Για να διαβάσετε τους Χαιρετισμούς στην Κοίμηση Θεοτόκου κάντε κλικ εδώ
Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Η Θεοτόκος συνήθιζε να προσεύχεται στον κήπο της Γεθσημανής, στο Όρος των Ελαιών, εκεί που προσευχήθηκε και ο Ιησούς πριν παραδοθεί στο Θείο Πάθος και τη Σταύρωση. Όταν ήταν 59 ετών, την επισκέφθηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κρατώντας ένα κλαδί φοινικιάς και της είπε ότι σε τρεις μέρες θα μετατεθεί από τη γη στους ουρανούς.
“Αυτά λέγει ο Υιός σου: είναι καιρός να παραλάβω τη μητέρα μου κοντά μου. Γι’ αυτό να μην ταραχθείς, αλλά δέξου το μήνυμα με ευφροσύνη, επειδή μεταβαίνεις σε ζωή αθάνατη”
Πράγματι, σε τρεις ημέρες, φωτεινές νεφέλες μάζεψαν τους Αποστόλους που έκαναν κήρυγμα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, για να τους φέρουν στη Γεθσημανή. Εκτός από τους Αποστόλους, τα σύννεφα έφεραν στην Παναγία τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη, ο δάσκαλός του ο Ιερόθεος και ο Ιάκωβος ο Ιερόθεος. Αυτός που έλειπε πάλι, για να φανερωθεί η δόξα του Θεού, ήταν ο Απόστολος Θωμάς. Όλοι τους ήταν πολύ λυπημένοι και έκλαιγαν που θα πέθαινε η Παναγία. Ποιος θα τους παρηγορούσε τώρα; Ποιος θα τους καθοδηγούσε;
Μαθητές του Θεού και Υιού μου, μην κάνετε πένθος τη χαρά μου. Σωματικά δεν θα είμαι μαζί σας, αλλά δεν θα χωριστούμε και όποιος ζητάει την βοήθειά μου, θα είμαι μεσίτρια στον Υιό μου για όλους τους Χριστιανούς. Ο Χριστός σας στέλνει να κηρύξετε την Βασιλεία του για να σωθούν οι ψυχές των παραπλανημένων ανθρώπων και να πάνε στον Παράδεισο. Μην φοβηθείτε τους Βασιλιάδες, αυτοί μόνο το σώμα σας μπορούν να βλάψουν και όχι τη ψυχή σας. Μόνο ο Θεός έχει δύναμη πάνω σε αυτή. Να είστε πάντοτε αγαπημένοι και να έχετε ειρήνη μεταξύ σας. Εγώ θα είμαι πάντα μαζί σας για να σας στηρίζω και να σας παρηγορώ.
Ο Απόστολος Παύλος, που έφτασε λίγο αργότερα από τους υπολοίπους, της είπε: “Χαίρε, ω Μήτερ της ζωής, διότι αν και δεν έζησα σωματικώς κοντά στον Υιό σου, βλέποντας όμως εσένα, νόμιζα ότι έβλεπα Εκείνον”.
Αφού τους χαιρέτισε όλους έναν-έναν, η Υπεραγία Θεοτόκος κοιμήθηκε. Οι Απόστολοι πήραν το σώμα της και το τοποθέτησαν στο τάφο που είχε προετοιμαστεί.
Οι άρχοντες των Ιουδαίων από την κακία της καρδιάς τους, παρακίνησαν τους πιο φανατικούς να εμποδίσουν την πομπή των Αποστόλων. Αυτοί που προσπάθησαν να πλησιάσουν το σώμα της Θεοτόκου με σκοπό να κάνουν κακό, τυφλώθηκαν από Άγγελο του Κυρίου.
Ο Ιεφωνίας, έβαλε τα χέρια του πάνω στην κλίνη της Παναγίας και ο Άγγελος του έκοψε τα χέρια με το πύρινο σπαθί του. Ο νεαρός Ιουδαίος κατάλαβε ότι όντως αυτή ήταν η Μητέρα του Κυρίου και έκλαιγε μετανοημένος. Ο Απόστολος Πέτρος πήρε τότε τα χέρια του Ιεφωνίου και με προσευχή του τα επανακόλλησε θαυματουργικώς. Αργότερα ο Ιεφωνίας βαπτίστηκε Χριστιανός.
