Άγιος Νικήτας ο Νισύριος. Βίος
Ο Άγιος Νικήτας εκ Νισύρου ήταν ένα νεαρός χριστιανός που έζησε σε μια εποχή διωγμών και βίαιων εξισλαμισμών.
Γεννήθηκε περί το 1716 σε μια εξέχουσα οικογένεια του νησιού, ο πατέρας του κατείχε μια αξιοσέβαστη θέση ως δημογέροντας. Ωστόσο, όταν ο πατέρας του αντιμετώπισε κατηγορίες και στάλθηκε σε δίκη, αποφάσισε ο δυστυχής να γίνει μουσουλμάνος για να γλυτώσει την φυλακή. Υπό την πίεση των Οθωμανών Τούρκων εξισλαμίστηκε τελικά ολόκληρη η οικογένεια και μετεγκαταστάθηκαν στη Ρόδο.
Ο καλός Θεός είχε σχέδιο για τον Νικήτα, και όπως ο Απόστολος Παύλος ήταν στον Ιουδαΐσμό μέχρι να λάβει την θεία φώτιση και να γνωρίσει την αλήθεια, έτσι και ο Νικήτας. Ο φιλάνθρωπος Θεός, ο θέλων πάντας σωθήναι, και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν, από τον ζήλον εκείνον τον ου κατ’ επίγνωσιν, τον έφερε σε επίγνωσιν αληθείας και θεοσεβείας.
Μετά από λίγα χρόνια, ο μικρός Νικήτας τσακώθηκε με ένα άλλο παιδί πάνω στο παιχνίδι. Η μητέρα του άλλου παιδιού τον αποκάλεσε μουρτάρη και γκιαούρη. Αυτές τις λέξεις τις χρησιμοποιούσαν για τους πρώην Χριστιανούς που έγιναν Μουσουλμάνοι. Με μεγάλη απορία ρώτησε τη μητέρα του σχετικά. Εκείνη δεν ήθελα να του πει, αλλά μετά από επίμονες ερωτήσεις του Νικήτα, του είπε την αλήθεια. Είχε γεννηθεί χριστιανός και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Νικήτας.
Ένιωθε μεγάλη πίκρα μέσα του ο Νικήτας που είχε χάσει την πίστη του Χριστού. Μετά από κάποια χρόνια, βρήκε τη λύση: άφησε τον τόπο του και πήγε με καΐκι στην Χίο. Εκεί, δεν γνώριζε κανέναν, αλλά με την φώτιση του Θεού αποφάσισε να πάει στη Νέα Μονή Χίου.
Μίλησε με τον ηγούμενο και, κατόπιν συμβουλής του, εξομολογήθηκε στον αρχιερέα Μακάριο, πρώην επίσκοπο Θηβών. Τον κατήχησαν και τον μύρωσαν.
Στο μοναστήρι ο Άγιος Νικήτας ασχολιόταν με το άναμμα κεριών, την προσευχή και τις γονυκλισίες στην εκκλησία. Επιδίωκε επίσης την αγιότητα και την καθαρότητα, έχοντας πάντα μαζί του αγιασμό, τον οποίο έπινε συχνά. Άλλοι θεωρούσαν ότι ήταν αγιασμένος άνθρωπος και άλλοι σαλός.
Κάποια στιγμή άκουσε ότι όσοι αρνήθηκαν την πίστη τους, έχουν χρεία να την ομολογήσουν με παρρησία, να χύσουν το αίμα τους για την αγάπη του Χριστού. Με το καιρό, η επιθυμία του Νικήτα να γίνει μάρτυρας για τον Χριστό γινόταν όλο και πιο δυνατή καθώς συνέχιζε το πνευματικό του ταξίδι. Ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα των πρώτων χριστιανών μαρτύρων που είχαν δώσει τη ζωή τους για την πίστη τους.
