Νοερά Προσευχή και η Ευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Κύριε Ιησού Χριστέ,
Υιέ και Λόγε του Θεού του ζώντος,
δια της Θεοτόκου και πάντων των αγίων,
ελέησον και σώσων με τον αμαρτωλόν.
Η συντομότερη μορφή της, δηλαδή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», καλείται και «Ευχή» με την οποία προσευχόμαστε όταν κάνουμε κομποσχοίνι.
H Νοερά Προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ» λέγεται και «Καρδιακή Προσευχή» ή «Νηπτική Προσευχή» ή “Προσευχή του Ιησού”. Είναι προσευχή που απευθύνουμε στον Υιό και ζητούμε το έλεος του Θεού και τη σωτηρία της ψυχής μας.
Άλλες προσευχές που λέγονται με το κομποσχοίνι
Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον τους κεκοιμημένους
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον όλον τον κόσμο τον άπαντα
Είπαν για την Νοερά Προσευχή (Καρδιακή Προσευχή)
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Όταν η προσευχή γίνεται με καθαρό νου (από καθετί το αισθητό), εξέρχεται (ο νους) από τον ευχή γεμάτος θερμότητα, σαν να έχει φωτιά μέσα του (το θείο πυρ της Χάριτος). Εγώ νομίζω ότι και ο ιδρώτας που έσταζε από το πρόσωπο του Κυρίου, κατά τον εναγώνια προσευχή του στη Γεθσημανή, ήταν αποτέλεσμα της εσωτερικής θερμότητας της προσευχής
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς
Γέροντας Αρσενιος Μποκα
Τρια οπλα εχουμε κατα του διαβολου:
Το ονομα του Κυριου(και της Παναγιας)για το οποιο λεγει ο Αγ.Ιωαννης της Κλιμακος οτι “δεν υπαρχει στον ουρανο και στη γη αλλο ισχυροτερο οπλο παρα μονο το ονομα του Θεου”.
Το δευτερο ειναι ο Τιμιος Σταυρος.
Και το τριτο ειναι η ταπεινωση της ψυχης.
Όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Η ευχή του Ιησού είναι εργασία κοινή των αγγέλων και των ανθρώπων. Με την προσευχή αυτή οι άνθρωποι πλησιάζουν σύντομα την ζωή των αγγέλων. Η ευχή είναι η πηγή όλων των καλών έργων και αρετών και εξορίζει μακριά από τον άνθρωπο τα σκοτεινά πάθη. Σε σύντομο χρόνο κάνει τον άνθρωπο ικανό να αποκτήσει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Απόκτησε την, και πριν πεθάνεις θα αποκτήσεις ψυχή Αγγελική. Η ευχή είναι θεϊκή αγαλλίαση. Κανένα άλλο πνευματικό όπλο δε μπορεί να αναχαιτίσει τόσο αποτελεσματικά τους δαίμονες. Τους κατακαίει όπως η φωτιά τα βάτα.
Γέροντας Αμφιλόχιος Πάτμου. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Η Ευχή είναι δωρεά του Θεού. Να ζητάς πάντα με ελπίδα.
Δια της ευχής θα κερδίσεις το παν. Δια της ευχής καθαρίζεται ο άνθρωπος, λαμπρύνεται, αγιάζεται. Η ευχή είναι το σωσίβιο της ψυχής και του σώματος. Η ευχή είναι η βάση της τελειότητας. Θα λεπτυνθείτε και θα πετάτε με την ευχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σωτηρίας, καθαρισμού και αγιασμού από την νοερά προσευχή. Αυτή γέμισε τον παράδεισο από άγιους ανθρώπους.
Γέροντας Αμφιλόχιος Πάτμου
Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Όλη η τέχνη είναι αυτή ακριβώς. Είτε περπατάς είτε κάθεσαι, είτε στέκεσαι, είτε εργάζεσαι, είτε βρίσκεσαι στην εκκλησία, άσε τη προσευχή αυτή να γλιστρήσει από τα χείλη σου «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με» με τη προσευχή αυτή στην καρδιά σου θα βρεις εσωτερική ειρήνη και γαλήνη σώματος και ψυχής.
Γέροντας Ιωσήφ: Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με
Λέγε ακατάπαυστα την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με» με τη γλώσσα και με τον νου.
