Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Βίος
Ο Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος και ο Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος ήταν παιδιά του Ιωσήφ από προηγούμενο γάμο. Από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο ονομάζεται και Λεββαίος ή Θαδδαίος, αλλά ο Ματθαίος τον ξεχωρίζει από τον Απόστολο Θαδδαίο.
Ο Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, στην Ιδουμαία, στην Αραβία και στη Συρία. Μαρτύρησε για την πίστη του στην Βηρυτό σε ηλικία 80 ετών.
Ο Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος έγραψε Επιστολή προς τους Ιουδαίους, αφού ο Αυτοκράτωρ Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ και σκόρπισε τους Εβραίους σε όλη τη Γη.
Α.Α.
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Γιορτή
Άγιος Ιούδας Θαδδαίος ο Θεάδελφος γιορτάζει στις 19 Ιουνίου.
Προσευχή του Ιούδα
Για την Προσευχή του Ιούδα κάντε κλικ εδώ
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Απολυτίκιο
Χριστού σε συγγενή ω Ιούδα ειδότες, και μάρτυρα στερρόν ιερώς ευφημούμεν, την πλάνην πατήσαντα και την πίστιν τηρήσαντα, όθεν σήμερον την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, αμαρτημάτων την λύσιν, ευχαίς σου λαμβάνομεν.
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Έτερο απολυτίκιο
Απόστολε Άγιε Ιούδα, πρέσβευε τώ ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Κοντάκιο
Εκ ῥίζης ευκλεούς, θεοδώρητον κλήμα, ανέτειλας ημίν, του Κυρίου αυτόπτα, Απόστολε θεάδελφε, του Χριστού κήρυξ πάνσοφε, τρέφων άπαντα, κόσμον καρποίς σου των λόγων, την ορθόδοξον, πίστιν Κυρίου διδάσκων, ως μύστης της χάριτος.
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Στίχοι
Και συγγενεία και χορώ αυχείν έχεις.
Χριστού μαθητών ώ Ιούδα, και πάθει.
Εννεακαιδεκάτη βελέεσσιν Ιούδας θνήσκει.
Kλήσις τριπλή σοι και τριπλούν μάκαρ πάθος,
Άρσις δέσις τε και τρίτον τόξου τάσις.
Eννεακαιδεκάτη βελέεσσιν Iούδας θνήσκει.
Η προσευχή του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου
Η προσευχή του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου, ενός εκ των δώδεκα Αποστόλων, είναι μια ευχή – προσευχή που προέρχεται από την παπική εκκλησία. Τα λόγια της προσευχής καθώς και η μορφή της προσευχής, δεν έχει καμία σχέση με τις προσευχές που γνωρίζουμε της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Η «θαυματουργική προσευχή» στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο, λέγεται ότι εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα ό,τι και να ζητήσει κάποιος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, διότι οι προσευχές δεν εκβιάζουν το θέλημα του Θεού, ώστε να ενεργήσει οπωσδήποτε σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, διότι αυτοί που προωθούν τη «προσευχή» αυτή, λένε ότι πρέπει να λέγεται έξι (6) φορές την ημέρα για εννέα (9) συνεχόμενες ημέρες. Οι ίδιοι κύκλοι προσπαθούν να μας πλασάρουν και το ψεύτικο Ευαγγέλιο του Ιούδα, το οποίο δεν παραδέχεται η Εκκλησία μας.
Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός που προσευχήθηκε στον κήπο της Γεθσημανής προς τον Θεό Πατέρα, δεν εκβίασε τον Θεό να κάνει οπωσδήποτε αυτό που ζήτησε. «ει δυνατόν εστι, παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».
Η προσευχή μας στον Θεό είναι η συνομιλία που έχουμε μαζί Του. Μέσω της προσευχής Τον δοξάζουμε, Τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας δίνει καθημερινά στη ζωή μας, Τον παρακαλούμε να μας αξιώσει στη Βασιλεία των Ουρανών, «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα –δεν εξαιρείται τίποτε– και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. στ΄ 33), αλλά στην προσευχή μας αιτούμαστε στον Θεό καθετί που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο για τη ζωή μας, χωρίς να απαιτούμε το χρονικό περιθώριο. Διότι μόνο ο Θεός γνωρίζει αυτό που αιτούμαστε αν είναι ωφέλιμο για τη σωτηρία της ψυχής μας.
