Κορονοϊός ή Κορωνοϊός ή 2019–nCoV ή SARS-CoV-2 και covid19
Αρχικά του δόθηκε η ονομασία 2019-nCoV και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον SARS-nCoV (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός. Πρώτη φορά ανιχνεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην επαρχεία Wuhan της Κίνας. Το επίσημο όνομα που του έχει δοθεί πλέον, είναι SARS-CoV-2. COVID-19 ονομάζεται η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Κορονοϊός: έτσι όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο
#Coronavirus as seen under microscope. #COVIDー19 #COVID19 pic.twitter.com/ktq7SI7rhR
— Hashem Al-Ghaili (@HashemGhaili) March 22, 2020
Κορονοϊός: 1135, η νέα τηλεφωνική γραμμή
Το 1135 είναι η νέα τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ στην οποία μπορείτε να επικοινωνείτε από όλη την Ελλάδα για πληροφορίες σχετικά με τον Κορονοϊό.
Κορονοϊος: συμπτώματα του Κορωνοϊού
Σε περίπτωση που υποπτευόμαστε ότι έχουμε κολλήσει κορονοϊό το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΔΥ στο 1135 ή 210 52 12 054 για να δοθούν οι σωστές οδηγίες.
Τα συμπτώματα του Κορονοϊού δεν διαφέρουν από αυτά της συνηθισμένης απλής γρίπης: πυρετός, βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες και δυσκολία στην αναπνοή. Κάποια άτομα είχαν επίσης πονοκεφάλους, κόπωση και μερικές φορές εμετούς και διάρροια. Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί κρούσμα Κορονοϊού είναι ειδική εργαστηριακή εξέταση αίματος.
Τα συμπτώματα του Κορωνοϊού μέρα με τη μέρα
What Covid19 symptoms look like, day by day https://t.co/LWwegXbTd8
— Lina Greek (@Linagreek) March 23, 2020
Τα συμπτώματα σε κάποιους είναι πολύ έντονα και κάποιοι αρρωσταίνουν από πνευμονία. Ηλικιωμένα άτομα, καρδιοπαθείς και άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αποτελούν ευάλωτη ομάδα και κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά. Ο χρόνος επώασης εκτιμάται από 2 εώς 14 ημέρες. Τα αντιβιοτικά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν δρουν κατά των ιών αλλά κατά των βακτηρίων.
Τα συμπτώματα του Κορωνοϊού σε ποσοστά των κρουσμάτων
Ο ΠΟΥ, μελετώντας 56.000 περιπτώσεις ασθενών με Κορονοϊό, αναφέρει ότι τα ποσοστά των συμπτωμάτων είναι τα εξής:
88% πυρετό
68% ξηρό βήχα
38% κόπωση
33% φλέματα
19% δύσπνοια
15% μυϊκό πόνο ή πόνο στις αρθρώσεις
14% πονόλαιμο
14% πονοκέφαλο
11% ρίγη
5% εμετό
5% ρινική συμφόρηση (γεμάτη μύτη)
4% διάρροια
Εμβόλιο για τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 και αντιϊική φαρμακευτική αγωγή
Επιστήμονες σε πολλές χώρες μελετούν τους ασθενείς που έγιναν καλά και προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του Κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19.
H Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι δοκιμάζει σε ασθενείς το αντιϊικό φάρμακο IFNrec. Το IFNrec (Interferon 28 recombinante) έχει αναπτυχθεί από την φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας εδώ και πολλά χρόνια, και χρησιμοποιείτε με επιτυχία σε ασθενείς που πάσχουν από AIDS, υπατίτιδα B και υπατίτιδα C. Να σημειώσουμε ότι το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας ιδρύθηκε στην Κούβα το 1986 και αναφέρει στους σκοπούς του την παγκόσμια και ελεύθερη διάθεση των αποτελεσμάτων των ερευνών του. Η Κίνα έχει φτιάξει εργοστάσιο στην επαρχία Jilin για να παράγουν το φάρμακο σε συνεργασία με την Κούβα και είναι η νούμερο 1 επιλογή για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού στα Νοσοκομεία της Κίνας. Στα μέσα του Μαρτίου 15 χώρες έχουν ζητήσει από την Κούβα να αγοράσουν τα δικαιώματα για το συγκεκριμένο αντιϊικό φάρμακο.
Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι έχει αναπτύξει εμβόλιο και το ονόμασε mRNA-1273. Τέλη Φεβρουαρίου το mRNA-1273 έχει τεθεί σε διαδικασία ελέγχου και δοκιμών από τον NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), τον αντίστοιχο ΕΟΔΥ / ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ. Στις 16 Μαρτίου έγινε η πρώτη δοκιμή του mRNA1273 σε υγιή εθελόντρια 43 ετών.
Η κινεζική Clover Biopharmaceuticals και η GlaxoSmithKline (GSK) έχουν ξεκινήσει από κοινού έρευνες για πιθανή εφαρμογή του COVID-19 S-Trimer, ενός δοκιμαστικού εμβολίου για τον κορονοϊό COVID-19 που βασίζεται σε πρωτεΐνες.
Όλα τα εμβόλια για τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο και δεν έχουν πάρει έγκριση για ευρεία χρήση στον πληθυσμό.
SOS: δεν παίρνουμε φάρμακα χωρίς συνταγή
Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από το Ιράν μέχρι τις ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή τους ή βρέθηκαν στην εντατική, όχι από Κορονοϊό, αλλά επειδή πήραν γιατροσόφια ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην πάρουμε κανένα φάρμακο χωρίς να το γνωρίζει ο γιατρός μας. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για τον Κορονοϊό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε φάρμακο χωρίς να μας το έχει δώσει ο γιατρός μας, ακόμη κι αν το έχει τουϊτάρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αστείο, πραγματικά έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι για αυτό το λόγο. Πάντα συμβουλευόμαστε πρώτα από όλα τον γιατρό μας και ακολουθούμε με ακρίβεια τις οδηγίες του.
Κορονοϊός: τρόποι προφύλαξης
Δύο είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι προφύλαξης από τον κορονοϊό. Καλός καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι και να μην αγγίζουμε ποτέ το πρόσωπό μας, τα μάτια ή το στόμα μας. Εάν ο ιός είναι στην επιφάνεια των χεριών μας κινδυνεύουμε λίγο. Φέρνοντας όμως τα χέρια μας σε επαφή με το πρόσωπό μας, τον βοηθούμε να εισχωρήσει στον οργανισμό μας και κινδυνεύουμε έτσι να νοσήσουμε. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αυτοί οι δύο τρόποι προφύλαξης, προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι όλων των ιών.
Γενικές οδηγίες ατομικής υγιεινής
- Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, εάν είναι μαθητές να παραμείνουν στο σπίτι και να απέχουν από την παρακολούθηση μαθημάτων, και εάν είναι εργαζόμενοι να μην πάνε στην εργασία τους.
- Αποφυγή στενής επαφής, όσο αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες).
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο, και στη συνέχεια πετούμε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο στους κάδους απορριμμάτων και πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας.
- Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20″, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορούμε να τρίψουμε καλά τα χέρια μας με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη.
Πώς κολλάει ο Κορονοϊός και πόσο εύκολα;
Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από τον βήχα, το φτέρνισμα ή την εκπνοή.
Ο Κορονοϊός είναι πολύ μεταδοτικός και είναι εύκολο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό εάν ταξιδέψει σε περιοχές με πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για αυτό το λόγο συνιστάται σε όσους έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ή σε άλλες χώρες με πολλά κρούσματα, να ενημερώσουν ιατρούς και νοσηλευτές και να κάνουν την ειδική εργαστηριακή εξέταση.
Διαβάστε περισσότερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Μεταδοτικών Λοιμώξεων και οπωσδήποτε συμβουλευτείτε το ιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κολλήσει τον κορονοϊό.
Σε ποιες χώρες υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα Κορονοϊού;
Στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στο Χονκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα, στο Ιράν και στην Ιταλία.
Κορονοϊός και ζώα
Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο 2019 nCoV μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην τρώμε ωμά ή μισοψημένα ζωϊκά προϊόντα.
