Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Βίος
Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα (Yoan ή Ivan Rilski) γεννήθηκε το 876 στο χωριό Σκρίνο, κοντά στη Σάρντιτσα (σημερινή Σόφια), όταν Τσάρος στην Βουλγαρία ήταν ο Μπόρις Α.
Οι γονείς του ήταν ευσεβείς Βούλγαροι που τον μεγάλωσαν με το φόβο του Θεού. Μετά τον θάνατό τους, ο Ιωάννης κατηγορήθηκε από ορισμένους ως υποκριτής. Αυτός όμως, επέλεξε να χαρίσει τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και να ζήσει μια ζωή ευσέβειας. Ο Θεός εμφανίστηκε σε ενύπνιο και του έδειξε ένα δυσπρόσιτο μέρος στο βουνό Ρίλα για να ασκητέψει και να ιδρύσει μοναστήρι.
Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα πέρασε 12 χρόνια σε μια σπηλιά, ζώντας ασκητική ζωή με προσευχή. Του επιτέθηκαν ληστές και αναγκάστηκε να φύγει από εκεί που έμενε, αλλά συνέχισε να ζει στην έρημο, στηριζόμενος στον Θεό για τη διατροφή του. Πέρασε 7 χρόνια στην κουφάλα μιας μεγάλης βελανιδιάς. Κάποτε, τον συνάντησαν βοσκοί, που έμειναν έκπληκτοι από τον τρόπο ζωής του και διέδωσαν πρώτοι την φήμη του.
Ο βασιλιάς Πέτρος της Βουλγαρίας άκουσε για τον Ιωάννη και έστειλε κυνηγούς να τον βρουν. Όταν τελικά τον εντόπισαν, ο Ιωάννης τους πρόσφερε γεύμα με ρεβίθια που φύτρωναν στην έρημο. Προσπάθησε και ο ίδιος ο βασιλιάς να επισκεφθεί τον Ιωάννη, αλλά δεν τα κατάφερε εξαιτίας του απόκρημνου εδάφους. Αντ’ αυτού, ο Ιωάννης άναψε μια φωτιά και ο βασιλιάς είδε τον καπνό και τον προσκύνησε από μακριά.
Ο Ιωάννης έζησε στην έρημο για 16 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δέχτηκε επιθέσεις από δαίμονες και υπέστη πολλές κακουχίες. Ωστόσο, συνέχισε να προσεύχεται και να εμπιστεύεται τον Θεό, και τελικά η φήμη του ως αγίου εξαπλώθηκε.
Πολλοί άνθρωποι ήρθαν να επισκεφθούν τον Ιωάννη, μεταξύ των οποίων και ένας που είχε καταληφθεί από ακάθαρτο πνεύμα. Ο Άγιος Ιωάννης προσευχήθηκε για αυτόν και έτσι θεραπεύτηκε. Πάρα πολλοί έμαθαν για αυτό το σπουδαίο θαύμα.
Τελικά, οι μαθητές του Ιωάννη έχτισαν μια εκκλησία και ένα μοναστήρι κοντά στην κατοικία του, και έγινε ηγούμενος και ποιμένας τους. Έζησε εκεί για επτά χρόνια και τέσσερις μήνες, κάνοντας πολλά θαύματα και διδάσκοντας τους μαθητές του.
Πριν από τον θάνατό του, συγκάλεσε τους μαθητές του και τους δίδαξε πολλά πράγματα που τα κατέγραψαν στην πνευματική διαθήκη του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα. Τους καθοδήγησε να είναι επιμελείς στη νηστεία και να τηρούν σταθερά τις εντολές του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του τις πέρασε μέσα σε μια σπηλιά προσευχόμενος. Όταν κατάλαβε ότι έφτασε το τέλος της ζωής του, ξάπλωσε στο έδαφος, σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό και παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό.
Ο Άγιος εμφανίστηκε στον νέο ηγούμενο και τον πληροφόρησε για την κοίμησή του. Είχαν περάσει 40 ημέρες. Μόλις μπήκαν στο σπήλαιο άκουσαν ήχο κουδουνίσματος και βρήκαν το τίμιο λείψανό του να ευωδιάζει.
Ο νέος ηγούμενος και οι μαθητές του Αγίου Ιωάννη, τον έθαψαν κοντά σε μια παλιά σκήτη.
Άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε στον Τσάρο Πέτρο και του έδωσε εντολή να μεταφέρουν το σώμα του Αγίου Ιωάννη στην πόλη Σάρντιτσα. Όταν άνοιξαν το φέρετρο, διαπίστωσαν ξανά ότι το σώμα του ήταν εντελώς άφθαρτο και ανέδιδε ευωδία.
Τα λείψανα του Ιωάννη μεταφέρθηκαν τελικά στην πόλη Veliko Tirnovo, όπου τοποθετήθηκαν σε μια εκκλησία που έχτισε ο βασιλιάς Assen, ο δε βασιλιάς όταν βαπτίστηκε πήρε το όνομα Ιωάννης.
