλιανός περιγράφει το παρακάτω περιστατικό.
Όταν ήλθα εις τον ναόν της αγίας Μαγδαληνής του ηγουμενείου, εκείνη την φοβερή νύχτα της φωτιάς, μπήκα μέσα, ήταν που μόλις χαροπάλευε η κανδήλα της εικόνας της Παναγίας της «Εκτενούς Ικεσίας», διότι είχανε περάσει ώρες πολλές, όπως επίσης και η κανδήλα του Ιερού, και το φως ήταν ελάχιστο. Κοίταξα όλους τους Αγίους προσπαθώντας έτσι, σαν έναν εξιχνιασμό η σαν ένα ερώτημα η σαν μία κραυγή της Αδελφότητος, που βγαίνει από τα ξύλα τα οποία καίγονται, να δω αν υπάρχει κάτι που μπορεί να είναι έστω ένας χρησμός το τι θα γίνει … Και την ώρα εκείνη ήλθε μία φωνή τόσο καθαρή: “Πάντως, η φωτιά θα περάσει. Πάντως η φωτιά θα περάσει”. Είπα ότι θα σωθούμε, θα σωθεί το μοναστήρι.
Μαρία η Μαγδαληνή. Γιορτή
Τη μνήμη της Ισαποστόλου Μαρίας Μαγδαληνής τιμούμε στις 22 Ιουλίου. Η ανακομιδή των λειψάνων της Μαρίας της Μαγδαληνής από τον Λέοντα τον Σοφό τιμάται στις 4 Μαΐου.
Μαρία η Μαγδαληνή. Αγρυπνία στον Πανάγιο Τάφο
Μαρία η Μαγδαληνή. Ύμνοι
Μαρία η Μαγδαληνή. Απολυτίκιο
Χριστώ τω δι᾽ ημάς, εκ Παρθένου τεχθέντι, Σεμνή Μανδαληνή, ηκολούθεις Μαρία, αυτού τα δικαιώματα, και τους νόμους φυλάττουσα, όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, ανευφημούμέν σε πίστει, και πόθω γεραίρομεν.
Μαρία η Μαγδαληνή. Απολυτίκιο
Χριστώ τω δι’ ημάς, εκ Παρθένου τεχθέντι, σεμνή Μαγδαληνή, ηκολούθεις Μαρία, αυτού τα δικαιώματα, και τους νόμους φυλάττουσα. όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, αμαρτημάτων την λύσιν, ευχαίς σου λαμβάνομεν
Μαρία η Μαγδαληνή. Κοντάκιο
Ως Μυροφόρον του Σωτήρος και Μαθήτριαν Μαγδαληνή και Αποστόλων ισοστάσιον. Ανυμνούμεν σε Μαρία και εκβοώμεν. Παρρησίαν κεκτημένη προς τον Κύριον. Καθικέτευε λυτρούσθαι πάσης θλίψεως Τους βοώντας σοι. χαίροις Λόγου Μαθήτρια.
Μαρία η Μαγδαληνή. Κοντάκιο
Μύροις των θερμών σου πρεσβειών, ω Μαγδαληνή Μυροφόρε, Χριστόν ιλέωσαι, τον φιλανθρωπότατον, Θεόν δεόμεθα, όπως πάσης ρυώμεθα, ανάγκης και βλάβης, και ποικίλων θλίψεων, και περιστάσεων, πάντες οι τη ση προστασία, σπεύδοντες εν πίστει Μαρία, και τους σους καμάτους μακαρίζοντες.
Μαρία η Μαγδαληνή. Κοντάκιο
Ο υπερούσιος Θεός εν τω κόσμω, μετά σαρκός επιφοιτών Μυροφόρε, σε αληθή Μαθήτριαν προσήκατο, όλην σου την έφεσιν, προς αυτόν κεκτημένην, όθεν και ιάματα, απετέλεσας πλείστα· και μεταστάσα νυν εν ουρανοίς, υπέρ του κόσμου πρεσβεύεις εκάστοτε.