Άγιος Ουάρος
Ο Ουάρος έζησε τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός ήταν κατά τον τρίτο χρόνο [304], και συγκαταλεγόταν στο βασιλικό στράτευμα που βρισκόταν στην Αίγυπτο, στο τάγμα το εκ Tυάνων.
Ο Ουάρος ήταν ονομαστός στο γένος και αξεπέραστος σε ανδρεία σώματος. Γι’ αυτά τα προσόντα του, ήταν αγαπητός και πολύ χρήσιμος στον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό.
Ο Άγιος Ουάρος ήταν ευσεβής χριστιανός και φρόντιζε κρυφά τους Χριστιανούς που είχαν φυλακιστεί για την Πίστη. Παρακαλούσε τον Θεό να αξιωθεί να υποφέρει όπως εκείνοι.
Κάποια ημέρα, επτά ερημίτες ασκητές ρίχτηκαν στη φυλακή. Τους επισκέφθηκε ο άγιος Ουάρος κι επειδή ένας από αυτούς πέθανε στη φυλακή, ζήτησε να πάρει αυτός την θέση του, δίπλα στους υπόλοιπους.
Και έτσι έγινε. Το μαρτύριό του Αγίου Ουάρου ξεκίνησε. Τον κρέμασαν ψηλά και τον χτυπούσαν με χοντρά ραβδιά. Στη συνέχεια, τον ξάπλωσαν στο έδαφος και τον έδειραν με μαστίγια. Έπειτα τον έσυραν στη γη τέσσερις στρατιώτες. Μετά από αυτό τον κρέμασαν πάλι, και ξέσκισαν τις σάρκες του με σιδερένια νύχια. Το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας του σώματός του καταστράφηκε. Μετά από αυτά τα βασανιστήρια, που διήρκησαν πέντε ώρες, ο Άγιος Ουάρος παρέδωσε την ψυχή του στον Χριστό όπως ποθούσε η καρδιά του.
Άγιος Ουάρος. Απολυτίκιο
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Των Μαρτύρων ζηλώσας τα κατορθώματα, μαρτυρικώς ηγωνίσω υπέρ της δόξης Χριστού, και καθείλες τον εχθρόν παμμάκαρ Ούαρε, εν γαρ ικρίω προσδεθείς, προς τω ξύλω της ζωής, νομίμως αποκατέστης, πρεσβευτική χορηγία, καταφαιδρύνων τας ψυχάς ημών.
Ψάλλει ο π. Γρηγόριος Καραλής
Άγιοι Επτά Ερημίτες Ασκητές. Στίχοι
Ασκητικώς ζήσαντες άνδρες έξ άμα,
Αθλητικώς θνήσκουσιν εκ ξίφους άμα.
Αγία Κλεοπάτρα
Η Οσία Κλεοπάτρα, ήταν μια ευγενής και πλούσια γυναίκα. Μέσα στη νύχτα, πήγε και πήρε το λείψανο του Μάρτυρα.
Αφού το πήρε, πήγε στην πατρίδα της την Παλαιστίνη, μαζί με τον μοναχογιό της, και εκεί έχτισε ναό στο όνομα του Μάρτυρα.
Η ευσεβής γυναίκα, εξαγόρασε με χρήματα ένα αξίωμα για το γιο της από τον βασιλιά. Κατόπιν, πήρε το ράσο και τη ζώνη και τα έβαλε πάνω στο λείψανο του Μάρτυρα, για να ευλογηθούν από αυτόν. Κατόπιν κάλεσε τους αρχιερείς και τους ιερείς, που είχαν συγκεντρωθεί για να εγκαινιάσουν το ναό του Μάρτυρα, να ευλογήσουν τον ίδιο. Και έτσι τα πήρε ο γιος της. Και όταν τελείωσε ο αγιασμός του ναού και το λείψανο του Αγίου Ουάρου τοποθετήθηκε στον ιερό ναό, τότε η θαυμαστή Κλεοπάτρα ευλόγησε ευγενικά όλους όσοι είχαν συγκεντρωθεί, και η ίδια και ο γιος της τους υπηρέτησαν με μεγάλη προθυμία. Και επειδή ο γιος της είχε κάνει πολλούς υπηρέτες και η μέρα έφτασε στη δύση, γι’ αυτό έπεσε στο κρεβάτι του για να ξεκουραστεί.
