Η ζωή, το έργο και το μαρτύριο του πατέρα Δανιήλ
Ο πατέρας Δανιήλ Σισόεβ, γεννημένος στις 12 Ιανουαρίου 1974, ήταν γνωστός για την βαθιά του αγάπη προς το Θεό και τον ιεραποστολικό του ζήλο, εμπνευσμένος από τον προστάτη άγιό του, τον προφήτη Δανιήλ. Από νεαρή ηλικία, επεδίωκε να ενεργεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ζητώντας πάντα βιβλική αιτιολόγηση για τις συμβουλές των γονιών του.
Ιεραποστολικό Έργο:
Ο π. Δανιήλ ήταν ένας ακούραστος ιεραπόστολος, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο.
Ο π. Δανιήλ είχε έντονη ιεραποστολική δράση, εστιάζοντας σε διάφορες ομάδες, όπως Προτεστάντες, Μάρτυρες του Ιεχωβά, ειδωλολάτρες, εθνικιστές, ακραίους άθεους και Μουσουλμάνους.
Πίστευε ότι η ιεραποστολή πρέπει να γίνεται παντού, ακόμη και στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, οι οποίες έχουν γίνει “τριτοκοσμικές κολάσεις”. Ο π Δανιήλ έφερε στην Ορθοδοξία και βάπτισε ο ίδιος τουλάχιστον 80 άτομα.
Συζητήσεις με Μουσουλμάνους: Συμμετείχε ενεργά σε δημόσιες συζητήσεις με Μουσουλμάνους, υπερασπιζόμενος την Ορθοδοξία με θάρρος και αφοσίωση, παρά τις απειλές που δεχόταν. Σε μια τέτοια συζήτηση, ένας από τους Μουσουλμάνους οργανωτές ασπάστηκε την Ορθοδοξία.
Ιεραποστολές σε Προτεστάντες: Με την ευλογία του μητροπολίτου Βλαδιμήρου, κήρυξε σε προτεστάντες στο Κιργιστάν, οδηγώντας μέλη τοπικών αιρέσεων, ακόμα και πάστορες, στην Ορθοδοξία. Η επιτυχία του ήταν τέτοια που οι ηγέτες των αιρέσεων απαγόρευσαν τις συναθροίσεις τους κατά την διάρκεια της παραμονής του π. Δανιήλ.
Διάλογος με Σχισματικούς: Ταξίδεψε στα Σκόπια δύο φορές για να συνομιλήσει με σχισματικούς.
Διεθνής Ιεραποστολή: Επιθυμούσε να κηρύξει σε Καθολικούς στην Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική. Επιπλέον, βοήθησε στην κατασκευή ναού στην Ινδονησία, την μόρφωση ορθοδόξων παιδιών στην Ζιμπάμπουε, και φιλοξένησε Ορθόδοξους από Κίνα, Ταϊλάνδη και Ινδία.
Συγγραφικό Έργο:
Ο π. Δανιήλ συνέγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων:
"Γιατί δεν είσαι ακόμη βαπτισμένος;": Καταρρίπτοντας επιχειρήματα κατά του βαπτίσματος.
"Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στην εκκλησία;": Απευθυνόμενο σε βαπτισμένους που δεν εκκλησιάζονται.
"Οδηγίες για αθανάτους ή τι να κάνετε εάν ήδη πεθάνατε": Περιγράφοντας την χαρά του μαρτυρικού θανάτου για έναν Χριστιανό.
"Ένας περίπατος στην Ορθόδοξη εκκλησία με έναν Προτεστάντη": Εξηγώντας την δομή της Ορθόδοξης λατρείας.
"Το χρονικό της αρχής" ή "Ποιος είναι ο Θεός και πόσο κράτησε η Δημιουργία;": Εξηγώντας γιατί οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν μπορούν να πιστεύουν στην θεωρία της εξέλιξης.
"Γάμος με έναν Μουσουλμάνο": Αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια Χριστιανή που παντρεύεται έναν Μουσουλμάνο.
Μαρτύριο
Στις 19 Νοεμβρίου 2009, ο π. Δανιήλ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στον ναό του από έναν μασκοφόρο δολοφόνο. Ο π. Δανιήλ αντιμετώπισε τον δολοφόνο του με θάρρος, πηγαίνοντας "κατευθείαν επάνω του".
Στις 19 Νοεμβρίου 2009, ο ιερέας Δανιήλ Συσόεφ πυροβολήθηκε θανάσιμα μέσα στην εκκλησία του Αποστόλου Θωμά στη νότια Μόσχα, την οποία είχε χτίσει ο ίδιος. Ο δράστης ήταν ένας μουσουλμάνος, εξοργισμένος από τις προσπάθειες του πατέρα Δανιήλ να προσηλυτίσει οπαδούς του Ισλάμ. Ο φονιάς εισήλθε στην εκκλησία φορώντας μάσκα και κρατώντας όπλο.
Αφού τραυμάτισε τον πρωτοψάλτη Βλαντιμίρ Στρελμπίτσκι στον ώμο, φώναξε: «Πού είναι ο Συσόεφ;». Ο Πάτερ Δανιήλ βγήκε από το ιερό, όπου προετοιμαζόταν να ακούσει την εξομολόγηση κάποιου, και απάντησε στον δολοφόνο: «Είμαι εδώ».
