Η Κυριακή των Βαΐων, με λίγα λόγια
Μετά το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου, το γεγονός διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και αρκετοί πίστεψαν στην ύπαρξη του Θεού και του Υιού Του.
Λίγες μέρες μετά, ο Χριστός ανεβασμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι, πήγε στα Ιεροσόλυμα.
Οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και έκοψαν κλαδιά από φοίνικες και από διάφορα άλλα φυτά για να τον τιμήσουν κατά την είσοδό του στην πόλη.
Άπλωναν στο έδαφος τα ρούχα τους και φώναζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Εβδομάδα των Παθών
Από την ενθουσιώδη υποδοχή που είχε ο Χριστός από τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ μετά την Ανάσταση του Λαζάρου βγήκε η φράση “υποδοχή μετά βαΐων και κλάδων” η οποία λέγεται για τη θριαμβευτική υποδοχή.
https://fantastickidsworld.blogspot.com/
Η Κυριακή των Βαΐων, για παιδιά!
Ο Ιησούς, έξι ημέρες πριν από το Πάσχα, ήρθε στη Βηθανία. Η Μάρθα τους περιποιόταν, ενώ ο Λάζαρος καθόταν με τους άλλους και έτρωγαν μαζί με τον Ιησού. Η δε Μαρία πρόσφερε στον Ιησού ένα δοχείο με πολύτιμο άρωμα λουλουδιών.
Πολλοί άνθρωποι έμαθαν λοιπόν ότι βρισκόταν εκεί ο Ιησούς και ήρθαν όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για να δουν τον Λάζαρο που ο Χριστός είχε αναστήσει από τους νεκρούς. Αποφάσισαν τότε οι αρχιερείς να σκοτώσουν και τον Λάζαρο, επειδή πολλοί από τους Ιουδαίους πήγαιναν να τον δουν και μετά πίστευαν στον Ιησού.
Ο Ιησούς αποφάσισε να πάει στα Ιεροσόλυμα.
Είπε στους αποστόλους να βρουν ένα γαϊδουράκι. Λύστε το και φέρτε το. Αν σας ρωτήσουν για ποιον λόγο το λύνετε, να απαντήσετε ότι ο Κύριος το χρειάζεται. Πήγαν τότε οι δύο μαθητές και βρήκαν το γαϊδουράκι. Ενώ το λύνανε, τους ρώτησε ο ιδιοκτήτης. Τι κάνετε, γιατί το λύνετε; Εκείνοι απάντησαν όπως τους είχε υποδείξει ο Ιησούς: ο Κύριος το χρειάζεται. Τότε ο ιδιοκτήτης αμέσως τους άφησε να φύγουν.
Αφού έφεραν λοιπόν το γαϊδουράκι, έριξαν από πάνω τα ρούχα τους και ανέβασαν τον Ιησού να κάτσει.
Στα Ιεροσόλυμα είχε μαζευτεί πλήθος ανθρώπων για την εορτή του Ιουδαϊκού Πάσχα. Όταν οι άνθρωποι άκουσαν ότι ο Ιησούς έρχεται, βγήκαν να τον προϋπαντήσουν.
Έστρωναν τα ρούχα τους πάνω στον δρόμο και έκοβαν βάγια, δηλαδή κλαδιά, από φοίνικες, για να Τον υποδεχτούν.
Ενώ ο Ιησούς έμπαινε στα Ιεροσόλυμα, φώναζαν οι Εβραίοι: “ωσαννά, ευλογημένος εκείνος που έρχεται στο όνομα του Κυρίου, ευλογημένος ο βασιλιάς του Ισραήλ”.
Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την ένδοξο είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.
H Είσοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα
Η Κυριακή των Βαϊων
Κατηχητικό Σχολείο
Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Στεφάνου Παρισίων
Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας
ΧΦΔ: Κυριακή των Βαΐων: Η Βασιλεία των παιδιών
Είμαι η Ιερουσαλήμ. Πόλη ξακουστή. Πόλη του ένδοξου παρελθόντος και του λαμπρού μέλλοντος. Με γαλούχησε η προσδοκία του μεγάλου βασιλιά. Με ανέθρεψε η προσδοκία της παγκόσμιας κυριαρχίας μου.
Σήμερα το πρωί ξύπνησα απότομα. Λαός αμέτρητος στους δρόμους! Φωνές, ιαχές, ενθουσιασμός. Ξύπνα! Τον βασιλιά υποδεχόμαστε!
Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος, βασιλιάς του Ισραήλ
Επιτέλους, ήρθε η μεγάλη ώρα.
Πού είναι ο βασιλιάς; Πού είναι η πάνοπλη συνοδεία του; Αυτοί οι φτωχοί και ταπεινοί χωριάτες που Τον ακολουθούν;
Τα λόγια των προφητών δεν τους έπεισαν. Ούτε η ανάσταση κάποιου Λαζάρου που άκουσα να συζητιέται. Τον ήξερα ήδη τον Ιησού και την διδασκαλία του. Έργα και λόγια πολύ όμορφα. Θεϊκά.