Οι Χριστιανοί κήδευσαν την Παναγία. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες φυλούσαν τον τάφο της Θεοτόκου Μαρίας.
Η Μετάσταση της Θεοτόκου, ο Απόστολος Θωμάς και η Τιμία Ζώνη
Ο Απόστολος Θωμάς δεν παρέστη στην ταφή της Παναγίας. Τρεις ημέρες μετά την ταφή της, ενώ ο Θωμάς ήταν στην Ινδία και τελούσε την Θεία Λειτουργία, μεταφέρθηκε στη Γεθσημανή με θαυματουργικό τρόπο. Εκεί, είδε τη Μετάσταση της Θεοτόκου, είδε την Παναγία να ανεβαίνει στους Ουρανούς. Την παρακάλεσε θερμά να του δώσει για ευλογία τη Ζώνη της. Η Παναγία μας, καθώς ανέβαινε προς τους Ουρανούς, του έριξε την Τιμία Ζώνη, μεγάλη ευλογία για τους Χριστιανούς και το μοναδικό Ιερό Κειμήλιο της Παναγίας. Κατόπιν το είπε και στους άλλους Αποστόλους, που ανοίγοντας τον τάφο της Παναγίας τον βρήκαν κενό.
Η Παναγία μας είχε υφάνει τη Ζώνη της από τρίχες καμήλας. Την φύλαξη της Τιμίας Ζώνης ανέλαβαν δύο τίμιες γυναίκες που βοηθούσαν και φρόντιζαν την Θεοτόκο. Η Τιμία Ζώνη περνούσε από γενιά σε γενιά, στα χέρια μιας ευλαβούς παρθένου, απόγονο αυτών των γυναικών.
Η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης
Ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος (395-408) μετέφερε την Τιμία Ζώνη στην Κωνσταντινούπολη. Την κατάθεσε σε ειδική λειψανοθήκη, την “Αγία Σωρό” στις 31 Αυγούστου, τελευταία ημέρα του Εκκλησιαστικού Έτους. Η Αυτοκράτειρα Πουλχερία, κόρη του Αρκαδίου, έκτισε τον Ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων (συνοικία των κατασκευαστών χάλκινων αντικειμένων) και τοποθέτησε σε αυτόν την Τιμία Ζώνη. Η Πουλχερία διακόσμησε την Αγία Ζώνη κεντώντας της με χρυσή κλωστή. Αργότερα ο Αυτοκράτωρ Ιουστίνος Β’ και η σύζυγός του Σοφία, ανακαίνισαν τον Ιερό Ναό της Θεοτόκου και εκεί, επάνω στην Αγία Τράπεζα, φυλασσόταν για πολλά χρόνια η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου.
Ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α’ ο Κομνηνός καθιέρωσε την εορτή της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου στις 31 Αυγούστου.
Θαύματα της Τιμίας Ζώνης
Η Παναγία βοηθάει συχνά με την Αγία Ζώνη τα πιστά ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Επίσης θεραπεύει καρκινοπαθείς και ανθρώπους με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.
Απολυτίκιο Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
Θεοτόκε αειπάρθενε, των ανθρώπων η σκέπη, Εσθήτα και Zώνην του αχράντου σου σώματος, κραταιάν τη πόλει σου περιβολήν εδωρήσω, τω ασπόρω τόκω σου άφθαρτα διαμείναντα, επί σοι γαρ και φύσις καινοτομείται και χρόνος, διό δυσωπούμεν σε, ειρήνην τη πολιτεία σου δώρησαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.
π. Ευάγγελος Παπανικολάου: η Παναγία και ο Προφήτης Ηλίας
https://www.youtube.com/watch?v=XAS2D7d6meQ
Μία εξαιρετική ομιλία του πατέρα Ευάγγελου Παπανικολάου
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Δεκαπενταύγουστος και Κοίμηση της Θεοτόκου
Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία. Ευθύς από των πρώτων μ.Χ. αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν. Αλλ’ η σημερινή εορτή είναι η κατ’ εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα.
