Είναι γνωστό ότι εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Θύματα μιας απάνθρωπης εκμετάλλευσης, παραμένουν αναλφάβητα, αρρωσταίνουν ή και πεθαίνουν πρόωρα από την ανθυγιεινή απασχόλησή τους σε βαριά επαγγέλματα. Και η κατάσταση θα συνεχίζεται όσο το μεγάλο αυτό τμήμα του παιδικού πληθυσμού θα παραμένει βουτηγμένο στην αμάθεια και στη φτώχεια.
Το πρώτο βήμα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που οδηγεί από την αμάθεια στην εκμετάλλευση και τανάπαλιν είναι η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, τόσο του οργανικού όσο και του λειτουργικού. Σε τούτη την προσπάθεια, σύμφωνα με συμπέρασμα σ’ ένα από τα συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα, η παιδική λογοτεχνία, με τη δύναμη που έχει να δημιουργεί αναγνώστες, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Λαμπρό παράδειγμα το πρόγραμμα Por el derecho a leer (Για το δικαίωμα στην ανάγνωση) που εφαρμόζει το Κέντρο Διάδοσης και Έρευνας της Παιδικής και Nεανικής Λογοτεχνίας (CEDILIJ), στην Κόρδοβα της Αργεντινής, ένα πρόγραμμα που κέρδισε το Βραβείο Προώθησης της Φιλαναγνωσίας ΙΒΒΥ-Asahi το 2002. Σκοπός του είναι να διαθέτει όλο και περισσότερα βιβλία ποιότητας στον παιδικό/νεανικό πληθυσμό των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που έχει ελάχιστη πρόσβαση στον έντυπο λόγο, πράγμα που τελικά τον καθιστά ανίκανο να ασκήσει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά του.
Ας πάρουμε θάρρος λοιπόν από τέτοια εξαίρετα παραδείγματα. Ο αγώνας χρειάζεται σύνεση και δουλειά σοβαρή από κάθε κλάδο που μπορεί να προσφέρει.
της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Η Λότη Πέτροβις-Ανδρουτσοπούλου είναι συγγραφέας. Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα της, κάνοντας κλικ εδώ!
Δείτε τα βιβλία της συγγραφέως που έχουμε παρουσιάσει στη Ματιά, κάνοντας κλικ εδώ!