Κριτική και εντυπώσεις
Η ζωή των Αγίων αποτελεί περιεχόμενο ουσιαστικό, γεμάτο από διδάγματα και αγιοπνευματικές εμπειρίες, ενώ παράλληλα αποτελεί και τεκμήριο της γνησιότητας του φρονήματος αλλά και του τρόπου ζωής με τον οποίο ζουν οι εις Χριστόν πιστεύοντες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγον τα αγιολογικά κείμενα, εκτός από το ότι διδάσκουν, δημιουργούν στον άνθρωπο και βιώματα αναπαύσεως και κατανύξεως, αγάπης προς τον Χριστόν και πολλές φορές αποτελούν και καθρέπτην μέσα εις τον οποίον βλέπει κανείς την προσωπική του ανεπάρκεια και τις προσωπικές του ελλείψεις.
…
Με τα θαυμάσια αυτά λόγια, ξεκινά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννης, την επιστολή του προς τη συγγραφέα Μαρία Ξανθάκη, επ’ ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της «Αγία Ακυλίνα η Ζαγκλιβερινή». Ενός βιβλίου που, αν και απευθύνεται πρωτίστως στο προεφηβικό-εφηβικό αναγνωστικό κοινό, είμαι απολύτως βέβαιος πως θα ωφελήσει πνευματικά όποιον το διαβάσει.
Η συγγραφέας δένει τον μίτο της εξιστόρησης σε ένα πρωινό του 1747, όταν στο Ζαγκλιβέρι, 47 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, ένας Τούρκος δολοφονήθηκε. Το φονικό διέπραξε ένας συγχωριανός τους, ο Γεώργιος. Κανείς δεν περιμένει να δείξουν οίκτο οι Τουρκικές Αρχές και όλοι φοβόνται για την τύχη που θα έχουν τόσο ο ίδιος όσο και οι γυναίκα του και η μικρή τους κόρη η Αγγελίνα.
Πράγματι ο δράστης συνελήφθη, αλλά δεν εκτελέστηκε παραδειγματικά όπως οι συγχωριανοί του περίμεναν. Του δόθηκε η επιλογή να γλυτώσει τη ζωή του, εφόσον όμως άλλαζε πίστη και ασπαζόταν το Ισλάμ. Εκείνος λιγοψυχώντας, δέχτηκε και έφυγε μακριά από την Χάρη του Ιησού Χριστού.
Από τη στιγμή εκείνη η γυναίκα του ήξερε ότι μόνη της θα πρέπει να αναθρέψει με τις χριστιανικές αρχές το παιδί τους και όντως αυτό έκανε. Το μικρό κορίτσι μεγάλωσε και μέσα στην καρδιά του -χάρη στις προσπάθειες της μητέρας του- έκαιγε η φλόγα του Θεού μας, την οποία έτρεφε και η μεγάλη αγάπη που είχε η νεαρή κοπέλα στην Μάρτυρα Κυρράνα.
Στα 1764 οι Τουρκικές Αρχές απαίτησαν από τον Γεώργιο τον εξισλαμισμό και της κόρης του. Η Αγγελίνα ήταν τότε δεκαοκτώ ετών. Εκείνος μη μπορώντας να την μεταπείσει, είπε στους Τούρκους να κάνουν ότι νομίζουν με εκείνη! Και βέβαια οι αλλόθρησκοι δεν άργησαν… η Αγγελίνα μαρτύρησε στα χέρια τους και έλαβε το στέφανο της Αγίας της Ορθοδόξου Πίστεώς μας.
Η Μαρία Ξανθάκη στην καταγραφή του βίου της Αγίας Ακυλίνας -φυσικά- έχει περισσότερες λεπτομέρειες και έχει δώσει έμφαση στα σημεία εκείνα της εξιστόρησης που θα ωφελήσουν τα μέγιστα τους αναγνώστες της. Μετά δε τον βίο της Αγίας, στο ανάγνωσμα αυτό υπάρχει το χρονικό της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Ακυλίνας, που είναι εξίσου συγκλονιστικό με τον βίο της.
…
Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο Ποιμενάρχης θεωρεί χρέος του να προσκυνήσει στον εν λόγω ναό. Είναι Φεβρουάριος του 2012. Όλη η αυλή καλύπτεται από χιόνι, εκτός από ένα σημείο στα δεξιά του Ιερού, γεγονός που του προκαλεί εντύπωση. Μαθαίνει πως παρόμοιο θαυμαστό φαινόμενο παρουσιάστηκε και στο Άγιο Όρος σε σκαλοπάτι όπου είχαν φονευθεί Όσιοι Πατέρες. Μετά από αυτή την πληροφορία δίδει άδεια να πραγματοποιηθεί προσεκτική ανασκαφή. Καθώς αρχίζουν να αφαιρούνται οι πλάκες του δαπέδου αναδύεται ευωδία ρόδου που πλημμυρίζει τον χώρο…
…ΣΗΜΕΙΟΝ ΜΕΓΑ!
Η αξίνα αποκαλύπτει τα οστά νεαρής κοπέλας…
…
Αν σε όλα τα προηγούμενα προσθέσετε την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εικονογράφηση από το Εργαστήριο εικονογραφίας οίκου Βουρδαχά, το εξώφυλλο από Τοιχογραφία του Ιερού Ναού Αγίων Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων και την αγάπη-επιμέλεια που δείχνουν οι εκδόσεις Έαρ σε κάθε βιβλίο τους, καταλαβαίνετε ότι το «Αγία Ακυλίνα η Ζαγκλιβερινή», της Μαρίας Ξανθάκη, είναι ένα κόσμημα για κάθε ελληνορθόδοξη βιβλιοθήκη, είτε αυτή είναι νεανική είτε ενηλίκων.
Αγοράστε το και μελετήστε το!
Οπισθόφυλλο:
Ένα πρόσωπο, ένας τόπος, μια εποχή: στην πολύπαθη Μακεδονία του 18ου αιώνα, στο χωριό Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, η νεαρή Ακυλίνα γίνεται μάρτυρας προκειμένου να αποφύγει τον εξισλαμισμό. Το Άγιο Λείψανό της μεταφέρεται σε σημείο το οποίο παραμένει άγνωστο για πολλές δεκαετίες. Μόλις το 2012 η Αγία εντοπίζεται με θαυμαστό τρόπο για να επανέλθει θριαμβευτικά και να εγκατασταθεί στα πατρογονικά της χώματα.
Από τότε, η χάρη της Αγίας Ακυλίνας ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια του τόπου της και ως ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός αποτελεί στήριγμα και καταφυγή για εκατοντάδες ψυχές ανά τον κόσμο.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Αγία Ακυλίνα η Ζαγκλιβερινή
Υπότιτλος βιβλίου
Ο βίος και το χρονικό της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της
Συγγραφέας
Μαρία Ξανθάκη
Εικονογράφηση
Εργαστήριο εικονογραφίας οίκου Βουρδαχά
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Έαρ
Ημερομηνία έκδοσης
1η έκδοση: Μάρτιος 2016
2η έκδοση: Ιανουάριος 2020
Αριθμός σελίδων
59
ISBN
978-618-5368-27-2