Άγιος Δωρόθεος ο επίσκοπος Τύρου. Βίος
Ο Άγιος Δωρόθεος, έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα.
Ο Άγιος Δωρόθεος γεννήθηκε στην Τύρο, πόλη του σημερινού Λιβάνου. Έγινε επίσκοπος της Τύρου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μαξιμιανού το 303 και ήταν γνωστός για τις εκτεταμένες γνώσεις του στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.
Το 303, επί βασιλείας του Διοκλητιανού, ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών. Κατόπιν αιτήματος και πίεσης από το ποίμνιό του, ο Άγιος Δωρόθεος πείστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά την Τύρο και αναζήτησε καταφύγιο στη Δυσσόπολη της Θράκης. Αυτή ήταν μια εποχή μεγάλου κινδύνου για τους Χριστιανούς και πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.
Μετά το θάνατο του Διοκλητιανού και του Λικινίου, ο Άγιος Δωρόθεος επέστρεψε στην Τύρο επί Κωνσταντίνου του Μεγάλου, όπου συνέχισε να υπηρετεί το ποίμνιό του με αγάπη και αφοσίωση. Ήταν γνωστός για τη φροντίδα του προς τους φτωχούς, τους αρρώστους και τους αδύναμους στην πίστη.
Ο ιερός υμνογράφος εξυμνεί τη ζωή και τη συμπεριφορά του, τονίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας των θεόσταλτων ταλέντων μας και της πνευματικής δύναμης που προέρχεται από την ένωση με τον Θεό.
Ο Άγιος Δωρόθεος διέθετε το χάρισμα της αγάπης για τη μάθηση και τη σοφία, την οποία καλλιέργησε και αύξησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της αξιοποίησης των ταλέντων και των χαρισμάτων που μας έδωσε ο Θεός, καθώς όλοι τα έχουν, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν και δεν τα καλλιεργούν όλοι. Η αξιοποίηση των χαρισμάτων μας συνδέεται με την αγάπη μας για τον Θεό και την ανθρωπότητα, καθώς και με την επιμέλεια και την ανιδιοτελή προσφορά.
Ο Άγιος Δωρόθεος αύξησε επίσης τα ταλέντα του μέσω της μάθησης και της συγγραφής, καταγράφοντας τους βίους και τα μαρτύρια πολλών αγίων, συμπεριλαμβανομένων του Αρίσταρχου, του Πούδη και του Τροφίμου, καθώς και τους βίους και τα μαρτύρια πολλών ακόμη Αγίων Μαρτύρων.
Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Άγιος Δωρόθεος αντιμετώπισε διωγμό και μαρτύριο υπό τον Ιουλιανό τον Αποστάτη στην Ανατολική Θράκη.
Οι πνευματικοί αγώνες του Αγίου Δωροθέου χαρακτηρίζονται υπερφυσικοί, καθώς μαρτύρησε σε ηλικία 107 ετών. Αυτό αποδεικνύει τη δύναμη της πνευματικής τελειότητας, η οποία μπορεί να ενδυναμώσει τον άνθρωπο ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Όταν ένα άτομο ενώνεται με τον Θεό μέσω της ασκητικής, της προσευχής και της μυστηριακής ζωής, ανανεώνεται εσωτερικά και ενισχύονται οι πνευματικές του δυνάμεις. Αυτό οδηγεί στην εσωτερική πληρότητα, την πνευματική ανδρεία και την ειρήνη της ψυχής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Άγιος Δωρόθεος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και αφοσιωμένος στην υπηρεσία της κοινότητάς του. Υπήρξε πρότυπο αφοσίωσης στην πίστη, αγάπης προς τους άλλους και ο βίος του μας θυμίζει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας των θεόσταλτων ταλέντων μας.
Άγιος Δωρόθεος ο επίσκοπος Τύρου. Γιορτή
Ο Άγιος Δωρόθεος επίσκοπος Τύρου γιορτάζει στις 5 Ιουνίου.
Άγιος Δωρόθεος ο επίσκοπος Τύρου. Απολυτίκιο
Ως δώρημα τέλειον εκ του των φώτων Πατρός, σοφίας την έλλαμψιν ως Ιεράρχης σοφός, εδέξω Δωρόθεε· όθεν και πλεονάσας τον σον τάλαντον μάκαρ, ήθλησας υπέρ φύσιν βαθυτάτω εν γήρα, πρεσβεύων Ιερομάρτυς υπέρ των ψυχών ημών.
Και τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, των Αποστόλων γενόμενος, την πράξιν εύρες θεόπνευστε, εις θεωρίας επίβασιν· διά τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών, και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος, Ιερομάρτυς Δωρόθεε, Πρέσβευε Χριστώ τώ Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Της σοφίας σε μύστην, ιερόν επιστάμεθα, πάντες οι ταις θείαις σου βίβλοις, εντρυφώντες Δωρόθεε· ποιμάνας εκλογάδα γάρ Χριστού, της Τύρου εν συνέσει σου πολλή, εβεβαίωσας το φίλτρον σου προς Αυτόν, εν πόνοις σής αθλήσεως. Χαίροις Αρχιερέων καλλονή, χαίροις Μαρτύρων καύχημα· χαίροις ο φιλοπόνω σου σπουδή, τα θεία συγγραψάμενος.
