Η χρήση των εξαγωγών της στρατιωτικής βιομηχανίας από την Τουρκία ως μέσο δημιουργίας εξαρτήσεων με άλλες χώρες
Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική μέσω των εξαγωγών της στρατιωτικής βιομηχανίας, ιδίως με τη μορφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πολεμικών οχημάτων. Υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές αυτές δημιουργούν στρατιωτικές, οικονομικές και στρατηγικές εξαρτήσεις μεταξύ της Τουρκίας και διαφόρων χωρών.
Η προώθηση της “νεο-οθωμανικής πολιτικής” και η επιρροή της στην Κύπρο και τις περιφερειακές υποθέσεις
Ο συγγραφέας εξηγεί την έννοια της “νεο-οθωμανικής πολιτικής” και την πρακτική εφαρμογή της από την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει την εστίαση στην τεχνολογία, τη στρατιωτική βιομηχανία και τις εξαγωγές ως βασικούς πυλώνες για την καθιέρωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης παγκόσμιας επιρροής.
Η χρήση του “οθωμανικού δικαίου” ως βάση για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στην Κύπρο
Το κείμενο συζητά τη χρήση του οθωμανικού δικαίου ως βάση για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στην Κύπρο, ιδίως στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού. Υποστηρίζει ότι η προσέγγιση αυτή ενισχύει μια “νεο-οθωμανική πραγματικότητα” που μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τις δημοκρατικές αρχές και αξίες.
Με μια Ματιά: η επέκταση της Τουρκίας
Π Γιάννος Χαραλαμπίδης εξετάζει την πολιτική και οικονομική επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική, εστιάζοντας στις εξαγωγές της, ιδίως στον στρατιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της “νεο-οθωμανικής πολιτικής”. Επισημαίνει τις πιθανές επιπτώσεις του οθωμανικού δικαίου στην πολιτική λήψη αποφάσεων στην Κύπρο και την πιθανή σύγκρουση με τις δημοκρατικές αρχές και αξίες.
Βίντεο: Οι Τούρκοι “εισβάλλουν” στην Αφρική. Αποκαλυπτικοί χάρτες και στοιχεία
Είμαστε μαζί μας στον πολιτικό αναλυτή Γιάννο Χαραλαμπίδη, ο οποίος υπογράφει και το άρθρο της σημερινής, για να εμβαθύνουμε στο θέμα.
Γιάννο, καλησπέρα.
Καλησπέρα.
Να δούμε καταρχάς πώς αποτυπώνονται στο χάρτη αυτές οι εξαγωγές της Τουρκίας και βεβαίως που από σκοπού.
Πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν αυτό που λέμε νεοοθωμανική πολιτική υπάρχει όχι στην πράξη και πώς υλοποιείται.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες υλοποίησης μιας τέτοιας πολιτικής δηλαδή της ανάδειξης της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας είναι πρώτον η τεχνολογία, δεύτερο η πολεμική βιομηχανία και τρίτον οι εξαγωγές διότι δημιουργούν συνθήκες εξάρτησης μεταξύ της Τουρκίας και διαφόρων χωρών.
Έχουμε αναλύσει πολλάκις και θα δούμε και στη συνέχεια πώς η Τουρκία θέλει να ελέγξει μέσω της γαλάζιας πατρίδας την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αιγαίο δηλαδή και Κύπρο.
Φαίνεται ότι η Τουρκία όμως χρησιμοποιώντας ακριβώς την πολεμική της βιομηχανία η οποία έχει αναβαθμιστεί από το 2002 μέχρι σήμερα, την κάνει άλματα, εισβάλλει στην Αφρική.
Ο πρώτος χάρτης, με πράσινο χρώμα, δείχνει τις πωλήσεις drones σε χώρες της Αφρικής. Αυτές οι σχέσεις έχουν στρατιωτικό, οικονομικό και στρατηγικό χαρακτήρα.
Στη διπλανό χάρτη με κόκκινο χρώμα φαίνονται ποσοστό 58% οι εξαγωγές της Τουρκίας σε τροχοφόρα ή ερπυστριοφόρα πολεμικά οχήματα σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο.
Άρα έχουμε μια Τουρκία η οποία πλέον δεν καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικά σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα αλλά προχωρήσει εξαγωγές δημιουργώντας στρατιωτικές, οικονομικές και στρατηγικές εξαρτήσεις.
