Άγιος Ευτύχιος ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Βίος
Ο Άγιος Ευτύχιος γεννήθηκε στην επαρχία της Φρυγίας, σε ένα χωριό που ονομαζόταν θεία Κόμη, κατά την εποχή του βασιλιά Ιουστινιανού του Μεγάλου. Τον μεγάλωσε ο παππούς του, ο Άγιος Ησύχιος ο θαυματουργός που ήταν σκευοφύλακας της εκκλησίας της Αυγουστόπολης. Ο Ευτύχιος βαπτίστηκε από τον παππού του και μεγάλωσε μελετώντας τα ιερά λόγια, με τη χάρη του Θεού απέκτησε βαθιά κατανόηση των Γραφών.
Λόγω των γνώσεών του και της αφοσίωσής του στην Εκκλησία, ο Άγιος Ευτύχιος επιλέχθηκε από τον επίσκοπο της Αμασείας και έγινε αναγνώστης στο ναό της Παναγίας, που βρισκόταν σε ένα μέρος που ονομαζόταν Ουρμπίκιος. Αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και πήγε στο μοναστήρι που του συνέστησαν οι ιερείς Μελέτιος και Σέλευκος στην Αμάσεια. Εκεί, έγινε μοναχός και αρχιμανδρίτης.
Το έτος 553, κατά τη διάρκεια της πέμπτης οικουμενικής συνόδου, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός κάλεσε όλους τους Αρχιερείς να παραστούν. Ο Επίσκοπος Αμασείας δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθένειας, οπότε ο Άγιος Ευτύχιος στάλθηκε ως αντικαταστάτης. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και εντυπωσίασε τη σύνοδο με τη σοφία και την ευγλωττία του, όταν επιχειρηματολογούσε κατά των αιρετικών, όπως ο Άνθιμος της Τραπεζούντας, ο Σεβήρος, ο Πέτρος της Απάμειας, ο Ζώρας, ο Αφίνος Ωριγένης, ο Δίδυμος και ο Ευγένιος. Ο Ευτύχιος απέδειξε με επιτυχία, χρησιμοποιώντας τις θείες Γραφές, ότι αυτοί οι αιρετικοί πρέπει να αναθεματιστούν.
Οι αρετές και η σοφία του κατά τη διάρκεια της συνόδου τον έκαναν αγαπητό στους Κωνσταντινουπολίτες και στον βασιλιά Ιουστινιανό. Ο τότε Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, Μηνάς, προφήτευσε μάλιστα ότι ο Άγιος Ευτύχιος θα ήταν ο διάδοχός του. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Μηνάς επαναστάτησε κατά του Κύρου, ο βασιλιάς Ιουστινιανός κάλεσε τον Ευτύχιο από την Αμάσεια και, με την υποστήριξη των Αρχιερέων, του λαού της Εκκλησίας και ολόκληρης της πόλης, τον έκανε Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο, ο Σατανάς προσπάθησε να διαταράξει τη σταθερότητα και την ειρήνη της Εκκλησίας σπέρνοντας αιρέσεις. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο βασιλιάς Ιουστινιανός, πίστευαν ότι η σάρκα που συνέλαβε η Παναγία μέσω του Λόγου του Θεού ήταν άφθαρτη πριν από το πάθος. Ο Ευτύχιος αντιμετώπισε αυτές τις λανθασμένες πεποιθήσεις και κατάφερε να ελέγξει τον βασιλιά Ιουστινιανό, ο οποίος αργότερα εξορίστηκε στην Αμάσεια. Ο Ευτύχιος εξορίστηκε επίσης στην Αμάσεια για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά επέστρεψε στο παλιό του μοναστήρι, όπου συνέχισε να κάνει θαύματα.
Μετά από δώδεκα χρόνια εξορίας, ο Άγιος Ευτύχιος κλήθηκε πίσω στην Κωνσταντινούπολη και επανήλθε στη θέση του Πατριάρχη. Υπηρέτησε για 22 χρόνια και 6 μήνες πριν από τον θάνατό του το 576, δηλαδή μετά τον θάνατο του Ιουστινιανού το 565 και την άνοδο του Τιβέριου στον θρόνο το 576. Ο Ευτύχιος έγινε δεκτός πίσω στην Κωνσταντινούπολη με μεγάλο ενθουσιασμό και μάλιστα κατάφερε με τις προσευχές του να ξεπεράσει η Πόλη μια επιδημία.
Ο Άγιος Ευτύχιος προέβλεψε τη βασιλεία και τον θάνατο του Τιβέριου. Τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του Αγίου Ευτύχιου, πέθανε και ο Τιβέριος.
Το λείψανο του Ευτύχιου ετάφη κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού των Αγίων Αποστόλων, μαζί με τα λείψανα των Αγίων Αποστόλων Ανδρέα, Λουκά και Τιμόθεου.
Συνοψίζοντας, ο Άγιος Ευτύχιος ήταν ένας εξέχων πνευματικός ηγέτης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ιουστινιανού του Μεγάλου. Η αφοσίωσή του στην Εκκλησία, η γνώση των Γραφών και η ικανότητά του να επιχειρηματολογεί κατά των αιρετικών τον κατέστησαν ανεκτίμητο στολίδι της Ορθοδοξίας.
Άγιος Ευτύχιος ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Ευτυχίου του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως τιμούμε στις 6 Απριλίου.
Άγιος Ευτύχιος ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Απολυτίκιο
Βίον ουράνιον, Πάτερ κτησάμενος, σκεύος επάξιον, ώφθης της χάριτος, λόγω και πράξει βεβαιών, την θείαν σοι χορηγίαν όθεν ιεράτευσας, ισαγγέλως τω Κτίσαντι, ένδοξε Ευτύχιε, Εκκλησίας ωράισμα, ην φύλαττε ταις σαις προστασίαις, πάσης ανάγκης ανωτέραν.
Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Ευτυχίου του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια· δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ ιεράρχα Ευτύχιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών