Πώς μπορώ να δω τα ένσημά μου
Πόσα ένσημα έχω; Ποια είναι η ασφαλιστική μου κατάσταση; Μου πέρασε ο εργοδότης τα ένσημα των ημερών που δούλεψα; Σε ποιους ασφαλιστικούς φορείς έχω ένσημα;
Κάποτε, για να απαντηθούν οι παραπάνω ερωτήσεις ήθελε κόπο και χρόνο από την πλευρά του ασφαλισμένου. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που αυτή την δουλειά την αναλάμβαναν δικηγόροι, με το αζημίωτο φυσικά.
Πλέον, στην εποχή του Internet, τα πράγματα είναι απλά και εύκολα! Για τους Έλληνες εργαζομένους υπάρχει το σύστημα ΑΤΛΑΣ, ή πιο επίσημα το “Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας ΑΤΛΑΣ”.
Για να επισκεφθείτε την πύλη ΑΤΛΑΣ απλά κάντε κλικ εδώ!
Τι είναι το Σύστημα ΑΤΛΑΣ;
Το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» είναι το ηλεκτρονικό σύστημα που σκοπός της λειτουργίας του είναι η καταγραφή, συγκέντρωση και διαμοιρασμός της Ασφαλιστικής Ιστορίας και της Ασφαλιστικής Ικανότητας όλων των ασφαλισμένων πολιτών της Ελλάδας.
Ποιο συγκεκριμένα στο «ΑΤΛΑΣ»:
• Καταγράφονται οι άμεσα αλλά και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
• Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία του κάθε ασφαλισμένου, δημιουργείται ο Ψηφιακός Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισηςς, και συμπληρώνεται το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό βιογραφικό, καθενός από εμάς.
• Σχηματίζεται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και έτσι από την μια καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και από την άλλη γνωρίζουμε ακριβώς ποια δικαιώματα περίθαλψης και συμμετοχής στα φάρμακα έχουμε .
• Τέλος, μηχανογραφείται -γίνεται δηλαδή ηλεκτρονικό- όλο το κανονιστικό πλαίσιο μέσω του οποίου θεμελιώνουμε δικαίωμα σύνταξης και απλοποιείται με αυτό τον τρόπο η απονομή των συντάξεων.
Ασφαλιστικό Βιογραφικό
Είναι πολύ εύκολο να δούμε και να εκτυπώσουμε το Ασφαλιστικό Βιογραφικό μας.
Αρκεί να επισκεφθούμε την σελίδα “Ασφαλιστικό Βιογραφικό” κάνοντας κλικ εδώ!
Σε αυτή τη σελίδα ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δυνατότητα τόσο να δει όσο και να εκτυπώσει το χρόνο ασφάλισης -από πότε μέχρι πότε έχει ένσημα- στον κάθε ασφαλιστικό φορέα. Φυσικά, η εκτύπωση αυτή δεν αποτελεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, αλλά ο ακριβής αριθμός των ενσήμων στον ασφαλιστικό σας φορέα είναι ίδιος με αυτόν που θα δείτε στο ΑΤΛΑΣ
Η πρόσβαση στο “Ασφαλιστικό Βιογραφικό” γίνεται είτε με τη χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙS της ΑΑΔΕ, είτε με τη χρήση κωδικών eIDAS. Όπως και να επιλέξετε πάντως να συνδεθείτε θα χρειαστείτε τον ΑΜΚΑ σας.
Ασφαλιστική Ικανότητα
Το ίδιο εύκολα μπορείτε να ενημερωθείτε και για την τρέχουσα ασφαλιστική σας ικανότητα (δυνατότητα ίσως είναι η πιο ορθή λέξη, αλλά η ουσία είναι ίδια).
Αρκεί να επισκεφθείτε τη σελίδα “Ασφαλιστική Ικανότητα” κάνοντας κλικ εδώ!
Σε αυτό το τμήμα του ΑΤΛΑΣ υπάρχει το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης – Ασφαλιστικής Ικανότητας. Εδώ θα δείτε αν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θεωρείστε ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, ποια είναι η συμμετοχή σας στα φάρμακα που αγοράζετε από το φαρμακείο καθώς και αν εξαιρείστε από την καταβολή του 1€ ανά συνταγή.
Η πρόσβαση στην “Ασφαλιστική Ικανότητα” γίνεται είτε με τη χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙS της ΑΑΔΕ, είτε με τη χρήση κωδικών eIDAS. Όπως και να επιλέξετε πάντως να συνδεθείτε θα χρειαστείτε τον ΑΜΚΑ σας.
Συχνές ερωτήσεις
Επειδή όμως δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά συστήματα, το Internet, τους κωδικούς, τα password και όλα αυτά που τα παιδιά μας παίζουν στα δάκτυλα, στην ιστοσελίδα του ΑΤΛΑΣ υπάρχει και ένα τμήμα με πιθανές απορίες μαζί με τις απαντήσεις τους.
Για να δείτε τις “Συχνές ερωτήσεις” κάντε κλικ εδώ!
Εδώ πιθανότατα θα σας λυθούν όλες οι απορίες. Συμβουλευτείτε το και αν δεν βγάλετε άκρη, ρωτήστε ένα από τα νεαρά άτομα της οικογένειας. Αυτό θα ξέρει σίγουρα τα ΠΑΝΤΑ και θα σας γλυτώσει πολύ κόπο και χρόνο! 🙂
Νομοθεσία
Τέλος, για τους λάτρεις της τάξης και των νόμων, να πούμε ότι το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θεσμοθετήθηκε με βάση τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 8 του ν.4237/2014 (Α,36) και η διαδικασία συγκέντρωσης και τήρησης των στοιχείων ασφάλισης και ασφαλιστικής ικανότητας όλων των ασφαλισμένων της χώρας μέσω της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., εξειδικεύθηκε με την έκδοση της αρ. 11810/179/Φ80353 (1) Υπουργικής Απόφασης.