Δεν μου αρκούσαν όμως.
Η παγκόσμια κυριαρχία χτίζεται με όπλα, χρυσάφι, σάλπιγγες. Θέλει αίμα και βία. Όχι προσευχές, ταπείνωση και αγαθοεργίες.
Τις ίδιες σκέψεις είδα και στους κατοίκους μου. Τους γνωρίζω τόσο καλά, το ως ανά τους γρήγορα θα γίνει σταυρωθήτω.
Μόνο τα παιδιά με ξάφνιασαν. Είχα σχεδόν ξεχάσει ότι μέσα μου ζουν και παιδιά.
Ήμουν βέβαιη πως μέσα σε τόση δίψα για δόξα και εξουσία, μέσα στον τρόμο και τον φόβο του νόμου, που δεν ήταν πια του Θεού αλλά των Φαρισαίων, μέσα σε τόσο σκοτάδι και σκιά δεν είναι δυνατόν να ξεφυτρώσει μία αγνή άδολη ζωή. Τα παιδιά.
Έκοβαν κλαδιά από τα δέντρα Έστρωναν τα ρούχα τους τον δρόμο. Προϋπαντούσαν τον Χριστό. Γι’ αυτά ήταν στα αλήθεια βασιλιάς. Το διάβασα στα μάτια τους. Και τα μάτια των παιδιών ποτέ δεν λένε ψέματα.
Είμαι η παλιά Ιερουσαλήμ. Πόλη των εύκολων ωσαννά και των γεμάτο μίσος σταυρωθήτω.
Πόλη ματωμένη και καταραμένη. Πόλη νεκρή.
Ο Βασιλιάς έφτιαξε καινούρια πόλη Αιώνια και ανίκητη. Την έκτισε με προσευχές. Ταπείνωση και αγαθοεργίες. Την χάρισε στα παιδιά μου τα αγνά και άδολα και της έδωσε το όνομά μου.
Νέα Ιερουσαλήμ.
Η Κυριακή των Βαΐων και η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα
H Κυριακή των Βαΐων πήρε το όνομά της από τα Βάγια, που ήταν κλαδιά από φoίνικα. Με τα κλαδιά του φυτού αυτού, οι άνθρωποι της εποχής υποδέχονταν τους νικητές. Με αυτά τα κλαδιά υποδέχθηκαν οι Εβραίοι το Χριστό, όταν έφτασε στη Ιεροσόλυμα.
Γιατί όμως;
Επειδή ο Χριστός ανέστησε το Λάζαρο. Όλοι ήξεραν ότι ο Λάζαρος ήταν άρρωστος, ότι πέθανε, ότι τον άφησαν στον τάφο τέσσερις μέρες και να που τώρα τον έβλεπαν να ζει και να κυκλοφορεί μαζί με τον Χριστό. Άρα ο Χριστός είναι ο Μεσσίας που περίμεναν. Για αυτούς ο Χριστός ήταν ο νικητής του θανάτου και ήλπιζαν ότι θα νικούσε και τους Ρωμαίους που είχαν σκλαβώσει τους Εβραίους. Γι’ αυτό όταν ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα για να γιορτάσει το Εβραϊκό Πάσχα τον υποδέχθηκαν με τιμές. Του φώναζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» που σημαίνει «Δόξα στον Θεό». Ευλογημένος αυτός που έρχεται σταλμένος από τον Κύριο.
Πώς αντέδρασε όμως ο Χριστός στις τιμές των ανθρώπων που τον περίμεναν να γίνει βασιλιάς τους;
Ο Χριστός ήθελε να δείξει ότι η βασιλεία του δεν είναι σαν των άλλων βασιλιάδων, αντί λοιπόν να διαλέξει ένα όμορφο περήφανο άλογο για να ανέβει πάνω και να φανεί σαν βασιλιάς διάλεξε ένα μικρό ασήμαντο γαϊδουράκι. Έτσι εκπληρώθηκε και η προφητεία που έλεγε ότι ο πνευματικός βασιλιάς των Ιερουσαλήμων θα έρθει καθισμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Στην εικόνα της γιορτής εμφανίζεται ο Χριστός όπως αναφέρεται στο Ευαγγέλιο. Ρούχα βρίσκονται στο δρόμο αντί για επίσημο χαλί, για να τα πατήσει. Παιδιά πάνω στα δέντρα κόβουν βάγια και άλλα παιδιά χαιρετούν τον Χριστό. Στην Ορθόδοξη Σερβία η μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων είναι η γιορτή των παιδιών.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα
Στο παρόν Βίντεο:
Αφήγηση: Ηλιάνα Πάνου
Προσαρμογή Κειμένου: Ηλιάνα Πάνου – Γαρυφαλλιά Κωνσταντινίδου
Φωτογραφίες – Αγιογραφίες: ancient-origins.net, ekklisiaonline.gr, poimin.gr, artisgr.shor, Εσταυρωμένος
Δια χειρός Χρηστου Σεβαστίδη, antexoume.wordpress.com,
Επιμέλεια Φωτογραφιών: Γαρυφαλλιά Κωνσταντινίδου – Β.Δ.
Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα & Ηλιάνα Πάνου
Ακούγεται το μουσικό κομμάτι: «Irak Pesrev» του Manolis Karpathios, Irak Pesrev
Μοντάζ Βίντεο: Β.Δ.
Παραγωγή: Κατηχητές Ι.Ν. Παναγίας Λαοδηγήτριας Θεσσαλονίκης
«Μπουκίτσες Λαοδηγήτριας»
Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2020
Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαϊων;
Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαϊων και ποιος ο συμβολισμός;
Ομιλεί ο π. Ελπιδοφόρος Μπεναρδης.
Η Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ταυτόχρονα η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος.
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Χριστού στην Ιερουσαλήμ.
Όπως μας αναφέρουν οι Ευαγγελιστές, την επόμενη ημέρα της Αναστάσεως του Λαζάρου από τον Ιησού, ένα γεγονός που όπως είναι εύκολα κατανοητό είχε μαθευτεί στις περιοχές αυτές, μιας και η μία από την άλλη δεν απείχανε χιλιομετρικά πολύ, καθώς και όλη βέβαια η υπόλοιπη δραστηριότητα του Χριστού μας.
Έτσι, ο ίδιος ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του να του βρουν ένα γαϊδουράκι, σκεφτότανε να πράξει το εξής το οποίο και έγινε πάνω στο γαϊδουράκι να μπει στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Μάλιστα εκείνες τις ημέρες επρόκειτο να εορταστεί το Εβραϊκό Πάσχα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε η πόλη ήταν πραγματικά πλημμυρισμένη από πολύ κόσμο. Το Εβραϊκό Πάσχα ήταν γιορτή που γινόταν εις ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγυπτίους.
Έτσι λοιπόν, όπως ο ίδιος ο Ιησούς επιθυμούσε, εισήλθε στην Ιερουσαλήμ πάνω σε ένα γαϊδουράκι.
Λόγω των προηγούμενων γεγονότων που αναφέραμε ο λαός ήταν έτοιμος να υποδεχθεί και έτσι έπραξε τον Ιησού ως βασιλέα. Έτσι έστρωσαν κλαδιά, βάγια, φοινίκων στους δρόμους από όπου περνούσε ο Χριστός με το γαϊδουράκι και τον επιθυμούσαν τραγουδώντας ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου ο βασιλεύς του Ισραήλ. Με την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ ξεκινάει το θείο δράμα. Επειδή όμως ταυτοχρόνως γιορτάζεται και η είσοδός του ως βασιλεύς στην Ιερουσαλήμ, η εκκλησία μας καλεί τους πιστούς χριστιανούς να γιορτάσουν αυτή την ημέρα, καταλύοντας την νηστεία και επιτρέποντας να φάμε ψάρι. Στις μέρες μας την Κυριακή των Βαΐων όλες οι εκκλησίες, όλοι οι ναοί στολισμό χρησιμοποιούνται πολλές φορές κλαδάκια από δάφνη, από ελιά, τα οποία μοιράζονται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στους πιστούς ως μία ευλογία.
Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί βάγια;
Μεταφερόμαστε λοιπόν στην πόλη της Ιερουσαλήμ η οποία ήταν γεμάτη από φοίνικες. Είναι μόνον αυτός ο λόγος. Όχι δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος. Υπάρχει και ένας κρυφός θα λέγαμε συμβολισμός. Ο φοίνικας θεωρείται το δέντρο της ζωής και τα κλαδιά του συμβολίζουν τη νίκη κατά του θανάτου.
Αυτό λοιπόν πίστευαν και για τον Ιησού Χριστό ότι ήτανε εκείνος ο οποίος θα τους έσωζε από όλα τα δεινά τους ότι ήταν ο σωτήρας τους.
Στις πρώτες εκκλησίες αξίζει να αναφέρουμε ότι η μνήμη αυτής της ημέρας εορταζόταν με αναπαράσταση του γεγονότος. Συγκεκριμένα στους Αγίους τόπους κατά τον τέταρτο αιώνα ο επίσκοπος, ξεκινώντας με πομπή από το όρος των οι πιστοί προπορεύονταν και κρατούσανε κλάδους από βάγια, από φοίνικες. Έτσι λοιπόν η ημέρα αυτή πήρε το όνομά της από τα βάγια και είναι η Κυριακή των Βαΐων. Είναι η Κυριακή των Βαΐων.