Ο δολοφόνος πυροβόλησε τον πατέρα Δανιήλ στον λαιμό, τραυματίζοντας την καρωτίδα αρτηρία. Στη συνέχεια, τον πυροβόλησε θανάσιμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ ο ιερέας ήταν πεσμένος στο πάτωμα.
Ο δράστης τράπηκε σε φυγή, και ο Πάτερ Δανιήλ πέθανε λίγες ώρες αργότερα, χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Ήταν 35 ετών και άφησε πίσω του τη σύζυγό του και τρεις κόρες.
Η δολοφονία του πατέρα Δανιήλ έγινε ενώ εκείνος φορούσε το πετραχήλι και τον σταυρό του, εκτελώντας τα ιερατικά του καθήκοντα.
Σύμφωνα με την πρεσβυτέρα Ιουλία, ο Πάτερ Δανιήλ είχε προαίσθημα για το θάνατό του. Είχε μάλιστα μιλήσει με τη σύζυγό του Ιουλία για το ενδεχόμενο να τον δολοφονήσουν, λέγοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα άφηνε την οικογένειά του στην προστασία της Παναγίας.
Πριν από τη δολοφονία του, ο Πάτερ Δανιήλ είχε δεχτεί δεκατέσσερις απειλές για τη ζωή του, λόγω του έργου του. Είχε προβλέψει ότι δεν θα ζούσε μέχρι τα 33 του χρόνια, και συχνά έλεγε ότι ήθελε να πεθάνει μαρτυρικά. Στο τελευταίο του βιβλίο είχε γράψει:
το καλύτερο τέλος που μπορεί να ελπίσει ένας Χριστιανός, είναι να πεθάνει σαν Μάρτυρας
Η δολοφονία του πατέρα Δανιήλ προκάλεσε θλίψη και οργή στην Ορθόδοξη κοινότητα. Είναι ένας νεομάρτυρας, που έδωσε τη ζωή του για την πίστη του.
Η Σημασία του Μαρτυρίου του Πατέρα Δανιήλ
Ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας, περιέγραψε τον πατέρα Δανιήλ ως ένα Ομολογητή της Πίστεως και Μάρτυρα του Ευαγγελικού Κηρύγματος.
Το μαρτύριο του πατέρα Δανιήλ υπογραμμίζει την ακλόνητη πίστη του στον Χριστό και την δέσμευσή του στην διάδοση του Ευαγγελίου, ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο.
Ο πατέρας Δανιήλ πίστευε στην ομορφιά του μαρτυρικού θανάτου, θεωρώντας τον ως τον πιο όμορφο θάνατο για έναν Χριστιανό.
Ωστόσο εξηγούσε ότι πρεπει να είσαι άξιος για μαρτύριο, και ισχυριζόταν ότι ο ίδιος δεν ήταν.
Επανειλημμένα, προέβλεψε τον πρόωρο θάνατό του, λέγοντας ότι πιθανότατα δεν θα ήταν φυσικός.
Η επιμονή του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου στους μουσουλμάνους, παρά τις απειλές θανάτου, αποτελεί απόδειξη του θάρρους και της πίστης του.
Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο πατέρας Δανιήλ πίστευε ότι όσο πιο γρήγορα κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η Βασιλεία του Θεού.
Το μαρτύριό του χρησιμεύει ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Χριστιανούς, υπενθυμίζοντας μας την σημασία της σταθερότητας στην πίστη και την αφοσίωση στο θέλημα του Θεού.
Η ζωή και ο θάνατος του πατέρα Δανιήλ φέρνουν στο προσκήνιο το μήνυμα της αγάπης, της θυσίας και της ελπίδας που πηγάζει από το Ευαγγέλιο.
Η συνέχεια του έργου του
Εμπνευστής ιεραποστόλων: Ενέπνευσε πολλούς να ακολουθήσουν τα χνάρια του, όπως τον Σεραφείμ, ο οποίος μετά το μαρτύριο του π. Δανιήλ πήγε σε ιεραποστολή στο Σαράτωβ.
Μεταστροφές μετά θάνατον: Πολλοί ασπάστηκαν την Ορθοδοξία μετά τον θάνατό του διαβάζοντας τα βιβλία του.
Θαυματουργικές παρεμβάσεις: Μετά τον θάνατό του, ο π. Δανιήλ είναι προστάτης και μεσίτης στον Ουρανό, βοηθώντας τους ιεραποστόλους στο έργο τους.
Άγιος Δανιήλ Σισοεφ. Γιορτή
Ο ιερομάρτυρας Δανιήλ Σισοεφ γιορτάζει στις 19 Νοεμβρίου, ημέρα του μαρτυρίου του.
Άγιος Δανιήλ Σισοεφ. Τροπάρια (του Ιωάννη Τσιλιμιγκάκη)
Ήχος πλάγιος α. Τον συνάναρχον Λόγον
Δανιήλ ανυμνούμεν ιερομάρτυρα, τον εν ναώ του Κυρίου όπλω τρωθέντα δεινώς, και απάραντα εις δώματα ουράνια, τον σοφωτάταις διδαχαίς, προσελκύσαντα ορδάς, απίστων εις Εκκλησίαν, και κηρύξαντα παρρησία, των ορθοδόξων την οδόν αληθή.
Τον ιερομάρτυρα Δανιήλ, εν ωδαίς και ύμνοις, ευφημήσωμεν οι πιστοί, βλήμασι τρωθέντα, εν τώ ναώ Κυρίου, εν έτεσιν εσχάτοις, υπέρ της πίστεως.