Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Βίος
Ο Άγιος Μύρων, Επίσκοπος Κρήτης, ήταν ένα ευγενές και ευσεβές άτομο που γεννήθηκε στην πόλη Aυρακία, κοντά στην Κνωσό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, επέδειξε συμπόνια, φιλανθρωπία και θαυματουργές ικανότητες, λειτουργώντας ως φάρος ελπίδας και έμπνευσης για τους γύρω του. Αυτή η βιογραφία θα διερευνήσει την πρώιμη ζωή του, τον ρόλο του ως επίσκοπο της Κρήτης και τα θαύματα που πραγματοποίησε
Πρώιμη ζωή:
Γεννημένος γύρω στο 250 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Δέκιου, ο Άγιος Μύρων ανατράφηκε από ευγενείς και ευσεβείς γονείς που τον προστάτευσαν από τις αμαρτωλές επιρροές της εποχής. Παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν από τους διωγμούς του Δεκίου, οι γονείς του Μύρωνα φρόντισαν να λάβει σωστή ανατροφή και να προστατευτεί από την ειδωλολατρία της εποχής. Από νεαρή ηλικία, ο καλοπροαίρετος χαρακτήρας και οι θαυματουργικές ικανότητες του Μύρωνα ήταν εμφανείς, ενώ επέδειξε σοφία, σύνεση και υπακοή στους γονείς του.
Ο ρόλος του ως επισκόπου της Κρήτης:
Ο Μύρων ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο της Γόρτυνας γύρω στο 320-330 μ.Χ., υπηρετώντας ως επίσκοπος της Κρήτης. Υπάρχει κάποια συζήτηση στους μελετητές σχετικά με το αν ήταν επίσης επίσκοπος της Κνωσού, καθώς τα παλαιότερα κείμενα τον αναφέρουν ως επίσκοπο της Κρήτης, ενώ τα μεταγενέστερα τον αναφέρουν ως επίσκοπο της Κνωσού.
Συμπόνια και φιλανθρωπία:
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Άγιος Μύρων επέδειξε βαθιά δέσμευση να βοηθά όσους είχαν ανάγκη. Αφού παντρεύτηκε τη σύζυγό του, δούλευε τη γη και χρησιμοποιούσε την καρποφορία και την απόδοση των προϊόντων του για να βοηθήσει τους φτωχούς. Η συμπόνια και το έλεός του προς τους άλλους ήταν εμφανή στις πράξεις του.
Κάποια φορά έπιασε δέκα άνδρες να κλέβουν σιτάρι από το αλώνι του. Αντί να τους τιμωρήσει, τους βοήθησε να μεταφέρουν τα σακιά με το σιτάρι και τους πρόσταξε να μην αποκαλύψουν την πράξη φιλανθρωπίας του.
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Θαύματα
Ο Άγιος Μύρων έκανε πολυάριθμα θαύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Μια φορά ο Άγιος Μύρων έπρεπε να περάσει τον ποταμό Τρίτων που είχε πλημμυρίσει. Με τη χάρη του Θεού σταμάτησε τα νερά του ποταμού και πέρασε απέναντι. Όταν έφτασε στο σπίτι του, έστειλε κάποιους ανθρώπους στον ποταμό με την ποιμαντορική του ράβδο. Αφού είδαν το θαύμα, τάραξαν τα νερά του ποταμού με την ράβδο κι αυτός επανήλθε στην φυσική του κατάσταση.
Κάποια στιγμή ένας τρομερός δράκος (πολύ μεγάλο φίδι) προκαλούσε τρόμο στους κατοίκους της Aυρακίας. Οι χωρικοί, απελπισμένοι ζήτησαν την βοήθεια του Αγίου Μύρωνα, ο οποίος υπόσχεται να τους βοηθήσει αρκεί να παραμείνουν πιστοί στον Χριστό.
Μια μέρα, καθώς ο άγιος τελεί λειτουργία στην αγαπημένη εκκλησία του Σωτήρα, οι χωρικοί, φοβισμένοι από την παρουσία του δράκου, τρέπονται σε φυγή για να σωθούν. Ο άγιος αντιλαμβάνεται την αναστάτωση και καθησυχάζει το εκκλησίασμα να μη φοβάται. Στη συνέχεια στέλνει τον διάκονο του να αντιμετωπίσει τον δράκο, και με το επισκοπικό ραβδί του Αγίου να προστάξει το δράκο να σταματήσει “στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού”.
