Αγία Ευδοκία. Βίος
Η οσιομάρτυρας Ευδοκία έζησε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. στην Ηλιούπολη της Φοινίκης (ο σημερινός Λίβανος). Ήταν ειδωλολάτρης και είχε σπάνια ομορφιά.
Από τη νεαρή της ηλικία διήγαγε βίο έκλυτο και γρήγορα άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα της πορνείας. Ήταν δε, τόσο μεγάλη η φήμη που είχε αποκτήσει, ώστε από πολύ μακριά κατέφθαναν άντρες για να απολαύσουν επί χρήμασι τα θέλγητρά της.
Κάποια στιγμή, δίπλα στο σπίτι της Ευδοκίας κατέλυσε ένας μοναχός που το όνομά του ήταν Γερμανός. Ένα βράδυ που ο μοναχός αυτός διάβαζε μεγαλόφωνα ένα χωρίο στο οποίο περιγραφόταν η ημέρα της Κρίσεως, η Ευδοκία τον άκουσε, συγκλονίστηκε, αφυπνίστηκε και πέρασε όλο εκείνο το βράδυ θρηνώντας για την μέχρι τότε ζωή της.
Όταν ξημέρωσε επισκέφθηκε τον μοναχό Γερμανό και τον παρακάλεσε να της δείξει την οδό του Χριστού. Εκείνος την κατήχησε και της έθεσε μια δοκιμασία.
Επί μία εβδομάδα θα έπρεπε να προσευχηθεί, να αναλογιστεί τη ζωή της και να αποφασίσει εάν θέλει όντως να την αλλάξει ριζικά.
Στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας ο αρχάγγελος Μιχαήλ επισκέφθηκε σε όραμα την Ευδοκία και της έδειξε με θαυμαστό τρόπο πως εφ’ όσον εκείνη μετανοούσε αληθινά, ο Θεός θα την συγχωρούσε και θα την δεχόταν στις αγκάλες του.
Παίρνοντας την μεγάλη απόφαση, η Ευδοκία βαπτίστηκε, έδωσε την περιουσία της σε έναν ιερέα για να την μοιράσει στους φτωχούς και με τη βοήθεια του μοναχού Γερμανού έγινε δεκτή σε ένα γυναικείο μοναστήρι.
Ο βίος της στη μονή υπήρξε υποδειγματικός και γι’ αυτόν τον λόγο όταν η ηγουμένη της μονής παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο, η Οσία Ευδοκία εξελέγει ως διάδοχός της.
Μετά από καταγγελία κάποιων εκ των πρώην εραστών της -ότι πλέον είναι χριστιανή και βοηθά με την περιουσία της άλλους χριστιανούς που δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του αυτοκράτορα- ο Τραϊανός, που ήταν εκείνη την εποχή στον αυτοκρατορικό θρόνο, έστειλε ένα απόσπασμα τριακοσίων στρατιωτών για να την συλλάβουν. Και οι 300, όχι μόνο δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην μονή αλλά -με θαυματουργικό τρόπο- έχασαν την ζωή τους, εκτός από τον επικεφαλής αξιωματικό και τριών οπλιτών του. Η τετράδα αυτή πληροφόρησε για τα γεγονότα τον αυτοκράτορα ο οποίος ανάθεσε την σύλληψη της Οσίας στον γιο του. Ο γιος του αυτοκράτορα ακολούθησε την τύχη των θανόντων στρατιωτών. Το σώμα του δε, μεταφέρθηκε άψυχο στα ανάκτορα. Ο αυτοκράτορας ακολουθώντας την συμβουλή ενός εκ των πρώην εραστών της Οσίας, της έγραψε μία επιστολή ζητώντας της να αναστήσει τον νεκρό γιο του. Όταν έφτασε η απάντηση στην οποία η Οσία Ευδοκία δήλωνε ότι δεν ήταν ικανή να κάνει ένα τέτοιο θαύμα, ο πρίγκιπας αναστήθηκε ως εκ θαύματος και τόσο εκείνος, όσο η αυλή αλλά και ο ίδιος ο αυτοκράτορας βαφτίστηκαν χριστιανοί.
Τον Τραϊανό διαδέχτηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Ανδριανός ο οποίος ήταν μέγας ειδωλολάτρης. Οι προσπάθειές του να συλλάβει και να υποχρεώσει την οσία Ευδοκία να αλλάξει πίστη, ήταν πολλές και ιδιαιτέρως επίμονες. Πολλά θαύματα συνέβησαν κατά την διάρκεια αυτών των προσπαθειών ενώ όλο εκείνο το διάστημα η Οσία Ευδοκία συνέχιζε το έργο της, διδάσκοντας την χριστιανική πίστη στον λαό αλλά και κάνοντας θαύματα με την βοήθεια του Θεού.
Τελικά, ένα απόσπασμα στρατιωτών -υπό την διοίκηση ενός αξιωματικού που λεγόταν Βικέντιος- συνέλαβε και αποκεφάλισε με συνοπτικές διαδικασίες την Οσία.
Από τότε τα λείψανα της Οσίας Ευδοκίας έγιναν ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα των χριστιανών κάνοντας πλήθος θαυμάτων προς χάριν και δόξα του Ιησού Χριστού.
Αγία Ευδοκία. Γιορτή
Η Αγία Ευδοκία γιορτάζει στις 1 Μαρτίου.
Την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων της Αγίας Ευδοκίας τιμούμε στις 4 Αυγούστου.
Αγία Ευδοκία. Απολυτίκιο
Φόβον ένθεον, αναλαβούσα, κόσμου έλιπες, την ευδοξίαν, και τω Λόγω Ευδοκία προσέδραμες, ου τον ζυγόν τη σαρκί σου βαστάσασα, υπερφυώς ηγωνίσω δι’ αίματος. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Έτερο απολυτίκιο της Αγίας Ευδοκίας:
Εν σοι Μήτερ ακριβώς διεσώθη το κατ᾽ εικόνα· λαβούσα γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττουσα εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ· επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτoυ· διο και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Οσία Ευδοκία το πνεύμα σου.