Το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς στη Λαύρα του Κιέβου
Όταν οι Έλληνες αγιογράφοι έφτασαν για να αγιογραφήσουν τη Λαύρα του Κιέβου (Μονή των Σπηλαίων) συνέβησαν πολλά θαύματα. Ένα από αυτά, την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος εν είδει περιστεράς όπως στα Θεοφάνια, το έζησε και ο Άγιος Αλύπιος που τότε ήταν ακόμη λαϊκός.
Έφτιαξαν τον Παντοκράτορα στον μεγάλο τρούλο, την Πλατυτέρα στο ιερό και αγίους στους τοίχους. Όταν ολοκλήρωσαν την αγιογραφία της Πλατυτέρας, συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός. Το πρόσωπο της Πλατυτέρας φωτίστηκε ξαφνικά με ένα υπερφυσικό φως και έγινε τόσο φωτεινό όσο ο ήλιος. Το έντονο φως τύφλωσε προσωρινά τους αγιογράφους και όσους ήταν εκεί. Όταν μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά τα μάτια τους, είδαν ένα λευκό περιστέρι να βγαίνει από το στόμα της Παναγίας.
Το περιστέρι πέταξε προς τον τρούλο, προς την εικόνα του Παντοκράτορα κι εξαφανίστηκε στον τοίχο. Στη συνέχεια επανεμφανίστηκε από τα χείλη του Κυρίου και άρχισε να φτερουγίζει γύρω από τις εικόνες των αγίων, κάνοντας στάσεις στα χέρια, στα κεφάλια και στους ώμους τους. Το περιστέρι φτερούγιζε τριγύρω στον ναό και τελικά κρύφτηκε και πάλι πίσω από την Πλατυτέρα. Όλοι είχαν μείνει άφωνοι.
Οι αγιογράφοι και ορισμένοι από τους πιστούς προσπάθησαν να πιάσουν το μυστηριώδες περιστέρι. Έστησαν σκαλωσιές και προσπάθησαν να το βρουν στην Πλατυτέρα. Μάταια. Έψαξαν παντού στην εκκλησία, μα δεν το βρήκαν πουθενά.
Άξαφνα, εμφανίστηκε πάλι, βγαίνοντας από το στόμα της Παναγίας! Πέταξε πάλι προς την εικόνα του Χριστού. Κάποιοι τεχνίτες που βρίσκονταν κοντά προσπάθησαν να πιάσουν το περιστέρι, αλλά αυτό εξαφανίστηκε μπαίνοντας στο στόμα του Παντοκράτορα.
Ένα εκτυφλωτικό φως φώτισε αυτήν την φορά το πρόσωπο του Κυρίου, κάνοντας τους αγιογράφους και όσους βρίσκονταν εκεί να πέσουν κάτω ξανά. Το παράξενο και θαυμαστό όραμα τελείωσε, αφήνοντας τους μάρτυρες με δέος. Μέσω αυτού του θαυμαστού γεγονότος, ο Θεός έδειξε ότι η Μονή των Σπηλαίων του Κίεβου έχει την ευλογία Του και την Χάρι του Αγίου Πνεύματος.
Άγιος Αλύπιος ο Εικονογράφος και Σπηλαιώτης
Ο Άγιος Αλύπιος, γνωστός και ως Αλύπιος ο Εικονογράφος ή ο Σπηλαιώτης, ήταν ένας σεβαστός μοναχός, αγιογράφος και πνευματικός άνθρωπος του 11ου αιώνα.
Γεννημένος στη Μονή των Σπηλαίων στο Κίεβο, ο Αλύπιος ήταν γνωστός για το εξαιρετικό του ταλέντο στη αγιογραφία, ενώ παράλληλα καλλιεργούσε τις αρετές μέσα του. Με την Χάρη του Θεού έκανε πολυάριθμα θαύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Νεανικά Χρόνια και Μοναχική Κουρά
Ο Αλύπιος γεννήθηκε κοντά στη Μονή των Σπηλαίων, ένα φημισμένο πνευματικό κέντρο στο Κίεβο της Ουκρανίας. Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του, αλλά πιστεύεται ότι γεννήθηκε σε μια ευσεβή οικογένεια που του εμφύσησε μια βαθιά αίσθηση πίστης και αφοσίωσης στον Θεό. Ως νεαρός, ο Αλύπιος ένιωσε μια ισχυρή κλήση για τη μοναστική ζωή και εισήλθε στη Μονή των Σπηλαίων.