Όταν η γλώσσα κουράζεται ας αρχίζει ο νους. Και πάλι όταν ο νους βαρύνεται, η γλώσσα. Μόνον να μην παύεις. Λοιπόν όταν ευχόμενος κρατάει τον νου του να μην φαντάζεται τίποτα, αλλά να προσέχει μόνον στα λόγια της ευχής.
Γέροντας Ευθύμιος, Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Όταν ο Γέροντας Ευθύμιος ταξίδευε για να πάει για πρώτη φόρα στο Άγιο Όρος, γνώρισε στο καράβι και τον Μοναχό Κύριλλο που ζούσε ως ησυχαστής στα Κατουνάκια. Μέχρι τότε προσπαθούσαν να διαβάζουν προσευχές. Ο Μοναχός Κύριλλος τους εξήγησε ότι μπορούν να κάνουν τα πνευματικά τους καθήκοντα όπου κι αν βρίσκονται, νοερά, καθιστοί ή ξαπλωμένοι χωρίς να τους αντιλαμβάνονται οι γύρω τους.
Όσα μας είπεν ο Γέρων Μοναχός εκείνος, δεν τα είχομεν ακούσει σχεδόν απ’ όλους τους άλλους Μοναχούς μέχρι τότε. Όντως ήτο απεσταλμένος από την Κυρίαν Θεοτόκον δια να μας ομιλήσει κατά τον πόθον μας.
Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας (Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης): να λέτε την ευχούλα Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
https://www.youtube.com/watch?v=wgm4mWWQOOw
Να λέτε την ευχούλα
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Παναγία Θεοτόκε βοήθοι μοι
Αυτά τα δύο. Με αυτά μπορείτε να σωθείτε πέρα για πέρα
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Παναγία Θεοτόκε σώσον με
Όταν αυτό το κάνουμε εμείς όλοι, οπωσδήποτε θα σωθούμε
Να μην την αφήσετε αυτή τη προσευχούλα
Είναι απλή αλλά τα έκανε έτσι ο Χριστός, τώρα δεν μπορούμε εμείς να σηκώσουμε πολλά πράγματα σαν τους παλαιούς, να, δώστους κι ένα μικρότερο
Ένας πνευματικός από τους παλιούς πατέρες, ήρθε σε επαφή με τον Θεό, και του λέει
-Συγχώρησέ με Κύριε. Μεγαλειότατε, Θεέ μου, σε παρακαλώ μπορείς να μας φτάσεις μέχρι τα 7;
Δηλαδή 8, 9, 10 σώζονταν, τα πρώτα ήταν για κόλαση. Λοιπόν, και έκανε αυτό…
-Mπορούν να σωθούνε;
-Ναι
-Μπορώ να πω και κάτι άλλο;
-Πες
-Μπορείς να το κάνεις 5; Το 5, το 4. Στο 3 δεν απάντησε ο Κύριος Χριστός και το άφησε εκεί. Και κατέβηκε τόσο. Στο 3.
Λοιπόν, και ήταν ένας πολύ ενάρετος άνθρωπος, ένας πολύ ευλαβέστατος, οι παλιοί που κάνανε, και ο Κύριος κατέβαινε, κατέβαινε…
Και τώρα μας κρατάει στο 3. Άμα περάσει ο καιρός και κινδυνεύουμε
και πει Αυτός και δεν πεθάνει
να πάμε στο 3, στο 2, να μας πάρει όλους μέσα
αυτή τη προσευχούλα που σας ειπα
δεν έχουμε άλλα μεγαλύτερα να προσφέρουμε
να ταπεινωθούμε, να μελετάμε, να προσευχόμαστε
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
Παναγία Θεοτόκε βοήθα με
να κοιμάστε
και όταν ξυπνήσετε και στον δρόμο, και παντού
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με
αυτή η προσευχή θα γίνεται θυσία σωτηρίας
Και σε άλλη συζήτηση.
Συνομιλήτρια: Γέροντα, μετά από τόσα χρόνια αγώνα, τι σας έμεινε μέσα στη ψυχή σας;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Όλα είναι δεύτερα, όλα δεύτερα. Το πρώτο είναι το όνομα του Χριστού μας και τώρα, περνώντας τα χρόνια, είδα στη πράξη, ότι μόνο με την αγάπη κερδίζεται ο άνθρωπος. Η ζωή μου ήταν κόπος και πόνος, με την φτώχεια, με τους Γερμανούς, με την πείνα στη κατοχή, με τους πειρασμούς και τις θλίψεις στα μοναστήρια. Μεγάλος αγώνας. Μόνο το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας μ’ έβγαλε πέρα. Όποιος άνθρωπος δεν λέγει καθημερινά το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας, δεν είναι Χριστιανός.