Η Κοίμησις αύτη συνέβη, κατά την ευσεβή παράδοσιν, τη 15 Αυγούστου, αλλά προϊόντος του χρόνου, συν τη καλλιεργεία και αναπτύξει του χριστιανικού πνεύματος, ετάχθη η προηγουμένη της ημέρας ταύτης δεκατετραήμερος εγκράτεια, προς τιμήν της υπεράγνου Θεομήτορος και αυτή γινομένη. Αγομένης της νηστείας ταύτης, ψάλλονται εν τοις ιεροίς ναοίς εναλλάξ καθ’ εκάστην, οι δύο μελωδικώτατοι Παρακλητικοί Κανόνες, η Μεγάλη λεγομένη παράκλησις και η Μικρά. Και αύτη μεν επιγράφεται «ποίημα Θεοστηρίκτου μοναχού, η Θεοφάνους», και πιθανώτατον, ότι είναι του Θεοφάνους μάλλον, διότι πράγματι φαίνεται έργον δοκιμωτάτου ποιητού, η δε Μεγάλη παράκλησις είναι ποίημα του βασιλέως Θεοδώρου Δούκα του Λασκάρεως. Εξόριστος από της βασιλευούσης, αλωθείσης υπό των Λατίνων, ο ατυχής εκείνος βασιλεύς, ευγλώττως εκχέει τα παράπονά του προς την μόνην πολιούχον αυτής και προστάτιδα: «Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προστρέξω λοιπόν και σωθήσομαι; Που πορευθώ;. . . Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον».
Περί το τέλος του Μεγάλου Παρακλητικού κανόνος ψάλλονται και τα κατανυκτικώτατα εκείνα εξαποστειλάρια. Το πρώτον, ως εκ μέρους της Θεοτόκου, αρχαιοπρεπές και απέριττον, έχει ώδε: «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα». Το τρίτον, ικεσία εκ μέρους των πιστών, είναι περιπαθέστατον: «Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις, ενώπιον των αγγέλων, παρακαλώ σε Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει». Προς το τροπάριον τούτο συνδέεται ευσεβής τις δοξασία από στόματος εις στόμα φερομένη και ασπαστή παρ’ ορθοδόξοις χριστιανοίς, ότι, κατά την τελευταίαν Κρίσιν, και προ της φρικτής αποφάσεως του αδεκάστου δικαστού, η εύσπλαγχνος Μήτηρ και Παρθένος θ’ ανατείνη το τελευταίον χείρας ικέτιδας προς τον Υιόν της και Κύριον, επικαλουμένη την συγκατάβασιν αυτού επί των αμαρτωλών.
Μετά την δεκαπενθήμερον προπαρασκευήν και νηστείαν, άρχεται η εορτή, και μετ’ αυτήν τα μεθέορτα, ψαλλόμενα μέχρι της 23 του μηνός, καθ’ ην τελείται η απόδοσις της εορτής, η άλλως λεγομένη και Μετάστασις της Θεοτόκου. Αλλά και όλος ο Αύγουστος μην θεωρείται αφιερωμένος εις την Θεομήτορα, εν τω ιερώ δε Άθω, τη ακροπόλει ταύτη της Ορθοδοξίας, ήτις εδέχθη μετά την πτώσιν της Βασιλευούσης όσα κειμήλια και θησαυρούς δεν περιεσύλησαν οι αλλόφυλοι, και όπου περιεσώθη προς τοις άλλοις και η προς την Θεοτόκον ιδιάζουσα τιμή και το προνόμιον του επ’ ονόματι αυτής σεμνύνεσθαι, τα μεθέορτα εξακολουθούσι και μετά την 23 του μηνός. Χάριν δε περιεργείας δύναται να σημειωθή και η σύμπτωσις, ότι ο Αύγουστος αστρονομικώς ανήκει εις το ζώδιον, το λεγόμενον της Παρθένου.
