Άγιος Αιμιλιανός. Βίος
Ο Άγιος Αιμιλιανός γεννήθηκε στη Θράκη, την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη.
Ήταν δούλος ενός φανατικού ειδωλολάτρη με άγριο χαρακτήρα. Κάποτε μαθεύτηκε ότι ο Αιμιλιανός είναι Χριστιανός και ο αφέντης του τον μαστίγωσε ανελέητα. “Θα πάθεις πολύ χειρότερα εάν παραμείνεις Χριστιανός”, του είπε.
Το επόμενο πρωί ο Αιμιλιανός πήρε μαζί του ένα σφυρί και πήγε στον ειδωλολατρικό ναό. Εκεί, κατέστρεψε όλα τα είδωλα με το σφυρί. Οι ιερείς του επιτέθηκαν και τον παρέδωσαν σε δίκη.
Ο αφέντης του Αιμιλιανού, πήγε στο δικαστήριο, έβρισε τον Αιμιλιανό και τον διέταξε να αρνηθεί τη Χριστιανική του Πίστη. Ο Αιμιλιανός του είπε: «Μπορείς να διατάξεις ότι θέλεις, θα σε υπακούσω, αλλά η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου. Ως προς αυτήν έναν και μόνο Κύριο αναγνωρίζω, τον Ιησού Χριστό. Αυτός είναι ο μέγας και παντοτινός μου Κύριος, που εξουσιάζει το σώμα και την ψυχή μου, και ποτέ δε θα τον αρνηθώ».
Ο Αιμιλιανός ομολόγησε την πίστη του με σθένος. Τον βασάνισαν και τελικά παρέδωσε το πνεύμα του όταν τον έριξαν στην πυρά. Το άγιο λείψανό του, το κήδεψε η Χριστιανή γυναίκα του ειδωλολάτρη άρχοντα.
Άγιος Αιμιλιανός. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού τιμούμε στις 18 Ιουλίου.
Άγιος Αιμιλιανός. Απολυτίκιο
Θείας πίστεως, έχων την χάριν, ζήλω κρείττονι, την των ειδώλων, κατειργάσω συντριβήν αξιάγαστε, και του πυρός ενεγκών την κατάφλεξιν, Αιμιλιανέ θείας δόξης ηξίωσαι, Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Άγιος Αιμιλιανός. Έτερο απολυτίκιο
Λίθος τίμιος της Εκκλησίας, φυλαττόμενος εν τοις ταμίοις, τοις ουρανίοις γέγονας, Άγιε, τους προσκυνούντας τους λίθους διήλεγξας, και μαρτυρίου ποτήριον έπιες· μάρτυς ένδοξε Αιμιλιανέ γενναιότατε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Άγιος Αιμιλιανός. Έτερο απολυτίκιο
Ως προσφορά και ολοκάρπωμα θείον, δια πυρός προσενέχθεις τω Δεσπότη, τοις όμβροις των χαρίτων σου ευφραίνεις νυν ημάς, πύρ γάρ το ουράνιον, τη ψυχή περιφερών, ώσπερ αύραν έφερες, την κατάφλεξιν Μάρτυς. Αλλά μη παύση πάντοτε φρουρείν, τους σε τιμώντας, Αιμιλιανέ ένδοξε.