Τι συμβολίζει το καντήλι, με μια Ματιά
Θεϊκό Έλεος: Το λάδι στη λυχνία αντιπροσωπεύει το άπειρο έλεος, την αγάπη και τη συγχώρεση του Θεού. Σηματοδοτεί τη συμπόνια και την υπομονή Του προς την ανθρωπότητα, προτρέποντας τους πιστούς να ζητούν την χάρι Του και την προστασία Του.
Φως και πίστη: Το φως της λυχνίας συμβολίζει το φως του Χριστού, υπενθυμίζοντας στους χριστιανούς ότι η πίστη τους είναι πηγή φωτισμού. Ενθαρρύνει τους πιστούς να μιμηθούν τη ζωή των αγίων και να αφήσουν τη δική τους ζωή να λάμψει ως μαρτυρία της πίστης τους.
Προσευχή και επαγρύπνηση: Η διατήρηση της λυχνίας αναμμένης είναι μια προσευχητική πράξη, προσφέροντας ευγνωμοσύνη και δείχνοντας αφοσίωση στον Θεό. Χρησιμεύει ως υπενθύμιση για επαγρύπνηση απέναντι στις κακές δυνάμεις και για την αναζήτηση της προστασίας του Θεού κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Θυσία και αγάπη: Το άναμμα της λυχνίας είναι μια μικρή θυσία, που εκφράζει την ευγνωμοσύνη για την υπέρτατη θυσία του Θεού. Συμβολίζει την αγάπη και την αφοσίωση που πρέπει να έχουν οι πιστοί για τον Θεό, αντικατοπτρίζοντας την αφοσίωση των μοναχών και των ιερέων.
Πνευματική καθοδήγηση: Η φλόγα της λυχνίας αντιπροσωπεύει τον φλογερό πόθο για τον Χριστό, προτρέποντας τους πιστούς να υποταχθούν στο θέλημα του Θεού. Σηματοδοτεί επίσης την ανάγκη για θεϊκή παρέμβαση που φωτίζει την καρδιά και το μυαλό του ανθρώπου.
Υπακοή και παράδοση: είναι σημαντική η χρήση καθαρού ελαιολάδου και κατάλληλου φυτιλιού, ακολουθώντας την εντολή του Θεού προς τον Μωυσή. Υπογραμμίζεται η σημασία της παράδοσης και της υπακοής στη λατρεία.
Γιατί πρέπει να ανάβουμε το καντήλι;
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, έχουμε αναμμένο στο εικονοστάσι του σπιτιού μας ένα καντήλι ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους. Η συνήθεια αυτή φωτίζει τις ψυχές μας, αλλά διατηρεί και τον βαθύ χριστιανικό συμβολισμό της.
Τι συμβολίζει λοιπόν το καντήλι και γιατί πρέπει να είναι πάντα αναμμένο και ποια είναι η ευχή που πρέπει να συνοδεύει το άναμμά του;
Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης γράφει ότι το λάδι που καίει στα καντήλια μας, τον του Θεού υπεμφαίνει έλεον. Το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστέρα του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό για να σημαίνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας. Ή όταν ο Ιησούς, καθώς προσευχόταν εκτενώς, πότιζε με τους θρόμβους του ιδρώτα του την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας γονάτιζε τη μαρτυρική εκείνη νύχτα στο όρος των Ελαιών.
Το λάδι λοιπόν συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού, αλλά και τα καντήλια συμβολίζουν την εκκλησία που είναι μεταδοτική θείου ελέους και φωτιστική. Και όπως ο Κύριος προσευχήθηκε στον κήπο των Ελαιών, έτσι και ο ναός με τα καντήλια, αλλά και το εικονοστάσι μας μετατρέπεται σε νέο κήπο και ελέους θεϊκού.
Γιατί πρέπει να κρατάμε το καντήλι μας αναμμένο μπροστά στις Άγιες Εικόνες;
Πρώτον, γιατί η πίστη μας είναι φως. «Εγώ είμαι το φως του κόσμου», είπε ο Κύριος. Το φως της κανδήλας λοιπόν μας θυμίζει το φως με το οποίο ο Χριστός καταυγάζει τις ψυχές μας.