Οι Άγιοι Πατέρες φωτίστηκαν και μας άφησαν αυτές τις προσευχούλες. Τρία και δύο γράμματα, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς» και «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς». Δεν είναι να διαβάσουμε εγκυκλοπαίδειες, ούτε πολλά βιβλία. Μ’ αυτές τις δύο προσευχούλες, σωζόμαστε όλοι οι Χριστιανοί.
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με
Έχετε ένα πρόβλημα; “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”
Έχετε έναν πειρασμό με τον άλλον, με τον γείτονα σας, με τους φίλους σας κ.ο.κ. “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.
Η ευχή θα σας δώσει τη λύση του προβλήματος σας, λύση του αδιεξόδου όπου ευρίσκεστε. Το κομποσκοινάκι λοιπόν “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”
Όλοι οι Άγιοι Πατέρες φωνάζουν την πρώτη θέση στη ζωή του κάθε χριστιανού την κατέχει η προσευχή. Θέλεις να κάνεις κατάσταση; Προσεύχου.
Θέλεις να σωθείς; Προσεύχου.
‘Όλες οι προσευχές καλές και άγιες είναι, αλλά η νοερά προσευχή, είναι η βασίλισσα αυτών. “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Απ’ αυτήν τη μικρούλα αλλά παντοδύναμη προσευχή, ξεκίνησαν οι Άγιοι Πατέρες και έγιναν φωστήρες της εκκλησίας.
Λέγε συνεχώς όσο μπορείς περισσότερες φορές την ημέρα και τη νύχτα αυτή την ευχούλα και αυτή θα σε διδάξει αυτά που θέλεις, αυτά που δεν γνωρίζεις.
Βιάσου σ’ αυτήν την ευχούλα.
Και σε συζήτηση με άλλο πιστό.
Να λέγεις παιδί μου την ευχή. Ημέρα και νύχτα συνέχεια. Η ευχή θα τα φέρει όλα, η ευχή περιέχει τα πάντα: αίτηση, παράκληση, πίστη, ομολογία, θεολογία κλπ.
Η ευχή να λέγεται χωρίς διακοπή. Η ευχή θα φέρει ολίγον κατ’ ολίγον ειρήνη, γλυκύτητα, χαρά, δάκρυα. Η ειρήνη και η γλυκύτης θα φέρουν περισσότερον ευχή, και η ευχή κατόπιν, περισσοτέραν ειρήνη και γλυκύτητα κ.ο.κ. θα έρθει στιγμή που αν θα σταματάς την ευχή, θα αισθάνεσαι άσχημα.
Από άλλη συζήτηση.
Θα κάνεις εργόχειρο ή κάνεις ένα διακόνημα, μην αφήνεις όμως την ευχούλα, γιατί η ευχή σε Θεοποιεί!
Το πρώτο-πρώτο, πατέρες, που θα αισθανθήτε, θα είναι η Χαρά!
Το πρώτο στάδιο, το πρώτο σημείο, το οποίο θα αισθανθήτε λέγοντας την ευχή, είναι η Χαρά! Και η Χαρά δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα πετραδάκι στην ακροθαλασσιά, που σημαίνει ότι, μέσα σου αρχίζεις να φωτίζεσαι!
Γι’ αυτό, λέγε την ευχούλα, λέγε την ευχούλα, λέγε την ευχούλα και αυτό θα σε φέρη σε άλλη κατάσταση πολύ καλλίτερη, την οποία όσο και να σκεφθής, δεν μπορείς να καταλάβης!
Ο μαθητής του Δημοτικού σχολείου δεν μπορεί να καταλάβη τα του Γυμνασίου, ούτε ο μαθητής του Γυμνασίου, τα του Πανεπιστημίου…
Αλλά, όταν η Χάρις θέλει να έλθη μέσα σου, θα καταλάβης είτε είσαι τώρα μαθητής του Γυμνασίου ή του Πανεπιστημίου!
