Άγιος Γαβριήλ ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός. Βίος
Νεανικά χρόνια
O Άγιος Γαβριήλ ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός ή Όσιος Γαβριήλ από τη Γεωργία, ονομαζόταν κατά κόσμον Goderdzi Urgebadze. Αγιογραφίες και φωτογραφίες του υπάρχουν παντού στη Γεωργία: σε σχολεία, λεωφορεία, εκκλησίες, καταστήματα.
Γεννήθηκε το 1929 ως Goderdzi Urgebadze. Ο πατέρας του ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά δολοφονήθηκε το 1931, όταν ο Άγιος Γαβριήλ ήταν μόλις 2 ετών.
Μόνος του, με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος, έμαθε για τον Χριστό, αν και ζούσε σε ένα καθεστώς που εχθρευόταν την Πίστη.
Κάποτε, άκουσε δύο γείτονες να τσακώνονται και να λέει ο ένας “με σταύρωσες σαν τον Χριστό”. Τους πλησίασε γεμάτος παιδική απορία, και πίεζε να μάθει τι σημαίνει αυτή η παράξενη φράση. Φοβισμένοι καθώς ήταν, δεν του απαντούσαν. Τελικά τον έστειλαν σε μια εκκλησία που βρισκόταν εκεί κοντά. Το Σοβιετικό Καθεστώς είχε κλείσει την εκκλησία, αλλά ένας φύλακας του έδειξε μια εικόνα του Σταυρωμένου και του είπε να διαβάσει για τη ζωή του Σωτήρα μας. Σιγά-σιγά, μάζεψε χρήματα από το χαρτζιλίκι του και αγόρασε ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης.
Η μητέρα του τον έβλεπε μέρα-νύχτα να διαβάζει την Καινή Διαθήκη και ανησυχούσε. “Γιατί δεν είσαι σαν τα άλλα παιδιά;” Μάλιστα κάποια φορά του την πήρε και την πέταξε στα σκουπίδια. “Αυτό το βιβλίο θα σε καταστρέψει!”
Μάζεψε την Καινή Διαθήκη και αποφάσισε να φύγει.
Περπάτησε συνεχόμενα ένα μερόνυχτο κι έφτασε σε ένα μοναστήρι. Εκεί τον υποδέχτηκαν και τον φρόντιζαν δυο μοναχοί: ο Άγιος Ιωάννης Maisuradze και ο Άγιος Γεώργιος-Ιωάννης Mkheidze.
Μετά από αναζητήσεις τριών μηνών, η μητέρα του κατάφερε να τον βρει. Του υποσχέθηκε ότι δεν θα εμποδίσει ποτέ ξανά τις θρησκευτικές του ανάγκες και γύρισαν μαζί στο σπίτι. Την υπάκουσε και έπιασε δουλειά και στο αρτοποιείο του πατριού του. Αλλά όποια στιγμή της ημέρας έβρισκε ευκαιρία, διάβαζε την Καινή Διαθήκη.
Στρατιωτική Θητεία
Το 1949 τον καλέσαν να υπηρετήσει στον στρατό. Αν και απαγορευόταν, όποτε μπορούσε το έσκαγε για λίγο και πήγαινε σε κάποια κοντινή εκκλησία ή μοναστήρι. Κάποια στιγμή τον ανακάλυψαν και όταν του έδωσαν το απολυτήριο, τον χαρακτήρισαν επίσημα ως ψυχασθενή. Έτσι χαρακτήριζε το Καθεστώς όσους πίστευαν στην ύπαρξη του Θεού, των αγγέλων και των δαιμόνων.
Μοναχική Κουρά και Ιερωσύνη
Έφτιαξε μόνος του έναν ναό με 4 τρούλους στην αυλή του πατρικού του. Έψαχνε στους αγρούς και μάζευε τις εικόνες που είχαν πετάξει διάφοροι φοβισμένοι ή άπιστοι συμπατριώτες του. Ήθελε να γίνει μοναχός, αλλά οι αρχές έκαναν τα αδύνατα-δυνατά για να εμποδίσουν τέτοιες επιδιώξεις.