Άγιος Δωρόθεος ο επίσκοπος Τύρου. Κοντάκιο
Γεωργόν ακάματον του αμπελώνος, όν Χριστού εφύτευσεν, η ζωηφόρος δεξιά, πάντες τιμήσωμεν λέγοντες· Χαίροις της Τύρου η δόξα Δωρόθεε.
Της Εκκλησίας τον ποιμένα και διδάσκαλον, του Παρακλήτου τον οξύν και μέγαν κάλαμον, τον εν πόνοις πολυτρόποις του Μαρτυρίου· την προς Κύριον αγάπην υπογράψαντα, και σφραγίσαντα την πίστιν επαινέσωμεν Χαίροις λέγοντες· Τύρου δόξα Δωρόθεε.
Ορθοδόξοις δόγμασιν, Ιερομάρτυς κηρύξας, δώρον θείον άγιον, σαυτόν προσήξας τώ Κτίστη, πρότερον εν τη ασκήσει ενδιαπρέψας, ύστερον τώ μαρτυρίω στερρώς αθλήσας, και νομίμως υπεδέξω, βραβείον νίκης, παρά Χριστού του Θεού.
Άγιος Δωρόθεος ο επίσκοπος Τύρου. Μεγαλυνάριο
Χαίροις ουρανίων μυσταγωγέ, χαίροις των τελείων δωρημάτων η απαρχή, χαίροις του των πάντων Θεού η ευκληρία· Δωρόθεε της Τύρου έξοχον άκουσμα.
Δεύτε της φυτείας του Ουρανού, μέλψωμεν το κλήμα το κατάμεστον εν καρποίς, Αρχιερωσύνης σεπτού τε Μαρτυρίου· Δωρόθεον τιμίων δώρων επώνυμον.
Άγιος Δωρόθεος ο επίσκοπος Τύρου. Οίκος
Αίγλη Ιεραρχίας και τιμή Μαρτυρίου και δόξη συγγραμάτων σου πλείστων κεκόσμησαι Δωρόθεε μάκαρ· του ουρανού καταφαιδρύνων το στερέωμα και γης απάσης επευφραίνων τα πληρώματα, της Εκκλησίας δε το πρόσωπον ωραΐζων. Διό και παρ᾿ ημών των θαυμαζόντων τας τοσαύτας αριστείας σου, ακούεις εν φωνή αινέσεως και εις βεβαίωσιν τιμής τοιαύτα·Χαίροις ο κάλαμος της σοφίας·Χαίροις διδάσκαλε αληθείας.Χαίροις των Αρχιερέων θεοβράβευτος ακρότης·Χαίροις των Χριστού Μαρτύρων η τιμία ωραιότης.Χαίροις Φωτουργού Τριάδος λύχνος φως γλυκύ εκφαίνων·Χαίροις Παρακλήτου οίκος χάριτος αρίστης γέμων.Χαίροις τρόπους των Αγγέλων εν σαρκί σου ο ζηλώσας·Χαιροις Άγγελε της Τύρου άθλους θείους κατορθώσας.Χαίροις βίβλων θεοπνεύστων η γραφίς η οξυτάτη·Χαίροις θείων δωρημάτων κρήνη η διαυγέστατη.Χαίροις θείον αμπελώνα τον εν Τύρω γεωργήσας·Χαίροις φωτεινόν νυμφώνα της Εδέμ ο κατοικήσας.Χαίροις της Τύρου η δόξα Δωρόθεε.
Άγιος Δωρόθεος ο επίσκοπος Τύρου. Κάθισμα
Παρακλήτου ταις χάρισι πλουτισθείς, και τώ χρίσματι μύρου βεβαιωθείς, εισήλθες εις τα Άγια, των Αγίων Δωρόθεε· και εν αυτοίς λατρείαν, Κυρίω προσέφερες· Αρχιερεύς ως άξιος, Αυτού καθιστάμενος· όθεν και του Θρόνου, του εν Τύρω προέστης, και ποίμνην ωδήγησας, λογικήν εις τα νάματα, της ζωής τα ακένωτα. Λόγοις δε και έργοις τοις σοίς, τούτοις υπέδειξας τρίβον την άγουσαν εις σκηνώματα δόξης, και απείρου λαμπρότητος.
Θείοις δόγμασιν αεί εκλάμπων, δώρον άγιον σαυτόν προσήξας, τώ αθανάτω Βασιλεί δι’ αθλήσεως, και κατοικείς νύν αεί ευφραινόμενος, των πρωτοτόκων την άνω μητρόπολιν, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.