Υπό την καθοδήγηση των γερόντων του μοναστηριού, ο Αλύπιος ανέπτυξε γρήγορα μια φήμη για το εξαιρετικό ταλέντο του στην αγιογραφία. Ήταν γνωστός για την ικανότητά του να συλλαμβάνει την ουσία των αγίων που ζωγράφιζε, προσδίδοντας στις εικόνες του μια αίσθηση θεϊκής παρουσίας που ενέπνεε και συγκινούσε όσους τις έβλεπαν. Εκτός από το καλλιτεχνικό του ταλέντο, ο Αλύπιος ήταν επίσης γνωστός για τη βαθιά πνευματικότητα και τη δέσμευσή του στη μοναστική ζωή. Περνούσε πολλές ώρες σε προσευχή και περισυλλογή, καλλιεργώντας αρετές όπως η ταπεινότητα, η υπομονή και η αυτοπειθαρχία. Ο Αλύπιος ήταν σκληρά εργαζόμενος και συχνά δούλευε μέχρι αργά τη νύχτα, βελτιώνοντας τις ικανότητές του και τελειοποιώντας την τέχνη του για να δοξάσει τον Θεό.
Ήταν επίσης γνωστός για την ταπεινότητα και τη γενναιοδωρία του, καθώς συχνά μοίραζε τα κέρδη του στους φτωχούς και χρησιμοποιούσε τα υπόλοιπα για τις ανάγκες του μοναστηριού.
Θαύματα και θεραπείες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Άγιος Αλύπιος πραγματοποίησε πολυάριθμα θαύματα και θεραπείες.
Ένα σημαντικό του θαύμα αφορούσε τη δημιουργία αχειροποίητων εικόνων, που τις ζωγράφισε άγγελος κατόπιν αιτήματος του Αλυπίου.
Ένα από τα πιο γνωστά θαύματα που του αποδίδονται ήταν η θεραπεία ενός λεπρού που ζήτησε τη βοήθειά του. Ο λεπρός αρχικά απομακρύνθηκε από άλλους μοναχούς, αλλά τελικά θεραπεύτηκε από τον Αλύπιο. Πρώτα τον εξομολόγησε και μετά έβαλε στις πληγές του λίγο από το χρώμα που χρησιμοποιούσε στις αγιογραφίες. Τον οδήγησε στην εκκλησία και του έδωσε Θεία Κοινωνία. Τέλος του είπε να ξεπλύνει τις πληγές με το νερό που πλένονταν οι ιερείς μετά την Θεία Κοινωνία.
Ο Αλύπιος ήταν επίσης γνωστός για το προορατικό και το διορατικό του χάρισμα. Μπορούσε να διακρίνει την πνευματική κατάσταση όσων προσέρχονταν σε αυτόν για βοήθεια και συχνά πρόσφερε τα κατάλληλα λόγια ενθάρρυνσης και καθοδήγησης σε όσους ζητούσαν τη συμβουλή του.
Αντιπαράθεση και συκοφαντία
Παρά την ενάρετη ζωή του και τις θαυματουργές ικανότητές του, ο Αλύπιος αντιμετώπισε αντιδράσεις και συκοφαντίες από ζηλόφθονους μοναχούς που ζήλευαν τα ταλέντα και την χάρη του. Αυτοί οι μοναχοί έφτασαν στο σημείο να κλέψουν χρήματα που προορίζονταν για τον Αλύπιο για τη δημιουργία εικόνων. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε αντιδράσεις και συκοφαντίες από ζηλόφθονους μοναχούς, ο Θεός συνέχισε να κάνει θαύματα μέσω αυτού, αποκαλύπτοντας την αλήθεια και τελικά τιμωρώντας όσους προσπάθησαν να τον βλάψουν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Αλύπιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη και τη δέσμευσή του στη μοναστική ζωή, αρνούμενος να πτοηθεί από τις αντιδράσεις που αντιμετώπιζε. Η ακλόνητη αφοσίωσή του στην τέχνη και την πνευματική του ζωή αποτέλεσε έμπνευση για τους γύρω του και η κληρονομιά του συνεχίζει να εμπνέει τους πιστούς σήμερα.
Θάνατος και κληρονομιά
Ο Άγιος Αλύπιος κοιμήθηκε στις 17 Αυγούστου. Είχε πληροφορία από τον Θεό για το πότε ακριβώς θα τελειώσει η επίγεια ζωή του. Το σώμα του ετάφη στο μοναστήρι των Σπηλαίων, μαζί με άλλους σεβαστούς μοναχούς.
Σήμερα, η Μονή των Σπηλαίων παραμένει ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο στην Ουκρανία και τα λείψανα του Αγίου Αλυπίου προσκυνούνται από προσκυνητές από όλο τον κόσμο.
Η ζωή και τα θαύματα του Αγίου Αλυπίου χρησιμεύουν ως μαρτυρία για τη δύναμη της πίστης, της αφοσίωσης και της αρετής. Ως ικανός αγιογράφος και ενάρετος μοναχός, ο Αλύπιος ενέπνευσε αμέτρητους πιστούς με το εξαιρετικό ταλέντο και την πνευματική του καθοδήγηση.