Κατ’ αυτήν την ημέραν της εορτής τα άσματα και οι ύμνοι είναι εκ των καλλίστων της Εκκλησίας. Ο,τι υψηλόν και ωραίον έγραψέ ποτέ ο Κοσμάς και ο Δαμασκηνός Ιωάννης, οι δύο μέγιστοι της Εκκλησίας μελοποιοί, τονίζεται την ημέραν ταύτην επ’ εκκλησίας, και η ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αμιλλάται προς τας της Μεγάλης Εβδομάδος και των Χριστουγέννων. Λυρικώτατος είναι ο ένθεος Κανών του ιερού Κοσμά, το «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη», εις ήχον α΄ αδόμενος, πανηγυρικώτατος δε ο του θείου Δαμασκηνού προς το «Ανοίξω το στόμα μου», εις δ΄ ήχον. Ο ειρμός της α΄ ωδής του α΄ ήχου έχει ως εξής: «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη, η ιερά και ευκλεής Παρθένε μνήμη σου, πάντας συνηγάγετο, προς ευφροσύνην τους πιστούς, εξαρχούσης Μαριάμ μετά χορών και τυμπάνων, τω σω άδοντας Μονογενεί, ενδόξως ότι δεδόξασται».
Το α΄ τροπάριον της αυτής ωδής λέγει·
«Αμφεπονείτο αύλων τάξις, ουρανοβάμων εν Σιών το θείον σώμά σου· άφνω δε συρρεύσασα, των Αποστόλων η πληθύς, εκ περάτων Θεοτόκε, σοι παρέστησαν άρδην, μεθ’ ων Άχραντε, σου την σεπτήν, Παρθένε, μνήμην δοξάζομεν».
Και το β΄ τροπάριον·
«Νικητικά μεν βραβεία ήρω, κατά της φύσεως Αγνή, Θεόν κυήσασα· όμως μιμουμένη δε, τον ποιητήν σου και Υιόν, υπέρ φύσιν υποκύπτεις, τοις της φύσεως νόμοις· διο θνήσκουσα, συν τω Υιώ, εγείρη διαιωνίζουσα».
Αξιοσημείωτα είναι τα δύο τροπάρια της ε΄ ωδής του δ΄ ήχου, προς το «Εξέστη τα σύμπαντα»·
«Κροτείτωσαν σάλπιγγες, των θεολόγων σήμερον, γλώσσα δε πολύφθογγος ανθρώπων, νυν ευφημείτω, περιηχείτω αήρ, απείρω λαμπόμενος φωτί, άγγελοι υμνείτωσαν, της Παρθένου την κοίμησιν».
«Το Σκεύος διέπρεπε, της εκλογής τοις ύμνοις σου, όλος εξιστάμενος Παρθένε, έκδημος όλος, ιερωμένος Θεώ, τοις πάσι θεόληπτος και ων, όντως και δεικνύμενος, Θεοτόκε πανύμνητε».
Ο ειρμός της ζ΄ ωδής του α΄ ήχου, εν ω μνημονεύεται κατά χρέος η ιστορία των Τριών Παίδων, έχει ως έπεται·
«Ιταμώ θυμώ τε και πυρί, θείος έρως αντιταττόμενος, το μεν πυρ εδρόσιζε, τω θυμώ δε εγέλα, θεοπνεύστω λογική, τη των οσίων τριφθόγγω λύρα αντιφθεγγόμενος, μουσικοίς οργάνοις εν μέσω φλογός· ο δεδοξασμένος, των πατέρων και ημών, Θεός ευλογητός ει».
Το επόμενον τω ειρμώ τούτω τροπάριον περιέχει ποιητικωτάτην παραβολήν, ή μάλλον αντίθεσιν, αφορμήν λαβούσαν εκ της συντρίψεως των πλακών της Διαθήκης υπό του Μωυσέως.
«Θεοπνεύστους πλάκας Μωσής, γεγραμμένας τω θείω Πνεύματι, εν θυμώ συνέτριψεν, αλλ’ ο τούτου Δεσπότης, την τεκούσαν ασινή, τοις ουρανίοις φυλάξας δόμοις, νυν εισωκίσατο· συν αυτή σκιρτώντες, βοώμεν Χριστώ· ο δεδοξασμένος, των πατέρων και ημών, Θεός ευλογητός ει».