Και έχουμε βεβαίως και τη μεγάλη εικόνα.
Δέστε τη μεγάλη εικόνα.
Αυτή η μεγάλη εικόνα δείχνει ακριβώς πού η Τουρκία στην Αφρική, όχι μόνο έχει εγκαθιδρύσει, έχει υπογράψει συμφωνίες για την παροχή οπλικών συστημάτων, αλλά είναι στρατιωτικές συμφωνίες που εκπαιδεύει ακόμα και προσωπικό.
Και αυτή είναι η μέγιστη εξάρτηση, διότι μπορεί η Τουρκία να παράγει εκτός των άλλων ιδεολογία και να προσφέρει υποδομές και να προσφέρει γνώση στρατιωτική.
και να προσφέρει γνώση στρατιωτική.
Ο μεγάλος κύκλος είναι ο κύκλος ακριβώς που φέρνει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη παγκοσμίων πλέον διαστάσεων που παίζει στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική και με τα τόξα είναι αυτά που πολλά έχουμε αναλύσει από αυτό το στούντιο δηλαδή το γεγονός ότι θέλει να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς Άρα, αυτά που βλέπουμε εδώ, όταν ακούμε για νέο Οθωμανισμό, δεν πρόκειται περί θεωρίας μόνο, αλλά η Τουρκία έχει μπει ήδη στην πρακτική εφαρμογή και αντιλαμβάνεστε ότι οι γεωπολιτικοί, τα ισοζύγια δυνάμεων επηρεάζουν το Κυπριακό και τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Γιάννο, γίνεται και αναφορά στην προώθηση του Οθωμανικού δικαίου μέσω της λύσης του Κυπριακού. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Ακριβώς.
Εφόσον η Τουρκία γεωπολιτικά προωθεί την νέο Οθωμανική αντίληψη, χρησιμοποιεί την επίλυση του Κυπριακού ακριβώς για να περάσει μέσα από τη λύση του Κυπριακού την Οθωμανική αντίληψη δικαίου.
Δηλαδή, μέσω των συγκλήσεων, γεγονός που σε επιθέματος αρχής έχουμε ήδη δεχτεί, οι Ελληνοκύπριοι οποίοι θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, διότι τα κατεχόμενα, δηλαδή το μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, θα πρέπει να είναι εσαεί τουρκικό.
Εάν επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες και έχουν μόνιμη διαμονή στο βόρειο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, τότε θα υπάρχει πλειοψηφία.
Τι έχουν αποφασίσει στις συγκλήσεις η Ελληνοκύπριοι και η Τουρκοκύπριοι.
Ότι θα υπάρχουν τρεις ιθαγένειες.
Μία κοινή, μία ελληνοκυπριακή, μία τουρκοκυπριακή.
Στο βόρειο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, σε εθνικές εκλογές, δηλαδή για την εκλογή βουλευτών και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Αντιπρόεδρου, οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Άρα στην πραγματικότητα δεν θα είναι η πατρίδα τους.
Και αυτό τι σημαίνει.
Σημαίνει ότι πάμε στο Οθωμανικό Δίκαιο.
Γιατί πάμε στο Οθωμανικό Δίκαιο.
Διότι για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Ελληνοκύπριοι, θα πρέπει να απαλλαγούν από την ελληνοκυπριακή εσωτερική ιθαγένεια, ό,τι είναι Έλληνες, πολιτικά και νομικά.
Δηλαδή, για να μπορείς να έχεις δικαίωμα ψήφου στο φορά, σε περίπτωση λύσης ομοσπονδίας όπως αυτή που συζητούμε σήμερα, θα πρέπει να γίνεις από Έλληνας Τούρκος, όπως στην εποχή των Οθωμανών, που για να έχεις δικαίωμα ψήφου θα έπρεπε να γίνεις από Χριστιανός Οθωμανός.
Και αυτό θα μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της λύσης επί τη βάση πρωτογενούς δικαίου, το οποίο πρωτογενές δίκαιο είναι συναφές με το κεκτημένο, που κεκτημένο σημαίνει ακόμη και τις αποκλίσεις από τις αρχές της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο.
Δηλαδή θα μας πουν, εφόσον εσείς θέλετε να έχετε απόκλιση από τις δημοκρατικές αρχές και να εφαρμόσετε ρατσιστικές, θρησκοληπτικές και άλλες αντιλήψεις για αυτό το πολιτειακό σύστημα πρόβλημα δικό σας.