Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος. Βίος
Ματθ. 27,32 Εξερχόμενοι δε εύρον άνθρωπον Κυρηναίον ονόματι Σίμωνα· τούτον ηγγάρευσαν ίνα άρη τον σταυρόν αυτού.
Μαρκ. 15,21 Και αγγαρεύουσιν παράγοντά τινα Σίμωνα Κυρηναίον, ερχόμενον απ᾿ αγρού, τον πατέρα Αλεξάνδρου και Ῥούφου, ίνα άρη τον σταυρόν αυτού.
Λουκ. 23,26 Και ως απήγαγον αυτόν, επιλαβόμενοι Σίμωνός τινος Κυρηναίου, ερχομένου απ᾿ αγρού, επέθηκαν αυτώ τον σταυρόν φέρειν οπίσω του Ιησού.
Ο Άγιος Σίμων καταγόταν από την Κυρήνη και είχε δύο γιους, τον Αλέξανδρο και τον Ρούφο.
Οι τρεις Ευαγγελιστές (εκτός από τον Ιωάννη) αναφέρουν ότι ο Σίμων ο Κυρηναίος βοήθησε τον Χριστό μας να κουβαλήσει τον Σταυρό στο Γολγοθά. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες είδαν ότι ο Ιησούς δεν άντεχε να κουβαλήσει πια τον Σταυρό από τα βασανιστήρια. Τότε, ερχόταν από τα χωράφια ο Σίμωνας ο Κυρηναίος μαζί με τους γιους του, τον Αλέξανδρο και τον Ρούφο.
Οι Ρωμαίοι τον ξεχώρισαν ως χειροδύναμο και τον διέταξαν να κουβαλήσει τον Σταυρό μαζί με τον Χριστό. Έτσι σκέφτηκαν. Αλλά δεν ήταν μόνο η σωματική του διάπλαση. Ο Θεός έχει το δικό του σχέδιο. Ο Σίμων δεν γνώριζε ποιος ήταν ο Ιησούς, αλλά είχε αγνή καρδιά και συμπόνεσε τον Λυτρωτή του Κόσμου. Και ο Χριστός μας, ο μόνος καρδιογνώστης, έδωσε μεγάλη ευλογία στον Σίμωνα τον Κυρηναίο.
Η παράδοση μας λέει ότι ο Άγιος Σίμων, αφού κουβάλησε τον Σταυρό του Χριστού, παρέμεινε στο Γολγοθά. Είδε και πίστεψε όπως ο Άγιος Λογγίνος. Έγινε χριστιανός και αυτός και τα παιδιά του.
Ο Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αντιόχεια και σε πολλές ακόμη πόλεις και για αυτό ονομάζεται και Απόστολος.
Ο πρώτος Αφρικανός Άγιος
Η Κυρήνη ήταν αποικία Ελλήνων από τη Σαντορίνη και βρισκόταν στη σημερινή Λιβύη, δίπλα στη σημερινή Σαχάτ. Από εκεί καταγόταν ο μεγάλος μαθηματικός Ερατοσθένης αλλά και ο Συνέσιος, επίσκοπος Πτολεμαΐδας (σημερινή Τολμέιτα της Λιβύης).
Μπορεί να μην είμαστε σίγουροι για το χρώμα του δέρματος του Σίμωνα, κι έτσι τον βλέπουμε σε άλλες αγιογραφίες ως λευκό και σε άλλες ως μαύρο, αλλά είμαστε βεβαιότατοι ότι είναι ο πρώτος Άγιος από την Αφρική. Τόσο ο Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος, όσο και ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας, δίνουν έμπνευση και δύναμη σε όλους τους Χριστιανούς, μα στα βασανισμένα αδέρφια μας από την Αφρική ακόμα πιο πολύ.
Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος. Γιορτή
Ο Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος γιορτάζει στις 27 Φεβρουαρίου. Την ασματική ακολουθία του Αγίου Σίμωνα του Κυρηναίου συνέταξε ο Δρ Χαράλαμπος Μπούσιας.
Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος. Απολυτίκιο
ήχος πλάγιος α. Τον συνάναρχον Λόγον. Δρ Χαραλάμπους Μπούσια
Αλεξάνδρου και Ρούφου πατέρα φίλεργον, όνπερ ηγγάρευσε δήμος, στρατιωτών τον Σταυρόν, άραι Λόγου του παντάνακτος τιμήσωμεν, άχρι του λόφου Γολγοθά, Κυρηναίον εξ αγρού, ερχόμενον εκβοώντες· Σίμων σεπτέ χριστοκήρυξ, ημίν βοήθει τοις τιμώσί σε.
Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος. Κοντάκιο
ήχος πλ. δ . Τη Υπερμάχω. Δρ Χαραλάμπους Μπούσια
Βλαστόν Κυρήνης στρατιώται ον ηγγάρευσαν, εκ του αγρού αυτού ερχόμενον του Κτίσαντος, Θεού Λόγου του Υψίστου Σταυρόν επάραι, άχρι λόφου Γολγοθά εγκωμιάσωμεν, σταυροφόρον χριστοκήρυκα ως άμεμπτον, πόθω κράζοντες·
Χαίροις Σίμων αοίδιμε.
Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος. Εξαποστειλάριο
ήχος β. Γυναίκες ακουτίσθητε. Δρ Χαραλάμπους Μπούσια
Κυρήνης Σίμων ένθεε, βλαστέ πανιερώτατε, του Αλεξάνδρου και Ρούφου, πάτερ των χριστοκηρύκων, ο άκων του Παντάνακτος, Χριστού Σταυρόν αράμενος, επ’ ώμων
θείον όνομα, εκών Αυτού εις την κτίσιν, πάσαν εκήρυξας πόθω.
Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος. Μεγαλυνάριο
υπό Δρ Χαραλάμπους Μπούσια
Σίμων ο αράμενος τον Σταυρόν, του Χριστού επ’ ώμων, άχρι λόφου του Γολγοθά, Κυρηναίε μάκαρ, ημών σταυρόν επαίρειν, αξίωσον του βίου, πόνων και θλίψεων.
Άγιος Σίμων ο Κυρηναίος. Στίχος
ήχος πλ. α . Χαίροις ασκητικών. Δρ Χαραλάμπους Μπούσια
Χαίροις, ο της Κυρήνης βλαστός, ον στρατιώται βασιλέως ηγγάρευσαν, τα σπλάγχνα σου κατιδόντες, των οικτιρμών προς Χριστόν, φέροντα επ’ ώμων, Ξύλον πάνσεπτον,
και στέφος ακάνθινον, επ’ Αυτού την ακήρατον, και σεβασμίαν, κεφαλήν και ιθύνοντα, Τούτου βήματα, Γολγοθάν προς σωτήριον, ίνα Σταυρόν τον τίμιον, Αυτού
πααραπαίοντος, άρης επί αναβάσει, Κρανίου λόφου φιλεύσπλαγχνε, και πάντιμε Σίμων, οικιστά του Παραδείσου, αξιοθαύμαστε.
Ιωάννης Πολέμης: Σίμων ο Κυρηναίος. Ποίημα
Ο αφηνιασμένος όχλος τον προστάζει
νά φέρει τον σταυρό του Ιησού στον ώμο.
Μετρώντας τον αμέτρητο το δρόμο
τρέμουν τα γόνατά του, ο ιδρώς του στάζει.
Αγκομαχά, τα κόκκαλά του τρίζουν,
σα να σηκώνει ασήκωτο μολύβι,
σα να σηκώνει βράχο σκύβει, σκύβει
κι αυτοί τον σπρώχνουν, τον γελούν, τον βρίζουν.
Κι αυτοί γελούν κι εκείνος κρυφοκλαίει,
και μόνον ο κατάδικος, σιμά του
βαδίζοντας το δρόμο του θανάτου
τον συμπαθεί, τον συμπονεί, του λέει:
-Βαρύς, δυστυχισμένε είν’ ο σταυρός μου,
βαρύς! Ξέρεις με τι είναι φορτωμένα
τά ξύλα του που θα δεχτούν εμένα;
Μ’ αιώνων αμαρτίες όλου του κόσμου.