Δεύτερον, για να μας θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή σαν των Αγίων. Εμείς οι χριστιανοί είμαστε τέκνα φωτός, κατά τον Απόστολο Παύλο.
Τρίτον, για να ελέγχει τα σκοτεινά μας έργα, τις κακές μας ενθυμίσεις και επιθυμίες, για να λάμψει το φως ημών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως είδος είναι ημών τα καλά έργα και δοξάζουσι τον Πατέρα ημών των εν τοις ουρανοίς.
Τέταρτον, είναι μια μικρή δική μας θυσία, σημείο και δείγμα της ευγνωμοσύνης και της αγάπης που οφείλουμε στον Θεό για τη μεγάλη θυσία που έκανε για μας. Με αυτήν την προσφορά και με την προσευχή μας τον ευχαριστούμε για την ζωή, για τη σωτηρία και για όλα όσα μας χαρίζει η άπειρη αγάπη του.
Πέμπτον, για να είναι φόβητρο στις δυνάμεις του σκότους που μας επιτίθενται με ιδιαίτερη πονηρία πριν και κατά την ώρα της προσευχής και θέλουν να απομακρύνουν τη σκέψη μας από τον Θεό. Οι δαίμονες αγαπούν το σκοτάδι και τρέμουν το φως και του Χριστού αλλά και εκείνων που αγαπούν τον Χριστό.
Έκτον, για να μας παρακινεί σε αυτοθυσία, όπως δηλαδή με το λάδι καίγεται στο καντήλι το φυτίλι, έτσι και το δικό μας θέλημα να καίγεται με την φλόγα της αγάπης για τον Χριστό και να υποτάσσεται πάντοτε στο θέλημα του Θεού.
Έβδομον, για να μάθουμε ότι όπως δεν ανάβει το καντήλι χωρίς τα δικά μας χέρια, έτσι και το εσωτερικό καντήλι της καρδιάς μας δεν ανάβει χωρίς τα χέρια του Θεού.
Γιατί ανάβουμε το καντήλι και τι συμβολίζει; πατέρας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
Μιλήσαμε για το θυμιατό, μιλήσαμε για το κερί, είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε τώρα και για το καντήλι.
Το καντήλι το οποίο ανάβουμε στο σπίτι μας, το καντήλι το οποίο ανάβουμε την ακοίμητο καντήλα, μέσα στον Ιερό Ναό.
Μπροστά στις εικόνες των αγίων μας, αλλά και το καντήλι που ανάβουμε στο σπίτι, αλλά και το καντήλι που ανάβουμε στους τάφους.
Τι συμβολίζει το καντήλι και ποιανού εντολή είναι.
Είναι εντολή του Θεού προς τον Μωυσή, όπου μας αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, ότι ο Θεός είπε στον Μωυσή να διαμηνύσει στον αδελφό του τον Ααρών, ότι πρέπει να του ανάβει, από το πρωί μία ακοίμητο κανδήλα, η οποία όλη την ημέρα θα είναι αναμμένη και θα είναι μία θυσία δι΄ αυτού του τρόπου προς τον Θεό.
Και πράγματι έκτοτε ανάβουνε και μέσα στα Άγια των Αγίων, στην Κιβωτό της Διαθήκης, ανάβανε αυτή την ακοίμητο κανδήλα από εκεί την οποίαν πήραμε και εμείς και η ακοίμητος αυτή κανδήλα ευρίσκεται πάντοτε μέσα στο Ιερό.
Και παραμένει 24 ώρες το 24ωρο παραμένει, αναμμένη.
Το καντήλι πρέπει να ξέρουμε, αδέλφια μου, έχει μέσα το λάδι και πρέπει να έχει μόνο λάδι και καθαρό ελαιόλαδο.
Δεν επιτρέπεται ν’ανάβουμε καντήλι με ηλεκτρισμό.
Το καντήλι πρέπει να περιέχει έλαιον και μάλιστα ελαιόλαδο.
Κανένα άλλο λάδι δεν πρέπει να βάζουμε μέσα στο καντήλι.
Και η καντηλήθρα επίσης πρέπει να είναι γνήσια, καλή και σωστή.
