Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής. Βίος
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος γεννήθηκε στη Γαλιλαία. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ζεβεδαίος και η μητέρα του Σαλώμη. Ο Χριστός τον ονόμαζε, όπως και τον αδερφό του Ιάκωβο, Βοανεργές δηλαδή υιό της Βροντής. Ονομάστηκε Θεολόγος για τα θεία λόγια του. Στην εικόνα του ζωγραφίζεται συχνά ο αετός, ένα από τα 4 συμβολικά ζώα που είδε ο Προφήτης Ιεζεκιήλ.
Η οικογένεια του ήταν φτωχή. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αδερφός του Απόστολος Ιάκωβος δε μορφώθηκαν, αφού από μικρή ηλικία βοηθούσαν τον πατέρα τους να βγάλει τα προς το ζην, ψαρεύοντας.
Όταν ο Ιησούς κάλεσε τον Άγιο Ιωάννη και τον αδερφό του Ιάκωβο να τον ακολουθήσουν, εκείνοι το έπραξαν χωρίς κανένα δισταγμό και από ψαράδες έγιναν μαθητές του Χριστού. Ο Άγιος Ιωάννης, μάλιστα, ήταν ο αγαπημένος μαθητής Του. Μην ξεχνάμε ότι αυτόν διάλεξε ο Ιησούς για προστάτη της Παναγίας. “Ιδού η Μήτηρ σου”, είπε στον Ιωάννη ο Κύριος και “ιδού ο υιός σου”, είπε στην Παναγία. Ο Ιωάννης, μετά τη Σταύρωση, τιμώντας και κάνοντας πράξη την επιθυμία του Ιησού, οδήγησε την Παναγία στο σπίτι του και τη φρόντισε μέχρι την Κοίμηση Της σαν να ήταν γιος της.
Μέχρι την Κοίμηση της Παναγίας, ο Άγιος Ιωάννης κήρυττε τον Λόγο του Θεού στην περιοχή των Ιεροσολύμων. Μετά την Κοίμηση Της, ταξίδεψε στην Ασία και εκεί διέδωσε τη Χριστιανική Πίστη υπομένοντας διωγμούς, ξυλοδαρμούς και φυλακίσεις. Μάλιστα όταν ο Αυτοκράτορας Δομιτιανός κήρυξε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Ρώμη. Εκεί τον έριξαν σε λέβητα με καυτό λάδι αλλά με τη βοήθεια του Θεού δεν έπαθε τίποτα.
Το 94μ.Χ. εξορίστηκε στο νησί της Πάτμου. Εκεί συνάντησε για άλλη μια φορά δύσκολες συνθήκες, αφού όλοι οι κάτοικοι του νησιού ήταν ειδωλολάτρες. Με τη βοήθεια όμως του Θεού συνέχισε το αποστολικό του έργο και τελικά κατάφερε να βαπτίσει πολλούς Χριστιανούς.
Το σημείο όπου γίνονταν οι βαπτίσεις αυτές ήταν στην παραλία. Στις μέρες μας το σημείο αυτό είναι περιφραγμένο και μπορείτε να το επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο νησί της Πάτμου. Πάνω από τη Χώρα της Πάτμου δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στα μέσα περίπου του δρόμου που συνδέει τη Χώρα με το μοναστήρι βρίσκεται το «Σπήλαιο της Αποκάλυψης». Σε αυτό το σπήλαιο έλαβε ο Άγιος Ιωάννης από τον Θεό την «Αποκάλυψη» μέσω οραμάτων που έβλεπε. Ότι είδε στα οράματα αυτά το έγραψε και μάλιστα στα Ελληνικά.
Σε βαθιά γεράματα, ο Άγιος Ιωάννης έφυγε από την Πάτμο και πήγε στην Έφεσο. Εκεί, με τη βοήθεια του Θεού, συνέγραψε το «Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο». Για τον λόγο αυτό ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ονομάζεται και Ευαγγελιστής Ιωάννης. Στην Έφεσο άφησε την τελευταία του πνοή και ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού πήγε να συναντήσει τον δάσκαλο του για δεύτερη φορά.
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής. Γιορτή
Η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει δύο μέρες για να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής γιορτάζει στις 8 Μαΐου και τιμούμε τη Μετάστασή του στις 26 Σεπτεμβρίου.
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής. Απολυτίκιο
Απόστολε Χριστώ τω Θεώ ηγαπημένε, επιτάχυνον ρύσαι λαόν αναπολόγητον δέχεταί σε προσπίπτοντα, ο επιπεσόντα τω στήθει καταδεξάμενος, ον ικέτευε Θεολόγε, και επίμονον νέφος εθνών διασκεδάσαι, αιτούμενος ημίν ειρήνην και το μέγα έλεος.
Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδεια του αγιογράφου για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!
Ιωάννης ο Θεολόγος (ποίημα του Ελισαίου Καπαδόπουλου)
Ο αγαπημένος
μαθητής
του Χριστού.
Εμπνευσμένος
αθλητής
κόσμου νοητού.
Κάτω από τον Σταυρό
του Κυρίου
πλάι στην Παναγιά.
Αποκάλυψε τον αριθμό
του θηρίου
σαν θα βγει παγανιά.
Το πιο πνευματικό
Ευαγγέλιο
αυτό του Ιωάννη.
Εμφατικό
φραγγέλιο
στου κόσμου τη χοάνη.