Άγιος πρίγκιπας Δανιήλ, ηγεμόνας Μόσχας. Βίος
Ο Άγιος Δανιήλ γεννήθηκε το 1261μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο δούκας Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι της Νεύα και μητέρα του ήταν η δούκισσα Μπάσσα. Ο Άγιος Αλέξανδρος ένιωθε ευγνώμων για τις πολλές ευλογίες της Παναγίας της Οδηγήτριας και συνήθιζε να λέει “Ο Θεός δεν είναι με τον δυνατό, αλλά με το δίκαιο”. Ο Άγιος Δανιήλ έμεινε ορφανός σε ηλικία μόλις δύο ετών.
Με τη χάρη του Θεού ανεδείχθη ηγεμόνας της Μόσχας όταν εκείνη ήταν ακόμη ένα άσημο χωριό. Τόσο ο βίος του όσο και οι πράξεις του στον ηγεμονικό θρόνο διακατέχονταν από πραότητα, ταπεινοφροσύνη, γλυκύτητα και ειρηνικά συναισθήματα. Πολλές ήταν οι φορές που μόνο με τα λόγια του κατάφερε να αποκρούσει επίδοξους κατακτητές της περιοχής του και να προσφέρει έτσι στον λαό του χρόνια ειρήνης και ευημερίας.
Υπήρξε ο ιδρυτής του πρώτου μοναστηριού στη Μόσχα το οποίο και αφιερώθηκε στον Όσιο Δανιήλ τον Στυλίτη. Προς τα τέλη του βίου του, ο Άγιος Δανιήλ ο ηγεμόνας Μόσχας, παραχώρησε την εξουσία στον γιο του και εκάρη μοναχός στο προαναφερόμενο μοναστήρι.
Όπως ήταν η επιθυμία του, μετά τον θάνατό του, στις 4 Μαρτίου του 1303μ.Χ., τάφηκε στο κοιμητήριο της Μονής και όχι στον ναό. Ως πρίγκιπας είχε δικαίωμα να ταφεί στον ναό αλλά η ταπεινοφροσύνη του δεν το επέτρεπε.
Το Μοναστήρι του Αγίου Δανιήλ
Τριάντα χρόνια αργότερα οι μοναχοί μεταφέρθηκαν σε άλλο Μοναστήρι και γύρω από την Μονή κτίστηκε στο Κρεμλίνο. Ο ναός έγινε ενοριακός και το νεκροταφείο έγινε νεκροταφείο για τους πιστούς της περιοχής. Ο τάφος του Αγίου Δανιήλ εγκαταλείφθηκε και λησμονήθηκε. Μετά από έναν αιώνα ο Άγιος πρίγκιπας Δανιήλ της Μόσχας φανερώθηκε σε κάποιον ακόλουθο του ηγεμόνα Ιωάννη Βασίλιεβιτς ( Ιβάν ο Γ’ 1462-1505 ), απόγονος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. “Μη με φοβάσαι. Ήμουν χριστιανός και ο ηγεμόνας αυτού του τόπου. Το όνομά μου είναι Δανιήλ πρίγκιπας της Μόσχας και με το θέλημα του Θεού είμαι εδώ. Πες στον Μεγάλο Πρίγκιπα Ιωάννη για μένα τα εξής: απολαμβάνεις τα αγαθά που έχεις και με ξεχάσατε, αλλά ο Θεός δεν με έχει ξεχάσει”. Ο Ιβάν ο Γ’ έκανε μνημόσυνο, μοιράστηκαν ελεημοσύνες προς χάρη του Αγίου και μάλιστα συνέβη και μια θαυματουργική ίαση. Από τότε και ύστερα ο λαός θυμήθηκε τον Άγιο Δανιήλ και συνεχίζει να τον τιμά μέχρι τις μέρες μας.
Το 1560 ο Ιβάν Δ΄ ο Τρομερός κάλεσε μοναχούς να επανδρώσουν το Μοναστήρι του Αγίου Δανιήλ. Κατά τον 19ο αιώνα πολλοί διανοούμενοι τάφηκαν στο νεκροταφείο του Μοναστηριού.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μονή του Αγίου Δανιήλ αφού άλλαξε και άλλες φορές θέση, τελικά το 1987μ.Χ. έγινε η έδρα του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η ανακομιδή και μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Δανιήλ του Πρίγκιπος της Μόσχας
Όταν το 1652μ.Χ. έγινε η μετακομιδή των λειψάνων του και αυτά βρέθηκαν άφθορα, ο Άγιος αναγνωρίστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Άγιος πρίγκιπας Δανιήλ, ηγεμόνας Μόσχας. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Δανιήλ του ηγεμόνος Μόσχας τιμούμε στις 4 Μαρτίου.
Τη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Δανιήλ του ηγεμόνος Μόσχας στη Μονή του Αγίου Δανιήλ τιμούμε στις 30 Αυγούστου.