Στις 28 Φεβρουαρίου οι αρχές του Hong Kong ανακοίνωσαν ότι ο σκύλος ασθενούς βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις για τον Κορονοϊό Covid19, ο οποίος δεν έχει αρρωστήσει. Οι αρχές τονίζουν ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι οι γάτες ή οι σκύλοι μπορεί να μεταδόσουν τον ιό Covid19 στον άνθρωπο. Να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικοί κορονοϊοί, από τους οποίους μπορεί να νοσήσουν οι σκύλοι ή οι γάτες, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένοι κορονοϊοί δε μεταδίδονται στον άνθρωπο. Να θυμίσουμε ότι μετά από επαφή με κατοικίδιο πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας καλά, για να προστατευθούμε από βακτηρίδια όπως E. Coli και Σαλμονέλα.
Μεταλλάσσεται ο Κορονοϊός: εντοπίστηκε και δεύτερο στέλεχος
Η επιστημονική κοινότητα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Το λιγότερο επιθετικό στέλεχος (S) ευθύνεται για το 30% των κρουσμάτων και στο περισσότερο επιθετικό στέλεχος (L) αποδίδεται το 70% των κρουσμάτων, εκτίμηση που έγινε πάνω σε ένα δείγμα 103 ατόμων και πιθανότατα τα ποσοστά να μην είναι ακριβή.
Κορονοϊός: γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα;
https://www.youtube.com/watch?v=YaQ6oD-IhCg
Χαίρετε είμαι ο Bill Nye και θα σας μιλήσω για τις μάσκες
Αυτός είναι ένας χάρτης των ΗΠΑ. με τα κόκκινα βλέπουμε τις περιοχές που φορούν μάσκες με το μαύρο βλέπουμε τις περιοχές που οι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με κορονοιο.
Πιστεύω μπορείτε να καταλάβετε έτσι, ότι όσο λιγότεροι φορούμε μάσκες τόσο περισσότεροι θα αρρωστήσουμε.
Μερικοί πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να περάσει μέσα από τη μάσκα. Όπως αυτό το κόκκινο ξυλάκι περνάει μέσα από το σουρωτήρι. Δεν είναι έτσι. Ο ιός σχηματίζει συσσωματώματα τα οποία είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να περάσουν από το πλέγμα που έχει η μάσκα.
Για αυτό ο κανόνας είναι να φοράμε μάσκες. Ξέρετε από κανόνες. Ένας κανόνας είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας. Με τους φόρους φτιάχνεται ένας αυτοκινητόδρομος, αλλά μπορούμε να οδηγούμε μόνο στο ένα ρεύμα. Αν δεν ακολουθούμε τον κανόνα και οδηγούμε όλοι στο ίδιο ρεύμα Big BadaBoom
Σας παρακαλώ όλους να φοράτε μάσκα ?
Κορονοϊός: τα νοσοκομεία αναφοράς
ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν έχουμε στενή επαφή με άτομο που υποψιαζόμαστε πως έχει COVID-19, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πάμε σε Νοσοκομείο ή άλλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας ΠΡΟΤΟΥ ενημερώσουμε τον ΕΟΔΥ. Καλούμε στο 1135 ή στο 210 52 12 054 που είναι το τηλέφωνο του ΕΟΔΥ και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν.
Για όσους νοσήσουν από Κορονοϊό έχουν οριστεί ειδικά νοσοκομεία αναφοράς. Σε αυτά υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης ώστε να μην μεταδοθεί ο Κορονοϊός και σε άλλους ασθενείς, συγγενείς ή στο προσωπικό νοσηλείας. Για τον ίδιο λόγο οι ασθενείς πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ιατρών.
Νοσοκομεία αναφοράς υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
- ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,
- ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,
- ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,
- ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,
- ΓΝ Λαμίας
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,
- ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Κορονοϊός: πανδημία
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Reuters:
Τα κράτη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται, ο ιός αυτός έχει δυναμική πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για φόβο. Τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων προκειμένου να εμποδίσουμε τη μετάδοση του κορονοϊού και να σώσουμε ζωές.
Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμώξεων που μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς, σε μεγάλη περιοχή και απειλεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
Στις 28 Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναβάθμισε τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 / Covid19 από έκτακτη ανάγκη σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο του ΠΟΥ.