Βίος του Οσίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου
Ο Άγιος Παρθένιος γεννήθηκε κοντά στην Βιθυνία, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο πατέρας του Χριστόφορος, ήταν Διάκονος στην Εκκλησία της Μελιτόπολης.
Ο Άγιος Παρθένιος από μικρή ηλικία ήταν ευσεβής. Ο τρόπος που οι ψαράδες Ιωάννης και Πέτρος έγιναν Απόστολοι του Χριστού πάντα του φαινόταν σεβαστός. Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί κι αυτός με την αλιεία. Ψάρευε λοιπόν, και τα χρήματα που έπαιρνε όταν πουλούσε τα ψάρια του, τα μοίραζε στους φτωχούς. “Δεν είναι φυσικό να βοηθάει ένας αδερφός τους αδερφούς του;” συνήθιζε να λέει.
Ο Φίλιππος, Επίσκοπος Μελιτοπόλεως, έμαθε για τις πράξεις του Ευσέβιου, και τον έκανε Ιερέα. Κατόπιν ο Αχίλλιος, Επίσκοπος Κυζίκου, τον έκανε Επίσκοπο στη Λάμψακο. Ο Άγιος Παρθένιος ήταν υπομονετικός, ήρεμος, μακρόθυμος, βοηθούσε πάντα τους πιστούς και έδινε θάρρος σε όσους μετανοούσαν για τις αμαρτίες τους. Ο Θεός του έδωσε την ικανότητα να θεραπεύει αρρώστους και δαιμονισμένους. Θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς αρρώστους με καρκίνο, τόσο όσο ζούσε, όσο και στις ημέρες μας.
Άγιος Παρθένιος, προστάτης κατά του καρκίνου
Ο Άγιος Παρθένιος είναι ο Άγιος προστάτης των καρκινοπαθών. Πολλοί πιστοί θεραπεύτηκαν με την βοήθεια του Θεού, προσευχόμενοι στον Άγιο Παρθένιο. Το όνομα του Αγίου Παρθενίου έχει και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βεροίας-Ημαθίας
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους και τμήμα της στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη Ευβοίας. Πολλοί πιστοί έζησαν θαύματα, προσκυνώντας με πίστη και προσευχόμενοι με θέρμη στον Άγιο Παρθένιο.
Γιορτή του Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου
Τη μνήμη του Αγίου Παρθενίου του Επισκόπου Λαμψάκου τιμούμε στις 7 Φεβρουαρίου.
Απολυτίκιο του Αγίου Παρθενίου του Επισκόπου Λαμψάκου:
Tω μύρω του Πνεύματος, ποιμήν Λαμψάκου οφθείς, την θείαν ενέργειαν παρά Θεού δαψιλώς θαυμάτων επλούτησας, δαίμονας απελαύνειν, ασθενούντας ιάσθαι, νόσους αποδιώκειν και πληρών τας αιτήσεις, Παρθένιε ιεράρχα, των προσιόντων σοι.
Μεγαλυνάριο του Αγίου Παρθενίου του Επισκόπου Λαμψάκου:
Νόσους θεραπεύεις οδυνηράς, και καρκίνου πάθος, ιασάμενος συμπαθώς, δίδου ημίν ρώσιν, εν βίω και υγείαν, Παρθένιε παμμάκαρ, τη αντιλήψει σου.