Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων. Βίος
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Μάρτυρας έζησε κατά την βασιλεία των Μαξιμιανού και Μαξιμίνου, το έτος 297 περίπου.
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων είχε καταγωγή από την επισκοπή Αμαζονίας, που είναι μια μεγάλη πόλη της Καππαδοκίας στη Μαύρη Θάλασσα, από ένα χωριό που ονομάζεται Χουμιαλών.
Την εποχή λοιπόν που ο Άγιος Θεόδωρος υπηρετούσε στο στρατό και είχε τον τίτλο Τήρων (και Τήρων πρέπει να σήμαινε αξιωματικός), στο τάγμα του πραιτωρίου Βρίγκα, τότε ομολόγησε ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και ότι τα είδωλα των Ελλήνων είναι άψυχα σκεύη και έργα των χεριών των ανθρώπων.
Γι’ αυτό και στάθηκε μπροστά στον εν λόγω Πραιτώριο και εκείνος του έδωσε χρόνο και χώρο για να επιχειρηματολογήσει. Τότε ο Άγιος έκανε ένα μεγάλο κατόρθωμα, διότι πήρε το είδωλο της Ρέας, της μητέρας των θεών, όπως φλυαρούν οι ειδωλολάτρες, και το έριξε στην φωτιά και το έκαψε.
Γι’ αυτό πείστηκε και ομολόγησε ότι έκαψε το είδωλο, αφού πρώτα τον κρέμασαν και μετά τον έβαλαν σε καμίνι που έκαιγε, και αφού κατακάηκε σ’ αυτό, έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος τιμούμε στις 17 Φεβρουαρίου.
Η σύναξις δε αυτού γίνεται εις τον μαρτυρικόν αυτού ναόν, όστις ευρίσκεται εις τόπον ονομαζόμενον Ποράκειον, κατά το Σάββατον της πρώτης εβδομάδος της Σαρακοστής. Όταν έκανε το θαύμα του αγιασμού, με το οποίο ελευθέρωσε τον ορθόδοξο χριστιανικό λαό από τη μολυσμένη τροφή των ειδωλόθυτων.
Απολυτίκιο του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος
Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα, εν τη πηγή της φλογός, ως επί ύδατος αναπαύσεως, ο άγιος Μάρτυς Θεόδωρος ηγάλλετο· πυρί γαρ ολοκαυτωθείς, ως άρτος ηδύς, τη Τριάδι προσήνεκται. Ταις αυτού ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.