Δεν πρέπει να προσθέτουμε μέσα νερό στο καντήλι διότι με το νερό πολλές φορές όταν τελειώνει το λάδι υπάρχει περίπτωση να σκάσει η καντηλήθρα να πεταχτεί έξω από το καντήλι και να πάρει φωτιά είτε ο ναός είτε να πάρει φωτιά το σπίτι.
Σκέτο καντήλι που θα φτάσει μέχρι το τέλος το λάδι και θα σβήσει και θα το ξανανάψουμε.
Το λάδι το οποίον είναι μέσα στο καντήλι αδελφοί μου, συμβολίζει τον φιλάνθρωπο, φιλεύσπλαχνο και πολυέλεο Θεό μας.
Ότι ο Θεός μας έχει πολύ έλεος έχει ευσπλαχνία και έχει αγάπη για τον κάθε έναν από εμάς.
Δείχνει το πόσο μας αγαπάει, το πόσο συγχωρεί τας αμαρτίες μας, το πόσο μας ανέχεται.
Και βλέπετε αδελφοί μου ότι συνέχεια ο Θεός μας ανέχεται.
Μας χτυπάει συνέχεια τον κώδωνα κινδύνου ότι η ανθρωπότητα δεν βαδίζει καλά.
Τον κώδωνα κινδύνου μας χτυπάει ότι η πατρίδα μας δεν βαδίζει καλά.
Και εμείς αδέλφια μου δεν ακούμε το κουδούνι δεν ακούμε ότι έρχεται συμφορά και μας προειδοποιεί ο Θεός ότι εάν θέλουμε το έλεός Του και την προστασία Του ότι πρέπει να προστρέξουμε προς Αυτόν εν μετανοία και με δάκρυα στα μάτια ώστε το έλεός Του να μας σκεπάζει νύχτα και ημέρα.
Γιατί αδελφοί μου, Έρχεται μεγάλη πείνα, έρχεται μεγάλο κακό το οποίον θα βρει συμφορά στο έθνος μας αλλά και γενικά την ανθρωπότητα.
Δεν βαδίζουμε καλά.
Έρχεται και θα εξαπλωθεί πείνα.
Δεν γνωρίζω αν είναι η πείνα αυτή που είχε πει ο Άγιος Παΐσιος αλλά σίγουρα έρχεται μεγάλη πείνα.
Και γι’αυτό να ζητούμε το έλεος του Θεού.
Γι’αυτό ανάβουμε μέσα στο λάδι το καντήλι μας.
Να ζητάμε το έλεος του Θεού, να μας λυπηθεί.
Επίσης, το φως, η καντηλήθρα που ανάβει είναι ο ίδιος ο Χριστός ‘Εγώ Ειμί το Φως του κόσμου’ που είμαι γεμάτος έλεος αγάπη και φιλανθρωπία και σας προειδοποιώ, σας ενημερώνω ώστε να φυλαχτείτε και να προστατευτείτε.
Παρακαλώ λοιπόν την αγάπη σας, λέει ο Χριστός.
Ακούστε το τι σας λέγω.
Γίνετε και εσείς φως μέσ’ στην ψυχή σας.
”Εγώ Είμαι το φως του κόσμου”.
Υμείς εστέ το φως του κόσμου.
Εσείς δηλαδή οι χριστιανοί πρέπει να είστε το φως.
Διότι στη γη επάνω βασιλεύει το σκοτάδι.
Βασιλεύει η αμαρτία.
Η ζωή μας πρέπει να είναι φως σαν του Χριστού.
Η ψυχή μας να πάρει φως.
Να φύγει το σκοτάδι μέσα από την ψυχή μας, μέσα από την αμαρτία.
Κύριε, έλεγε ο Άγιος Γρηγόριος, φώτισον το σκότος της ψυχής μου.
Αυτό προσευχόταν κάθε μέρα.
Έλα Χριστέ μου εσύ που Είσαι το Φως, να φωτίσεις την ψυχή μου.
Ναι αδέλφια μου, μόνο όταν φωτιστεί η ψυχή μας, η καρδιά μας και ο νους τότε θα μπορούμε να βλέπουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας και να κατανοούμε το τι πρόκειται να μας συμβεί και σε τούτη τη ζωή αλλά και στην άλλη ζωή.
