Η επίδραση της διδασκαλίας του Χραποβίτσκι στην Ορθοδοξία
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος Χραποβίτσκι άφησε μια σημαντική κληρονομιά στην Ορθόδοξη θεολογία.
Η διδασκαλία του Μητροπολίτη Αντωνίου Χραποβίτσκι έχει διαρκή επίδραση στην Ορθόδοξη σκέψη. Η έμφαση του στο δόγμα, στην ηθική ζωή και στην ενότητα της Εκκλησίας συνεχίζει να εμπνέει τους Ορθόδοξους θεολόγους και πιστούς.
Υπεράσπιση της Ορθόδοξης Διδασκαλίας: Ο Μητροπολίτης Αντώνιος Χραποβίτσκι αφιέρωσε μεγάλο μέρος του έργου του στην υπεράσπιση της Ορθόδοξης πίστης έναντι των αιρετικών διδασκαλιών. Στις "Βεβαιώσεις του ορθόδοξου ιερέα με τον ενωτικό για τα σφάλματα των Λατίνων και των ενωτών – ελληνοκαθολικών", καταρρίπτει με σθένος τα δόγματα της Καθολικής Εκκλησίας, όπως η εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος "εκ του Πατρός και του Υιού" και η παπική υπεροχή. Η έμφαση που δίνει στην πιστότητα στο αρχαίο δόγμα και την παράδοση της Εκκλησίας ενίσχυσε την Ορθόδοξη ταυτότητα σε μια εποχή θρησκευτικής αμφισβήτησης.
Έμφαση στην ηθική διάσταση: Ο Μητροπολίτης Αντώνιος Χραποβίτσκι υπογράμμισε τη σημασία της ηθικής ζωής στην Ορθόδοξη πίστη. Συνδέοντας την αληθινή αγάπη προς τον πλησίον με τον προσωπικό αγώνα ενάντι στις "παθών", ανέδειξε την αλληλεξάρτηση πίστης και έργων. Η προσέγγιση αυτή ενισχύει την ολιστική αντίληψη της Ορθοδοξίας, η οποία δεν περιορίζεται σε δογματικές διατυπώσεις, αλλά επεκτείνεται και στην ηθική τελείωση.
Η σημασία της Εκκλησίας: Ο Μητροπολίτης Αντώνιος Χραποβίτσκι τόνισε τον ζωτικό ρόλο της Εκκλησίας ως "θεματοφύλακα και ερμηνευτή της θεϊκής αποκάλυψης". Η άποψη του αντιτάχθηκε στην προτεσταντική έμφαση στην ατομική ερμηνεία των Γραφών, "χωρίς την Εκκλησία, χωρίς καλές πράξεις και χωρίς καλή ζωή δεν υπάρχει γνώση του Ευαγγελικού νόμου". Υποστήριξε ότι η κατανόηση της Αγίας Γραφής προϋποθέτει την ενότητα με την Εκκλησία, την τήρηση των "παραδόσεων των Οικουμενικών Συνόδων" και την καθοδήγηση των Αγίων Πατέρων.
Αγώνας ενάντια στον εθνοφυλετισμό: Στο ερώτημα "Οικουμενική ή Ελληνική ή Αραβική ή Ρωσική;" ο Μητροπολίτης Αντώνιος Χραποβίτσκι καταδίκασε τον εθνικισμό και τόνισε την υπερεθνική διάσταση της Ορθοδοξίας. Ενώ αναγνώρισε την αξία της "ελληνικής γλωσσας" και του "σχολικού φωτισμού των Αράβων", τόνισε ότι η Εκκλησία υπερβαίνει τις εθνικές διαφορές.