Ο ίδιος θα το καταλάβεις!
Άγιος Πορφύριος: Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με
Όλα τα προβλήματά μας, τα υλικά, τα σωματικά, τα πάντα, να τ΄ αναθέτουμε στον Θεό. Πως λέμε στην Θεία Λειτουργία, “…και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα”. Όλη τη ζωή μας σ΄ Εσένα, Κύριε, αφήνουμε. Ό,τι θέλεις Εσύ. “Γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης”. Ο άνθρωπος του Χριστού όλα τα κάνει προσευχή. Και τη δυσκολία και τη θλίψη, τις κάνει προσευχή. Ό,τι και να του τύχει, αμέσως αρχίζει: “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”.
Και άλλη φορά, συζητώντας με έναν πιστό.
-Και τι την πέρασες την προσευχή, για φαγητό που προσφέρεται κατά παραγγελιών ή φάρμακο που χορηγείται με συνταγή; Εγώ σου έχω πει να ζητάς μόνο τη σωτηρία της ψυχής.
Να ζητάς δηλαδή να καταστείς κληρονόμος της αιωνίου Βασιλείας των Ουρανών. Και όλα τ’ άλλα να τ’ αφήνεις στην κρίση του Θεού . Σου υπενθυμίζω , για μία ακόμη φορά, το «Ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν των Ουρανών». Αυτό δεν σου αρκεί; Εάν δε σου αρκεί ; Εάν δεν σου αρκεί αυτό ή δε σε ικανοποιεί απόλυτα περιορίσου στη νοερά προσευχή. Για μένα το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» τα λέει όλα. Και οπωσδήποτε περισσότερα από αυτά που λες εσύ.
Αρκεί να το λες με πίστη και αφοσίωση. Και μάλιστα την ώρα εκείνη να φαντάζεσαι ότι έχεις μπροστά σου τον εσταυρωμένο Ιησού . Και άκου. Την ώρα που θα το λες, θα στρέψεις το νου σου εδώ, προς εμένα. Και εγώ θα συλλαμβάνω τη σκέψη σου και θα προσεύχομαι μαζί σου για σένα. Αυτό είναι το καλύτερο. Και αυτό σου συνιστώ να κάνεις.
–Ναι, παππούλη μου, αλλά δεν το λέτε σωστά.
–Εγώ σωστά το λέω. Εσύ το εννοείς λανθασμένα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί ξεχωρίζεις τον εαυτό σου από τον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Όπως αγαπάμε τον εαυτό μας, έτσι πρέπει να αγαπάμε και τον πλησίον μας. Εγώ αγαπώ όλον τον κόσμο σαν τον εαυτό μου. Γι’ αυτό δε βλέπω τον λόγο γιατί να λέω: Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, ελέησόν μας και όχι ελέησόν με. Αφού εγώ και ο κόσμος είμαστε ένα και το αυτό! Έτσι θα το λες και εσύ: Ελέησόν με.
Και σε άλλη συζήτηση.
«Μωρέ τον Χριστό να αγαπήσετε.
*Και μη φοβόσαστε τίποτα.*
Αδιαλείπτως να προσεύχεστε.
*Ο Θεός δεν θέλει πολλά. Μόνο την ευχούλα να μην αφήνετε.*
Να Του μιλάτε.
Τον Χριστό να έχετε, γιατί ζωή χωρίς τον Χριστό δεν είναι ζωή.
Πάει τέλειωσε
Άγιος Παΐσιος: Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με
Κάθε φορά που λες την ευχή ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ, είναι σαν να πυροβολείς το διάβολο και δεν σε πλησιάζει.
Να προσεύχεσαι γενικά και να λες «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον τους πάσχοντας σωματικά και ψυχικά». Σ’ αυτήν την ευχή περιλαμβάνονται και οι κεκοιμημένοι. Αν σου έρχεται στον νου ένα συγγενικό σου πρόσωπο, πες μια ευχή και γι’ αυτό, «… ελέησον τον δούλον Σου τάδε», και πέρασε αμέσως στην γενική ευχή για όλον τον κόσμο, «… ελέησον τον κόσμον Σου άπαντα»
Μπορείς να φέρνεις στον νου σου έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που έχει ανάγκη, να προσεύχεσαι λίγο γι’ αυτόν και μετά να λες «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς» και να πονάς για όλους, για να μη φεύγει η… αμαξοστοιχία με έναν επιβάτη. Να μη σκαλώνουμε σε ένα πρόσωπο και μετά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε με την προσευχή ούτε τον εαυτό μας ούτε τους άλλους.
