Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός (Άγιος Παντελεήμονας). Βίος
Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νικομήδεια, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος και μητέρα του η Ευβούλη. Το όνομα που του έδωσαν οι γονείς του ήταν Παντολέων.
Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης ενώ η μητέρα του ήταν Χριστιανή. Ο Άγιος έμεινε ορφανός από μητέρα σε νεαρή ηλικία. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα, διδάχθηκε τα Ελληνικά και κατόπιν ο πατέρας του τον έστειλε να μαθητεύσει κοντά στον γνωστό ιατρό Ευφρόσυνο την επιστήμη της ιατρικής.
Τις Χριστιανικές νουθεσίες της μητέρας του, αντικατέστησαν μετά τον θάνατό της, οι νουθεσίες του Αγίου Ερμόλαου, που εκείνον τον καιρό ήταν ιερέας της Χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια. Ο Άγιος Παντελεήμων, μεγαλωμένος σε ένα σπίτι που συν υπήρχε η ειδωλολατρική και η Χριστιανική πίστη, δεν είχε επιλέξει σε ποιαν να πιστέψει. Μια μέρα, και ενόσω ακόμη σπούδαζε την Ιατρική, είδε στο δρόμο που περπατούσε ένα φίδι να δαγκώνει ένα παιδί και αμέσως το παιδί έπεσε νεκρό. Ο Άγιος τότε σκέφτηκε ότι εάν ο Χριστός ανάσταινε το παιδί και πέθαινε το φίδι, θα γινόταν ο ίδιος Χριστιανός. Και έτσι έγινε. Μπροστά στα μάτια του, το παιδί αναστήθηκε και το φίδι εξαφανίστηκε. Ο Άγιος κατάλαβε τότε ποια είναι η αληθινή πίστη και έτρεξε στον Άγιο Ερμόλαο να του αναφέρει τι έγινε και να του ζητήσει να τον βαπτίσει Χριστιανό. Ο Άγιος Ερμόλαος τον βάπτισε και του δίδαξε τα μυστήρια της Χριστιανικής πίστης.
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός (Άγιος Παντελεήμονας). Θαύματα
Ο Άγιος Παντελεήμονας με τη βοήθεια του Ιησού Χριστού και την προσευχή, άρχισε να γιατρεύει συμπολίτες του, με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει συνεχώς στον λαό της Νικομήδειας. Μετά από ένα θαύμα που έκανε στο πατρικό του σπίτι, όπου με τη βοήθεια της προσευχής κατάφερε να δώσει το φως σε έναν τυφλό, έπεισε και τον ειδωλολάτρη πατέρα του να βαπτιστεί Χριστιανός και να ζήσει ο υπόλοιπο του βίου του εν Χριστώ.
Όταν ο πατέρας του πέθανε, ο Άγιος Παντελεήμονας, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και συνέχισε να θεραπεύει τους αρρώστους με τη βοήθεια της προσευχής. Η μοναδική αμοιβή που ζητούσε ήταν οι θεραπευμένοι να βαπτίζονται Χριστιανοί.
Η δράση του αυτή, έκανε τους υπόλοιπους γιατρούς της περιοχής να τον μισήσουν και να τον κατηγορήσουν στον Μαξιμιανό, που ήταν βασιλιάς εκείνα τα χρόνια. Ο Μαξιμιανός, ειδωλολάτρης ο ίδιος, τάχθηκε με το μέρος τους και κάλεσε τον Άγιο Παντελεήμονα να παρουσιαστεί μπροστά του με σκοπό να του αλλάξει την πίστη και να τον κάνει ειδωλολάτρη.
Αφού δεν τα κατάφερε με τα λόγια, τον υπέβαλε σε σκληρά μαρτύρια, ελπίζοντας πως έτσι θα γίνει αυτό που ήθελε. Ο Άγιος με συνεχή προσευχή, όχι μόνο υπέμεινε τα μαρτύρια αυτά, αλλά στο τέλος κάθε μαρτυρίου ήταν σώος και αβλαβής. Ο Μαξιμιανός, αντί να πιστέψει μετά από τα θαύματα που έβλεπε να συμβαίνουν μπροστά του, πείσμωνε περισσότερο. Τελικά, θανάτωσε τον Άγιο Ερμόλαο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πίστη του Αγίου Παντελεήμονα και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου.
Κατά τη διάρκεια του αποκεφαλισμού ένα ακόμη θαύμα συνέβη. Το ξίφος με το οποίο θα αποκεφάλιζαν τον Άγιο, λύγισε σαν κερί. Οι στρατιώτες πίστεψαν στη χάρη του Ιησού Χριστού και αρνήθηκαν να θανατώσουν τον Άγιο Παντελεήμονα. Ο Άγιος προσευχήθηκε και τότε μια φωνή ακούστηκε από τον ουρανό, που έλεγε ότι στο εξής, δε θα ονομάζεται Παντολέοντας αλλά Παντελεήμων και σε αυτόν θα προσεύχονται οι Χριστιανοί ζητώντας ευσπλαχνία.
Μετά από το θαύμα αυτό και με παράκληση του ίδιου του Αγίου, έγινε η εκτέλεσή του. Ο Άγιος παρέδωσε το πνεύμα του ενώ οι στρατιώτες έγιναν Χριστιανοί και άρχισαν να διακηρύττουν τον λόγο του Ιησού Χριστού.
Άγιος Παντελεήμων προστάτης και πολιούχος
Ο Άγιος Παντελεήμων είναι πολιούχος στη Φλώρινα, στο Παρανέστι Δράμας, στην Τήλο και στο Κάτω Νευροκόπι.
Είναι προστάτης και θεραπευτής των ασθενών γι’ αυτό και ονομάζεται ιαματικός.
Επειδή βοηθούσε τους φτωχούς και όσους πεινούσαν, καθιερώθηκε ως προστάτης των αρτοποιών.
Άγιος Παντελεήμων Αχαρνών
Στην οδό Αχαρνών, λίγο πιο πάνω από τον Σταθμό του Μετρό Αττική, βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, που δίνει και το όνομα Άγιος Παντελεήμονας σε αυτή τη συνοικία της Αθήνας.
Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών είναι μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Ο τρούλος, με εμβαδό 1600 τμ, είναι κατά 2 τετραγωνικά μέτρα μικρότερος από τον τρούλο της Αγιασοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.
Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών θεμελιώθηκε το 1910 από τον Βασιλέα Γεώργιο και εγκαινιάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο το 1930. Το 1951 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του προσωρινού ναού και η ανέγερση της εκκλησίας όπως είναι σήμερα. Ο ναός ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, και ο Γιάννης Καρούζος έκανε την αγιογράφηση του.
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός (Άγιος Παντελεήμονας). Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα τιμούμε στις 27 Ιουλίου.
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός (Άγιος Παντελεήμονας). Απολυτίκιο
Αθλοφόρε Άγιε, και ιαματικέ Παντελεήμων, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.