Τελικά, πήρε μια συστατική επιστολή από τον Μελχισεδέκ Πατριάρχη Γεωργίας το 1954 και έλαβε τη Μοναχική Κουρά στο Μοναστήρι της Motsameta. Τότε του έδωσαν το όνομα Γαβριήλ, προς τιμή του Αγίου Γαβριήλ του Αθωνίτη. Αφού πέρασε μια δοκιμαστική περίοδος, έγινε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας.
Η πυρπόληση των πορτραίτων του Λένιν
Το 1965 η Εργατική Πρωτομαγιά και το Μεγάλο Σάββατο συνέπεσαν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ετοιμάσει μια μεγάλη γιορτή στην Τυφλίδα και παρέλαση. Είχαν φτιάξει μάλιστα δυο τεράστια πορτραίτα ύψους 12 μέτρων. Ένα του Λένιν και ένα του Στάλιν.
Ο Άγιος Γαβριήλ δεν άντεχε να βλέπει τους συμπατριώτες του να προσκυνούν δυο ανθρώπους λες και ήταν θεοί. Μπήκε, χωρίς να γίνει αντιληπτός στο ένα κτίριο, και έβαλε φωτιά στο πορτραίτο του Στάλιν, ρίχνοντάς του κηροζίνη από ένα παράθυρο. Κατάφερε να μπει και στο διπλανό κτίριο και πυρπόλησε και το πορτραίτο του Λένιν!
Ήταν η ώρα που οι κυβερνητικοί ομιλητές έδιναν την κεντρική ομιλία. Όλο το πλήθος στην κατάμεστη πλατεία είδε να λαμπαδιάζουν τα πορτραίτα του Λένιν και του Στάλιν.
Καθώς τα δύο πορτραίτα ύψους 12 μέτρων καιγόντουσαν, ο μοναχός Γαβριήλ φώναζε: “Ο Κύριος είπε να μη φτιάχνουμε είδωλα. Να μην έχετε άλλους θεούς εκτός από εμένα. Όσοι έζησαν σε αυτήν εδώ τη γη, ήταν χριστιανοί, εσείς γιατί προσκυνάτε τα είδωλα; Συνέλθετε, η δόξα ανήκει μόνο στον Θεό! Ο Χριστός αναστήθηκε, τα είδωλα όμως δεν θα αναστηθούν ποτέ. Ακόμη και όταν ζούσαν αυτοί οι δύο, νεκροί ήταν!”
Το πλήθος του όρμηξε για να τον λυντσάρει! Έσπασαν 18 κόκκαλα του Αγίου Γαβριήλ. Η αστυνομία έσυρε το καταματωμένο σώμα του και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ήταν νεκρός. Στο νοσοκομείο έκαναν τα πάντα για να ζήσει, επειδή ήθελαν να στήσουν μια δίκη για παραδειγματισμό. Αλλά το σώμα του δεν φαινόταν να ανταποκρίνεται στην θεραπεία. Μετά από πολύ καιρό βελτιώθηκε κάπως η κατάστασή του. Του έκαναν βασανιστήρια για να αποκαλύψει ποιοι τον βοήθησαν.
Στο τέλος αποφάσισαν ότι δεν βγάζουν άκρη μαζί του. Τον απελευθέρωσαν, αλλά του απαγόρευσαν να είναι ιερέας και τον χαρακτήρισαν σχιζοφρενή. Για 10 χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να τον προσλάβει, για οποιαδήποτε δουλειά. Ως ψυχασθενής έπαιρνε επίδομα από το κράτος 17 ρούβλια το μήνα. Με αυτά τα χρήματα ζούσε ο Άγιος Γαβριήλ και η μητέρα του. Εάν αυτός ή η μητέρα του περπατούσαν στη γειτονιά μέρα μεσημέρι, οι γείτονες αμολούσαν τα σκυλιά εναντίον τους. Έκανε κάποια μεροκάματα σε γειτονικά χωριά ως φύλακας σε αμπέλια. Όταν η μητέρα του έμεινε παράλυτη, δεν μπορούσε να λείψει από δίπλα της. Για πολλά χρόνια στεκόταν στα σκαλιά κάποιας εκκλησίας και ζητιάνευε με απλωμένο το χέρι. Κανείς γνωστός του δεν του έδωσε ποτέ κάτι. Μόνο κάποιοι που δεν τον ήξεραν.
Ύστερα Χρόνια
Ο Άγιος Γαβριήλ ο σαλός πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Μοναστήρι Samtavro στην Mtskheta, μια πόλη 20 χιλιόμετρα βόρεια της Τυφλίδας. Κοιμήθηκε το 1995 και τάφηκε στο προαύλιο της εκκλησίας.
