Αγία Τσαρική Οικογένεια Ρομάνοφ: η τελευταία θεία λειτουργία
Ο αρχιερέας Ioann Vladimirovich Storozhev και ο διάκονος Vasily Buimirov πήγαν 5 φορές στον Οίκο Ipatiev για την Αγία Τσαρική Οικογένεια. Κάποιες από αυτές τις φορές έκαναν Θεία Λειτουργία κατά την οποία κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων τα μέλη της Τσαρικής Οικογένειας.
Τελευταία φορά έκαναν προσκομιδή, όταν με το Παλαιό Ημερολόγιο ήταν πρωτομηνιά του Ιουλίου του 1918.
Στο τέλος της προσκομιδής έδωσαν τα πρόσφορα στον Νικόλαο Β και στην τσαρίνα Αλεξάνδρα.
Γιατί είναι Άγιοι οι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ; (Αγία Τσαρική Οικογένεια Ρομανώφ)
Ο Τσάρος Νικόλαος Β και η Τσαρική Οικογένεια Ρομανώφ ανακηρύχθηκαν άγιοι επειδή οικειοθελώς παραιτήθηκαν από την εξουσία τους για το καλό του λαού, και την προθυμία που επέδειξαν στο να υπομείνουν πόνο, βάσανα και τελικά τον μαρτυρικό θάνατο που έλαβαν για χάρη της πατρίδας τους και της πίστης τους.
Ο τσάρος Νικόλαος Β΄ Ρωμανώφ, η σύζυγός του Αλεξάνδρα Θεοδώροβνα, οι κόρες τους Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία, ο γιος τους Αλέξιος και ο γιατρός Μποτκίν και οι βοηθοί τους Χαρίτωνωφ, Τρουπ και Ντεμίντοβα θανατώθηκαν με πυροβολισμούς. Η πριγκίπισσα Αναστασία και η Ντεμίντοβα αρχικά επέζησαν και θανατώθηκαν με χτυπήματα από ξιφολόγχες.
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς για τον Νικόλαο και τους Ρομάνοφ
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς σε ομιλία του το 1934 για τους Ρομάνοφ και συγκεκριμένα για τον Τσάρο Νικόλαο Β, αναλύει τα χαρακτηριστικά του και τις πιο σημαντικές πτυχές της διακυβέρνησής του.
1. Η βαθιά αγάπη που έτρεφε ο τσάρος Νικόλαος Β΄ για την Ορθοδοξία και η αφοσίωσή του στους αγίους της Εκκλησίας
Ο Τσάρος Νικόλαος Β΄ ήταν ευσεβής Ορθόδοξος Χριστιανός, ο οποίος έτρεφε βαθιά αγάπη και σεβασμό για τους αγίους της Εκκλησίας. Αυτή η αφοσίωση ήταν εμφανής στη διακυβέρνησή του, καθώς προσπαθούσε να διατηρήσει τις αξίες και τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς υπογραμμίζει τη σημασία της πίστης του Νικολάου Β’ στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των πράξεών του ως αυτοκράτορα της Ρωσίας. Επίσης τονίζει τη σημασία της πίστης και τον ρόλο της πνευματικότητας στη ζωή ενός πολιτικού ηγέτη και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη διακυβέρνησή του.
2. Η ευσέβεια και η πίστη του Νικολάου Β΄, που επηρέασαν τη διακυβέρνησή του, καθώς και ότι επί της ηγεμονίας του αγιοποιήθηκαν περισσότεροι άγιοι από ποτέ.
Η ευσέβεια και η πίστη του Νικολάου Β΄ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ηγεμονία του, καθώς προσπάθησε να διατηρήσει τις αξίες και τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η αφοσίωση στην πίστη καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του ανακηρύχθηκαν περισσότεροι άγιοι από ποτέ. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς υπογραμμίζει τη σημασία της πίστης στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των πράξεων ενός πολιτικού ηγέτη και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων. Επιπλέον, τονίζει πόσο βάρος έδινε στην πίστης ο τσάρος Νικόλαος Β’ και πώς η συνείδησή του καθοδηγούσε τις πράξεις του.