Ο διάκονος, πιστός στην εντολή του αγίου, ανεβαίνει γρήγορα στο λόφο όπου κατοικεί ο δράκος, με σκοπό να τον βρει πριν να φτάσει στο χωριό. Φτάνοντας στον δράκο, ο διάκονος τον χτυπά με το ραβδί του επισκόπου, με αποτέλεσμα να πέσει άψυχος στο έδαφος.
Μόλις τελειώσει η λειτουργία, οι χωρικοί επιστρέφουν και βρίσκουν τον δράκο νεκρό στους πρόποδες του λόφου. Ο άγιος ρίχνει τότε μια μεγάλη πέτρα πάνω στο σώμα του δράκου και πέφτουν κι άλλες πέτρες, θάβοντας το θηρίο κάτω από έναν τεράστιο σωρό. Αυτός ο σωρός βράχων έγινε γνωστός ως “ο βράχος του δράκου”.
Ο Άγιος Μύρωνας από την Αθηνά Μανουσάκη
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Γιορτή
Ο Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης γιορτάζει στις 8 Αυγούστου.
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Απολυτίκιο
ήχος γ. Θείας Πίστεως
Μέγας ήλιος, εν Κρήτη, Πάτερ, ανατέταλκας, θαυμάτων πλήθει, καταφωτίζων αυτήν, ιερώτατε· ως ούν ορμήν ποταμού διεκώλυσας, και τον όλεθρον δράκοντα ελίθωσας, ούτως Άγιε Χριστώ, θείε Μύρων πρέσβευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
ήχος δ. Ταχύ προκατάλαβε
Προστάτης και πρόμαχος του σου ποιμνίου σοφέ, και τείχος και καύχημα της νήσου Κρήτης σαφώς, εδείχθης θεόληπτε, εύφρανας Ορθοδόξων, τας χορείας τρισμάκαρ, έπλησας Κρήτην πάσαν, των πολλών σου θαυμάτων, διό υπέρ ημών τον Χριστόν, Μύρων ικέτευε.
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Στίχοι
Mύρων ο θείος αρετής μύρου πνέων,
Eυωδίας πρόσεισιν οσμή Kυρίω.
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Στίχοι που έγραψε ο Μητροπολίτης Κρήτης Μελέτιος
Προσευχήν αδιάλειπτον, αγρυπνίαν επίπονον, πίστιν ακατάγνωστον, βίον ένθεον, υπομονήν και ταπείνωσιν, εγκράτειαν σύντονον και κατάνυξιν ασκών, και ευρών χάριν έλεος, Μύρων Όσιε, ουρανόθεν θεόφρον θεραπεύεις, των πιστώς σοι προστρεχόντων, τας νόσους πάντων εν Πνεύματι.
Μακαρίως εβίωσας, και αφθόνου ηξίωσας, τους εν Κρήτη πέλοντας αντιλήψεως, και ενεργείας θαυμάτων σου, ώ Μύρων πανθαύμαστε, και ιάσεων πηγάς, τοις πιστώς σοι προστρέχουσι, προσενήνοχας, εκ φθοράς και κινδύνων πολυτρόπων, εκλυτρούμενος, τρισμάκαρ, υιούς φωτός τ’ εργαζόμενος.
Εν ωδαίς ανυμνήσωμεν, τον ημέτερον Πρόεδρον, τον σεπτόν θεράποντα του Θεού ημών, Ιεραρχών το θησαύρισμα, την βάσιν της πίστεως και της Κρήτης καλλονήν, των δαιμόνων αντίπαλον και συνόμιλον, των αγίων Αγγέλων και της άνω, Βασιλείας κληρονόμον, Μύρωνα θείον θεόφρονες.
Φρυκτωρίαις του Πνεύματος, ελλαμφθείς την διάνοιαν, ως αστήρ πολύφωτος αναδέδειξαι, καταλαμπρύνας συστήματα, Κρητών, παναοίδιμε, θαυμασίοις φοβεροίς, και σημείοις εκάστοτε, παμμακάριστε, και πρεσβεύεις, ώ Μύρων, τώ Δεσπότη, εκ κινδύνων λυτρωθήναι, τους την σήν μνήμην γεραίροντας.
Εις τον Στίχον. Ήχος πλ. δ΄. Ώ του παραδόξου θαύματος.
Μύρων, Ιεράρχα Όσιε, ιερουργός ιερός, και θεράπων πανθαύμαστος, του Χριστού γεγένησαι, των ιαμάτων, φέγγος απήστραψας, σκότος εκάστοτε, νοσημάτων Άγιε αποσοβών· όθεν ανυμνούμέν σε, τον Κρήτης πρόμαχον.