Να λοιπόν, το λάδι τι συμβολίζει, να λοιπόν και το καντήλι τι συμβολίζει.
Γι’αυτό το βάζουμε μπροστά στα εικονίσματα, μπροστά στον Εσταυρωμένο μες στην Εκκλησία, πίσω απ’την Αγία Τράπεζα που είναι η ακοίμητος κανδήλα συμβολίζει το Χριστό μας που είναι Φως και έχει πλούσιον έλεος.
Για τον ίδιο λόγο το ανάβουμε και στο σπίτι μας.
Ώστε να παρακαλούμε το Χριστό και να λέμε ‘ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων’.
Έτσι λέει, είπε ο Χριστός.
Να λάμπει η ζωή σας όπως λάμπει το φως μπροστά στα μάτια των άλλων ανθρώπων ώστε να ίδωσιν τα καλά υμών έργα.
και να βλέπουν σ’ αυτό το φως που θα φέγγει στο πρόσωπό σας, στη καρδιά σας, στη ψυχή σας, θα το βλέπουν οι άνθρωποι οι υπόλοιποι και θα δίνουν Δόξα τω Θεώ.
Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν τα καλά υμών έργα, τα δικά μας δηλαδή, τα δικά μας και τα δικά σας έργα και δοξάσουσιν υμών τον Πατέρα Τον εν τοις ουρανοίς.
Και να δοξάζουν τον Πατέρα μας που ευρίσκεται στα ουράνια.
Αλίμονο αδελφοί μου, εάν εμείς οι κληρικοί γινόμαστε από φως, σκοτάδι.
Αλίμονο εάν εμείς οι κληρικοί και εσείς οι χριστιανοί δεν εκπέμπουμε αυτό το φως και εκπέμπουμε σκότος.
Τότε σκανδαλίζουμε, τότε απομακρύνουμε τους ανθρώπους απ’το Χριστό γινόμαστε εμείς αιτία σκανδάλου εσείς οι χριστιανοί αλλά και εμείς οι κληρικοί όταν δεν προσέχουμε τη ζωή μας.
Και γι’ αυτό παρακαλώ ο ένας να προσεύχεται για τους άλλους διότι ζούμε σε πονηρές και έσχατες ημέρες που ο διάβολος προσπαθεί να κλονίσει τις ψυχές των ανθρώπων.
Να ζητάμε λοιπόν το έλεος του Θεού όταν ανάβουμε το καντήλι μες στο σπίτι μας πάντοτε με λάδι, ποτέ με ηλεκτρισμό.
Ποτέ ηλεκτρικά φωτάκια στο φως του Κυρίου.
Ούτε αυτά τα οποία βάζουν και έχουν κεράκι μέσα και καίνε και ανάβουν για λίγη ώρα, πάντοτε με λάδι σας παρακαλώ.
Αυτή είναι η εντολή του Θεού προς τον Μωυσή και ο Μωυσής τη μετέφερε στον αδελφό του τον Ααρών.
Επίσης έχουμε και το καντήλι το οποίον υπάρχει στα μνήματα.
Το καντήλι το οποίον υπάρχει στα μνήματα, τι σημαίνει; ότι η ψυχή του κεκοιμημένου μας προσώπου ευρίσκεται κοντά στη χώρα του φωτός.
Εκεί που είναι ο Χριστός μας και ευρίσκεται στην αγκαλιά του Θεού.
Είναι στο έλεος του Θεού και παρακαλούμε τον Κύριο να δώσει έλεος και άφεση των αμαρτιών ώστε ο κεκοιμημένος να εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού.
Να λοιπόν αδέλφια μου τι συμβολίζει το καντήλι, το λάδι, όλα αυτά.
Το καντήλι απέξω, η κούπα δηλαδή όπως τη λέμε απ’ όποιο υλικό και αν προέρχεται είτε είναι γυάλινη είτε από κάποιο άλλο υλικό, συμβολίζει την αγκαλιά του Θεού, συμβολίζει την Εκκλησία του Χριστού, όπου μες στην Εκκλησία, θα συναντήσουμε το Χριστό που είναι το φως και εκεί μέσα θα βρούμε το έλεος και την αγάπη του Θεού.