Όταν προσεύχεσαι λ.χ. για έναν καρκινοπαθή, να προσεύχεσαι για όλους τους καρκινοπαθείς και να λες και μια ευχή για τους κεκοιμημένους. Ή βλέπεις έναν δυστυχισμένο· να πηγαίνει αμέσως ο νους σου σε όλους τους δυστυχισμένους και να προσεύχεσαι γι’ αυτούς.
Στο Άγιον Όρος έκαναν κάπου Λιτανεία για την ανομβρία και, αντί να βρέξει, έπιασε πυρκαγιά! Δεν γίνεται λιτανεία σαν να κάνουμε περίπατο. Θέλει να πονέσουμε.
Μπορεί να παραμείνει πειρασμός ή μια δύσκολη κατάσταση, αν κάνουν καρδιακή προσευχή οι καλόγεροι; Παρ’ όλα τα δύσκολα χρόνια βλέπω στα μοναστήρια να επικρατεί ένα πνεύμα… Να είμαστε χαρούμενοι! Εδώ καίγεται ο κόσμος!
Μας ζητούν να κάνουμε μια αγρυπνία, ας υποθέσουμε, για έναν άρρωστο, και ψάλλουμε «Ανοιξαντος Σου την χειρα» και χαιρόμαστε. Εμείς περνάμε ευχάριστα την ώρα μας και ο άλλος εν τω μεταξύ πεθαίνει. «Κάνουμε, λέει, αγρυπνία για τον άρρωστο». Τι αγρυπνία; Εσείς κάνετε διασκέδαση. Αυτό είναι πνευματική διασκέδαση.
Μερικές φορές, ούτε όταν ο ιερέας λέει «Υπέρ των εν ασθενειαις κατακειμενων», προσευχόμαστε για τον άρρωστο. Θα βοηθούσαμε πιο θετικά, αν κάναμε και λίγη ευχή με το κομποσχοίνι. Δεν λέω να καταργήσουμε τις πανηγυρικές αγρυπνίες που προβλέπει το τυπικό, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις να διαθέτουμε και λίγη ώρα, για να κάνουμε τουλάχιστον ένα-δυο κομποσχοίνια λέγοντας «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον τον δούλο σου».
Όλη η βάση είναι η ποιότητα της προσευχής. Η προσευχή πρέπει να είναι καρδιακή, να γίνεται από πόνο. Για τον Θεό δεν μετράει τόσο η ποσότητα της προσευχής όσο η ποιότητα. Η προσευχή που γίνεται στα μοναστήρια έχει ποσότητα, αλλά δεν φτάνει αυτό· πρέπει να έχει και ποιότητα. Τόσες ώρες προσευχή που γίνεται από τόσα άτομα, αν ήταν καρδιακή θα είχε αλλάξει ο κόσμος. Γι’ αυτό σκοπός είναι οι Ακολουθίες να γίνονται από την καρδιά.
Η καρδιακή προσευχή βοηθάει όχι μόνον τους άλλους αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μας, γιατί βοηθάει να έρθει η εσωτερική καλοσύνη. Όταν ερχόμαστε στην θέση του άλλου, έρχεται φυσιολογικά η αγάπη, ο πόνος, η ταπείνωση, η ευγνωμοσύνη μας στον Θεό με την συνεχή δοξολογία, και τότε η προσευχή για τον συνάνθρωπό μας γίνεται ευπρόσδεκτη από τον Θεό και τον βοηθάει.
Όσιος Ευμένιος Σαριδάκης, ο Κουδουμιανός. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με
Να αγαπούμε τον Θεό περισσότερο από τον εαυτό μας και περισσότερο απ’ όλο τον κόσμο, και να μην χορταίνουμε να τον αγαπούμε και να λέμε στην προσευχή μας: “Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, βοήθησέ με να σε αγαπώ πάντοτε περισσότερο από τον κόσμο και να μην χορταίνω να σε αγαπώ”…
Δείτε επίσης:
– Σύντομες προσευχές για διάφορες περιστάσεις