Ο Άγιος Γαβριήλ δια Χριστόν σαλός για τον Νικόλαο και τους Ρομάνοφ
Ο Άγιος Γαβριήλ Urgebadze είχε στο σπίτι του μια εικόνα/αγιογραφία του Νικολάου Β και της Τσαρικής Οικογένειας. Έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο με αυτή την πράξη – το σοβιετικό καθεστώς καταδίωκε χωρίς έλεος όσους θεωρούσε αντιφρονούντες.
Ο Άγιος Γαβριήλ δια Χριστόν σαλός έλεγε επίσης για τον Άγιο Βασιλομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Τσαρική Οικογένεια ότι πρέπει να τους τιμούμε, είναι Μεγαλομάρτυρες και σώζουν τη Ρωσία.
Άγιος Γαβριήλ ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός. Γιορτή
Ο Όσιος Πατήρ Γαβριήλ ο Ομολογητής, και διά Χριστόν σαλός, γιορτάζει στις 2 Νοεμβρίου.
Άγιος Γαβριήλ ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός. Απολυτίκιο
ήχος δ΄. Ο υψωθείς εν τώ Σταυρώ
Εροδιόν μελωδικών ευσεβίας, τον κελαϊδίσαντα Θεού την αγάπην, και πίστην την Ορθόδοξον εν χρόνοις δεινοίς, καθεστώτος μέλψωμεν των αθέων προθύμως, Γαβριήλ πανθαύμαστον Γεωργίας ως εύχος, αυτού θερμάς πρεσβείας προς Θεόν, την του ελέους πηγήν εξαιτούμενοι.
Άγιος Γαβριήλ ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός. Κοντάκιο
ήχος β΄. Τοις των αιμάτων σου
Της ταπεινώσεως βάθρον ασάλευτον και του Χριστού αγαπήσεως πρόβολον, τον μετερχόμενον τρόπους σαλότητος προς καταισχύνην αθέων, τιμήσωμεν νύν, Γαβριήλ, ως ημών πρέσβυν ένθερμον.
Άγιος Γαβριήλ ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός. Κάθισμα
ήχος β΄. Πρεσβεία θερμή
Οσίων λαμπάς νεοφανών υπέρφωτε, σεπτέ Γαβριήλ, μωραίς ο προσποιήσεσι μεγαλύνας όνομα του Χριστού και αισχύνας το σύστημα αθέων, ίσθι πάντων βοηθός εν πάσαις του βίου περιστάσεσι.
Άγιος Γαβριήλ ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός. Μεγαλυνάρια
Χαίροις, χαριτόβρυτε Γαβριήλ, πρότυπον αγάπης, διοράσεως λαμπηδών, ιαμάτων ῥείθρον και θαυμασίων κέρας, Αρχιμανδρίτα θείε, πίστεως σέμνωμα.
Χαίροις, προσποιήσεσιν ο μωραίς καταισχύνας στίφος των αθέων και των πιστών, Γαβριήλ, χορείας αρτίως Γεωργίας ευφράνας, θεοφόρε, πάτερ πανεύφημε.
Χαίροις, ο κηρύξας της σής ψυχής όλη τη εφέσει, πνευματέμφορε Γαβριήλ, τον Εσταυρωμένον Θεού Υψίστου Λόγον και δι’ Αυτόν βασάνους καταδεξάμενος.
Μάνδρας του Σαμτάβρο ο οικιστής, Μτσχέτας αντιλήπτωρ, χαριτόβρυτε Γαβριήλ, και της Γεωργίας πιστών ο παρακλήτωρ υπάρχεις προσκυνούντων τάφον τον θείόν σου.
Χαίροις, διοράσεως ο κανών, χαίροις, ιαμάτων ο αστείρευτος ποταμός, Γαβριήλ στερῥόφρον, σαλότητός σου τρόποις αθέους ο αισχύνας, Πάτερ πανόσιε.
Ῥύσαι τους τιμώντάς σε συμφορών, άλγους δυσιάτου, ασθενείας και πειρασμών, Γαβριήλ, τους πίστει τιμώντάς σου την μνήμην και μελωδούντας τρόπους σής προσποιήσεως.