Στ. Τίμιος εναντίον Κυρίου ο θάνατος του Οσίου Αυτού.
Μύρων, Ιεράρχα ένδοξε, εκδυσωπούμέν σε νύν, ιεραίς σου δεήσεσι, τους εν Κρήτη φύλαττε, εκ κινδύνων και θλίψεων, και της χρονείας ημάς απάλλαξον, κακοπαθείας και περιστάσεως· όπως γεραίρωμεν, σε και μακαρίζομεν ως ιατρόν, μέγιστον πανένδοξε, Κρήτης το καύχημα.
Στ. Οι Ιερείς Σου Κύριε ενδύσονται δικαιοσύνην και οι Όσιοί Σου αγαλλιάσει αγαλλιάσονται.
Μύρων, Πατέρων αγλάϊσμα, των αγαθών την πηγήν, ορεκτόν ως το έσχατον, ολικώς επόθησας, και Αυτού ταις λαμπρότησι, ταις υπερφώτοις καταυγαζόμενος, την των θαυμάτων χάριν επλούτισας· Μύρων αοίδιμε, ίασαι νοσήματα των ασθενών, όπως σε δοξάζομεν, το Κρήτης καύχημα.
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Κοντάκιο και Οίκος που έγραψε ο Μητροπολίτης Κρήτης Μελέτιος
Ήχος πλ. δ΄. Τη Υπερμάχω
Τη υπερμάχω και ενθέρμω προστασία σου, οι Κρήτες Πάτερ, ευλαβώς προσκαταφεύγομεν, ανυμνούντές σε θεόφρον και δυσωπούντες· αλλ’ως έχων παρῥησίαν προς τον Κύριον, εκ κινδύνων ημάς παντοίων απολύ-τρωσαι, ίνα κράζωμεν· χαίρε Μύρων τρισόλβιε.
Άγγελος ανεφάνης, επί γης σαρκοφόρος, τη πράξει και τη μορφή Ιεράρχα (γ΄)· ο γάρ των όλων Ποιητής, Άγιε, ανέδειξέ σε δοχείον έντιμον, ηγίασεν, ετίμησεν, εφώτισεν ημάς βοάν σοι ταύτα·
Χαίρε, ο στύλος της Εκκλησίας·
χαίρε, ο λύχνος της ευσεβείας.
Χαίρε, ο της Κρήτης Ποιμήν ανεξίκακος·
χαίρε, της Κνωσού ο προστάτης και πρόμαχος.
Χαίρε, σύ γάρ διεκώλυσας την ορμήν του ποταμού·
χαίρε, ότι και διέλυσας τας παγίδας του εχθρού.
Χαίρε, ότι υπάρχεις των Πατέρων το κλέος·
χαίρε, ότι εφάνης των Κρητών μέγα εύχος.
Χαίρε, δι’ ού ο δράκων νενέκρωται·
χαίρε, δι’ ού το ύδωρ εκκέχυται.
Χαίρε, χαρά πάντων των θλιβομένων·
χαίρε, φυγή δραστική των δαιμόνων.
Χαίρε Μύρων τρισόλβιε.
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Εξαποστειλάρια που έγραψε ο Μητροπολίτης Κρήτης Μελέτιος
Γυναίκες ακουτίσθητε
Τους πόθω εορτάζοντας, την σήν σεπτήν πανήγυριν, ώ Μύρων θαυματοβρύτα, Ιεραρχών ωραιότης, πάσης νύν βλάβης λύτρωσαι, και νόσου και κακώσεων, διδούς πταισμάτων άφεσιν, ως ειληφώς εξουσίαν, παρά Χριστού του Σωτήρος
Ο ουρανόν τοις άστροις
Μύρων Χριστού Ιεράρχα, θαυματουργέ θεοφόρε, δυσώπει τους σε τιμώντας, εκ πειρασμών λυτρωθήναι, εκ νόσων τε και κινδύνων, ταις προς Θεόν σου πρεσβείαις.
Άγιος Μύρων Επίσκοπος Κρήτης. Μεγαλυνάριο που έγραψε ο Μητροπολίτης Κρήτης Μελέτιος
Μύρωνα νύν πάντες τον ιατρόν, ψυχών και σωμάτων, ευφημήσωμεν οι πιστοί· χαίροις Ιεράρχα, Κνωσού της νήσου Κρήτης, περίσωζε τους πίστει, σε μεγαλύνοντας.