Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς. Βίος
Η Αγία Αργυρή γεννήθηκε το 1688 και είχε καταγωγή από την Προύσα της Βιθυνίας. Οι γονείς της, ο Γεώργιος και η Σωσάνα, ήταν ευσεβείς Χριστιανοί.
Δυστυχώς, κοντά στο σπίτι τους έμενε ένας Τούρκος προύχοντας. Ο γιος του ερωτεύτηκε την Αγία Αργυρή και ήθελε να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της και να τον πάρει για σύζυγο. Μια μέρα αποκάλυψε τα αισθήματά του και με πολλές κολακείες προσπαθούσε να την πείσει. Η Αγία Αργυρή ήταν παγερά αδιάφορη και του απάντησε περιφρονητικά. Ο νεαρός μουσουλμάνος δεν έπαψε να ενοχλεί τους γονείς της και να ζητά την Αργυρή για γυναίκα του.
Όταν η Αγία Αργυρή έγινε 17 ετών, οι γονείς της την πάντρεψαν με έναν Χριστιανό. Πίστεψαν ότι θα σταματήσει επιτέλους να τους ενοχλεί ο νεαρός Τούρκος. Δεκαπέντε μέρες μετά το γάμο, η Αργυρή και ο σύζυγός της πήγαν στην εκκλησία για να κάνουν νυμφική παράκληση, όπως συνήθιζαν να κάνουν στον τόπο τους. Τότε ο νεαρός Τούρκος μαζί με 20 ακόμη φίλους του, τους επιτέθηκε και άρπαξαν την νύφη. Ο εγωισμός του δεν άντεξε ότι παντρεύτηκε άλλον και την οδήγησαν στο δικαστήριο με ψευδείς κατηγορίες.
Δικαστής ήταν ο πατέρας του νεαρού Τούρκου. Η κατηγορία, που υπέγραφαν 6 ψευδομάρτυρες, ήταν ότι η Αγία Αργυρή είχε υποσχεθεί στον νέο ότι θα αλλαξοπιστήσει και θα τον παντρευτεί! Ο δικαστής την καταδίκασε με συνοπτικές διαδικασίες να αρνηθεί την πίστη της. Αλλά η Αγία Αργυρή ουδόλως είχε τέτοιο σκοπό και ο δικαστής την φυλάκισε.
Οι γονείς της χρησιμοποίησαν ότι μέσο τους διέθετε η δικαιοσύνη για να πετύχουν την αθώωση και την απελευθέρωσή της. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Προύσης έστειλε αντιπρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη και ο Πατριάρχης προέβη σε έντονες διαμαρτυρίες στην κυβέρνηση του Σουλτάνου. Το μόνο που πέτυχαν ήταν η Αγία Αργυρή να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του δικαστή, μέχρι να γίνει δίκη σε ανώτερο βαθμό στην Κωνσταντινούπολη.
Την επομένη, διέταξαν την μεταφορά της στην Πόλη. Εκεί η Αγία Αργυρή παρέμεινε στις φυλακές για δύο χρόνια. Μάταια προσπαθούσαν οι γονείς της κι ο σύζυγός της να επισπεύσουν την διεξαγωγή της δίκης. Όταν τελικά την δικάζουν, επικυρώνουν της απόφαση που είχε πάρει ο δικαστής στην Προύσα. “Η Χριστιανή Αργυρή ή θα αλλαξοπιστήσει και θα παντρευτεί τον υιό του προύχοντα της Προύσης ή θα εκτίσει την ποινή της σε ισόβια δεσμά”.
Μέρα και νύκτα στην φυλακή, υφίστατο βασανιστήρια η Αγία Αργυρή για να αρνηθεί τον Χριστό. Ο καιρός περνούσε και η Αγία Αργυρή ένιωσε ότι πλησιάζει το τέλος της. Ήθελε να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων, αλλά γνώριζε ότι δεν θα της το επέτρεπαν οι Τούρκοι.
Εκμυστηρεύτηκε τον πόθο της ψυχής της σε έναν ηλικιωμένο Έλληνα που ήταν φυλακισμένος για χρέη. Του έδειχναν εύνοια οι δεσμοφύλακες λόγω της ηλικίας του και είχε μια κάποια ελευθερία κινήσεων. Έτσι ο γέροντας πήγε στον ιερέα, του εξήγησε την κατάσταση και μετέφερε κρυφά την Θεία Κοινωνία στην Αγία Αργυρή. Την επόμενη ημέρα η Αγία Αργυρή κοιμήθηκε. Ήταν 5 Απριλίου 1721.
Το σώμα της ενταφιάστηκε στο λεγόμενο Αρχοντικό Νεκροταφείο, που είναι δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Χάσκιοϊ (Πικρίδιο) της Κωνσταντινουπόλεως. Στις 30 Απριλίου 1725 έγινε ανακομιδή του τιμίου λειψάνου της και βρέθηκε να ευωδιάζει και να είναι ακέραιο. Ο ιερέας ειδοποίησε τον Πατριάρχη Παΐσιο Β και αποφασίστηκε να τοποθετηθεί σε ειδική λάρνακα και ορίστηκε η ημερομηνία 30 Απριλίου για την εορτή της.
Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς. Προστάτης
Η Αγία Νεομάρτυς Αργυρή προστατεύει τον γάμο και την ευσεβή νεότητα. Στον Παρακλητικό Κανόνα προς την Αγία Αργυρή, ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης έβαλε την ακροστιχίδα “Την σωφροσύνην, Αργυρή, δος ημίν δώρον”.
Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς. Γιορτή
Η Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς γιορτάζει στις 30 Απριλίου.
Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς. Απολυτίκιο
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Τυράννους κατήσχυνας εν τοις βασάνοις σεμνή, δειχθείσα πολύαθλε, ώσπερ αδάμας στερρός, Χριστού μάρτυς ένδοξε, έδειξας εναθλούσα προς Χριστόν τον Σωτήρα, έρωτά τε και ζήλον και ακόρεστον πόθον, δι’ ο σε Αργυρή, αυτός αξίως εδόξασε.
ψάλλει ο πατήρ Γρηγόριος Καραλής
Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς. Μεγαλυνάρια
Μάρτυς του Κυρίου, πανευκλεής Αργυρή τρισμάκαρ, διαφύλαττε ους το σον σκήνος προσκυνούντας εν πίστει τε και πόθω· εκ βλάβης τε παντοίας παθών και θλίψεων.
Άστρον ανατέταλκε φαεινόν εκ της Βιθυνίας η πολύαθλος του Χριστού μάρτυς και φωτίζει πιστών άπαν το πλήθος· την Αργυρήν την ένδοξον μεγαλύνομεν.