Αγία Ιουλιανή. Βίος
Η Αγία Ιουλιανή ήταν κόρη επιφανών και πλουσίων ειδωλολατρών άρχοντων από την Νικομήδεια. Η μητέρα της, αν και δεν ήταν χριστιανή, ήταν πιο ανοιχτή στο να ακούει τα κηρύγματα των χριστιανών, ενώ ο πατέρας της μισούσε σφοδρά τους χριστιανούς και εναντιωνόταν στην νέα θρησκεία. Σε ηλικία εννέα ετών, η Ιουλιανή αρραβωνιάστηκε με τον Ελεύσιο, έναν συγκλητικό νέο, ο οποίος την ερωτεύτηκε παράφορα.
Η Ιουλιανή, ωστόσο, είχε ήδη βαπτιστεί χριστιανή, καθώς παρατηρώντας την κτίση πείστηκε για την ύπαρξη του ενός Θεού και την αλήθεια του Χριστιανισμού. Παρών μάλιστα στο μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας, η Ιουλιανή ενισχυόταν στην πίστη της και παρακαλούσε τον Θεό να της χαρίσει κι εκείνη το μαρτύριο.
Όταν ο Ελεύσιος της έστειλε γράμμα για να την ενημερώσει ότι ήθελε να προχωρήσουν στον γάμο τους, η Ιουλιανή του απάντησε ότι θα δεχόταν να τον παντρευτεί μόνο εάν γινόταν έπαρχος. Ο Ελεύσιος, τυφλωμένος από έρωτα, δαπάνησε τεράστια ποσά, δωροδοκώντας τους πάντες, και τελικά κατάφερε να γίνει έπαρχος της Νικομήδειας.
Τότε, η Ιουλιανή του αποκάλυψε ότι δεν μπορούσε να τον παντρευτεί επειδή ήταν χριστιανή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν εγκαταλείψεις τη λατρεία των μάταιων ειδώλων και δεν προσκυνήσεις τον Δεσπότη μου Χριστό, ομόζυγό μου δεν θα σε λάβω, διότι πώς είναι δυνατόν να ενωθούν τα σώματα και να αντιμάχονται οι καρδιές μας;». Η Ιουλιανή απέρριπτε πεισματικά τον Ελεύσιο και παρέμενε ακλόνητη στην πίστη της, λέγοντάς του: «δεν προσκυνώ γλυπτά, και αναίσθητα ξόανα, αλλά μόνον Χρισόν τον αληθή Θεόν προσκυνώ, και σέβομαι». Τον προέτρεψε μάλιστα να βαπτιστεί και εκείνος χριστιανός, για να μπορέσει να τον παντρευτεί.
Ο Ελεύσιος, αρχικά, προσπάθησε να την πείσει με γλυκόλογα και κολακείες να αλλάξει γνώμη, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα την άφηνε ελεύθερη να λατρεύει τον Χριστό μετά τον γάμο τους.
Η Ιουλιανή όχι μόνο δεν ενέδωσε, αλλά αποκήρυξε τον Ελεύσιο, θεωρώντας τον πλέον εχθρό της: «Εγώ σε εἶπα, καὶ ὅρκον ώμοσα, ὅτι καὶ δεν προσκυνήσῃ τὸν Χρισόν, δεν συγκοινωνῶ ποτέ με με τον Ελάσιον», «ὅτι ἐγὼ σὲ ἐμίσησα, και νομίζω τα κοινωνίων σε τάφον εἰς τὸς ὀφθαλμές με, καὶ θάνατος».
Όταν ο Ελεύσιος είδε ότι η Ιουλιανή ήταν ανένδοτη, την παρέδωσε στον πατέρα της, ο οποίος με τη σειρά του την οδήγησε ενώπιον του Ελευσίου ως έπαρχου, για να δικαστεί.
Ο Ελεύσιος διέταξε να την βασανίσουν με φρικτό τρόπο:
- Μαστίγωσαν την αγία σε όλο της το σώμα, αρχικά με ξηρά βούνευρα και έπειτα με ωμά βούνευρα, μέχρι που οι ίδιοι οι βασανιστές κουράστηκαν.
- Την κρέμασαν από τα μαλλιά για μια ολόκληρη ημέρα, με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει το δέρμα του κεφαλιού της.
- Έκαψαν τις πλευρές και τους μηρούς της με πυρωμένα σίδερα και έριξαν καυτά σίδερα στις μασχάλες της.
- Την έριξαν στη φυλακή.