Αλλ’ η χρυσή κορωνίς και το επιστέγασμα όλου του Κανόνος, είναι η ωραιοτάτη εκείνη καταβασία της θ΄ ωδής, μετά του Μεγαλυναρίου, ψαλλομένη και εν τη Λειτουργία·
«Αι γενεαί πάσαι, μακαρίζομέν σε, την μόνην Θεοτόκον.
«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι, εν σοι Παρθένε άχραντε, παρθενεύει γαρ τόκος, και ζωήν, προμνηστεύεται θάνατος· η μετά τόκον Παρθένος, και μετά θάνατον ζώσα, σώζοις αεί, Θεοτόκε, την κληρονομίαν σου».
Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γεθσημανή – Ο Τάφος της Παναγίας
Δείτε το βίντεο του Sergey Kuznetsov. με τον Τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή.
Γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου
Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθιερώθηκε τον 5ο αιώνα μΧ από τον Αυτοκράτορα Μαρκιανό. Ο Αυτοκράτορας έκτισε μάλιστα και τον πρώτο ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στη Γεθσημανή όπου είχε ταφεί η Παρθένος Μαρία.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου ανήκει στις Θεομητορικές Εορτές και είναι μια από τις πιο Μεγάλες Γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ονομάζεται μάλιστα και καλοκαιρινό Πάσχα. Οι πιστοί νηστεύουν για την Κοίμηση της Αειπαρθένου, από την πρώτη Αυγούστου. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο είναι κατάλυση εις πάντα, εκτός αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε οι πιστοί τρώνε ψάρι. Στην Ελλάδα ο Δεκαπενταύγουστος έχει καθιερωθεί ως Εθνική Αργία.
Κοίμηση Θεοτόκου εικόνες
Ύμνοι Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Απολυτίκιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.
Κοντάκιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον, και προστασίαις αμετάθετον ελπίδα, τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν, ως γαρ ζωής Μητέρα, προς την ζωήν μετέστησεν, ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον.
Οίκος Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Τείχισόν μου τας φρένας, Σωτήρ μου
το γαρ Τείχος του κόσμον ανυμνήσαι τολμώ,
την Άχραντον Μητέρα Σου
εν πύργω ρημάτων ενίσχυσόν με,
και εν βάρεσιν εννοιών οχύρωσόν με·
Συ γαρ βοάς των αιτούντων πιστώς τας αιτήσεις πληρούν.
Συ ουν μοι δώρησαι γλώτταν,
προφοράν, και λογισμόν ακαταίσχυντον
πάσα γαρ δόσις ελλάμψεως πάρα Σου καταπέμπεται, Φωταγωγέ, ο μήτραν οικήσας Αειπάρθενον.
Εξαποστειλάρια Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατε μου το σώμα, και συ, Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα.
Ο γλυκασμός των Αγγέλων, των θλιβομένων η χαρά, χριστιανών η προστάτις, Παρθένε Μήτηρ Κυρίου, αντιλαβού μου και ρύσαι, των αιωνίων βασάνων.
Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις, ενώπιον των Αγγέλων, παρακαλώ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει.
Χρυσοπλοκώτατε πύργε, και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε, καθέδρα του Βασιλέως, ακατανόητον θαύμα, πως γαλουχείς τον Δεσπότην.