3. Η τραγωδία του μαρτυρικού θανάτου του Νικολάου Β’ και το αθώο αίμα που χύθηκε, το οποίο θα αναγεννήσει τη Ρωσία και θα την κάνει να λάμψει με νέα δόξα
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς πιστεύει ότι το αίμα που χύθηκε από τον τσάρο Νικόλαο Β΄ και την οικογένειά του θα αναγεννήσει τη Ρωσία και θα την κάνει να λάμψει με νέα δόξα. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς τονίζει την πίστη στη δύναμη του μαρτυρίου και την ιδέα ότι οι θυσίες του Νικολάου Β’ και της οικογένειάς του θα οδηγήσουν τελικά σε μια πνευματική και πολιτιστική αναγέννηση της Ρωσίας.
4. Η πνευματική αναγέννηση που συντελείται στη Ρωσία και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν σε αυτή την αναγέννηση οι προσευχές μεσιτείας του τσάρου-μάρτυρα Νικολάου Β΄.
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς αναλύει την πνευματική αναγέννηση που συντελείται στη Ρωσία και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι προσευχές μεσιτείας του τσάρου-μάρτυρα Νικολάου Β’ σε αυτή την αναγέννηση. Η κληρονομιά του Νικολάου Β’ συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί τον ρωσικό λαό.
5. Ο αγώνας κατά του Τσάρου και της Ρωσίας, που διεξήχθη με κεκαλυμμένη αθεΐα, η οποία στη συνέχεια εκδηλώθηκε φανερά
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς εξετάζει τον αγώνα κατά του Τσάρου και της Ρωσίας, που διεξήχθη με κεκαλυμμένη αθεΐα, η οποία αργότερα εκδηλώθηκε φανερά. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς αναδεικνύει τον ρόλο των σκοτεινών δυνάμεων και του κακού στον αγώνα κατά του Τσάρου και της Ρωσίας και τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να υπονομεύσουν τα θεμέλια της ζωής και της ιστορικής εξέλιξης της Ρωσίας. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης και της καταπολέμησης του κακού στον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ατόμων και των εθνών.
Σε άλλη του ομιλία, το 1958, ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς χαρακτηρίζει ως ιστορικό σύνορο την παραίτηση του Τσάρου Νικολάου Β. Σημειώνει ότι το Σοβιετικό Καθεστώς στόχευσε και τιμώρησε επανειλημμένα αθώους και καλοπροαίρετους πολίτες, όπως και πιστούς χριστιανούς. Παρατηρεί ότι στις δεκαετίες μετά τη δολοφονία της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος. Τέλος, καλεί τους πιστούς σε μετάνοια και προσευχή για συγχώρεση, ώστε να απελευθερωθεί η Ρωσία από τα απειλητικά δεσμά της αθεΐας που τόσους Χριστιανούς έστειλαν στην εξορία και στα κάτεργα.
Ο Άγιος Γαβριήλ δια Χριστόν σαλός για τον Νικόλαο και τους Ρομάνοφ
Ο Άγιος Γαβριήλ Urgebadze είχε στο σπίτι του μια εικόνα/αγιογραφία του Νικολάου Β και της Τσαρικής Οικογένειας. Έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο με αυτή την πράξη – το σοβιετικό καθεστώς καταδίωκε χωρίς έλεος όσους θεωρούσε αντιφρονούντες.
Ο Άγιος Γαβριήλ δια Χριστόν σαλός έλεγε επίσης για τον Άγιο Βασιλομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Τσαρική Οικογένεια ότι πρέπει να τους τιμούμε, είναι Μεγαλομάρτυρες και σώζουν τη Ρωσία.
