Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος. Βίος
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος γεννήθηκε στη Γαλιλαία.
Το όνομά του ήταν ήταν Λευίς ή Λευί και ήταν γιος του Αλφαίου. Σε κάποια συναξάρια αναφέρεται ότι ο Απόστολος Ιάκωβος του Αλφαίου ήταν αδερφός του, αλλά κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για συνωνυμία.
Στην εικόνα του ζωγραφίζεται συχνά ο άνθρωπος, ένα από τα 4 συμβολικά ζώα που είδε ο Προφήτης Ιεζεκιήλ, επειδή ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ξεκινάει με τη γενεαλογία του Ιησού Χριστού και μας παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά του Θεανθρώπου.
Όταν τον συνάντησε ο Ιησούς, ο Ματθαίος δούλευε ως τελώνης (φοροεισπράκτορας) για τους Ρωμαίους στην Καπερναούμ. Ο Κύριος του είπε “ακολούθει μοι” και ο Ματθαίος το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα παράτησε όλα στην κυριολεξία, και έγινε μαθητής Του. Από εκείνη τη στιγμή, ο Λευί έγινε γνωστός ως Ματθαίος, που σημαίνει δώρο του Θεού. Η αλλαγή του ονόματος δείχνει κι αυτή, την εγκατάλειψη της παλιάς του ζωής και την αφιέρωσή του στο νέο δρόμο που του έδειξε ο Ιησούς.
Εκείνη την ημέρα ο Ματθαίος Τον φιλοξένησε σπίτι του. Οι τελώνες είχαν κακή φήμη και οι Φαρισαίοι κατηγόρησαν τον Κύριο ότι τρώει μαζί με τελώνες και αμαρτωλούς. Η απάντησή Του ήταν: “ου γαρ ήλθον καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν”.
Ο Νικήτας Παφλαγών σημειώνει ότι οι τελώνες πολλές φορές ήταν άδικοι και εκμεταλλευόντουσαν την σχέση τους με τους Ρωμαίους. Ο Νικήτας συνεχίζει σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα έξυπνοι και πολύ αποτελεσματικοί στην επιβολή φόρων και δασμών, και όλοι είχαν για τους τελώνες και το επάγγελμά τους την χειρότερη γνώμη.
Η μεταμόρφωση του Ματθαίου από τελώνη σε Απόστολο και Ευαγγελιστή αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα της δύναμης της συγχώρεσης και της μεταμόρφωσης που προσφέρει ο Χριστιανισμός. Η προηγούμενη ζωή του Ματθαίου τον βοήθησε να κατανοήσει την αξία της μετάνοιας και της ελπίδας, θέματα που κυριαρχούν στο Ευαγγέλιο που έγραψε αργότερα. Αποτελεί επίσης παράδειγμα ατόμου που ζούσε “έξω” από τα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα, και καταδεικνύει ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε για όλους, ανεξαρτήτως του παρελθόντος τους.
Από την Πεντηκοστή μέχρι το 45μΧ, για δώδεκα χρόνια, ο Απόστολος Ματθαίος κήρυττε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Παλαιστίνη.
Το 41μΧ, οχτώ χρόνια μετά την Ανάληψη, έγραψε το πρώτο Ευαγγέλιο, γνωστό ως το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στην εβραϊκή γλώσσα (αραμαϊκά) για τους νεοφώτιστους Ιουδαίους. Παρουσίαζε τον Ιησού ως τον Μεσσία, ο οποίος εκπλήρωσε τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης και διηγούνταν τα θαύματα του Ιησού, τα οποία ενίσχυαν την πίστη των Χριστιανών.
Ο Άγιος Ιάκωβος, ο πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων, το μετέφρασε στα ελληνικά.
Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι πρώτος έγραψε Ευαγγέλιο ο Ευαγγελιστής Μάρκος και ότι το Κατά Ματθαίον γράφηκε το 64μΧ.
Συνέχισε κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο στους Μήδους και στους Πάρθους, μέχρι που μαρτύρησε στην πυρά.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος έκανε πολλά θαύματα στο όνομα του Ιησού Χριστού και αγωνίστηκε ως αληθινός μαθητής για τη Δόξα του Θεού.
Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού τιμούμε στις 16 Νοεμβρίου.
Απολυτίκιο του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού
Θείας ήκουσας, φωνής του Λόγου, και της πίστεως, το φως εδέξω, καταλείψας τελωνείου τον σύνδεσμον όθεν Χριστού την απόρρητον κένωσιν, ευαγγελίσω Ματθαίε Απόστολε. Και νυν πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.
Ευαγγελιστής Ματθαίος. Στίχοι
Σώζεις Iησού και τελώνας, σοι χάρις.
Oύτω βοά Mατθαίος εκ πυρός μέσου.
Aκάματον δεκάτη πυρ Mατθαίον έκτανεν έκτη.
Ευαγγελιστής Ματθαίος. Ποίημα του Ελισαίου Καπαδόπουλου
Υιός Αλφαίου
από την Καπερναούμ
της Γαλιλαίας.
Λόγια που θα φέρουν
το ρήγμα του ναού.
Διαθήκη νέα.
Ο Ματθαίος
ο τελώνης
τον Ιησού ακολουθεί.
Με δέος
μας καθηλώνει
για την ζωή του λυτρωτή.
Οι προρρήσεις
της Παλαιάς Διαθήκης
βρίσκουν δικαίωση.
Διηγήσεις
δόξας αρρήτης.
Δρόμος προς τη θέωση.
Η νέα πίστη
εχθρός
του φαρισαϊσμού.
Ο νους εσείστη.
Καιρός
εξιλασμού.