Η Αγία Γραφή μας παραγγέλλει για το πως πρέπει να προσευχόμαστε «αγρυπνείτε και προσεύχεσθε» (Μαρκ. ιγ΄ 33). «γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν» (Ματθ. κστ΄ 42). Βλέπουμε ότι η Αγία Γραφή δεν μας λέει να προσευχόμαστε συγκεκριμένες ημέρες ή συγκεκριμένες φορές μέσα στην ημέρα. Όταν προσευχόμαστε στον Θεό, λένε οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας ότι οι απαντήσεις του Θεού είναι τρεις. Ναι, όχι, περίμενε. Η προσευχή μας στον Θεό πάντα ακούγεται, όμως ο Θεός πράττει ανάλογα με την πνευματική μας ωφέλεια και γι’ αυτό μας απαντά αμέσως πολλές φορές στο αίτημά μας και γίνεται, κάποιες φορές γίνεται μετά από καιρό και κάποιες δεν γίνεται καθόλου.
Ο Ιησούς Χριστός μέσα στην Καινή Διαθήκη μας παραγγέλλει να προσευχόμαστε και μας έδωσε συγκεκριμένο τύπο προσευχής. Αυτή η προσευχή είναι το «Πάτερ ημών» που ονομάζεται και Κυριακή προσευχή.
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
Βlog https://www.gerontasnektarios.gr
Twitter https://twitter.com/GeronNektarios
Facebook Gerontas Nektarios Moulatsiotis
YouTube https://www.youtube.com/GeronNektarios
Επιστολή του Ιούδα (Καινή Διαθήκη)
1 Ιούδας Ιησού Χριστού δούλος, αδελφός δε Ιακώβου, τοις εν Θεώ πατρί ηγιασμένοις, και Ιησού Χριστώ τετηρημένοις κλητοίς· 2 έλεος υμίν και ειρήνη και αγάπη πληθυνθείη.
3 Αγαπητοί, πάσαν σπουδήν ποιούμενος γράφειν υμίν περί της κοινής σωτηρίας, ανάγκην έσχον γράψαι υμίν, παρακαλών επαγωνίζεσθαι τη άπαξ παραδοθείση τοις αγίοις πίστει. 4 παρεισέδυσαν γαρ τινες άνθρωποι, οι πάλαι προγεγραμμένοι εις τούτο το κρίμα, ασεβείς, την του Θεού ημών χάριν μετατιθέντες εις ασέλγειαν, και τον μόνον δεσπότην Θεόν, και Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν αρνούμενοι.
5 Υπομνήσαι δε υμάς βούλομαι, ειδότας υμάς άπαξ τούτο, ότι ο Κύριος, λαόν εκ της Αιγύπτου σώσας, το δεύτερον τους μη πιστεύσαντας απώλεσεν. 6 αγγέλους τε τους μη τηρήσαντας την εαυτών αρχήν, αλλά απολιπόντας το ίδιον οικητήριον, εις κρίσιν μεγάλης ημέρας δεσμοίς αϊδίοις υπό ζόφον τετήρηκεν. 7 ως Σόδομα και Γόμορρα, και αι περί αυτάς πόλεις, τον όμοιον τούτοις τρόπον εκπορνεύσασαι, και απελθούσαι οπίσω σαρκός ετέρας, πρόκεινται δείγμα, πυρός αιωνίου δίκην υπέχουσαι. 8 ομοίως μέντοι και ούτοι ενυπνιαζόμενοι σάρκα μέν μιαίνουσι, κυριότητα δε αθετούσι, δόξας δε βλασφημούσιν. 9 ο δε Μιχαήλ ο αρχάγγελος, ότε τώ διαβόλω διακρινόμενος διελέγετο περί του Μωσέως σώματος, ουκ ετόλμησε κρίσιν επενεγκείν βλασφημίας, αλλ’ είπεν, Επιτιμήσαι σοι Κύριος. 10 ούτοι δε όσα μεν ουκ οίδασι βλασφημούσιν· όσα δε φυσικώς, ως τα άλογα ζώα, επίστανται, εν τούτοις φθείρονται. 11 ουαί αυτοίς· ότι τη οδώ του Κάιν επορεύθησαν, και τη πλάνη του Βαλαάμ μισθού εξεχύθησαν, και τη αντιλογία του Κόρε απώλοντο. 