Έτσι λοιπόν αδέλφια μου, απ’το σπίτι σας, να μη λείπει το καντήλι να μη λείπει η αγκαλιά του Χριστού, το έλεος του Χριστού, το φως του Χριστού.
Να μπορέσουμε όλοι να γίνουμε φως και ομοίως και εμείς να είμαστε με έλεος και αγάπη.
Όπως θέλουμε ο Θεός να μας ελεεί έτσι και εσείς να ελεείτε.
Και ελεημοσύνη δεν είναι μόνο όταν βοηθάω έναν φτωχό συνάνθρωπό μου.
Ελεημοσύνη είναι όταν βοηθάω και ένα γηροκομείο ένα ορφανοτροφείο, όταν βοηθάω την ενορία μου, όταν βοηθάω το μοναστήρι, Είναι έλεος όταν στέλνω μια οικονομική ενίσχυση.
Και είναι η ώρα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που τηλεφωνάτε στο μοναστήρι μας ή στέλνετε e-mail και ζητάτε πως μπορείτε να βοηθήσετε και να στηρίξετε οικονομικά και το έργο μας γιατί το έχουμε ανάγκη αλλά και το μοναστήρι όπου ζουν εδώ 30 μοναχοί μαζί με το Γέροντά τους.
Ο οποίος σας ομιλεί κάθε φορά από το κανάλι Geron Nektarios στο οποίον παρακαλώ θέλω να εγγραφείτε εάν δεν έχετε εγγραφεί εκεί που γράφει ‘εγγραφή’ και δίπλα να πατήσετε και το κουδουνάκι και όχι μόνο να εγγραφείτε εσείς αλλά να εγγράφετε και φίλους σας, ώστε να διαδίδεται ο Λόγος του Θεού.
Να ευχαριστήσω λοιπόν όλους εσάς που είστε ελεήμονες γιατί πρέπει ο χριστιανός πέρα από την αγάπη να έχει έλεος να έχει συγχωρητικότητα.
Απ’ αυτό που παίρνεις στην Παλαιά Διαθήκη έλεγε από το μισθό σου που παίρνεις, η Παλαιά Διαθήκη το 1/10 (έν δέκατον) να το μοιράζεις να μη το κρατάς του μισθού σου.
Να το δίνεις στην Εκκλησία, να το δίνεις στο μοναστήρι, να το δίνεις στους φτωχούς, να το δίνεις στους ανήμπορους ανθρώπους μας.
Η Παλαιά Διαθήκη, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος μας είπε: ”ο έχων δυο χιτώνες να δίδει τον έναν” Όποιος έχει δυο χιτώνες δηλαδή να μοιράζουμε τα μισά.
Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αυτό σημαίνει έλεος και έρχεται ο Χριστός και μας λέει ότι το έλεος σημαίνει να δώσεις τα πάντα στους ανθρώπους, τα πάντα για το Χριστό.
Όπως δώσαμε εμείς τη ζωή μας για το Χριστό.
Όπως δίνουμε ένα δαχτυλίδι και το αφιερώνουμε σε ένα εικόνισμα της Παναγίας, έτσι ο μοναχός και ο κληρικός αφιερώνει όλη του τη ζωή για πάντα και δια πάντα Στο Χριστό.
Θυσιάζουμε λοιπόν τα πάντα.
Και λέει ο Χριστός: ‘δεν θα κρατήσετε τίποτα ‘ παρά μόνον τα όσα είναι αναγκαία προς το ζην όπως είπε και στους Αποστόλους του ο Κύριος.
Έτσι λοιπόν αδελφοί μου έλεος σημαίνει μοιράζω.
Έλεος σημαίνει φιλανθρωπία.
Όπως θέλω λοιπόν να είναι φιλάνθρωπος και ελεήμων ο Θεός απέναντι στο δικό μου το πρόσωπο έτσι πρέπει και εγώ να είμαι γεμάτος αγάπη και ελεημοσύνη προς τους συνανθρώπους μας.
“Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται” και θα πρέπει η ζωή μου να είναι μόνον φως.
Εμείς οι κληρικοί, αυτός είναι ο λόγος υπάρξεώς μας.
Είναι να είμαστε οδοδείκται.
Δεν πρέπει να υπάρχει προσωπολατρεία και προσωποληψία.
Οχι, εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο μες στην Εκκλησία, είμαστε διάκονοι του Χριστού.
Με τα μάτια μας, με το στόμα μας, με τα χέρια μας, πρέπει να δείχνουμε επάνω, τον Κύριό μας.
Δεν θα αγαπά ο άνθρωπος το πρόσωπο των κληρικών, αναπόφευκτο είναι και αυτό αλλά το λατρευόμενο πρόσωπο, είναι το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Εμείς το Χριστό αγαπάμε.
Το Χριστό αγαπάμε αδελφοί μου και τους ανθρώπους προς τα εκεί πρέπει να τους κατευθύνουμε προς το Χριστό μας να τους κατευθύνουμε, προς την Εκκλησία μας.
Εμείς, θα πρέπει να προσέχουμε πολλές φορές διότι δε δημιουργούμε δικά μας κοπαδάκια και δικούς μας οπαδούς.
Αλλά δημιουργούμε πιστούς που είναι κοντά στο Χριστό.
Έτσι ο κληρικός που θυσίασε όλη του τη ζωή αλλά και όσοι θυσιάζουν μοναχοί, μοναχές και όσοι άλλοι άνθρωποι θυσιάζουν τη ζωή τους για το Χριστό πρέπει να θυσιάσουμε και οικονομικά ό,τι έχουμε και κάθε χριστιανός θα κρατά μόνον τα απαραίτητα αυτά που είναι προς το ζην, είπε ο Κύριός μας.
“Μακάριοι οι Ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται” και όταν το πράττουμε αυτό, λέει, τότε γινόμαστε φως.
Όπως είναι φως και ο ίδιος ο Χριστός μας.
Να λοιπόν τι συμβολίζει το καντήλι.
Το Χριστό μας αλλά μαρτυρεί και τη ζωή που πρέπει να έχω εγώ μες στην οικογένειά μου.
Η οικογένειά μου να είναι μέσα στο φως.
Μια φωτεινή οικογένεια και όχι σκοτεινή διότι στο σκοτάδι βασιλεύει μόνον ο διάβολος.
Εμείς πρέπει να είμαστε υιοί φωτός όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής.
Αδελφοί μου, Αυτά τα ολίγα είχα να σας πω.
Να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι σας περιμένω από το μοναστήρι.
Όταν έρχεστε στο μοναστήρι, επειδή εδώ έχουμε το θαυματουργό Τίμιο Ξύλο κομμάτι δηλαδή από το ξύλο, το Σταυρό που σταυρώθηκε ο Χριστός μας, να ζητάτε να σας σταυρώνουμε οι ιερείς που είναι εδώ στο μοναστήρι ή εγώ όταν είμαι εδώ, να σας σταυρώνουμε με το Τίμιο Ξύλο για την υγεία σας.
Πολλοί ασθενείς άνθρωποι που ήρθαν εδώ με τη Χάρη της Παναγίας μας της Τρικορφιώτισσας, με τη Χάρη του Αγίου Αυγουστίνου, του Αγίου Σεραφείμ σταυρώνοντας εδώ στο Παναγιοσκέπαστο μοναστήρι μας, με το Τίμιο Ξύλο, ουκ ολίγοι άνθρωποι εβρήκαν την υγεία τους.
Γι’ αυτό όταν θέλετε να έρχεστε να σταυρώνεστε από τους πατέρες και όταν είμαι και εγώ θα σας σταυρώνω και εγώ.
Επίσης, να πω και να ζητήσω τη συγχώρεση από την αγάπη σας ότι λαμβάνω τα μηνύματά σας κάτω από κάθε βίντεο, αλλά να ξέρετε δεν προλαβαίνω πλέον όλα να τα απαντώ.