Τα λείψανα έκαναν πολλά θαύματα και η φήμη του Ιωάννη εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Το 1469, η πόλη του Tirnovo κατακτήθηκε από τους Τούρκους και τα λείψανα του Ιωάννη μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι της Ρίλα, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Θαύματα
Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα έκανε πολλά θαύματα, τόσο όσο ήταν εν ζωή, όσο και στη συνέχεια. Φρόντιζε για την τροφή των βοσκών, θεράπευσε έναν τρελό με την προσευχή του, θεράπευσε και θεραπεύει ευσεβείς ανθρώπους από διάφορες ασθένειες, και φυσικά προστατεύει το μοναστήρι του. Ακόμη και σήμερα, ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα δίνει την όραση σε τυφλούς, δίνει ομιλία σε μουγκούς, ελευθερώνει από την τρέλα ψυχικά ασθενείς και βοηθάει όλους τους πιστούς που ζητούν τη μεσιτεία του στον Θεό.
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Προστάτης και Πολιούχος
Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα είναι προστάτης του πιστού λαού της Βουλγαρίας.
Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα είναι προστάτης της Βουλγαρικής Ιατρικής Ένωσης από το 1996.
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Γιορτή
Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη της Ρίλα
Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλα, έναν ερημίτη που ζούσε στην περιοχή και προσέλκυσε πολλούς μαθητές.
Το μοναστήρι χτίστηκε σε ύψος 1.147 μέτρων, κοντά στον τόπο όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, και επιλέχθηκε για την ασφάλειά του και την παρουσία ενός μικρού ναού.
Έγινε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της βουλγαρικής εθνικής συνείδησης.
Το μοναστήρι αυξήθηκε γρήγορα σε δύναμη και επιρροή, αποτελώντας κέντρο του βουλγαρικού πολιτισμού και της πνευματικότητας.
Υποστηρίχθηκε από Βούλγαρους τσάρους και φεουδάρχες σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Το μοναστήρι έλαβε σημαντική υποστήριξη από Βούλγαρους ηγεμόνες, συμπεριλαμβανομένων των Ιβάν Αλεξάντερ και Ιβάν Σισμάν, οι οποίοι δώρισαν εκτάσεις και πόρους στο μοναστήρι.
Ανακατασκευάστηκε και οχυρώθηκε τον 14ο αιώνα από τον Khrelio.
Το μοναστήρι απέκτησε καθεστώς προστασίας από τη βουλγαρική κυβέρνηση το 1961 και χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1983, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική και ιστορική του σημασία.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακατέκτησε τον τίτλο της στο μοναστήρι και η κυβέρνηση το επανέφερε επίσημα ως μοναστήρι το 1991.
Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι στην Βουλγαρία με έκταση 8.800 τετραγωνικά μέτρα και κάθε χρόνο το επισκέπτονται σχεδόν ένα εκατομμύριο προσκυνητές.
Α.Α.
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Απολυτίκιο
ήχος α. Της ερήμου πολίτης
Μετανοίας η βάσις, κατανύξεως πρότυπον, καί παρηγορίας ο τύπος, Ιωάννη γεγένησαι, εικών δε τελειότητός εστιν, ο βίος ο ισάγγελος ο σός, εν νηστείαις γάρ προσμένων και προσευχαίς, σύν δάκρυσιν ηγιάσθης. Πάντες ούν οι υμνούντές σε θερμώς, άγιε εκβοώμέν σοι· μή παύση καθικετεύων τον Χριστόν, υπέρ ημών πρεσβείαις σου.
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Έτερο Απολυτίκιο
Μελοποίησις και εκτέλεσις του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου Γιαννακάκου
Της μετανοίας θεμέλιον και κατανύξεως δείγμα. Παρηγορίας πρότυπον και πνευματικής τελειότητος. Ο ισάγγελος βίος σου ην όσιε, εν προσευχαίς διαμένων νηστείαις και δάκρυσι, πάτερ Ιωάννη Χριστόν τον Θεόν ικέτευε υπέρ των ψυχών ημών.
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Έτερο Απολυτίκιο
ήχος πλάγιος α. Τον συνάναρχον Λόγον
Φερωνύμως χαρίτων του θείου Πνεύματος, τη ισαγγέλω ζωή σου ανακαθάρας τον νούν, εισεδέξω δαψιλώς τον πλούτον Όσιε, και θαυμάτων αυτουργός, ανεδείχθης αληθώς, Πατήρ ημών Ιωάννη, καθικετεύων απαύστως, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα. Κοντάκιο
ήχος δ. Επεφάνης σήμερον
Εν τώ Ῥίλα άγγελος Πάτερ ωράθης, και Μονήν ανήγειρας, ώ Ιωάννη τώ Χριστώ, ένθα το θείόν σου λείψανον, καθαγιάζει τους πίστει προστρέχοντας.
Άλλες Γλώσσες
Sint Ivan van Rila – nl
Άγιος Ιωάννης της Ρίλα – el