12 ούτοι εισιν οι εν ταις αγάπαις υμών σπιλάδες, συνευωχούμενοι υμίν, αφόβως εαυτούς ποιμαίνοντες· νεφέλαι άνυδροι, υπό ανέμων παραφερόμεναι, δένδρα φθινοπωρινά, άκαρπα, δις αποθανόντα, εκριζωθέντα· 13 κύματα άγρια θαλάσσης, επαφρίζοντα τας εαυτών αισχύνας· αστέρες πλανήται, οις ο ζόφος του σκότους εις τον αιώνα τετήρηται. 14 προεφήτευσε δε και τούτοις έβδομος από Αδάμ Ενώχ, λέγων, Ιδού, ήλθε Κύριος εν μυριάσιν αγίαις αυτού, 15 ποιήσαι κρίσιν κατά πάντων, και εξελέγξαι πάντας τους ασεβείς αυτών περί πάντων των έργων ασεβείας αυτών ων ησέβησαν, και περί πάντων των σκληρών ων ελάλησαν κατ’ αυτού αμαρτωλοί ασεβείς. 16 ούτοι εισί γογγυσταί, μεμψίμοιροι, κατά τας επιθυμίας αυτών πορευόμενοι, και το στόμα αυτών λαλεί υπέρογκα, θαυμάζοντες πρόσωπα ωφελείας χάριν.
17 Υμείς δε, αγαπητοί, μνήσθητε των ρημάτων των προειρημένων υπό των αποστόλων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού· 18 ότι έλεγον υμίν, ότι εν εσχάτω χρόνω έσονται εμπαίκται, κατά τας εαυτών επιθυμίας πορευόμενοι των ασεβειών. 19 ούτοι εισιν οι αποδιορίζοντες εαυτούς, ψυχικοί, Πνεύμα μη έχοντες. 20 υμείς δε, αγαπητοί, τη αγιωτάτη υμών πίστει εποικοδομούντες εαυτούς, εν Πνεύματι αγίω προσευχόμενοι, 21 εαυτούς, εν αγάπη Θεού τηρήσατε, προσδεχόμενοι το έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εις ζωήν αιώνιον. 22 και ους μέν ελεείτε διακρινόμενοι· 23 ους δε εν φόβω σώζετε, εκ του πυρός αρπάζοντες, μισούντες και τον από της σαρκός εσπιλωμένον χιτώνα.
24 Τω δε δυναμένω φυλάξαι υμάς απταίστους, και στήσαι κατενώπιον της δόξης αυτού αμώμους εν αγαλλιάσει, 25 μόνω σοφώ Θεώ σωτήρι ημών, δόξα και μεγαλωσύνη, κράτος και εξουσία, και νυν και εις πάντας τους αιώνας. αμήν
Ο Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος έγραψε μια επιστολή, πιθανότατα προς τους Χριστιανούς της Μικράς Ασίας. Παρακαλεί τους Χριστιανούς να παραμείνουν πιστοί και να μην παρασυρθούν από αιρετικούς και όσους, ενάντια στον θείο νόμο, γίνονται δούλοι των παθών. Τους τελευταίους τους συγκρίνει με τον Κάιν, τον Κορέ και τον ψευδοπροφήτη Βαλαάμ και προειδοποιεί ότι αν συνεχίσουν θα έχουν την ίδια τύχη με τους διεστραμμένους που ζούσαν στα Σόδομα και στα Γόμορρα.
Καλεί τους πιστούς να προσεύχονται στο Άγιο Πνεύμα και να αγωνίζονται τον καλό αγώνα, τονίζοντας τη σημασία να μένουμε σταθεροί στην Πίστη και να καλλιεργούμαστε πνευματικά.
Μας θυμίζει ακόμη τους Πεπτωκότες Αγγέλους, που έχασαν τη χάρη και την θέση τους με το αμάρτημα της υπερηφανείας, και βρέθηκαν αλυσοδεμένοι στο σκοτάδι όπου θα παραμείνουν.
Τέλος κλείνει με δοξολογία στον Θεό, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μας προστατέψει από τον πειρασμό και να μας συγχωρέσει τις αμαρτίες, αφού εξομολογηθούμε και μετανοήσουμε.
Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Απόστολο Ιούδα Θαδδαίο
Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Απόστολο Ιούδα Θαδδαίο από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.