Η μόνη του περιουσία ήταν το ρούχο που φορούσε. Το έκοψε και έδωσε το μεγαλύτερο μέρος στους μοναχούς, για να καθαρίζουν τα λιωμένα κεριά στα μανουάλια. Το υπόλοιπο το έραψε για να καλύπτει το σώμα του. Στη συνέχεια είπε στους γέροντες ότι θέλει να πάει να μαρτυρήσει. Όπως ξέρουμε, εάν κάποιος Μουσουλμάνος άλλαζε θρησκεία, η ποινή ήταν θάνατος.
Οι γέροντες δεν ήξεραν τι να κάνουν. Φοβόντουσαν μήπως λιποψυχήσει και χάσει την ψυχή του. Μήπως είναι καλύτερα να μείνει στο μοναστήρι για να καταφέρει να σωθεί; Τελικά έκαναν μία Παράκληση στην Παναγία και αποφάσισαν να τον αφήσουν να φύγει. Το έτος ήταν 1732.
Στο δρόμο τον είδε κάποιος Κρημλής, που είχε την άδεια να συλλέγει το χαράτσι (κεφαλικός φόρος). Ο Άγιος Νικήτας ούτε χρήματα για να πληρώσει είχε, ούτε βεβαίωση ότι είχε ήδη πληρώσει το χαράτσι. Απάντησε ότι είχε βουλιάξει το καράβι του. Έτσι ο Κρημλής τον συνέλαβε και τον ανάγκασε να τον ακολουθήσει.
Αργότερα τους συνάντησε ο παπα-Δανιήλ, που τον γνώριζε από τη Ρόδο. Τον φώναξε Μεχμέτ, το μουσουλμανικό του όνομα, κι όταν έμαθε ότι είχε συλληφθεί για το χαράτσι απόρρησε: “τώρα πληρώνουν και οι Μουσουλμάνοι χαράτσι;”
Ο Άγιος Νικήτας βρήκε την τέλεια ευκαιρία: “εγώ είμαι Χριστιανός και με λένε Νικήτα!”
Ο Κρημλής υποψιάστηκε ότι κάτι συμβαίνει και οδήγησε τον 16χρονο Νικήτα στον κατή. Αυτός προσπάθησε να τον κάνει να αρνηθεί, ξανά, την πίστη του. Ωστόσο, ο Νικήτας παρέμεινε ακλόνητος στις πεποιθήσεις του, αρνούμενος να αποκηρύξει τον χριστιανισμό ακόμη και υπό την απειλή θανάτου.
Τελικά υπέμεινε βασανιστήρια και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.
Μετά τον θάνατό του, ο Άγιος Νικήτας έκανε πολλά θαύματα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας τυφλού με τα τίμια λείψανά του.
Άγιος Νικήτας ο Νισύριος. Γιορτή και Τίμια Λείψανα
Άγιος Νικήτας ο Νισύριος γιορτάζει στις 21 Ιουνίου.
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικήτα φυλάσσεται στη Μονή Ιβήρων στο Άγιο Όρος.
Άγιος Νικήτας εκ Νισύρου. Απολυτίκιο
Της Νισύρου τον γόνον και της Χίου το καύχημα, τον φρουρόν Αιγαίου πελάγους, Νικήταν τον ένδοξον, υμνήσωμεν συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτόν ειλικρινώς. Σαις λιταίς τους την σην μνήμην επιτελούντας, σώζε και βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν πρέσβυν ακοίμητον.
Άγιος Νικήτας εκ Νισύρου. Μεγαλυνάριο
Αυτό το Μεγαλυνάριο του Αγίου Νικήτα το έγραψε ο Άγιος Ευμένιος
Άγιε Μάρτυς του Χριστού, θαυματουργέ Νικήτα,
δοξάζομεν την χάριν σου, ημέραν τε και νύκτα.
Ημών προστάτης, βοηθός εν ώρα του θανάτου,
πάρε μας εις τους ουρανούς, πάρε μας ᾿κεί κοντά Του.
Εκεί ψηλά στους ουρανούς, στας χώρας των αγγέλων,
να ψάλλωμεν τον ύμνον Του μετά των Αρχαγγέλων