Ιεροί Ναοί και Μονές αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου (διεύθυνση, περιοχή και τηλέφωνο)
Αθήνα
Κεντρική Αθήνα
Κοίμηση Θεοτόκου Χρυσοσπηλιώτισσα, Αιόλου 60, Αθήνα, 2103216357
Κοίμηση Θεοτόκου, Μποναίων 24, Αθήνα, 2106918033
Κοίμηση Θεοτόκου, Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα, 2103213038
Κοίμηση Θεοτόκου, Ανδροπούλου 2, Κυπριάδου, Αθήνα, 2102918987
Κοίμηση Θεοτόκου, Ανδρεόπουλου 2 και Αετοράχης 64, Γαλάτσι, 2102918987
Κοίμηση Θεοτόκου, Μπουαίων 21, Γκύζη, 2106984267
Κοίμηση Θεοτόκου, Ειρήνης 29, Ηλιούπολη, 2109915842
Κοίμηση Θεοτόκου, Ούλωφ Πάλμε 22, Καισαριανή, 2107213811
Κοίμηση Θεοτόκου, Αδριανού 2, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102511296
Κοίμηση Θεοτόκου, Λεωφόρος Λένορμαν 272, Κολωνός, 2105129014
Κοίμηση Θεοτόκου Χρυσοκαστριώτισσα, Θρασυβούλου 9, Πλάκα, Αθήνα, 2103250322
Κοίμηση της Θεοτόκου, Επιδαύρου 14, Κολωνός, 2105126108 ( ΓΟΧ παλαιό ημερολόγιο )
Βόρεια Αθήνα
Κοίμηση Θεοτόκου και Παναγίας της Προυσιώτησσης, Αιτωλίας 62, Τσακός, Αγία Παρασκευή, 2106399957 ( ΓΟΧ παλαιό ημερολόγιο )
Κοιμήση της Θεοτόκου και Αγία Μαρίνα, Λεωφόρος Θησέως 54, Εκάλη, 2108131201
Κοίμηση Θεοτόκου, Ευτυχίας 28, Ηράκλειο, 2102820143
Κοίμηση Θεοτόκου (Μητρόπολη Αμαρουσίου), Χαϊμαντά 5, Μαρούσι, 2108028211
Κοίμηση Θεοτόκου, Τριανταφύλλου Αυγερινού και Τραπεζούντας, Νέα Ιωνία, 2102792900
Κοίμηση Θεοτόκου (Παναγία Φανερωμένη), πλατείας Φανερωμένης, Χολαργός, 2106511821
Νότια Αθήνα
Κοίμηση Θεοτόκου, Θεομήτορος 21, Άλιμος, 2109813910
Κοίμηση Θεοτόκου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Άλιμος, 2109825563
Κοίμηση Θεοτόκου, Ολυμπίας 34, Αργυρούπολη, 2109913070
Κοίμηση Θεοτόκου, Αρτεμισίου 8, Γλυφάδα, 2108941924
Κοίμηση Θεοτόκου, Ιάσονος 7, Γλυφάδα, 2109621723
Κοίμηση Θεοτόκου, Πετμεζά 5 και Αγαμέμνονος, Καλλιθέα, 2109419708
Κοίμηση Θεοτόκου Κυνοσάργους, Σωστράτου 17-19, Νέος Κόσμος, 2109236428
Κοίμηση Θεοτόκου, Ελ. Βενιζέλου 26Α, Νέο Φάληρο, 2104810318
Κοίμηση Θεοτόκου, Αχιλλέως 30, Παλαιό Φάληρο, 2109812234
Κοίμηση Θεοτόκου, Πολυκάρπου & Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ταύρος, 2103466538
Δυτική Αθήνα
Κοίμηση Θεοτόκου, Ιθώμης 29, Αιγάλεω, 2105616638
Κοίμηση Θεοτόκου (Παναγία Παλατιανή), Παύλου Μελά & Μεθοδίου, Ίλιον, 2102614336
Κοίμηση Θεοτόκου, Τρισεύγενης & Ταντάλου, Περιστέρι, 2105734489 ( ΓΟΧ παλαιό ημερολόγιο )
Κοίμηση Θεοτόκου, Γραβιάς 61, Κηπούπολη, Πετρούπολη, 2105016163
Κοίμηση Θεοτόκου, Ιερά Μονή Δαφνίου, Λεωφόρος Αθηνών, Χαϊδάρι, 2105811558
Κοίμηση Θεοτόκου, Καραολή και Δημητρίου, Χαϊδάρι, 2105818985
Πειραιάς
Κοίμηση Θεοτόκου, Αισχύλου 98, Νίκαια, 2104973305
