Δεν αγοράζουμε ποτέ φιλέτο ή μέρη από κοτόπουλο. Έχετε προσέξει την τιμή κιλού στο στήθος ή στα μπούτια;;; μπορεί να είναι και τριπλάσια από την τιμή κιλού του ολόκληρου κοτόπουλου. Αγοράζουμε ολόκληρο κοτόπουλο και το χωρίζουμε (ή λέμε στον χασάπη να το κάνει) σε φτερούγες, μπούτια, στήθος.
Ας πούμε πως θέλουμε να μαγειρέψουμε μια συνταγή με στήθος κοτόπουλου. Τι θα κάνουμε τα άλλα μέρη; Οι φτερούγες γίνονται καταπληκτικές πικάντικες και είναι και το πιο φτηνό μέρος του κοτόπουλου άρα μπορούμε να αγοράσουμε και άλλες εύκολα ώστε να τις φτιάξουμε. Εναλλακτικά τις φυλάμε στην κατάψυξη και όταν φτάσουν τον αριθμό των μερίδων που θέλουμε τις ξεπαγώνουμε και τις ψήνουμε. Τα μπούτια γίνονται πεντανόστιμα στον φούρνο γιατί έχουν το λιπάκι τους και παραμένουν ζουμερά. Τα αποθηκεύω κι αυτά στην κατάψυξη. Το στήθος κοτόπουλου εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα πολύ γρήγορο φαγητό το κόβουμε σε λουριδίτσες που τις τσιγαρίζουμε σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και τις αναμειγνύουμε με λαχανικά, μακαρόνια, μανιτάρια ή ότι άλλο θέλουμε. Και το υπόλοιπο κοτόπουλο; τι το κάνουμε; Ναι, τον σκελετό του, τον λαιμό και τα κόκαλα; Μα τα χρησιμοποιούμε φυσικά! Πως; Τα βράζουμε σε λίγο νερό και έτσι έχουμε φυσικό ζωμό κοτόπουλου που χρειάζεται για τα περισσότερα φαγητά. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε μια νόστιμη και δυναμωτική σούπα με αυτά και το στήθος του κοτόπουλου!
Σύλβια Κ.