Δεν προλαβαίνω, αλλά όσοι θέλετε στη σελίδα μου Gerontas Nektarios Moulatsiotis Gerontas Nektarios Moulatsiotis στη σελίδα στο facebook με λατινικά γράμματα Gerontas Nektarios Moulatsiotis, εκεί ανακοινώνω ποιες ημέρες ευρίσκομαι εντός της Μονής διότι είμαι Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας και απουσιάζω συχνά από το μοναστήρι.
Φεύγω, πηγαίνω στα γραφεία και ξαναεπιστρέφω και είναι κρίμα να έρθετε για να με δείτε και να μη με δείτε.
Και εγώ στεναχωριέμαι όταν το πληροφορούμαι.
Αλλά όταν έρθετε και είμαι εδώ πέρα και εγώ θα σας σταυρώνω με το θαυματουργό Τίμιο Ξύλο που σταυρώθηκε ο Χριστός μας.
Επίσης, εκεί μπορείτε να μου κάνετε και όσες ερωτήσεις θέλετε όταν έρθετε από κοντά να σας λύσω τις απορίες σας που δεν προλαβαίνω να τις απαντήσω κάτω από τα μηνύματα τα οποία μου γράφετε.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι όσοι ζητάτε τα βιβλία μας, κτλ.
μπορείτε να τα προμηθεύεστε και ηλεκτρονικά από το e-shop.
monastiriakokelari όπως το ακούτε με λατινικά γράμματα.
monastiriakokelari εκεί θα βρείτε και τα βιβλία μου, αλλά και άλλα πράγματα τα οποία παρασκευάζει ή κατασκευάζει το μοναστήρι με προσευχή.
Λιβάνι κ.
ό.
κ Νάμα για την Εκκλησία, οτιδήποτε θέλετε θα βρείτε πάρα πολλά πράγματα που οι μοναχοί με προσευχή τα παρασκευάζουν.
monastiriakokelari αν πατήσετε θα σας το βγάλει το διαδίκτυο και εκεί μπορείτε να ζητήσετε εσείς ηλεκτρονικά ό,τι θέλετε.
Τα μηνύματα τα οποία εκπέμπουμε μέσα από το κανάλι μας Geron Nektarios είναι μηνύματα ζωής γιατί είναι μηνύματα που οδηγούν στο Χριστό.
Θέλω να μελετάτε την Καινή Διαθήκη κάθε μέρα.
Γιατί και η Καινή Διαθήκη είναι το φως του Χριστού.
Να μελετάτε βίους Αγίων Να μελετάτε το Ευαγγέλιο αδέλφια μου.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ και όσοι μπορείτε από εσάς να γράφετε υπότιτλους στις ομιλίες αυτές που σκοπό και στόχο έχουν τη σωτηρία, να σας οδηγήσουν κοντά στο Σωτήρα Χριστό για να σωθείτε.
Δεν είμαι εγώ ο Σωτήρας.
Εγώ είμαι εκείνος όπως και όλοι οι Ιερείς μας και οι Επίσκοποί μας που σας οδηγούμε κοντά στο Χριστό ώστε ο Χριστός να σώσει εσάς.
Σας ευχαριστώ λοιπόν για την αγάπη σας και εύχομαι η ζωή μας και η ζωή σας να ευρίσκεται πάντοτε μέσα στο έλεος του Θεού.
Να βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία, στην αγκαλιά του Θεού και η ζωή σας και η δική σας και των παιδιών σας να γίνει φως ‘ούτω λαμψάτω το φως υμών’ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν τά καλά ὑμῶν έργα καί δοξάσωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς».
Αμήν.
Χαίρετε αγαπητά μου και ευλογημένα μου παιδιά.
Και σας περιμένω να έρθετε κοντά μας, εδώ στο μοναστήρι να σας γνωρίσουμε στο Τρίκορφο Φωκίδος.
Να είστε ευλογημένοι.
Σας αναμένουμε και στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου που είναι το γυναικείο μοναστήρι αλλά και έχω πνευματικά μου παιδιά εκεί, μοναχές αλλά και στο αντρικό πάλι να έρθετε στη Μονή του Αγίου Αυγουστίνου και του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.
Να είστε ευλογημένοι και κοντά πάντοτε στο Θεό.
Η δε ζωή σας να είναι όλη φως.
Χαίρετε.