Άγιος Μάρκος ο επίσκοπος Αρεθουσίων. Βίος
Ο Άγιος Μάρκος έζησε επί βασιλείας του βασιλιά Κωνσταντίνου του Μεγάλου, περί το 328.
Έγινε επίσκοπος Αρεθουσίων. Η Αρεθούσα ένα χωριό ανατολικά της Θεσσαλονίκης κοντά στη λίμνη Βόλβη.
Κινούμενος από θεϊκή επιθυμία, γκρέμισε έναν ναό ειδώλων και τον έκανε εκκλησία.
Αργότερα, όταν αυτοκράτορας έγινε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης περί το 361, και έδωσε μεγάλη τιμή στα είδωλα και υπερηφάνεια στους ειδωλολάτρες, τότε ο Αποστάτης δεν έδειξε πολλά κακά μόνο σ’ αυτόν τον άγιο Μάρκο μόνο, επειδή κατέστρεψε ναό των ειδώλων και τον έκανε εκκλησία του Θεού, αλλά και σε πολλούς άλλους, επειδή είχαν καταστρέψει κι αυτοί τους βωμούς των ειδώλων.
Ο Άγιος Μάρκος στην αρχή κρύφτηκε, κατά την εντολήν του Κυρίου. Επειδή όμως άλλοι συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν στη θέση του, γι’ αυτό και παραδόθηκε μόνος του στους ειδωλολάτρες. Και οι στρατιώτες τον πήραν και τον έπιασαν, τον ξεγύμνωσαν και έδωσαν στο σώμα του πολλά χτυπήματα με ξύλα και τον έριξαν σε χαντάκι με βρωμιές.
Ύστερα τον έβγαλαν από εκεί και τον έδωσαν σε νέους να τον κατατρυπήσο6ν με βελόνες. Έπειτα έφτιαξαν άλμη και ράντισαν μ’ αυτήν όλο το σώμα του αγίου για να υποφέρει από το αλάτι στις πληγές του. Ύστερα τον άλειψαν με μέλι και τον κρέμασαν με σχοινιά, για να καίγεται από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά και να είναι τροφή για τις μέλισσες και τις σφήκες.
Οι ειδωλολάτρες είδαν την ανδρεία και την μεγαλοψυχία αυτού του θαυμαστού γέροντα Μάρκου, τον απομάκρυναν από το σημείο όπου τον είχαν κρεμάσει. Και αφού μεταστράφηκαν, τον έκαναν διδάσκαλό τους και έμαθαν από αυτόν την ευσέβεια, πιστεύοντας στον Χριστό!
Και είναι καλό να διηγηθούμε εδώ εκείνο που τόλμησαν να κάνουν οι ειδωλολάτρες στην πόλη της Φοινίκης εναντίον του διακόνου Κυρίλλου κατά τη βασιλεία Ιουλιανού του Παραβάτη.
Επειδή και αυτός είχε σπάσει πολλά είδωλα δαιμόνων, γι’ αυτό του επιτέθηκαν οι ειδωλολάτρες και έλαβε από αυτούς σκληρό και βίαιο θάνατο. Έσκισαν την κοιλιά του και έβγαλαν έξω τα σπλάχνα του. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι ειδωλολάτρες έφαγαν τα σπλάχνα του, γι’ αυτό και έλαβαν από τον Θεό την άμεση τιμωρία. Διότι, μόλις έφαγαν τα σπλάχνα του, έπεσαν τα δόντια τους, και η γλώσσα τους κόπηκε, και η όραση των ματιών τους αμβλύνθηκε.
Και ποιος θα περιγράψει τα δεινά που έκαναν οι ειδωλολάτρες στη Γάζα της Παλαιστίνης και στην Ασκαλών, εναντίον ορισμένων παρθένων γυναικών και εναντίον ορισμένων ιερέων, κατά τις ημέρες αυτού του Παραβάτη; Και τα κτήνη και οι σκληροί άνθρωποι έσχισαν τις κοιλιές των ανθρώπων, έβαλαν μέσα κριθάρι, και τους έβαλαν μπροστά στους χοίρους για να τους φάνε.
Αυτά ήταν τα δράματα και τα αποτελέσματα της πονηρής βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη και εκείνων που ήταν υποταγμένοι στη βασιλεία του. Αλλά στους μάρτυρες του Χριστού, αντί για τα βασανιστήρια που προσφέρονται εδώ, δόθηκε αιώνια μακαριότητα. Και στον Ιουλιανό, την αιτία αυτών των πραγμάτων, τον ασεβή Ιουλιανό, δόθηκε η λίμνη της φωτιάς και η αιώνια τιμωρία.
Άγιος Μάρκος ο επίσκοπος Αρεθουσίων. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του επισκόπου Αρεθουσίων τιμούμε στις 29 Μαρτίου.
Μαζί με τον Άγιο Μάρκο τιμούμε τον διάκονο Κύριλλο, καθώς και ιερείς και γυναίκες που μαρτύρησαν στην Ασκάλωνα και τη Γάζα.
Άγιος Μάρκος ο επίσκοπος Αρεθουσίων. Απολυτίκιο
Αρεθουσίων ο σοφός Ποιμενάρχης, υπέρ Χριστού Μάρκε στερρώς ηνωνίσω, εν τη Φοινίκη δε ω Κύριλλε Διάκονε, Μάρτυς ώφθης ένθεος, και εν Γάζη τη πόλει, άμα και Ασκάλωνι, ιερείς θεοφόροι, μετά Γυναίων ήθλησον σεμνών, ους ως οπλίτας, Χριστού μακαρίσωμεν.
Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Μάρκου του επισκόπου Αρεθουσίων
Ποιμήν ιερώτατος Αρεθουσίων οφθείς, ενθέως εποίμανας την Εκκλησίαν Χριστού, και χαίρων ενήθλησας, Μάρκε ιερομάρτυς, του Σωτήρος θεράπων, ώπερ ακαταπαύστως, μη ελλίπης πρεσβεύων, υπέρ των εκτελούντων την πάντιμον μνήμην σου.