Ενώ ήταν στην φυλακή, ο Διάβολος εμφανίστηκε στην Αγία Ιουλιανή μεταμφιεσμένος σε Άγγελο Κυρίου.
Προσπάθησε να την πείσει να θυσιάσει στα είδωλα για να γλιτώσει από τα βασανιστήρια. Η Αγία, όμως, με την δύναμη της προσευχής, αναγνώρισε το τέχνασμα του πονηρού και τον κατατρόπωσε.
Η Αγία Ιουλιανή, βλέποντας την μορφή του Αγγέλου, αισθάνθηκε ότι η συμβουλή του έκρυβε δόλο και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δαίμονα. Γι' αυτό, προσευχήθηκε στον Κύριο να της φανερώσει την αλήθεια. Τότε, φωνή από τον Ουρανό διαβεβαίωσε την Αγία ότι ο Κύριος είναι μαζί της και της δίνει δύναμη να νικήσει τον πειρασμό.
Με την θεϊκή δύναμη, η Αγία Ιουλιανή έσπασε τα δεσμά της και ο δαίμονας δεσμεύτηκε με θαυμαστό τρόπο. Η Αγία, τότε, τον ανέκρινε και τον υποχρέωσε να ομολογήσει ποιος είναι και γιατί ήρθε. Ο δαίμονας αποκάλυψε ότι ήταν από τα ανώτερα δαιμόνια και ότι τον έστειλε ο Σατανάς για να την πλανήσει. Επίσης, ομολόγησε ότι στο παρελθόν είχε υποκινήσει τον Κάιν να σκοτώσει τον Άβελ, είχε κάνει τον Ηρώδη να σφάξει τα βρέφη, είχε οδηγήσει τον Ιούδα στην προδοσία, είχε ωθήσει τους Ισραηλίτες στην ειδωλολατρεία και είχε παραπλανήσει τον Σολομώντα.
Η Αγία Ιουλιανή, αφού άκουσε την ομολογία του, τον έφτυσε και δόξασε τον Θεό, ο οποίος θεράπευσε όλες τις πληγές της.
Στη συνέχεια, ο Ελεύσιος διέταξε να ρίξουν την Ιουλιανή σε μια αναμμένη κάμινο.. Η Ιουλιανή, όμως, διασώθηκε με θαυματουργό τρόπο, καθώς η κάμινο έσβησε μόλις εκείνη μπήκε μέσα. Το θαύμα αυτό έκανε 500 άντρες και 130 γυναίκες να πιστέψουν στον Χριστό και να ομολογήσουν την πίστη τους. Ο Ελεύσιος όμως, εξαγριωμένος, διέταξε να τους σφάξουν όλους.
Έπειτα, ο Ελεύσιος διέταξε να ρίξουν την Ιουλιανή σε ένα καζάνι με βραστό μολύβι. Και πάλι όμως, η Ιουλιανή διασώθηκε με θαυματουργό τρόπο: το καζάνι έλιωσε και ο μολύβι χύθηκε, καίγοντας τους δήμιους.
Τελικά, ο Ελεύσιος, βλέποντας ότι τίποτα δεν μπορούσε να κάμψει το πνεύμα της Ιουλιανής, διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Η Ιουλιανή, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο με χαρά, σε ηλικία 18 ετών.
Μετά τον θάνατό της, μια Ρωμαία γυναίκα ονόματι Σοφία πήρε το λείψανο της Ιουλιανής και το μετέφερε στην πατρίδα της, όπου έχτισε ένα ναό προς τιμήν της. Ο Ελεύσιος, από την άλλη πλευρά, τιμωρήθηκε από τον Θεό για την ασέβειά του: πνίγηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας θαλασσοταραχής.
Αγία Ιουλιανή. Γιορτή
Η μνήμη της Αγίας Ιουλιανής τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 21 Δεκεμβρίου.
Την ίδιαερα τιμούμε και τους 630 Μάρτυρες που πίστεψαν στον Χριστό ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγίας Ιουλιανής.
Αγία Ιουλιανή. Απολυτίκιο
ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Ως νύμφη πανάμωμος και αθληφόρος σεμνή, τώ Λόγω νενύμφευσαι του αθανάτου Πατρός, Ιουλιανή ένδοξε, σύ γάρ φθαρτόν μνηστήρα παριδούσα, εμφρόνως ήθλησας υπέρ φύσιν και τον όφιν καθείλες, και νύν ταις του νυμφίου σου τρυφάς φαιδρότησι