Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο παλαιός
Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο παλαιός. Βίος
Ο Άγιος Συμεών καταγόταν από τη Συρία και ήταν ο πρώτος Στυλίτης. Ο Στυλιτισμός είναι ένα είδος ασκητισμού, σύμφωνα με το οποίο ο μοναχός ζει στην κορυφή ενός στύλου, μιας κολώνας.
Ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο παλαιός, γεννήθηκε περί το 388μΧ. Σε ηλικία 13 ετών διάβασε τους Μακαρισμούς και έγινε ζηλωτής Χριστιανός. Στα 16 του πήγε να ζήσει σε ένα Μοναστήρι. Έκανε τόσο σκληρή άσκηση, που η αδελφότητα έκρινε ότι δεν μπορεί να ταιριάξει σε καμία κοινωνική ζωή και μετά από 10 χρόνια του ζητήθηκε να εγκαταλείψει την Ιερά Μονή.
Ο Άγιος Συμεών κλείστηκε σε μια καλύβα για ενάμισι χρόνο. Πέρασε ολόκληρη τη Σαρακοστή χωρίς φαγητό ή νερό. Το κατόρθωμα του θεωρήθηκε ότι ήταν θαύμα.
Στη συνέχεια ο Άγιος Συμεών πήγε να ζήσει σε μια βραχώδη πλαγιά. Είχε βρει ένα πλάτωμα περί τα 20 μέτρα και εκεί προσευχόταν όρθιος για όση ώρα τον κρατούσαν τα πόδια του. Η φήμη του είχε εξαπλωθεί και πολλοί πιστοί ανέβαιναν στο βουνό και του ζητούσαν να προσευχηθεί για εκείνους, να τους συμβουλέψει και να κάνει θαύματα. Ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης δεν άντεχε τη φασαρία και ένιωθε ότι δεν του έμενε χρόνος να προσευχηθεί και να τελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι αποφάσισε να φύγει από εκεί.
Στην Τελανίσσα (ή Τελάνισος) βρήκε έναν αρχαίο κίονα, έναν στυλό. Αποφάσισε λοιπόν να ασκητέψει στην κορυφή του και έτσι έγινε ο πρώτος Στυλίτης. Οι Μοναχοί ενός κοντινού μοναστηριού ανησύχησαν για τις καινοτόμες πράξεις του. Προσευχήθηκαν στον Θεό και συζήτησαν μεταξύ τους. Αποφάσισαν να ανακαλύψουν αν το κάνει από ταπεινότητα ή περηφάνια. Έστειλαν μια ομάδα αδερφών για να του πει να κατέβει. Εάν έκανε υπακοή και ήταν ταπεινός, οι πράξεις του θα είχαν την ευλογία του Θεού. Εάν όχι, τότε οι πράξεις του θα ήταν αποτέλεσμα αλαζονείας και έργο του πονηρού.
Πράγματι, οι Μοναχοί πήγαν στον Άγιο Συμεών, μετέφεραν τους προβληματισμούς του Μοναστηριού και του ζήτησαν να κατέβει. Εκείνος έδειξε υπακοή και ταπεινότητα και αμέσως προθυμοποιήθηκε να κατέβει. Τότε οι Μοναχοί του είπαν ότι δε χρειάζεται και ότι είναι θέλημα του Θεού να συνεχίσει την άσκησή του μένοντας πάνω στον στύλο.
Ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης κοιμήθηκε ειρηνικά στις 26 Ιουλίου 459μΧ. Ο Άγιος Δανιήλ ο Στυλίτης ήταν μαθητής του Αγίου Συμεών και συνέχισε τον πνευματικό αγώνα στα φωτισμένα βήματα του διδασκάλου του.
Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο παλαιός. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Συμεών του Στυλίτου τιμούμε στις 1 Σεπτεμβρίου.
Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο παλαιός. Απολυτίκιο
Ως στήλην θεόγραφον των ιερών αρετών, του βίου σου έλειπες τας αναβάσεις ημίν, Συμεών παμμακάριστε· συ γαρ επί του στύλου ως πυρσός διαλάμπων, έλκεις ημάς χαμόθεν προς ζωήν ουρανίαν, τον τρόπον της ευδρομίας φαίνων τοις έργοις σου.
Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο παλαιός. Απολυτίκιο
Υπομονής στύλος γέγονας, ζηλώσας τους προπάτορας Όσιε, τον Ιωβ εν τοις πάθεσι, τον Ιωσήφ εν τοις πειρασμοίς, και την των Ασωμάτων πολιτείαν, υπάρχων εν σώματι, Συμεών Πατήρ ημών Όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Άγιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης ή εν τω θαυμαστώ όρει
Άγιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης. Βίος
Ο Άγιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης ή εν τω θαυμαστώ όρει, έζησε περί το 574μΧ όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστίνος Β.
Η μητέρα του τον συνέλαβε μετά από πολλές προσευχές. Πριν γεννηθεί ο Άγιος Συμεών, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής εμφανίστηκε στη μητέρα και είπε ότι ο Συμεών θα γίνει πάρα πολύ ενάρετος.
Σε ηλικία μόλις 6 ετών, ο Άγιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης ανέβηκε στο βουνό. Εκεί έζησε πολύ ασκητικά, πράγμα παράδοξο για την ηλικία του. Αυτός ο τρόπος ζωής και αυτή η προθυμία του, έφερε την ευλογία του Θεού και τον έκανε κοινωνό θείων και αγγελικών θαυμάτων.
Μετά από 6 χρόνια στο όρος μπήκε σε ένα Μοναστήρι. Κατόπιν ασκήτεψε ως Στυλίτης στην κορυφή ενός στύλου για 18 έτη. Στο Θαυμαστό όρος παρέμεινε 10 χρόνια σε έναν ξερό, βραχώδη τόπο. Τέλος, ασκήτεψε σε ένα μικρό στύλο για 45 χρόνια.
Όσο ζούσε έκανε και πολλά θαύματα. Κοιμήθηκε σε ηλικία 85 ετών ειρηνικά.
Άγιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Συμεών του Θαυμαστορείτη τιμούμε στις 24 Μαΐου.
Άγιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης. Απολυτίκιο
Ως αείφωτος λύχνος δωρεών της ασκήσεως, εν τω θαυμαστώ Πάτερ όρει διαπρέψας ανέλαμψας, και κλίμακα εκ γης προς ουρανόν, τον στύλον σου υπέθου αληθώς, Συμεών θαυματοφόρε τοις ευσεβώς, προστρέχουσι τη Μάνδρα σου. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.