Λίγα λόγια: Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game – 2014
Το σενάριο είναι καλογραμμένο, με δυνατές σκηνές, και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών εξαιρετικές.
Διάρκεια:
114 λεπτά
Υπόθεση
Βρισκόμαστε στην Βρετανία τον καιρό του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πράγματα για τους συμμάχους δεν είναι και τόσο ρόδινα. Βασική αιτία είναι η μηχανή κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Άξονα. Με την βοήθεια αυτής, το Γερμανικό επιτελείο μεταδίδει τα μηνύματα του σε κάθε σημείο των πεδίων μαχών, χωρίς αυτά να μπορούν να υποκλαπούν από τους αντιπάλους. Μόνο αν κάποιος καταφέρει να σπάσει τον κώδικα της Enigma, θα μπορέσουν οι Σύμμαχοι να ελπίζουν σε μια νίκη κατά του Φασισμού. Αυτή την σημαντικότατη και άκρως απόρρητη εργασία αναλαμβάνει ο Alan Turing μαζί με μία ομάδα ευφυών συμπατριωτών του. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο, ιδιαίτερα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις και εμπόδια εκ των έσω…
Κριτική και εντυπώσεις
Η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game» αναφέρεται στην ζωή και -κυρίως- στο έργο του Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Matheson Turing) κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το σενάριο της είναι βασισμένο στο βιβλίο του Andrew Hodges, «Alan Turing: The Enigma», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1983.
Ο Τούρινγκ ήταν Βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος. Θεωρείται “πατέρας” της επιστήμης υπολογιστών. Κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π. εργάστηκε στο κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, στο Bletchley Park και κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γερμανική κρυπτογραφική συσκευή Enigma, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές και χαρίζοντας την νίκη στους Συμμάχους.
Ο βασικός κορμός της ταινίας είναι αυτή η εργασία του, αλλά γίνονται και αναφορές τόσο στα μαθητικά του χρόνια όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο. Αυτές οι αναφορές είναι και οι κομιστές ενός μηνύματος σχετικού με τον ρατσισμό και τις διώξεις που υπέστησαν χιλιάδες ομοφυλόφιλοι τον 20ο αιώνα. Από αυτές τις διώξεις δεν ξέφυγε ούτε ο Τούρινγκ παρόλο το σημαντικό του έργο. Ίσως αυτές οι διώξεις και η αντιμετώπιση της τότε κοινωνίας να ήταν και ο λόγος που τελικά τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.
Το σενάριο είναι καλογραμμένο, με δυνατές σκηνές, και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών εξαιρετικές. Σίγουρα η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game» είναι μια από τις ταινίες που αξίζει να δείτε. Ελπίζω να λάβει τις Χρυσές Σφαίρες για τις οποίες είναι υποψήφια, αφού συγκλονίζει και καθηλώνει τον θεατή της από την πρώτη έως την τελευταία της σκηνή! Δείτε την! 🙂
Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game – Trailer (Greek subs)
Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game
Alan Turing: Με προσέχετε;
Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game
Joan Clarke: Κάποιες φορές οι άνθρωποι που δεν το φανταζόσουν ποτέ, πετυχαίνουν πράγματα που δεν είχε φανταστεί ποτέ κανείς.
Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game
Alan Turing: Ξέρεις γιατί αρέσει στους ανθρώπους η βία; Επειδή τους δίνει ικανοποίηση. Οι άνθρωποι βρίσκουν μεγάλη ικανοποίηση στην βία. Αν όμως αφαιρέσεις την ικανοποίηση, τότε αυτές οι πράξεις γίνονται… ρηχές.
Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game
[επίλογος]
Η μηχανή του δεν τελειοποιήθηκε ποτέ, αν και άνοιξε το δρόμο για ένα νέο πεδίο έρευνας και τεχνολογίας που έγινε γνωστό ως “Μηχανές Turing”. Σήμερα τις ονομάζουμε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.
Ποια ταινία να δω;
Η θεωρία των πάντων (2014)
Σκηνοθεσία: James Marsh
Σενάριο: Anthony McCarten
Πρωταγωνιστούν: ddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior
Περίληψη: Η “The Theory of Everything” είναι μια βιογραφική δραματική ταινία που εξιστορεί τη ζωή του θεωρητικού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, από τα πρώτα του χρόνια ως διδακτορικού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέχρι το πρωτοποριακό του έργο για τις μαύρες τρύπες και την προέλευση του σύμπαντος. Η ταινία είναι γνωστή για τις δυνατές ερμηνείες της, ιδιαίτερα από τον Eddie Redmayne ως Hawking, και για τη διερεύνηση των προσωπικών και επαγγελματικών προκλήσεων που αντιμετώπισε ο επιστήμονας και η πρώτη του σύζυγος, Jane Wilde.
Darkest Hour (2017)
Σκηνοθεσία: Joe Wright
Σενάριο: Anthony McCarten
Πρωταγωνιστούν: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James
Περίληψη: Η πιο σκοτεινή ώρα είναι μια ιστορική δραματική ταινία που παρακολουθεί τις πρώτες ημέρες της θητείας του Ουίνστον Τσόρτσιλ ως πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία είναι γνωστή για τις δυνατές ερμηνείες της, ιδιαίτερα από τον Γκάρι Όλντμαν ως Τσόρτσιλ, και για την εξερεύνηση των πολιτικών και προσωπικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Βρετανός ηγέτης καθώς πορεύεται στις πολυπλοκότητες του πολέμου και της διπλωματίας.
Dunkirk (2017)
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Σενάριο: Christopher Nolan
Πρωταγωνιστούν: Fionn Whitehead, Tom Hardy, Mark Rylance
Περίληψη: Η Δουνκέρκη (2017) είναι μια πολεμική ταινία που αφηγείται την ιστορία της εκκένωσης της Δουνκέρκης, γνωστή και ως Επιχείρηση Δυναμό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία ακολουθεί τρεις αλληλένδετες ιστορίες της αποχώρησης των Συμμάχων – από ξηράς, θάλασσας και αέρα – καθώς Βρετανοί, Γάλλοι και Βέλγοι στρατιώτες προσπαθούν να ξεφύγουν από τις παραλίες της Δουνκέρκης, αντιμετωπίζοντας τις ανελέητες επιθέσεις του γερμανικού στρατού. Η ταινία είναι γνωστή για την πρωτοποριακή δομή αφήγησης, την καθηλωτική χρήση ηχητικών και οπτικών εφέ και την εξερεύνηση των θεμάτων της επιβίωσης, του ηρωισμού και του ανθρώπινου πνεύματος.
Το Παιχνίδι της Μίμησης
Περίληψη
Η ιστορία του Βρετανού Άλαν Τούρινγκ, εξπέρ στην αποκρυπτογράφηση, μαθηματικού κι επιστήμονα, που κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το σπάσιμο του γερμανικού κωδικού Ενίγκμα, βοηθώντας τους συμμάχους στον πόλεμο με τους ναζί. Μετά τον πόλεμο βοήθησε να αναπτυχθεί η τεχνολογία των κομπιούτερ στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αλλά το 1952 κατηγορήθηκε από την αγγλική κυβέρνηση για ομοφυλοφιλία, η οποία και ήταν τότε παράνομη στη χώρα.