Και η μητέρα του τον πρόσταξε να σηκωθεί και να φάει πρώτα ψωμί και ύστερα να κοιμηθεί αναπαυόμενος. Και όταν είδε ότι ο γιος της ήταν άρρωστος από άγρια ζέστη, δεν ήθελε καθόλου να φάει. Της έμενε όμως να δει πώς θα γινόταν η αρρώστια του γιου της. Καθόταν λοιπόν δίπλα στον μοναχογιό της, νηστική και άυπνη, και κατατρώγονταν μέχρι τα σπλάχνα από τη θλίψη, όχι λιγότερο από τον γιο της. Και όταν είδε ότι ο γιος της ήταν νεκρός, πρώτα έπεσε σαν νεκρή στη γη από θλίψη. Έπειτα, όταν μάζεψε λίγο κουράγιο, έβαλε το νεκρό γιο της στους ώμους της, τον έφερε και τον απόθεσε στον τάφο του Μάρτυρα, κλαίγοντας και θρηνώντας για την απώλεια του αγαπημένου της γιου. Και τι λόγια δεν είπε; Επέστρεψε δε εις τον Μάρτυρα, και θλίβεται, και κατά κάποιον τρόπον διαφώνησε μαζί του. Γιατί άφησε να πεθάνει ο γιος της, τον οποίο αγαπούσε τόσο πολύ; Τέλος, παρακάλεσε θερμά τον άγιο Ουάρο να κάνει ένα από τα δύο πράγματα: είτε να αναστήσει τον γιο της, είτε να την πάρει και εκείνη μαζί του.
Και ενώ έλεγε με πικρία αυτά τα πράγματα, την έπιασε ο ύπνος και αποκοιμήθηκε για λίγο. Και ιδού, στον ύπνο της εμφανίζεται ο Μάρτυρας του Χριστού Ουάρος, έχοντας μαζί του τον γιο της. Ήταν κι οι δύο τους στολισμένοι με φωτεινά και λαμπερά ενδύματα. Και φορούσαν στο κεφάλι τους λαμπρά στέφανα. Αυτοί λοιπόν, όταν είδαν την Κλεοπάτρα, με την υπερφυσική και ένδοξη θεωρία τους και με τους χαρούμενους λόγους τους, τόσο πολύ επαινούσαν την ψυχή της, και αυτή παρακάλεσε να την πάρουν μαζί τους στη δόξα του Θεού. Αφού την χαροποίησαν, εξαφανίστηκαν.
Η Αγία Κλεοπάτρα, όταν συνήλθε, ήταν γεμάτη με μεγάλη χαρά. Διηγήθηκε τι είδε σε όσους βρισκόντουσαν εκεί, και όλοι μαζί δοξολόγησαν τον Θεό. Πήρε, λοιπόν, το σώμα του γιου της, που πονούσε, και το έβαλε δίπλα στο σώμα του μάρτυρα, και έτσι ευχαρίστησε τον μάρτυρα μαζί με όσους ήταν παρόντες. Έπειτα μοίρασε την περιουσία της στους μετανοούντες, και φορώντας πενιχρά ενδύματα, κάθισε λοιπόν δίπλα στον τάφο του Μάρτυρα, υπηρετώντας πρόθυμα. Και αφού έμεινε εκεί επτά χρόνια, με νηστεία και προσευχές και δάκρυα, τόσο πολύ, ώστε κάθε Κυριακή έβλεπε τον Μάρτυρα του Χριστού Ουάρο και τον γιο της.
Η Αγία Κλεοπάτρα κοιμήθηκα ειρηνικά και ετάφη δίπλα στον τάφο του υιού της.
Οσία Κλεοπάτρα. Απολυτίκιο
Οσίως τον βίον σου διαγαγούσα σεμνή, την χάριν ετρύγησας εκ της Αγίας σορού, Ουάρου του Μάρτυρος. Όθεν της ουρανίου μετασχούσα ευκλείας, πρέσβευε τω Σωτήρι, Κλεοπάτρα Οσία, δοθήναι ημίν πάσι πταισμάτων συγχώρησιν.
Άγιος Ουάρος και οι επτά μάρτυρες, Αγία Κλεοπάτρα και ο υιός της. Γιορτή
Ο Άγιος Ουάρος και οι επτά μάρτυρες, η Αγία Κλεοπάτρα και ο υιός της γιορτάζουν στις 19 Οκτωβρίου.