Κοίμηση Θεοτόκου και Άγιος Ραφαήλ, Θεσσαλονίκης 12, Ρέντη, 2104920201
Κοίμηση της Θεοτόκου, Ιερός Ναός Παντανάσσης Πειραιώς, Σπάρτης και Πατρών, Ταμπούρια-Πειραιώς, 2104627959 ( ΓΟΧ παλαιό ημερολόγιο )
Αττική
Βόρεια Αττική
Κοίμηση Θεοτόκου, Σταμάτα, 2106219911
Κοίμηση Θεοτόκου, Κωστή Παλαμά, Άγιος Στέφανος, 2108141919
Κοίμηση Θεοτόκου, Κωνσταντίνου Κανάρη 1, Άνοιξη, 2106218910
Μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου, Θρακομακεδόνες, 2102411648
Κοίμηση Θεοτόκου, Μαραθώνος 1, Παλαιό Μενίδι, 2102461213
Νότια Αττική
Κοίμηση Θεοτόκου, Ωκεανίδων 5, Βάρκιζα, 2108972460
Κοίμηση Θεοτόκου, Βασιλέως Παύλου 2, Βούλα, 2108958128
Ανατολική Αττική
Κοίμηση Θεοτόκου, Ανθούσα, 2106667351
Κοίμηση Θεοτόκου, Βραυρώνα, Αρτέμιδα, 2294048322
Κοίμηση Θεοτόκου, Αφίδνες, Αχαρνές, 2295022395
Κοίμηση Θεοτόκου (Παναγίτσα), Λεωφόρος Μαραθώνος, Γέρακας, 2106610910
Κοίμηση Θεοτόκου, Καπανδρίτι
Κοίμηση Θεοτόκου, Κάλαμος, 2295062709
Κοίμηση Θεοτόκου (Παναγία Γκαρικά), πλατεία Καλυβίων, Κερατέα, 2299066440
Κοίμηση Θεοτόκου, Κοσμά Αιτωλού και Δημητρίου Χρήστου, Κίτσι, Κορωπί, 2106622561
Μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου, Κορωπί, 2106625524
Κοίμηση Θεοτόκου, Μάτι, 2294034838
Κοίμηση Θεοτόκου, Κάντζα, Παλλήνη, 2106659057
Κοίμηση Θεοτόκου Παντοβασίλισσα, Ποσειδώνος, Ραφήνα, 2294023688
Κοίμηση Θεοτόκου, Περιβολάκια, Ραφήνα, 2294076182
Κοίμηση Θεοτόκου, Γρηγορίου Ε΄, Παλλήνη 2106665493
Κοίμηση Θεοτόκου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Αγίας Άννης, Πόρτο Ράφτη
Κοίμηση Θεοτόκου, Περικλέους 11, Πόρτο Ράφτη, 2299040040
Κοίμηση Θεοτόκου, Σαρωνίδα, 2291053634
Κοίμηση Θεοτόκου, Κωστή Παλαμά, Σπάτα, 2106632539
Κοίμηση Θεοτόκου, Ωρωπός, 2295036331
Δυτική Αττική
Κοίμηση Θεοτόκου, αδελφών Κυπραίου 20, Ελευσίνα, 2105544833
Κοίμηση Θεοτόκου, Φυλή, 2102411648
Κοίμηση Θεοτόκου, Μέγαρα, 2296029537
Νησιά Αττικής
Κοίμηση Θεοτόκου, Αίγινα, 2297022654
Κοίμηση Θεοτόκου, Αμπελάκια, Σαλαμίνα, 2104673226
Κοίμηση Θεοτόκου, Ύδρα, 2298053524
Μακεδονία
Θεσσαλονίκη
Κοίμηση Θεοτόκου (Νέα Παναγιά), Δημητρίου Γούναρη 8, Θεσσαλονικη, 2310274040
Κοίμηση Θεοτόκου, Μυστρά 1, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, 2310471906
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, Λεωφόρος Κομνηνών, Πανόραμα, 2310341102
Κοίμηση Θεοτόκου, Πλατεία Σ. Πετρίδου, Σαράντα Εκκλησίες, Θεσσαλονίκη, 2310206672
Κοίμηση Θεοτόκου, Βασιλέως Γεωργίου 33, Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη, 2310696296
Πελοπόννησος
Αρκαδία
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, Βαλτετσίνικο, Αρκαδία, 2795082308