Πότε έγινε Άγιος ο Τσάρος Νικόλαος Β και η Τσαρική Οικογένεια Ρομάνοφ;
Το 1930 η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συζήτησε την αγιοποίηση του Νικολάου Β. Είχαν προηγηθεί θαύματα που αποδόθηκαν στον Άγιο Βασιλομάρτυρα Νικόλαο.
Η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας ή ROCOR) ανακήρυξε Άγιο τον Νικόλαο Β και Αγία την Τσαρική Οικογένεια Ρομάνοφ το 1981. Ο άγιος Φιλάρετος, προκαθήμενος τότε της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, σημείωσε σχετικά τα παρακάτω:
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θανατώνοντας την αυτοκρατορική οικογένεια οι κομμουνιστές εγκληματίες σκόπευαν να εξαλείψουν την ίδια τη μνήμη τού πώς είχε ζήσει η Ρωσία στους τόσους αιώνες της ύπαρξής της. Προσπάθησαν να ξεκολλήσουν, να καταστρέψουν, να ξεριζώσουν από την ψυχή του πολυπαθούς ρωσικού λαού εκείνο το ακτινοβόλο πνεύμα που είχε επικρατήσει στην Αγία Ορθόδοξη Ρωσία, το πνεύμα ενός ορθόδοξου τρόπου ζωής, και να εμφυτεύσουν στη θέση του το απαίσιο πνεύμα της θεομαχίας και του αδελφοκτόνου κομμουνισμού. Η εγκληματική δολοφονία της αυτοκρατορικής οικογένειας δεν ήταν απλώς μία πράξη μίσους και εκδικήσεως. Δεν ήταν μόνον μία πράξη πολιτικής αντεκδίκησης, αλλά ήταν κυρίως μία πνευματική πράξη, που στόχευε στην απάλειψη της Ορθοδοξίας του ρωσικού λαού και στην αντικατάστασή του με το έκφυλο και κακό κομμουνιστικό πνεύμα.
Την αγιοκατάταξη χαιρέτησε και ο Διόδωρος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, λέγοντας: “Η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς … μας παρουσιάζει νέους μάρτυρες και εκατομμύρια ακολουθούν το παράδειγμα των Αγίων νεομαρτύρων: του Τσάρου και της Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ”.
Τον Αύγουστο του 2000 το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε την κανονικοποίηση της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας για την ταπεινότητα, την καρτερία και την πραότητα που επέδειξαν.
Μονή Αγίων Μαρτύρων Ρομάνοφ, Σερβία
Στη Jasika της Σερβίας, που ανήκει στη Μητρόπολη Šabac, εγκαινιάστηκε το 2014 η Μονή των Αγίων Μαρτύρων Ρομάνοφ. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 2010.
Η Εκκλησία της Μονής είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αυτοκρατορικούς Παθοφόρους, Νεομάρτυρες και Ομολογητές Τσάρο Νικόλαο Β’ Ρομάνοφ, την Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, τον Τσάρο Αλεξέι και τις Μεγάλες Δούκισσες Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία.
Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ (Αγία Τσαρική Οικογένεια Ρομανώφ). Γιορτή
Οι Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ (Αγία Τσαρική Οικογένεια Ρομανώφ) τιμώνται στις 17 και 18 Ιουλίου (4 και 5 με το Παλαιό Ημερολόγιο)
Εορτάζουν επίσης στις 7 Φεβρουαρίου (25 Ιανουαρίου με το Παλαιό Ημερολόγιο) ημέρα που τιμώνται όλοι οι Άγιοι Νεομάρτυρες και Ομολογητές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.
Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ (Αγία Τσαρική Οικογένεια Ρομανώφ). Απολυτίκιο
ήχος γ’. Θείας πίστεως
Θείω στέμματι καταστεφθέντες και βασίλειον ευρόντες χάριν, αρεταίς θεοπρεπώς διελάμψατε, ου την επίγειον δόξαν ποθήσαντες, αλλά του Πνεύματος κάλλος το άφθορον, όθεν Άγιοι Ρομάνοφ Βασιλομάρτυρες, πρεσβεύσατε σωθήναι τας ψυχάς ημών.