Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος. Βίος
Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος (337 – 349) είχε πέσει στην αίρεση του Αρειανισμού.
Ο Άγιος Παύλος ο Ομολογητής, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως αρνήθηκε σθεναρά την αίρεση του Αρείου και εξορίστηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο στην Αρμενία. Εκεί μαρτύρησε στα χέρια των Αρειανών. Οι Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος, που είχαν το αξίωμα του νοτάριου και του γραμματικού του Πατριάρχη Παύλου, ήλεγξαν τους αιρετικούς οπαδούς του Αρείου και κήρυτταν με παρρησία ότι ο Πατέρας και ο Υιός είναι ομοούσιοι. Θανατώθηκαν με μάχαιρα στη Μελανδησία πύλη της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έκτισε ναό προς τιμή τους.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος. Άγιοι Προστάτες
Οι Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος είναι οι Άγιοι Προστάτες των Συμβολαιογράφων.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος. Γιορτή
Οι Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος. Απολυτίκιο
ήχος γ. Θείας πίστεως
Ζήλον ένθεον αναλαβόντες, ημαυρώσατε Αρείου πλάνην ομοούσιον Τριάδα κηρύττοντες, Μαρκιανέ και θεόφρων Μαρτύριε, ορθοδοξίας οι άσειστοι πρόβολοι, θείοι μάρτυρες, Χριστώ τω Θεώ πρεσβεύσατε δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος. Κοντάκιο
ήχος δ. Ο υψωθείς
Αγωvισάμενοι καλώς από βρέφους, Μαρκιανέ σύv τώ σοφώ Μαρτυρίω, τόv αποστάτηv Άρειοv καθείλετε, άτρωτον τηρήσαντες, την ορθόδοξοv πίστιν, Παύλω εφεπόμενοι, τώ σοφώ διδασκάλω, όθεν σύv τούτω εύρατε ζωήv, ως της Τριάδος υπέρμαχοι άριστοι.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος. Οίκος
Ως υπηρέται ευσεβώς Θεού του φιλανθρώπου, Δυάς ευλογημένη, προφθάσατέ με τάχος, λυτρούμενοί με των δεινών, λόγον μοι σοφίας χορηγούντες, την υμών ανευφημούντι άθλησιν, ην υπέρ της πίστεως Άγιοι, γνώμη αδιστάκτω υποστάντες, των στεφάνων ετύχετε των επουρανίων, χοροίς τε των Αθλητών και Αποστόλων, Διδασκάλων και σεπτών Αρχιερέων συγχαίρετε αεί, ως κήρυκες Θεού Λόγου, ως της Τριάδος υπέρμαχοι άριστοι.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος. Στίχοι
Χριστού καλάμους τους Νοταρίους νόει,
Εις αίμα το σφών εκ ξίφους βεβαμμένους.
Πέμπτη Μαρκιανόν τάμον εικάδι Μαρτύριόν τε.