Άγιος Σπυρίδωνας επίσκοπος Τριμυθούντος. Βίος
Ο Άγιος Σπυρίδωνας ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος από την Κύπρο, γνωστός για την πραότητά του, την ελεημοσύνη του και την αγάπη του για τον πλησίον.
Όπως ο Αβραάμ, ο Άγιος Σπυρίδωνας υποδεχόταν κάθε ξένο στην κατοικία του, περιποιούμενος τον επισκέπτη σαν να ήταν ο ίδιος ο Χριστός.
Ήταν απλός άνθρωπος, ολιγογράμματος, και στο επάγγελμα ήταν βοσκός.
Εζησε με εγκράτεια και ευλάβεια τον έγγαμο βίο του, και ο Θεός του χάρισε μια κόρη, την Ειρήνη.
Μετά τον θάνατο της συζύγου του, έζησε με ευλάβεια και αρετή. Μελετούσε με ζήλο τον Νόμο του Θεού, έγινε φιλάνθρωπος στην ψυχή, επιεικής στη γνώμη και αληθινή εικόνα των αρετών.
Μοίραζε όλα του τα υπάρχοντα στους φτωχούς και δεν κληρονόμησε γήινο πλούτο, αλλά την αιώνια βασιλεία του Κυρίου.
Χάρη στην ευσέβειά του, ο Άγιος Σπυρίδωνας αξιώθηκε πλούσιων δωρεών από τον Θεό. Θεράπευε αρρώστιες, φώτιζε τυφλούς, έδιωχνε δαιμόνια και έκανε πολλά θαυμαστά πράγματα με την ενέργεια της Θείας Χάριτος.
Ήταν ζωντανό παράδειγμα αγάπης, ταπεινότητας και αφοσίωσης στον Θεό. Η φήμη του Αγίου Σπυρίδωνα εξαπλώθηκε σε όλη την Κύπρο.
Όταν εκοιμήθη ο επίσκοπος Τριμυθούντας, οι πιστοί εξέλεξαν ομόφωνα τον Άγιο Σπυρίδωνα ως διάδοχό του. Η Τριμυθούντο ήταν μια πόλη κοντά στη Σαλαμίνα της Κύπρου.
Έτσι, από βοσκός προβάτων, έγινε και ποιμένας ανθρώπων.
Παρά την τιμή και το αξίωμα, ο Άγιος Σπυρίδωνας παρέμεινε ταπεινός και απλός: συνέχισε να φορά τα ίδια φτωχικό ρούχα και τον χαρακτηριστικά σκούφο από φοινικόφυλλα, να περπατά με τα πόδια, να βοηθά στις γεωργικές εργασίες, και να φροντίζει το κοπάδι του.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο όπου τέλεσε το θαύμα με το κεραμίδι για να δείξει την Τριαδικότητα του Θεού μας.
Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο γιος του Κωνστάντιος αρρώστησε σοβαρά. Ο Άγιος Σπυρίδωνας κλήθηκε στην Αντιόχεια και θεράπευσε τον αυτοκράτορα.
Εκτός από την σωματική θεραπεία, ο Άγιος νουθέτησε τον Κωνστάντιο να είναι δίκαιος, ελεήμων και να μείνει πιστός στην Ορθοδοξία, συμβουλές που ο αυτοκράτορας ακολούθησε.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας, μετά από μια ζωή γεμάτη αρετή, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 12 Δεκεμβρίου 348, σε ηλικία 78 ετών.
Γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος
Τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος τιμούμε στις 12 Δεκεμβρίου.
Άγιος Σπυρίδων επίσκοπος Τριμυθούντος. Προστάτης και Πολιούχος
Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι προστάτης των φτωχών και πολιούχος της Κέρκυρας, όπου βρίσκεται και το τίμιο λείψανό του.
Άγιος Σπυρίδωνας επίσκοπος Τριμυθούντος. Τίμια Λείψανα
Αρχικά, το λείψανό του φυλασσόταν στην Κύπρο. Αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και, μετά την Άλωση, στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Το λείψανό του παραμένει άφθαρτο και είναι θαυματουργό
Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος
Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος, και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων Πατήρ ημών· διό νεκρά συ εν τάφω προσφωνείς, και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες· και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς, Αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σοι Ιερώτατε. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ· δόξα τω σε στεφανώσαντι· δόξα τω ενεργούντι διά σου, πάσιν ιάματα.
Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του αγιογράφου Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά του για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά.
Άγιος Σπυρίδωνας. Ποίημα του Ελισαίου Καπαδόπουλου
Προστάτης
χήρων
ορφανών.
Παραστάτης
συνόδων
οικουμενικών.
Νηφάλιος
κόσμιος
διδακτικός.
Άγιος
σεβάσμιος
ειρηνικός.
Αυτόπτης
θείας
έλλαμψης.
Δότης
παραμυθίας
όχι έπαρσης.
Το λείψανο άφθορο
προστατεύει
την Κέρκυρα.
Πνεύμα άπειρο
τιθασεύει
αμαρτίες, ψυχών ενέχυρα.