Έβλεπα στην tv αυτό με τα Πιτσιρικομαγειρέματα και σκεφτόμουν πως σε τούτον τον τόπο όλοι μαγειρεύουν πια. Υπόγεια, μυστικά! Σε χύτρα ή σε τέντζερη, μικρή σημασία έχει. Αποδώ η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αποκεί οι γκουρμέ γεύσεις. Μαγειρεύουν. Νέα μέτρα, αναπροσαρμογές, φόροι, επιμηκύνσεις, περικοπές, κουρέματα, ανταύγειες, αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, απολύσεις, απαλλοτριώσεις, ανασκολοπήσεις εργαζομένων. Μυστικοσύμβουλοι βάζουν λευκή ποδιά και σκούφο στα υπόγεια των κομμάτων, αρπάζουν στα κρύα δάχτυλά τους τα δόλια τα υλικά, τα ρίχνουν άσπλαχνα στο πέτρινο γουδί, βουτάν απότομα το γουδοχέρι και… τα κάνουν να ειπούν τον Δεσπότη Παναγιώτη. Γι αυτό απόψε εμείς, άλλοτε πειραματόζωα κι άλλοτε φιλοθεάμον κοινό, θα πάρουμε το μαξιλάρι αγκαλιά, θα γείρουμε ανέμελα στο κρεββατάκι μας, ο ύπνος θα μας πάρει γλυκά χωρίς εφηβικές ονειρώξεις και λοιπές ανησυχίες, το πρωί… έρχονται οι εκπλήξεις. Ή στην Σκύλλα θα μας πετάξουν, ή στην Χάρυβδη. Όλα με μπρίο. Μετά θα περιβουτήξουμε τους σεφ να τους φάμε το λαρύγγι. Πάντα με μπρίο.
του Δημήτρη Χίλιου
Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.