Σήμερα, ο Άγιος Αλύπιος παραμένει μια σεβαστή μορφή, εμπνέοντας τους πιστούς με την αφοσίωσή του στην τέχνη και την πνευματική του ζωή.
Άγιος Αλύπιος. Απολυτίκιο
ήχος α΄. Τον συνάναρχον Λόγον
Ασκητήν των Σπηλαίων Κιέβου φίλεργον, τον ειληφότα την χάριν, γράφειν εικόνας σεπτάς, και προς τούτο υπ’ Αγγέλων βοηθούμενον, Όσιον και θαυματουργόν, επαινέσωμεν πιστοί, Αλύπιον τον θεόπνουν, αναβοώντες· εικόνας, ημάς ανάδειξον χρηστότητος.
Άγιος Αλύπιος. Κοντάκιο
ήχος πλάγιος δ΄. Τη Υπερμάχω
Εικονογράφον τον σεπτόν και αγγελόβιον, χαριτωθέντα ουρανόθεν ως επόμενον, αρετή Οσίων πάλαι κλεινών Πατέρων, εν Σπηλαίοις του Κιέβου τον ασκήσαντα, και προς δόμους ουρανών πολλούς ιθύναντα, πίστει κράζοντες· Χαίροις μάκαρ Αλύπιε.
Άγιος Αλύπιος. Μεγαλυνάριο
Της φιλοπονίας τον εραστήν, τον εν τοις Σπηλαίοις, του Κιέβου ασκητικώς, λάμψαντα εκθύμως, Αλύπιον τον θείον, εικογράφον πάντες, ανευφημήσωμεν.
Άγιος Αλύπιος. Οίκος
Άλυπον τον εν πόλω, επεπόθησας βίον, Αλύπιε χαρά των Αγγέλων, ακραιφνούς γάρ οφθείς αγωγής, προβολεύς χαρίτων θεϊκών γέγονας, αναπλέως και ηύφρανας, σοίς ῥήμασι τους εκβοώντας·
Χαίρε, Κιέβου η ευκοσμία·
χαίρε, ενθέου χαράς αιτία.
Χαίρε, γεηρών φρονημάτων υπέρτερε·
χαίρε, υψηλών νοημάτων συμμέτοχε.
Χαίρε, ότι απεκάθηρας ξενοτρόπως τον λεπρόν·
χαίρε, ότι απημαύρωσας τον Σατάν τον βδελυρόν.
Χαίρε, εικονογράφον θεοφόρων λαμπρότης·
χαίρε, πνευματοφόρων ιερέων φαιδρότης.
Χαίρε, πιστών φωτίσας συστήματα·
χαίρε, ψυχών αυγάσας τα μύχια.
Χαίρε, θαυμάτων κρουνός πολυχεύμων·
χαίρε, ναμάτων πηγή ζωηρῥύτων.
Χαίροις, μάκαρ Αλύπιε.
Άγιος Αλύπιος. Κάθισμα
ήχος α΄. Τον τάφον σου Σωτήρ.
Θεράπων του Θεού, ιερός ανεδείχθης, Αλύπιε σοφέ, σή αόκνω ασκήσει, διόπερ δόξαν άληκτον, ώσπερ κλήρον απείληφας, οσιώτατε, εν η μη παύση πρεσβεύων, τώ Παντάνακτι, πέμψαι τοις σε ανυμνούσι, χαράν και υγείαν.
ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Τώ έρωτι Όσιε του Ζωοδότου Θεού, φλεχθείς εγκατέλιπες, την κοινωνίαν ταχύ, του κόσμου Αλύπιε, και μιμητής Αγγέλων, χρηματίσας εδείχθης, θαυμάτων ξενοτρόπων, αυτουργός και ιθύντωρ, πιστών προς την αγήρω ζωήν, και δόξαν άληκτον.
ήχος γ΄. Την ωραιότητα.
Χριστού θεράποντα, θεοειδέστατον, και διαυγέστατον, Οσίων έκτυπον, εικονογράφον τον σεπτόν, Σπηλαίων μονής Κιέβου, πάντες ευφημήσωμεν, ως χαρίτων του Πνεύματος, σκήνωμα και χείμαρῥον θαυμασίων πολύρῥυτον, αεί εν κατανύξει βοώντες· Χαίροις Αλύπιε θεόφρον.
ήχος γ΄. Θείας πίστεως.
Aμφαέστατε, σοφίας λύχνε, θεοδώρητον, χαρίτων σκεύος, και αόκνου εργασίας κειμήλιον, εικονογράφε σεπτέ και συνέκδημε, της ευσεβείας παμμάκαρ Αλύπιε, τον Παντάνακτα, δυσωπει αεί δωρήσασθαι, τοις πόθω σε τιμώσι θείον έλεος.
Άγιος Αλύπιος. Στίχοι
Προς άλυπον βίωσιν εικονογράφε,
μετέστης Αλύπιε Οσίων εύχος.