Άγιος Αθανάσιος ο νέος, επίσκοπος Χριστιανουπόλεως. Βίος
Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε ως Αναστάσιος Κορφήνος στα μέσα του 17ου αιώνα, γύρω στο 1640 ή 1664, στην Καρύταινα της Γορτυνίας ή πιθανώς στην Κέρκυρα. Ήταν γιος του Ανδρέα και της Ευφροσύνης, που είχαν άλλα τρία παιδιά. Ο Αναστάσιος έλαβε εκπαίδευση στην πατρίδα του και πιθανώς σπούδασε στο φημισμένο σχολείο της Μονής φιλοσόφου. Παρά τις επιθυμίες των γονιών του να παντρευτεί, ο Αναστάσιος ένιωσε ένα ισχυρό κάλεσμα προς τη μοναστική ζωή.
Στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Βιδόνι, κοντά στο χωριό Σύρνα, προσευχήθηκε για καθοδήγηση. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, είχε ένα όραμα της Παρθένου Μαρίας και του Ιωάννη του Βαπτιστή, οι οποίοι του απευθύνονταν με το όνομα “Αθανάσιος”, υποδεικνύοντας το μελλοντικό του μονοπάτι. Πιστός σε αυτό το όραμα, ο Αναστάσιος εγκατέλειψε τα συζυγικά του σχέδια και ξεκίνησε ένα πνευματικό ταξίδι, υιοθετώντας το όνομα Αθανάσιος.
Στην Κωνσταντινούπολη, ο Αθανάσιος αφιερώθηκε στη μοναστική ζωή και χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα γέροντας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καλλιέργησε την πνευματική του πειθαρχία και κέρδισε αναγνώριση για την ευσέβειά του.
Στα τέλη του 1680 ή στις αρχές του 1681, ο Άγιος Αθανάσιος χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Αρκαδίας, διαδέχοντας τον Μητροπολίτη Ευγενίο. Αυτή η θέση έφερε μεγάλη ευθύνη, καθώς επέβλεπε την πνευματική ευημερία ολόκληρης της επαρχίας.
Ως Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως, ο Άγιος Αθανάσιος εργάστηκε ακούραστα για την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε η επαρχία του. Αναγνώρισε τη σημασία της εκπαίδευσης και ίδρυσε σχολεία για την εκπαίδευση των νέων για το ιερατείο, εξασφαλίζοντας έναν ειδικευμένο κλήρο για να υπηρετεί την κοινότητα.
Ο Άγιος Αθανάσιος επίσης παραιτήθηκε από κάθε οικονομική προσφορά που προοριζόταν για τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας αντίθετα αυτούς τους πόρους για τη συντήρηση της Επισκοπής και την υποστήριξη εκείνων που είχαν ανάγκη. Πίστευε στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως ιερό θεσμό που διατηρεί την πίστη και την εθνική συνείδηση.
Βαθιά αφοσιωμένος στο ποίμνιό του, ο Άγιος Αθανάσιος επικεντρώθηκε στην επισκευή και συντήρηση εκκλησιών και μοναστηριών, παρά τους οικονομικούς περιορισμούς και την ανάγκη για άδεια από τις τουρκικές αρχές. Κατανοούσε αυτούς τους τόπους λατρείας ως κέντρα καταφυγίου και κοινωνίας για τους άτυχους Έλληνες που στέναζαν υπό την κυριαρχία των Οθωμανών Τούρκων.
Επιπλέον, ο Άγιος Αθανάσιος είχε ιδιαίτερη ανησυχία για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ορφανών, των χήρων, των ηλικιωμένων και των διωκόμενων. Είναι γνωστός για τη μοναδική και ανιδιοτελή αγάπη του για όσους έχουν ανάγκη, προσφέροντάς τους παρηγοριά και υποστήριξη.
Η αγιότητα του Αγίου Αθανασίου τονίστηκε περαιτέρω από τα θαύματα και τα θεία σημεία που του αποδόθηκαν. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια των λειτουργιών του, ένα λαμπερό αστέρι εμφανιζόταν μπροστά στο στόμα του καθώς απαγγέλνει τη λειτουργία. Αυτό το φαινόμενο ενίσχυσε τη φήμη του για ευσέβεια και εγγύτητα με τον Θεό.
Ο Άγιος Αθανάσιος κοιμήθηκε εν Κυρίω μεταξύ 1707 και 1708 (ή πιθανώς 1735, σύμφωνα με ορισμένες πηγές). Όμως ο αντίκτυπος της δράσης του δεν τελείωσε εκεί. Λίγα χρόνια μετά το θάνατό του, το σώμα του ανακομίσθηκε και το λείψανό του βρέθηκε άφθαρτο και μυροβολούσε, αποδεικνύοντας περαιτέρω την Αγιότητά του.
Άγιος Αθανάσιος ο νέος, επίσκοπος Χριστιανουπόλεως. Γιορτή
Ο Άγιος Αθανάσιος ο νέος, επίσκοπος Χριστιανουπόλεως γιορτάζει στις 17 Μαΐου.
Άγιος Αθανάσιος ο νέος, επίσκοπος Χριστιανουπόλεως. Απολυτίκιο
Τους τελούντας την μνήμην, και τιμώντας το σώμα σου, και πανευλαβώς προσκυνούντας την μυρίπνοον Κάραν σου, ως έχων παρρησίαν προς Θεόν, ικέτευε Χριστόν τον αγαθόν, και ταις σαίς θερμαίς πρεσβείαις, των κινδύνων σώζε, ώ άγιε Αθανάσιε. Έχων δε και συμπρεσβευτήν, τον μέγαν Κυρίου Πρόδρομον, έσο αοράτως της Μονής, φρουρός και προπύργιον.
Άγιος Αθανάσιος ο νέος, επίσκοπος Χριστιανουπόλεως. Απολυτίκιο
Της Κερκύρας τον γόνον, Τριφυλίας το καύχημα, Χριστιανουπόλεως όντος, τον ποιμένα τον Όσιον, τον θείον Αθανάσιον πιστοί τιμήσωμεν εν ύμνοις ιεροίς αθανάτων γάρ χαρίτων τας δωρεάς παρέχει τοις κραυγάζουσι. Δόξα τώ σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τώ σε θαυμαστώσαντι, δόξα τώ ενεργούντι διά σου πάσιν ιάματα.
Άγιος Αθανάσιος ο νέος, επίσκοπος Χριστιανουπόλεως. Κοντάκιο
Ο δοξασθείς παρά Θεού θαυμασίως, δι᾽ ευωδίας και θαυμάτων ποικίλων, εν τοις εσχάτοις χρόνοις, Αθανάσιε, φάνηθι ταχύτατος, και θερμός αντιλήπτωρ, των δεινών λυτρούμενος, τους πιστώς σε τιμώντας, και τους τα λείψανα κατέχοντας τα σά, προς μετανοίας οδόν χειραγώγησον.