Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το όραμα του Αγίου Ανδρέα
Στην καρδιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στην εκκλησία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, συνέβη ένα γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η Παναγία είναι η Μητέρα όλων μας.
Ο Άγιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός, και ο μαθητής του, Επιφάνιος, συμμετείχαν σε μια ολονύχτια αγρυπνία τη 1η Οκτωβρίου.
Η Παναγία, ακτινοβολώντας ένα φως πιο λαμπρό από τον ήλιο, εμφανίστηκε στον Άγιο Ανδρέα και τον Επιφάνιο. Η παρουσία της ήταν επιβλητική, ψηλή και περιβαλλόταν από αγγελικές χορωδίες και αγίους ντυμένους με ολόλευκες στολές. Ο Τίμιος Πρόδρομος και ο Θεολόγος Ιωάννης στέκονταν δίπλα της, ενώ άλλοι άγιοι έψαλλαν πνευματικούς ύμνους.
Ο Άγιος Ανδρέας, εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση, ρώτησε τον Επιφάνιο αν έβλεπε την Παναγία να προσεύχεται για τον κόσμο. Ο Επιφάνιος επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο την έβλεπε, αλλά και ότι το μαφόριό της, ένα αστραφτερό πέπλο, κάλυπτε όλους στην εκκλησία, σκορπίζοντας χάρη.
Η Παναγία, με δάκρυα στο πρόσωπό της, γονάτισε και προσευχήθηκε στον Υιό της για πολλή ώρα, ικετεύοντας για τη σωτηρία του κόσμου.
Η Παναγία στην προσευχή της ζήτησε από τον Υιό της να δεχτεί όσους τιμούν το όνομά του και να αγιάζει τους τόπους στους οποίους Τον μνημονεύουν. Αυτή η μεσιτεία, μια πράξη βαθιάς αγάπης, καταδεικνύει την αγάπη της για όλο τον κόσμο.
Κατόπιν, μπήκε στο θυσιαστήριο, συνεχίζοντας την προσευχή της για τους πιστούς.
Αυτό το όραμα οδήγησε στην καθιέρωση μιας σημαντικής χριστιανικής εορτής, της Αγίας Σκέπης. Αρχικά εορταζόταν τη 1η Οκτωβρίου, αλλά στην Ελλάδα, απέκτησε πρόσθετη σημασία. Η εορτή μεταφέρθηκε στις 28 Οκτωβρίου, συμπίπτοντας με την επέτειο του ΟΧΙ, συνδυάζοντας έτσι τη θρησκευτική ευλάβεια με την εθνική υπερηφάνεια.
Η Ακολουθία της εορτής, γραμμένη από τον Αγιορείτη μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, ενσωματώνει αυτό το μοναδικό μείγμα πνευματικότητας και πολιτιστικής ταυτότητας.
Ο Άγιος Ανδρέας, ο οποίος βίωσε αυτό το όραμα, ήταν ένας ασυνήθιστος ασκητής, ένας δια Χριστόν σαλός, που επέλεξε να ζει σε θεληματική μωρία, μια μορφή πνευματικής άσκησης, συχνά καθοδηγούμενη από οράματα.
Το όραμα του Αγίου Ανδρέα, τοποθετημένο σε μια εποχή απειλών για την Κωνσταντινούπολη, προσέφερε ελπίδα και πίστη. Η εμφάνιση της Παναγίας, η προσευχή της και η καθιέρωση της εορτής της Αγίας Σκέπης, έχουν διαμορφώσει μια πλούσια χριστιανική παράδοση.
Αυτή η ιστορία, γεμάτη συμβολισμούς και πνευματική δύναμη, συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει τους πιστούς, υπενθυμίζοντας την εγγύτητα του θείου και τη διαρκή προστασία της Παναγίας.
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γιορτή
Ευχαριστούμε την Παναγία για την προστασία της και τιμούμε την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 28 Οκτωβρίου.
Απολυτίκιο Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου:
Της Σκέπης σου Παρθένε, αvυμνούμεν τας χάριτας, ην ως φωτοφόρον νεφέλην, εφαπλοίς υπέρ έννοιαν, και σκέπεις τον λαόν σου νοερώς, εκ πάσης των εχθρών επιβουλής. Σε γαρ σκέπην και προστάτιν και βοηθόν, κεκτήμεθα βοώντες σοι. Δόξα τοις μεγαλείοις σου Αγνή, δόξα τη θεία Σκέπη σου, δόξα τη προς ημάς σου, προμηθεία Άχραντε.
Έτερο απολυτίκιο Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου:
Θεοτόκε Αειπάρθενε, την αγίαν σου Σκέπην, δι’ ης περισκέπεις, τους εις σε ελπίζοντας, κραταιάν τω Έθνει σου καταφυγήν εδωρήσω ότι ως πάλαι και νυν θαυμαστώς ημάς έσωσας, ως νοητή νεφέλη, τον σον λαόν περιβάλουσα. Διο δυσωπούμεν σε, ειρήνην τη πολιτεία σου δώρησαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.